Μετά τις επιτυχίες που έχει σημειώσει το Πρακτορείο μας, από το 1980, και από το 2000 στο internet, συνεχίζουμε σταθερά, με νέα ρεκόρ δημοσιεύσεων και αναπαραγωγή των ρεπορτάζ μας στα ΜΜΕ στην Ελλάδα και στον κόσμο. www.vouli.net * Ανάρτηση των δελτίων τύπου σε 24ωρη βάση, καθώς και φωτογραφιών για την προβολή στα Μ.Μ.Ε. * Καταγράφουμε την πολιτική ιστορία του Ελληνισμού

2.12.09

Ομιλία Χρήστου Παπουτσή, Γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και Κοινοβουλευτικού Εκπροσώπου του ΠΑΣΟΚ στη Βουλή κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου για την οικονομική ενίσχυση κοινωνικής αλληλεγγύης

Σημεία τη ομιλίας:

- Στόχος σας ήταν να υπενθυμίσετε σε όλους μας αλλά και στον ελληνικό λαό ότι το σήριαλ «Η πολυκατοικία» συνεχίζεται και εντός της Βουλής.


- Μετά την εκλογή του νέου Προέδρου της ΝΔ, του κ. Αντώνη Σαμαρά, προφανώς στην «Πολυκατοικία» έχουμε ανακατατάξεις, υπάρχει ανασφάλεια, υπάρχει συζήτηση και φοβάμαι ότι μάλλον αναζητείτε νέους ρόλους, διευκρίνιση για το ποιος είναι ο θυρωρός και ποιος είναι ο διαχειριστής. Και έχω την αίσθηση επίσης ότι υπάρχουν ορισμένες δυνάμεις, οι οποίες κινούν τα νήματα για μια νέα «γενική συνέλευση» της «Πολυκατοικίας», χρησιμοποιώντας τη συνέλευση αυτή και ως καρότο τον μήνα Μάρτιο, τον μήνα δηλαδή όπου θα έχει οριστικοποιηθεί η εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας.

- Πρώτα απ’ όλα όσον αφορά στην Προεδρία της Δημοκρατίας. Η ΝΔ ως γνωστόν έχει ήδη δεσμευτεί για τη στήριξη του Κάρολου Παπούλια, το ΠΑΣΟΚ το ίδιο, αναμένουμε τη δική σας θέση, την οποία υποπτεύομαι με κάποιο τρόπο θα την εκφράσετε σε σύντομο χρονικό διάστημα, για να είναι σαφές και το πολιτικό τοπίο και σκηνικό.

- Από κει και πέρα όμως, μέσα σε αυτό το πλαίσιο το οποίο δεν επιδέχεται πολιτική ανασφάλεια, ακριβώς γιατί όπως είπατε και εσείς βρισκόμαστε ενώπιων μιας μεγάλης κρίσης οικονομικής και δημοσιονομικής, αλλά υπενθυμίζω για αυτούς που το έχουν ξεχάσει και κρίσης αξιών και ηθικής κρίσης, η οποία αφορά και αγγίζει ολόκληρο το πολιτικό σύστημα, εμείς έχουμε ευθύνη.

- Σήμερα όλος ο λόγος σας, όλη η ομιλία σας είχε έναν στόχο: το πώς θα ενισχύσει την αγωνία των πολιτών, το πώς θα ενισχύσει την ανασφάλεια στην αγορά, και το πως θα βάλει ένα πετραδάκι στο οικοδόμημα το οποίο επιχειρεί η ΝΔ, αλλά και άλλες δυστυχώς δυνάμεις αυτή την περίοδο, το οικοδόμημα «αναξιοπιστία Παπανδρέου και κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ».

- Δεν θα πετύχετε ούτε εσείς ούτε η ΝΔ.

