Μετά τις επιτυχίες που έχει σημειώσει το Πρακτορείο μας, από το 1980, και από το 2000 στο internet, συνεχίζουμε σταθερά, με νέα ρεκόρ δημοσιεύσεων και αναπαραγωγή των ρεπορτάζ μας στα ΜΜΕ στην Ελλάδα και στον κόσμο. www.vouli.net * Ανάρτηση των δελτίων τύπου σε 24ωρη βάση, καθώς και φωτογραφιών για την προβολή στα Μ.Μ.Ε. * Καταγράφουμε την πολιτική ιστορία του Ελληνισμού

1.9.23

Σ.Φάμελλος: Ένας κρυπτόμενος πρωθυπουργός που ψάχνει μίζερα δικαιολογίες

 


Σ.Φάμελλος: Ένας κρυπτόμενος πρωθυπουργός που ψάχνει μίζερα δικαιολογίες

Δεν έχουμε ακούσει ακόμα ούτε λογοδοσία ούτε απόδοση ευθυνών στη σημερινή συζήτηση, ό,τι λογοπαίγνια και να κάνετε», ανέφερε ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, Σωκράτης Φάμελλος, κατά τη δευτερολογία του στη συζήτηση στη Βουλή για τις πυρκαγιές. Χαρακτήρισε τον κ. Μητσοτάκη ως «κρυπτόμενο πρωθυπουργό που ψάχνει μίζερα δικαιολογίες ακόμα και στον ”στρατηγό άνεμο”».

«Μας ανησυχεί ιδιαίτερα που δεν ακούσαμε καμία συγγνώμη και καμία ανάληψη ευθύνης, καμία λογοδοσία και καμία παραίτηση. Επίσης δεν ακούσαμε τίποτα για το τραγικό περιστατικό με την έκρηξη στην αποθήκη πυρομαχικών στη Νέα Αγχίαλο» είπε και αναρωτήθηκε: «Έχετε επιλεκτική μνήμη;». Σχολίασε δε ότι ο κ. Μητσοτάκης προσπάθησε με την πρωτολογία του «εκ των προτέρων να πει μικρόψυχους όποιον θα του έκανε κριτική για να αποφύγει την ευθύνη του». Ο κ. Φάμελλος σημείωσε ότι «καταθέσαμε προτάσεις για θεσμικές αλλαγές, όμως δεν ακούσαμε ούτε κουβέντα για θεσμικές αλλαγές, καμία μεταρρυθμιστική πρόταση». «Δεν υπάρχει καμία έμπνευση, ούτε καν για ένα επικοινωνιακό παιχνίδι;», σχολίασε, για να υποστηρίξει πως «η αδυναμία του πρωθυπουργού σήμερα να καταθέσει προτάσεις είναι μια παραδοχή ευθύνης και ανεπάρκειας».

Ο κ. Φάμελλος αναφέρθηκε στη δήλωση του πρωθυπουργού στις 7 Ιουλίου σχετικά με την προετοιμασία της Πολιτείας για τις πυρκαγιές, για να σχολιάσει: «Δεν γνωρίζατε την κατάσταση και εκτεθήκατε ή γνωρίζατε και παραπλανούσατε; Είτε δεν γνωρίζατε και ήσαστε ανεπαρκείς είτε γνωρίζατε και παραπλανούσατε, και τα δύο είναι επικίνδυνα για τον ρόλο του πρωθυπουργού». Ρώτησε τον κ. Μητσοτάκη ποια είναι η ρήτρα για την επόμενη μέρα, σημειώνοντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ πρότεινε ρήτρα εισοδήματος, ρήτρα τοπικού προϊόντος, ρήτρα απασχόλησης, «τρεις όροι που πρέπει να εξασφαλίσουμε στις καμένες εκτάσεις».

Κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι ρίχνει στη συζήτηση αστοιχείωτες θεωρίες και θεωρίες συνωμοσίας, «που καλλιεργούνται για να δικαιολογηθούν τα αδικαιολόγητα». «Τα απαράδεκτα φαινόμενα αυτοδικίας, με τους κυνηγούς κεφαλών αποδεικνύουν ότι έχετε αποτύχει στο θέμα της ασφάλειας», «υπάρχει εκμετάλλευση της αγωνίας των πολιτών που τροφοδοτείται από τον ακροδεξιό λόγο της ΝΔ που εκπέμπεται ιδιαίτερα στον Έβρο για κομματικούς λόγους», τόνισε. Προσέθεσε ότι «όμως η αμφισβήτηση του κράτους δικαίου και των ατομικών δικαιωμάτων αμφισβητεί τον πυρήνα της δημοκρατίας». Ρώτησε τον πρωθυπουργό αν έχει αποδείξεις για τους εμπρησμούς και τόνισε πως αν έχει, πρέπει να τις φέρει εδώ, διαφορετικά «να αποσύρετε αυτή τη θεωρία συνωμοσίας που είπατε εκ του βήματος». Ανέφερε ότι από την ανάκριση των 13 απαχθέντων μεταναστών δεν προέκυψε κάτι και ρώτησε αν η ΕΥΠ έχει κάποια στοιχεία, αν έχει εντοπίσει ή και προλάβει τέτοια φαινόμενα». «Αντίθετα βλέπουμε να αναπαράγονται θεωρίες συνωμοσίες στα ΜΜΕ με διαρροές τάχα από την ΕΥΠ και να μην διαψεύδονται πουθενά», συνέχιζε, προσθέτοντας ότι «έχουμε ξανά να παίζονται παιχνίδια στη Θράκη». Στο ίδιο πλαίσιο, ο κ. Φάμελλος τόνισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει αναδείξει «κι ένα ζήτημα για ένα μέλος του Κοινοβουλίου και την παραβίαση του κώδικα δεοντολογίας των βουλευτών», για να ρωτήσει: «Έκανε κάτι ο πρόεδρος της Βουλής για την καταγγελία που έχουμε κάνει εμείς; Δεν σας ενδιαφέρει ο Κώδικας Δεοντολογίας κύριε πρωθυπουργέ;».

