Μετά τις επιτυχίες που έχει σημειώσει το Πρακτορείο μας, από το 1980, και από το 2000 στο internet, συνεχίζουμε σταθερά, με νέα ρεκόρ δημοσιεύσεων και αναπαραγωγή των ρεπορτάζ μας στα ΜΜΕ στην Ελλάδα και στον κόσμο. www.vouli.net * Ανάρτηση των δελτίων τύπου σε 24ωρη βάση, καθώς και φωτογραφιών για την προβολή στα Μ.Μ.Ε. * Καταγράφουμε την πολιτική ιστορία του Ελληνισμού

27.11.09

ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΡΤΑΛΗΣ - Επιτροπή Περιβάλλοντος - Ακρόαση Επιτρόπου ΕΕ Σ. Δήμα

Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Προστασίας Περιβάλλοντος

Πρόεδρος
Μονόδρομος μία δεσμευτική συμφωνία για την προστασία του κλίματος στην Κοπεγχάγη
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ


«Χρειάζεται μία παγκόσμια προσπάθεια για τη μείωση, το αργότερο το 2020, των ρύπων κατά 25-40% στις αναπτυγμένες χώρες και κατά 15-30% στις αναπτυσσόμενες, ώστε να μην υπερβεί η αύξηση της μέσης παγκόσμιας θερμοκασίας τους 2ο C. Κατά τη Συνδιάσκεψη της Κοπεγχάγης στόχος είναι να υπάρξει μια πολιτικά δεσμευτική συμφωνία, η οποία θα εξειδικευθεί νομικά κατά τους επόμενους 3 με 6 μήνες. Στόχος είναι να περιοριστούν οι εκπομπές των αέριων ρύπων χωρίς να δημιουργηθούν επιπλέον οικονομικά και κοινωνικά προβλήματα.» Αυτό τόνισε ο Επίτροπος Περιβάλλοντος της ΕΕ κ. Σταύρος Δήμας στην ακρόασή του από τα μέλη των Επιτροπών Προστασίας του Περιβάλλοντος και Έρευνας και Τεχνολογίας,



Από την πλευρά της η Υπουργός Περιβάλλοντος κα Τίνα Μπιρμπίλη σημείωσε ότι η Ε.Ε. οφείλει να δείξει την σωστή κατεύθυνση για τη συμφωνία της Κοπεγχάγης μεταφέροντας το μήνυμα προς τον κόσμο παίρνοντας ξακάθαρες, σαφείς και πειστικές αποφάσεις, για τις οποίες πρέπει να υπάρξει και η απαραίτητη νομική κάλυψη.



Ο Πρόεδρος της Μόνιμης Επιτροπής Προστασίας του Περιβάλλοντος της Βουλής των Ελλήνων Κώστας Καρτάλης αναφέρθηκε στην καθοριστικά θετική συμβολή του Επιτρόπου στην πολιτική της Ε.Ε. για την προστασία του κλίματος και τόνισε ότι στην Κοπεγχάγη θα πρέπει να προκύψει μία πολιτικά δεσμευτική συμφωνία με μετρήσιμα αποτελέσματα ώστε να μην προκύψει κενό μετά τη λήξη της Συμφωνίας του Κυότο το 2012. Ανέφερε ότι είναι καταρχήν θετικές οι δεσμεύσεις των ΗΠΑ και της Κίνας για μειώσεις στις εκπομπές αερίων θερμοκηπίου αν και οι μειώσεις είναι μάλλον συμβολικές σε σχέση με την πραγματική επιβάρυνση που προκαλούν. Εξέφρασε εκ νέου τον προβληματισμό του για το Χρηματιστήριο εκπομπών άνθρακα που δεν απέδωσε τα αναμενόμενα αποτελέσματα καθώς πολλές παραγωγικές μονάδες στην Ελλάδα και στο εξωτερικό προτίμησαν να αγοράσουν δικαιώματα εκπομπών σε φθηνές τιμές αντί να επενδύσουν σε νέες τεχνολογίες και τεχνικές για τη μείωση τους.



Απαντώντας στις ερωτήσεις των βουλευτών των δύο Επιτροπών, ο κ. Δήμας ανέφερε ότι η Ε.Ε. ουσιαστικά ηγείται της προσπάθειας για την προστασία του περιβάλλοντος καθώς με την Ιαπωνίο και την Αυστραλία ουσιαστικά αποτελούν τις χώρες που έχουν θέσει τους πιο υψηλούς στόχους μείωσης ρύπων αλλά ότι επίσης βρίσκει πολύ θετικές τις δεσμεύσεις των ΗΠΑ και της Κίνας για μείωση των ρύπων έστω και αν έχουν επιλέξει αυτές οι δυο χώρες διαφορετικά σημεία αναφοράς ως προς τα όρια και το τελικό ποσοστό μείωσης των ρύπων.



Υπογράμμισε ότι πρέπει να είμαστε αισιόδοξοι και ανέφερε ως παράδειγμα ότι πριν 5 έτη κανείς δεν μιλούσε για συγκεκριμένους «στόχους μείωσης» αλλά ότι ουσιαστικά αυτό κατακτήθηκε μετά από πολλή προσπάθεια.



Αναφορικά με τη χρηματοδότηση της προσπάθειας ανάφερε ότι από την πλευρά της Ε.Ε. θα διατίθενται 5-7 δισ. ευρώ κάθε χρόνο με το συνολικό κόστος να ανέρχεται σε 170 δισεκατομύρια ευρώ. Τόνισε όμως ότι το οικονομικό κόστος θα είναι πολύ μεγαλύτερο αν δεν λάβουμε άμεσα μέτρα τώρα. Παράλληλα υποστήριξε ότι οι οικονομίες που θα μπορέσουν να χρησιμοποιούν φυσικούς πόρους με τον πιο αποτελεσματικό τρόπο θα είναι αυτές που στο τέλος θα είναι οι πιο δυνατές.



Τέλος ο κ. Δήμας υποστήριξε ότι η Ε.Ε. υστερεί ακόμα σε θέματα έρευνας και τεχνολογίας και ότι πρέπει να διπλασιαστούν έως το 2013 (και να τετραπλασιαστούν έως το 2020) τα ποσά που διατίθενται στην έρευνα για τις νέες τεχνολογίες.











** Η κ. Μπιρμπίλη θα ενημερώσει αναλυτικά την Επιτροπή Περιβάλλοντος της Βουλής των Ελλήνων την Τετάρτη 2.12
Μπορεί να μη συμφωνώ ούτε στο ελάχιστο με αυτά που λες,αλλά θα έδινα μέχρι και την τελευταία ρανίδα του αίματός μου για το δικαίωμά σου να συνεχίσεις να τα λες -ΒΟΛΤΑΙΡΟΣ