- Γιατί αυτή η κυβέρνηση έχει μια απόφαση ειλημμένη. Μια απόφαση η οποία βασίζεται στην ετοιμολογία της λέξης δέσμευση. Δέσμευση απέναντι στον ελληνικό λαό, δέσμευση απέναντι στη μεγάλη πλειοψηφία που μας έφερε στην εξουσία, δέσμευση απέναντι στην ιδεολογία μας, τις πολιτικές μας δεσμεύσεις και το πολιτικό μας πρόγραμμα.

- Και αυτή η κυβέρνηση εργάζεται για να ξεπεραστεί η κρίση με μετριοπάθεια, με μέτρο, αλλά ταυτόχρονα με αποφασιστική στάση εντός και εκτός της χώρας. Εντός της χώρας όσον αφορά τις κοινωνικές δυνάμεις και τα συμφέροντα, και εκτός της χώρας ενώπιων της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην οποία συμμετέχουμε δημιουργικά, δυναμικά, αποφασιστικά γιατί εμείς γνωρίζουμε ότι έχουμε την απόλυτη ευθύνη μαζί με τους υπόλοιπους εταίρους μας να προστατέψουμε και το κύρος της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης και του ευρώ.

- Αλλά ταυτόχρονα, εμείς και κύρια και πρώτα απ’ όλα ο Πρωθυπουργός μας ο Γιώργος Παπανδρέου μαζί με άλλους ηγέτες έχουν αναλάβει ήδη την πρωτοβουλία να φέρουν τη νέα προτεραιότητα, τη νέα ημερήσια διάταξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία αφορά τη συνολική ανάκαμψη της ευρωπαϊκής οικονομίας, την έξοδο από την κρίση και αυτό το σχέδιο βασίζεται σε δύο θεμελιώδεις βάσεις: πολιτική ανάπτυξης και εργασία. Ποιότητα εργασίας, νέες θέσεις εργασίας.

- Είναι βαθιά μας πεποίθηση ότι δεν μπορεί να βγει η Ελλάδα από την κρίση μόνο με δημοσιονομική διαχείριση. Χρειάζεται ουσιαστική ενίσχυση της πραγματικής οικονομίας για να πυροδοτηθεί η διαδικασία της ανάπτυξης. Και για να πυροδοτηθεί η διαδικασία της ανάπτυξης πρέπει να ενισχυθεί η αγορά, οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, αλλά κυρίως οι χαμηλόμισθοι, οι χαμηλοσυνταξιούχοι, οι εργαζόμενοι, εκείνοι δηλαδή οι οποίοι τροφοδοτούν με την παρουσία τους την αγορά. Αυτός είναι ο στόχος.

- Αυτός είναι ο στόχος του σημερινού νομοσχεδίου το οποίο συζητούμε, αυτός είναι ο στόχος των άλλων νομοσχεδίων που έρχονται τις επόμενες μέρες και τις επόμενες εβδομάδες, κυρίως όσον αφορά την ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, αυτός είναι ο στόχος και η βασική ισορροπία του Προϋπολογισμού τον οποίο παρουσίασε η Κυβέρνηση. Ένας Προϋπολογισμός που ισορροπεί από τη μία πλευρά στην ανάγκη για τη δημοσιονομική σταθερότητα και δημοσιονομική πειθαρχία για την έξοδο από την κρίση και τα μεγάλα αδιέξοδα τα οποία μας κληροδότησε η ΝΔ , και από την άλλη πλευρά στην ανάγκη να εμπεδωθεί η αίσθηση στο λαό ότι η Κυβέρνηση λειτουργεί με όρους κοινωνικής δικαιοσύνης και πάνω απ’ όλα εγγυώμενη τη συνοχή και την ασφάλεια της κοινωνίας.

- Αυτός είναι ο στόχος μας. Σε αυτή την πολιτική να είστε βέβαιοι ότι θα προχωρήσουμε. Και δεν υπάρχει καμία Ευρωπαϊκή Ένωση και κανένας που να μπορεί να επιβάλλει πολιτικές στην κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και μέτρα. Οι στόχοι είναι κοινά αποδεκτοί και κοινά συμφωνημένοι. Είναι οι στόχοι για τους οποίους δεσμεύονται όλα τα κράτη της ΕΕ.