Με αφορμή τις αναφορές του κ. Μητσοτάκη για το Μάτι έπειτα από την τοποθέτηση της Ζωής Κωνσταντοπούλου, ο κ. Φάμελλος είπε ότι «εμείς αναλάβαμε την πολιτική ευθύνη και δεν κρυφτήκαμε πίσω από την κλιματική κρίση ούτε λαϊκίσαμε και τη θυμηθήκαμε μετά», προσθέτοντας ότι από αυτή την ανάγκη προέκυψε το πόρισμα Γκολντάμερ, «η δασική στρατηγική, η πολιτική πρόληψης πυρκαγιών, τα πιλοτικά έργα για τη μικτή ζώνη δάσους κατοικίας που πάγωσαν μετά». «Η κριτική μας είναι γιατί χάθηκε χρόνος στην υλοποίηση των μεγάλων μεταρρυθμίσεων που αποφασίστηκαν μετά το Μάτι», είπε, ενώ ανέφερε επί παραδείγματι ότι επί ΣΥΡΙΖΑ έγινε η προέγκριση του ειδικού χωροταξικού για το Μάτι μέσα σε ένα εξάμηνο και πως όμως τα τελευταία τέσσερα χρόνια έγιναν 4 αναβολές του πολεοδομικού σχεδιασμού για το Μάτι. Στο ίδιο πλαίσιο και σχετικά με την αποστροφή του κ. Μητσοτάκη για το τεκμήριο αθωότητας, ο κ. Φάμελλος έθεσε το ερώτημα: η Πολιτεία δεν πρέπει να λαμβάνει υπόψη για τις πολιτικές της επιλογές τις καταδίκες ή την υπόδικη θέση προσώπων που θέλει να αναδείξει σε θέσεις όπως γενικό γραμματέα υπουργείου; Τεκμήριο αθωότητας υπάρχει μόνο για τους αξιωματικούς της Πυροσβεστικής; Εγώ το δέχομαι το τεκμήριο αθωότητας. Για τα πολιτικά πρόσωπα, για τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, τη Ρένα Δούρου δεν υπήρχε τεκμήριο αθωότητας; Γιατί κανιβαλίσατε πάνω σε όλα αυτά».

Ο κ. Φάμελλος σχολίασε αποστροφή του πρωθυπουργού για το αν ο ΣΥΡΙΖΑ τιμά τον αγώνα των πυροσβεστών, σημειώνοντας ότι «κ. Μητσοτάκη εσείς όταν αφήνετε την Πυροσβεστική Υπηρεσία χωρίς στελέχη, είστε που δεν τιμάται το έργο της». «Στελέχωση, προσλήψεις δεν ακούσαμε συγκεκριμένα νούμερα, ούτε δεσμεύσεις χρονοδιαγράμματος, πάλι δεν ακούσαμε χρηματοδοτήσεις», είπε.

Ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε ξανά τις προτάσεις του κόμματος: Αντιπυρικές μελέτες παντού από τις δασικές υπηρεσίες. Νέα πρότυπα πυρασφάλειας για κατοικίες και κτίρια εκτός σχεδίου που θα τροποποιούν και τις ζώνες προστασίας γύρω από τους οικισμούς. Νέα εθνικά περιφερειακά και τοπικά σχέδια και ασκήσεις πολιτικής προστασίας με το δυσμενέστερο σενάριο που εμπλέκουν την αυτοδιοίκηση και τους εθελοντές. Ειδικές διαχειριστικές μελέτες για τα προστατευόμενα δάση. Σχέδια αποκατάστασης των προστατευόμενων περιοχών. Εν κατακλείδι ο κ. Φάμελλος σχολίασε ότι οι πυρκαγιές αποδεικνύουν τις μεγάλες διαφορές ανάμεσα στην πρόοδο και τη συντήρηση.

Μπορεί να μη συμφωνώ ούτε στο ελάχιστο με αυτά που λες,αλλά θα έδινα μέχρι και την τελευταία ρανίδα του αίματός μου για το δικαίωμά σου να συνεχίσεις να τα λες -ΒΟΛΤΑΙΡΟΣ