Μετά τις επιτυχίες που έχει σημειώσει το Πρακτορείο μας, από το 1980, και από το 2000 στο internet, συνεχίζουμε σταθερά, με νέα ρεκόρ δημοσιεύσεων και αναπαραγωγή των ρεπορτάζ μας στα ΜΜΕ στην Ελλάδα και στον κόσμο. www.vouli.net * Ανάρτηση των δελτίων τύπου σε 24ωρη βάση, καθώς και φωτογραφιών για την προβολή στα Μ.Μ.Ε. * Καταγράφουμε την πολιτική ιστορία του Ελληνισμού

11.12.09

ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΕΠΙΚΑΙΡΗΣ ΕΡΩΤΗΣΗΣ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ Κ.Ο. ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑ ΓΙΑ ΑΝΕΡΓΙΑ ΚΑΙ ΣΤΑΘΕΡΗ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ

ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΕΔΙΟ – ΚΑΜΙΑ ΠΡΟΤΑΣΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΕΡΓΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΞΟΔΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ

Ο ΚΟΣΜΟΣ ΨΗΦΙΣΕ ΓΙΑ ΝΑ ΑΛΛΑΞΟΥΜΕ, ΟΧΙ ΓΙΑ ΝΑ ΒΟΥΛΙΑΞΟΥΜΕ
ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΚΑΝΟΝΤΑΣ «ΔΙΑΛΟΓΟ»
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ


Κατά τη συζήτηση επίκαιρης ερώτησης για την ανεργία και τη σταθερή απασχόληση, ο Πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας μεταξύ άλλων τόνισε:

«Μας εκπλήσσει το γεγονός ότι σχεδόν χειροκροτούμε για την αύξηση της ανεργίας και για τους λάθος υπολογισμός όλων των προηγούμενων ετών. Εμείς δεν εκπλησσόμαστε, δεν πέφτουμε από τα σύννεφα, διότι όλα τα προηγούμενα χρόνια καλούσαμε τις κυβερνήσεις και του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, πέραν του δημοσιονομικού ελλείμματος να δουν και το κοινωνικό έλλειμμα. Να δουν τον εφιάλτη που έρχεται, τον εφιάλτη της ανεργίας, της εργασιακής επισφάλειας, να δουν ότι αποτέλεσμα αυτής της πολιτικής ελαστικοποίησης της εργασίας θα είναι ο εργασιακός μεσαίωνας, θα είναι όλα αυτά που βλέπουμε τώρα.
Και βέβαια όταν τα λέγαμε αυτά, μας θεωρούσατε ξεπερασμένους, γραφικούς, χαμογελούσατε ειρωνικά. Σήμερα πάγωσαν τα χαμόγελα. Σήμερα μας λέτε ότι έχουμε γίνει Ισπανία, ότι θα έχουμε ανεργία σχεδόν στο 20%.

Ρώτησα όμως τον Υπουργό να μας απαντήσει ποιο είναι ακριβώς το σχέδιο της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ για την ανεργία και τη σταθερή απασχόληση. Δεν απάντησε, είπε θα το κάνει στη δευτερολογία. Η αλήθεια είναι κ. Πρόεδρε, ότι το ΠΑΣΟΚ δεν έχει κανένα σχέδιο για την αντιμετώπιση της ανεργίας. Όπως η κυβέρνηση δεν έχει και κανένα συγκεκριμένο σχέδιο για την έξοδο της χώρας από την κρίση. Γιατί έξοδος από την κρίση χωρίς προστασία της απασχόλησης, χωρίς πρόγραμμα νέων θέσεων εργασίας και χωρίς αποτελεσματική καταπολέμηση της ανεργίας και της ελαστικής εργασίας δεν μπορεί να υπάρξει. Το λέγαμε και προεκλογικά και καλούσαμε τότε τον κ. Παπανδρέου να καταθέσει τις προτάσεις του. Από τη ΔΕΘ ακόμη περιμένουμε συγκεκριμένες προτάσεις για την ανεργία.

Ως αντιπολίτευση το ΠΑΣΟΚ μέχρι και προτάσεις για τη μονιμοποίηση των stage είχε κάνει. Ως κυβέρνηση στέλνετε 40.000 ανθρώπους στο δρόμο. Ως αντιπολίτευση είχατε ψηφίσει πρόταση νόμου του ΣΥΡΙΖΑ για τους συμβασιούχους. Ως κυβέρνηση νομοθετείτε οκτάμηνες συμβάσεις έργου στο δημόσιο τομέα.
Παντού ανασφάλεια, παντού αβεβαιότητα, πουθενά σταθερή εργασία. Μοιράζετε μια θέση εργασίας σε δύο ανέργους και οι άνεργοι στη χώρα μας επιδοτούνται μονάχα 12 μήνες και παίρνουν το χαμηλότερο επίδομα ανεργίας σε όλη την Ευρώπη.

