Μετά τις επιτυχίες που έχει σημειώσει το Πρακτορείο μας, από το 1980, και από το 2000 στο internet, συνεχίζουμε σταθερά, με νέα ρεκόρ δημοσιεύσεων και αναπαραγωγή των ρεπορτάζ μας στα ΜΜΕ στην Ελλάδα και στον κόσμο. www.vouli.net * Ανάρτηση των δελτίων τύπου σε 24ωρη βάση, καθώς και φωτογραφιών για την προβολή στα Μ.Μ.Ε. * Καταγράφουμε την πολιτική ιστορία του Ελληνισμού

10.5.22

Στην Επιτροπή Άμυνας η επεξεργασία της Αμοιβαίας Αμυντικής Συμφωνίας Ελλάδος – ΗΠΑ

 



Στην Επιτροπή Άμυνας η επεξεργασία της Αμοιβαίας Αμυντικής Συμφωνίας Ελλάδος – ΗΠΑ

Με τους εισηγητές των κομμάτων, άρχισε σήμερα στην Επιτροπή Εθνικής 'Αμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής, η επεξεργασία του νομοσχεδίου του υπουργείου Εξωτερικών για την «κύρωση του δεύτερου πρωτοκόλλου τροποποίησης της Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας μεταξύ της Ελλάδος και των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής».

Η Συμφωνία προβλέπει συγκεκριμένες πρωτοβουλίες για την αναβάθμιση της αμυντικής συνεργασίας των δύο χωρών και την υποστήριξη του εκσυγχρονισμού των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων. Με την επικαιροποίηση της αμοιβαίας αμυντικής συμφωνίας επεκτείνεται για πέντε έτη η υπάρχουσα και, μεταξύ άλλων, προετοιμάζει το έδαφος για την έγκριση της πώλησης και την επίσπευση της παράδοσης μαχητικών αεροσκαφών F-35.

Η υπό κύρωση συμφωνία αφορά στα υπουργεία Εξωτερικών και Εθνικής 'Αμυνας, καθώς και σε ολόκληρη την ελληνική επικράτεια, η οποία στοχεύει στην προώθηση της ασφάλειας και της ευημερίας σε διμερές επίπεδο, μεταξύ της Ελλάδας και των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής.

Όπως αναφέρεται στην αιτιολογική έκθεση, «επιδιώκονται η επιβεβαίωση της δέσμευσης για εμβάθυνση και περαιτέρω επέκταση της στρατηγικής αμυντικής εταιρικής σχέσης και συνεργασίας των μερών και της κοινής αφοσίωσης στις αρχές της ελευθερίας, της δημοκρατίας, του κράτους δικαίου, των ανθρώπινων δικαιωμάτων, της δικαιοσύνης και της κοινωνικής προόδου».

Ακόμα, σημειώνεται ότι, «η νέα επικαιροποιημένη Συμφωνία Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας επεκτείνει τη στρατηγική αμυντική εταιρική σχέση Ελλάδας - ΗΠΑ και καταδεικνύει προδήλως τη σταθερή απόφαση των δύο χωρών να περιφρουρήσουν και να προστατέψουν αμοιβαίως την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητά τους κατά ενεργειών οι οποίες απειλούν την ειρήνη, περιλαμβανομένης της ένοπλης επίθεσης ή της απειλής επίθεσης».

Η συμφωνία προβλέπει μεταξύ άλλων:

-Τη σύσταση Διακοινοβουλευτικής Ομάδας 3+1 Κύπρου, Ελλάδας, Ισραήλ και Ηνωμένων Πολιτειών», που θα χρησιμεύσει ως νομοθετική συνιστώσα της διαδικασίας 3+1 που ξεκίνησε στην Ιερουσαλήμ τον Μάρτιο του 2019.

-Ο πρόεδρος του αμερικάνικου Κογκρέσου εξουσιοδοτεί 100.000 δολάρια για κάθε οικονομικό έτος για την κάλυψη των δαπανών που θα κάνει η «ομάδα των Ηνωμένων Πολιτειών» στο πλαίσιο των διεργασιών στου σχήματος 3+1.

-Συνεργασία για τη Στρατιωτική Εκπαίδευση με την Ελλάδα.

-Επίσπευση της παράδοσης οποιουδήποτε μελλοντικού αεροσκάφους F-35 στην Ελλάδα.

-Βοήθεια στην Ελλάδα να απεξαρτηθεί από τις υφιστάμενες εξαρτήσεις σε ρωσικό αμυντικό εξοπλισμό

-Αναφέρονται ως βάσεις από τις οποίες θα επιχειρούν και θα εκπαιδεύονται οι αμερικανικές δυνάμεις, ο Βόλος, η Αλεξανδρούπολη, το Πεδίο Βολής Λιτοχώρου και η Σούδα.

-Γίνεται αναφορά στο ενδεχόμενο μελλοντικής χρήσης και άλλων ελληνικών εγκαταστάσεων στην ηπειρωτική χώρα ή στα νησιά και αναλαμβάνεται δέσμευση για συνέχιση της διμερούς συνεργασίας στον τομέα των υποδομών και του υλικού με τους ευνοϊκότερους κατά το δυνατόν όρους για τη χώρα μας, καθώς και για τη στήριξη του στόχου της Ελλάδας να καταστεί περιφερειακό κέντρο σε θέματα συντήρησης, διοικητικής μέριμνας και εκπαίδευσης

Υπενθυμίζεται ότι την τροποποίηση της Αμυντικής Συμφωνίας Ελλάδος και ΗΠΑ είχε υπογράψει ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας στην Ουάσιγκτον στις 14 Οκτωβρίου 2021 με τον Αμερικανό ομόλογο του 'Αντονι Μπλίνγκεν.

Η Συμφωνία έχει προγραμματιστεί να συζητηθεί και να ψηφιστεί από την Ολομέλεια την ερχόμενη Πέμπτη, 12 Μαΐου.

Μπορεί να μη συμφωνώ ούτε στο ελάχιστο με αυτά που λες,αλλά θα έδινα μέχρι και την τελευταία ρανίδα του αίματός μου για το δικαίωμά σου να συνεχίσεις να τα λες -ΒΟΛΤΑΙΡΟΣ