- Έχετε εμπειρία από το Ευρ. Κοινοβούλιο, γνωρίζετε τις διαδικασίες, γνωρίζετε άριστα ότι αν αυτή τη στιγμή όλες οι χώρες που βρίσκονται σε κρίση, 15 από τις 17 χώρες της ΕΕ έχουν έλλειμμα πέραν του 3%. Αν πάρετε δύο χώρες από αυτές και αναζητήσετε κοινά μέτρα εξόδου από την κρίση δεν θα βρείτε. Γιατί; Γιατί η κάθε χώρα έχει τις δικές της διαρθρώσεις και τις δικές της προτεραιότητες. Αυτό κάνει και η δική μας Κυβέρνηση, η Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ. Αναγνωρίζοντας όμως πρώτα απ’ όλα και πάνω απ’ όλα ότι η ευθύνη μας είναι απέναντι στον άνθρωπο, είναι απέναντι στην κοινωνία. Είναι απέναντι στο λαό. Όχι μόνο σε εκείνους που μας ψήφισαν, αλλά σε όλους τους Έλληνες, οι οποίοι αναζητούν μια ελπίδα για το μέλλον.

- Και σας υπενθυμίζω κάτι άλλο. Είναι πολύ αρνητική η συνεισφορά όλων εκείνων οι οποίοι επιχειρούν να δημιουργήσουν ανασφάλεια στην αγορά. Γιατί η αγορά πέραν των άλλων είναι και κλίμα. Χρειάζεται αισιοδοξία, χρειάζεται πολίτικούς με αποφασιστικότητα να στέκονται δίπλα της και μία Κυβέρνηση, την οποία και έχει, να παίρνει μέτρα για τη στήριξη της δικής της δουλειάς και δραστηριότητας.

- Και δεν έχει κανένα ρόλο να παίξει οποιοσδήποτε νέος Επίτροπος αναλάβει τις Οικονομικές και Νομισματικές Υποθέσεις. Γιατί γνωρίζετε επίσης άριστα ότι αυτές οι σχέσεις κρατών και Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν είναι θέματα προσωπικών σχέσεων ούτε δημοσίων σχέσεων. Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι ένα πεδίο αγώνα, μιας συνεχούς και διαρκούς διαπραγμάτευσης των κρατών και των Κυβερνήσεων που εκλέγονται από τους λαούς τους με βάσει τα πολιτικά τους προγράμματα και τα ιδεολογικά τους πιστεύω.



Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ομιλίας:

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Οι παλαιότεροι γνωρίζουν ότι τρέφω αισθήματα συμπάθειας και φιλίας με τον Πρόεδρο κ. Καρατζαφέρη. Και πάντοτε παρακολουθώ τους λόγους του και τις αγορεύσεις του γιατί πάρα πολλές φορές εκφράζει τις απόψεις και τις αγωνίες πολλών πολιτών, τις οποίες και εγώ αλλά και άλλοι συνάδελφοι συμμεριζόμαστε σε αυτή την αίθουσα.

Σήμερα όμως κύριε Πρόεδρε λίγο ξεφύγατε. Και φοβάμαι ότι ο στόχος, τον οποίο θέλατε να υπηρετήσετε ανεβαίνοντας στο βήμα ήταν να υπενθυμίσετε σε όλους μας αλλά και στον ελληνικό λαό ότι το σήριαλ «Η πολυκατοικία» συνεχίζεται και εντός της Βουλής.

Ιδιαίτερα μετά την εκλογή του νέου Προέδρου της ΝΔ, του κ. Αντώνη Σαμαρά, προφανώς στην «Πολυκατοικία» έχουμε ανακατατάξεις, υπάρχει ανασφάλεια, υπάρχει συζήτηση και φοβάμαι ότι μάλλον αναζητείτε νέους ρόλους, διευκρίνιση για το ποιος είναι ο θυρωρός και ποιος είναι ο διαχειριστής. Και έχω την αίσθηση επίσης ότι υπάρχουν ορισμένες δυνάμεις, οι οποίες κινούν τα νήματα για μια νέα «γενική συνέλευση» της «Πολυκατοικίας», χρησιμοποιώντας τη συνέλευση αυτή και ως καρότο τον μήνα Μάρτιο, τον μήνα δηλαδή όπου θα έχει οριστικοποιηθεί η εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας.