Γιατί δεν προχωράτε, κύριε υπουργέ, σε στοχευμένη πολιτική για τη στήριξη της απασχόλησης; Γιατί δεν καλύπτετε τα χιλιάδες οργανικά κενά στο δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα, ιδίως στο χώρο της παιδείας και της υγείας. Γιατί δεν θεσμοθετείτε ρήτρα απασχόλησης για δημιουργία νέων θέσεων εργασίας σε κερδοφόρες επιχειρήσεις, ιδιαίτερα σε όσες επιδοτούνται με κρατικό χρήμα και με χρήμα της ΕΕ; Πώς μπορείτε να μιλάτε για διάσωση του ασφαλιστικού όταν δεν κάνετε τίποτα για την ανεργία. Και πώς θα μπορούσατε να αντιμετωπίσετε την ανεργία χωρίς δημόσιες επενδύσεις;
Αλλά και στις ιδιωτικές επενδύσεις, κύριε υπουργέ, τίποτε δεν κάνετε. Ακόμη και σήμερα -και θέλω να το επισημάνω αυτό- πάνω από 2.000 φάκελοι για επενδυτικά προγράμματα που δεν έχουν αξιολογηθεί εκκρεμούν στο υπ. οικονομίας. Ανάμεσά τους και φάκελοι για επενδύσεις στις πυρόπληκτες περιοχές της Ηλείας. Αυτά τα προγράμματα, που αν είχαν προχωρήσει θα είχαν δημιουργήσει χιλιάδες θέσεις εργασίας, μπαίνουν στα συρτάρια γιατί ακόμη, δύο μήνες μετά τις εκλογές, δεν έχει ορισθεί γενικός γραμματέας επενδύσεων. Θα περάσει ο Δεκέμβρης, θα περάσει ο Γενάρης, θα περάσουν δηλαδή 4 μήνες και αυτά τα προγράμματα θα μένουν στα συρτάρια.
Γιατί κύριε υπουργέ; Το ίδιο γίνεται και με το ΕΣΠΑ. Προφανώς κ. υπουργέ διότι όχι μόνο δεν κυβερνάτε με σχέδιο, αλλά δεν κυβερνάτε. Είσαστε μια κυβέρνηση σχεδόν υπηρεσιακή και πηγαίνετε στις Βρυξέλλες, παίρνετε εντολές, έρχεστε εδώ και κινδυνολογείτε. Αυτό κάνετε δύο μήνες τώρα.

Περιμέναμε να ακούσουμε κάτι συγκεκριμένο. Εμείς έχουμε καταθέσει ένα πλήρες πρόγραμμα για τη σταθερή και ασφαλισμένη δουλειά. Τρεις προτάσεις νόμου, μια για τους μακροχρόνια ανέργους, μία για το 35ωρο, μία για τους συμβασιούχους. Εσείς όμως κινδυνολογείτε, δεν κάνετε τίποτα συγκεκριμένο, κρύβεστε πίσω από τις κινδυνολογίες και να ξέρετε ότι αυτή η πολιτική δεν πρόκειται να βρει τη συναίνεση όχι τη δική μας, ούτε του κόσμου του ΠΑΣΟΚ, φυσικά ούτε της κοινωνίας.

Αλλάξτε πορεία, κύριε υπουργέ. Αλλάξτε πορεία, διότι προεκλογικά είχατε θέσει ένα δίλημμα στον ελληνικό λαό, είχατε πει «ή αλλάζουμε ή βουλιάζουμε». Και ο κόσμος σας ψήφισε για να αλλάξετε. Αλλά εσείς όχι μόνο δεν αλλάζετε, αλλά ζητάτε να βουλιάξουμε και όλοι μαζί αγκαλιά, συζητώντας, κάνοντας διαλόγους, διαβουλευόμενοι, να βουλιάξουμε όλοι μαζί. Ε δεν θα σας κάνουμε τη χάρη να συνδράμουμε σε αυτή την πολιτική. Θα είμαστε απέναντι σ΄αυτή την πολιτική διότι πιστεύουμε ότι πρέπει να αλλάξουμε πορεία γιατί έχουμε ήδη αρχίσει να βουλιάζουμε.»
Μπορεί να μη συμφωνώ ούτε στο ελάχιστο με αυτά που λες,αλλά θα έδινα μέχρι και την τελευταία ρανίδα του αίματός μου για το δικαίωμά σου να συνεχίσεις να τα λες -ΒΟΛΤΑΙΡΟΣ