Σας κατάλαβα απολύτως από την παρέμβαση και την τοποθέτηση σας. Ωστόσο όμως για τα γενικότερα θέματα τα οποία θίξατε, επιτρέψτε μου δύο πολιτικά σχόλια:

Πρώτα απ’ όλα όσον αφορά στην Προεδρία της Δημοκρατίας. Η ΝΔ ως γνωστόν έχει ήδη δεσμευτεί για τη στήριξη του Κάρολου Παπούλια, το ΠΑΣΟΚ το ίδιο, αναμένουμε τη δική σας θέση, την οποία υποπτεύομαι με κάποιο τρόπο θα την εκφράσετε σε σύντομο χρονικό διάστημα, για να είναι σαφές και το πολιτικό τοπίο και σκηνικό.

Από κει και πέρα όμως, μέσα σε αυτό το πλαίσιο το οποίο δεν επιδέχεται πολιτική ανασφάλεια, ακριβώς γιατί όπως είπατε και εσείς βρισκόμαστε ενώπιων μιας μεγάλης κρίσης οικονομικής και δημοσιονομικής, αλλά υπενθυμίζω για αυτούς που το έχουν ξεχάσει και κρίσης αξιών και ηθικής κρίσης, η οποία αφορά και αγγίζει ολόκληρο το πολιτικό σύστημα, εμείς έχουμε ευθύνη.

Εμείς έχουμε ευθύνη όσον αφορά το λόγο μας, το έργο μας τη στάση μας και εντός αλλά και εκτός της Βουλής, αλλά κυρίως έχουμε ευθύνη απέναντι στις υγιείς δυνάμεις της ελληνικής κοινωνίας, και τις υγιείς και έντιμες δυνάμεις της οικονομίας. Και είμαι απόλυτα βέβαιος ότι συμμερίζεστε και εσείς αυτές τις σκέψεις. Όμως διαφέρουμε στο δια ταύτα.

Σήμερα όλος ο λόγος σας, όλη η ομιλία σας είχε έναν στόχο: το πώς θα ενισχύσει την αγωνία των πολιτών, το πώς θα ενισχύσει την ανασφάλεια στην αγορά, και το πως θα βάλει ένα πετραδάκι στο οικοδόμημα το οποίο επιχειρεί η ΝΔ, αλλά και άλλες δυστυχώς δυνάμεις αυτή την περίοδο, το οικοδόμημα «αναξιοπιστία Παπανδρέου και κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ».

Δεν θα πετύχετε κύριε Πρόεδρε αν είναι πράγματι αυτό το σχέδιο σας και θέλω ειλικρινά να με διαψεύσετε. Αλλά αν πράγματι είναι αυτό το σχέδιο σας, δεν θα πετύχετε ούτε εσείς ούτε η ΝΔ.

Γιατί αυτή η κυβέρνηση έχει μια απόφαση ειλημμένη. Μια απόφαση η οποία βασίζεται στην ετοιμολογία της λέξης δέσμευση. Δέσμευση απέναντι στον ελληνικό λαό, δέσμευση απέναντι στη μεγάλη πλειοψηφία που μας έφερε στην εξουσία, δέσμευση απέναντι στην ιδεολογία μας, τις πολιτικές μας δεσμεύσεις και το πολιτικό μας πρόγραμμα.

Και αυτή η κυβέρνηση εργάζεται για να ξεπεραστεί η κρίση με μετριοπάθεια, με μέτρο, αλλά ταυτόχρονα με αποφασιστική στάση εντός και εκτός της χώρας. Εντός της χώρας όσον αφορά τις κοινωνικές δυνάμεις και τα συμφέροντα, και εκτός της χώρας ενώπιων της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην οποία συμμετέχουμε δημιουργικά, δυναμικά, αποφασιστικά γιατί εμείς γνωρίζουμε ότι έχουμε την απόλυτη ευθύνη μαζί με τους υπόλοιπους εταίρους μας να προστατέψουμε και το κύρος της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης και του ευρώ. Αλλά ταυτόχρονα, εμείς και κύρια και πρώτα απ’ όλα ο Πρωθυπουργός μας ο Γιώργος Παπανδρέου μαζί με άλλους ηγέτες έχουν αναλάβει ήδη την πρωτοβουλία να φέρουν τη νέα προτεραιότητα, τη νέα ημερήσια διάταξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία αφορά τη συνολική ανάκαμψη της ευρωπαϊκής οικονομίας, την έξοδο από την κρίση και αυτό το σχέδιο βασίζεται σε δύο θεμελιώδεις βάσεις: πολιτική ανάπτυξης και εργασία. Ποιότητα εργασίας, νέες θέσεις εργασίας.

Αυτό το σχέδιο είναι το σχέδιο το οποίο εμείς προτείνουμε. Σε αυτό το σχέδιο δουλεύουμε και εδώ στην Ελλάδα. Αυτό ακριβώς είναι το σχέδιο εξόδου από την κρίση. Δεν είναι καινούργιο. Είναι το σχέδιο για το οποίο δεσμεύτηκε ο Γιώργος Παπανδρέου όταν παρουσίασε το Πρόγραμμα των 100 ημερών. Γιατί είναι βαθιά μας πεποίθηση ότι δεν μπορεί να βγει η Ελλάδα από την κρίση μόνο με δημοσιονομική διαχείριση. Χρειάζεται ουσιαστική ενίσχυση της πραγματικής οικονομίας για να πυροδοτηθεί η διαδικασία της ανάπτυξης. Και για να πυροδοτηθεί η διαδικασία της ανάπτυξης πρέπει να ενισχυθεί η αγορά, οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, αλλά κυρίως οι χαμηλόμισθοι, οι χαμηλοσυνταξιούχοι, οι εργαζόμενοι, εκείνοι δηλαδή οι οποίοι τροφοδοτούν με την παρουσία τους την αγορά. Αυτός είναι ο στόχος.

Αυτός είναι ο στόχος του σημερινού νομοσχεδίου το οποίο συζητούμε, αυτός είναι ο στόχος των άλλων νομοσχεδίων που έρχονται τις επόμενες μέρες και τις επόμενες εβδομάδες, κυρίως όσον αφορά την ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, αυτός είναι ο στόχος και η βασική ισορροπία του Προϋπολογισμού τον οποίο παρουσίασε η Κυβέρνηση. Ένας Προϋπολογισμός που ισορροπεί από τη μία πλευρά στην ανάγκη για τη δημοσιονομική σταθερότητα και δημοσιονομική πειθαρχία για την έξοδο από την κρίση και τα μεγάλα αδιέξοδα τα οποία μας κληροδότησε η ΝΔ , και από την άλλη πλευρά στην ανάγκη να εμπεδωθεί η αίσθηση στο λαό ότι η Κυβέρνηση λειτουργεί με όρους κοινωνικής δικαιοσύνης και πάνω απ’ όλα εγγυώμενη τη συνοχή και την ασφάλεια της κοινωνίας.

Αυτός είναι ο στόχος μας. Σε αυτή την πολιτική να είστε βέβαιοι ότι θα προχωρήσουμε. Και δεν υπάρχει καμία Ευρωπαϊκή Ένωση και κανένας που να μπορεί να επιβάλλει πολιτικές στην κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και μέτρα. Οι στόχοι είναι κοινά αποδεκτοί και κοινά συμφωνημένοι. Είναι οι στόχοι για τους οποίους δεσμεύονται όλα τα κράτη της ΕΕ.

Έχετε εμπειρία από το Ευρ. Κοινοβούλιο, γνωρίζετε τις διαδικασίες, γνωρίζετε άριστα ότι αν αυτή τη στιγμή όλες οι χώρες που βρίσκονται σε κρίση, 15 από τις 17 χώρες της ΕΕ έχουν έλλειμμα πέραν του 3%. Αν πάρετε δύο χώρες από αυτές και αναζητήσετε κοινά μέτρα εξόδου από την κρίση δεν θα βρείτε. Γιατί; Γιατί η κάθε χώρα έχει τις δικές της διαρθρώσεις και τις δικές της προτεραιότητες. Αυτό κάνει και η δική μας Κυβέρνηση, η Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ. Αναγνωρίζοντας όμως πρώτα απ’ όλα και πάνω απ’ όλα ότι η ευθύνη μας είναι απέναντι στον άνθρωπο, είναι απέναντι στην κοινωνία. Είναι απέναντι στο λαό. Όχι μόνο σε εκείνους που μας ψήφισαν, αλλά σε όλους τους Έλληνες, οι οποίοι αναζητούν μια ελπίδα για το μέλλον. Και σας υπενθυμίζω κάτι άλλο. Είναι πολύ αρνητική η συνεισφορά όλων εκείνων οι οποίοι επιχειρούν να δημιουργήσουν ανασφάλεια στην αγορά. Γιατί η αγορά πέραν των άλλων είναι και κλίμα. Χρειάζεται αισιοδοξία, χρειάζεται πολίτικούς με αποφασιστικότητα να στέκονται δίπλα της και μία Κυβέρνηση, την οποία και έχει, να παίρνει μέτρα για τη στήριξη της δικής της δουλειάς και δραστηριότητας.

Μόνο έτσι θα προχωρήσουμε μπροστά. Και δεν έχει κανένα ρόλο να παίξει οποιοσδήποτε νέος Επίτροπος αναλάβει τις Οικονομικές και Νομισματικές Υποθέσεις. Γιατί γνωρίζετε επίσης άριστα ότι αυτές οι σχέσεις κρατών και Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν είναι θέματα προσωπικών σχέσεων ούτε δημοσίων σχέσεων. Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι ένα πεδίο αγώνα, μιας συνεχούς και διαρκούς διαπραγμάτευσης των κρατών και των Κυβερνήσεων που εκλέγονται από τους λαούς τους με βάσει τα πολιτικά τους προγράμματα και τα ιδεολογικά τους πιστεύω.

Σας ευχαριστώ



Παρέμβαση

Είναι προφανές ότι ο κ. Καρατζαφέρης, ο Πρόεδρος του ΛΑΟΣ επιμένει να απευθύνεται σε μένα, αλλά έχω την αίσθηση ότι «μιλάει στη νύφη για να τον ακούσει η πεθερά». Στην προκειμένη περίπτωση όμως και η πεθερά είναι από την άλλη πλευρά. Είναι στη ΝΔ. Όχι σε αυτή την παράταξη. Αυτή η παράταξη, είναι μια παράταξη 160 εκλεγμένων βουλευτών του ΠΑΣΟΚ με αρωγή, συνοχή και ενότητα. Και επιπλέον το πρόγραμμα το οποίο υλοποιεί η Κυβέρνηση με απόλυτη σαφήνεια και δέσμευση προς τον ελληνικό λαό είναι απολύτως σαφές και διακηρυγμένο από τον Πρωθυπουργό μας και τους Υπουργούς. Τα υπόλοιπα είναι για φιλολογικές συζητήσεις.

Όσον αφορά όμως το σήριαλ «Η πολυκατοικία», σας διαβεβαιώ ότι έχει περισσότερο ενδιαφέρον για το ελληνικό κοινό όπως παρουσιάζεται στο Mega Channel και όχι στη Βουλή των Ελλήνων μεταξύ της ΝΔ και του ΛΑΟΣ.
Μπορεί να μη συμφωνώ ούτε στο ελάχιστο με αυτά που λες,αλλά θα έδινα μέχρι και την τελευταία ρανίδα του αίματός μου για το δικαίωμά σου να συνεχίσεις να τα λες -ΒΟΛΤΑΙΡΟΣ