Μετά τις επιτυχίες που έχει σημειώσει το Πρακτορείο μας, από το 1980, και από το 2000 στο internet, συνεχίζουμε σταθερά, με νέα ρεκόρ δημοσιεύσεων και αναπαραγωγή των ρεπορτάζ μας στα ΜΜΕ στην Ελλάδα και στον κόσμο. www.vouli.net * Ανάρτηση των δελτίων τύπου σε 24ωρη βάση, καθώς και φωτογραφιών για την προβολή στα Μ.Μ.Ε. * Καταγράφουμε την πολιτική ιστορία του Ελληνισμού

8.11.19

«Στη Βουλή το θέμα της διακοπής ηλεκτροδότησης σε χωριά του Νομού Ιωαννίνων»

«Στη Βουλή το θέμα της διακοπής ηλεκτροδότησης σε χωριά του Νομού Ιωαννίνων»

«Στη Βουλή το θέμα της διακοπής ηλεκτροδότησης σε χωριά του Νομού Ιωαννίνων»
Η χώρα μας βρίσκεται στη 10η θέση της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τις περισσότερες προγραμματισμένες και απρόοπτες διακοπές ρεύματος και είναι μία από τις λίγες χώρες που δεν εφαρμόζουν κίνητρα και κυρώσεις στους διαχειριστές με βάση τις κατηγορίες βλαβών, τη συχνότητα και τον χρόνο αποκατάστασης. Ταυτόχρονα η Ελλάδα απουσιάζει από τους δείκτες ελέγχου ποιότητας της προμήθειας, την ίδια στιγμή που σε άλλες χώρες όπως η Ολλανδία αποζημιώνουν ανάλογα με τη διάρκεια της απρόοπτης διακοπής του ρεύματος τον καταναλωτή.
Με Ερώτηση που κατέθεσαν σήμερα στη Βουλή οι βουλευτές Ιωαννίνων Γιώργος Αμυράς και Μαρία Αλεξάνδρα Κεφάλα ζητούν από τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας  Κωστή Χατζηδάκη πληροφορίες για την κατάσταση που βρίσκεται το δίκτυο και οι εγκαταστάσεις διανομής ηλεκτρικής ενέργειας στον Νομό Ιωαννίνων, μετά από εκτεταμένες διακοπές ρεύματος σε χωριά των Δήμων Ζίτσας, Κόνιτσας και Πωγωνίου. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί το Κέντρο Υγείας στον Βουτσαρά Ιωαννίνων που αδυνατεί να προσφέρει τις υπηρεσίες του σε ασθενείς που χρήζουν μηχανικής υποστήριξης, καθώς οι διακοπές ρεύματος εκτός από συχνές είναι και πολύωρες.
Οι βουλευτές ζητούν τέλος να μάθουν αν τηρούνται οι προδιαγραφές και οι χρόνοι συντηρήσεων των εγκαταστάσεων ώστε να παρέχονται οι οφειλόμενες ποιοτικές υπηρεσίες στους καταναλωτές που στην παρούσα φάση ταλαιπωρούνται χωρίς να έχουν κάποια διαβεβαίωση από τον ΔΕΔΔΗΕ περί ολοκλήρωσης των εργασιών.
Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:






                                                                                                                     Αθήνα, 08.11.2019                                     
ΕΡΩΤΗΣΗ
ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΚΑΙ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ

ΘΕΜΑ: «Πολύωρες διακοπές ρεύματος στον Νομό Ιωαννίνων»
 Ο Διαχειριστής του Ελληνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΔΕΔΔΗΕ Α.Ε.) καταβάλλει διαρκείς προσπάθειες για τη μεγαλύτερη δυνατή αξιοπιστία των δικτύων και εγκαταστάσεων διανομής ηλεκτρικής ενέργειας, καθώς και για τη βελτίωση της ποιότητας της παρεχόμενης ενέργειας. Για το λόγο αυτό προγραμματίζει και υλοποιεί καθημερινά έργα συντήρησης, ενίσχυσης ή αναβάθμισης δικτύων, τα οποία απαιτούν προσωρινές διακοπές της ηλεκτροδότησης.
Ο Δήμαρχος Ζίτσας Ιωαννίνων Μιχαήλ Πλιάκος, με την 19190/7.11.2019 επιστολή του, γνωστοποίησε την ταλαιπωρία των συνδημοτών του που απορρέει από τις καθημερινές πολύωρες διακοπές ρεύματος. Συγκεκριμένα, οι κάτοικοι των κοινοτήτων των Δ.Ε. Μολοσσών και Ευρυμενών που στην πλειοψηφία τους είναι υπερήλικες, βλέπουν την ταλαιπωρία τους να συνεχίζεται χωρίς να υπάρχει κάποια διαβεβαίωση από τον ΔΕΔΔΗΕ περί ολοκλήρωσης των εργασιών.
Επίσης, το Κέντρο Υγείας  στον Βουτσαρά Ιωαννίνων αδυνατεί να λειτουργήσει και να προσφέρει τις υπηρεσίες του σε ασθενείς που χρήζουν μηχανικής υποστήριξης, καθώς οι διακοπές ρεύματος εκτός από συχνές είναι και πολύωρες. Αντίστοιχη είναι η κατάσταση που επικρατεί σε χωριά του Δήμου Κόνιτσας, καθώς και στα χωριά Λάβδανη και Αγία Μαρίνα Πωγωνίου όπου κι εκεί έχουν σημειωθεί εκτεταμένες διακοπές ρεύματος.
Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με την πανευρωπαϊκή έκθεση για τους δείκτες ποιότητας των δικτύων, η χώρα μας βρίσκεται στη 10η θέση με τις περισσότερες προγραμματισμένες και απρόοπτες διακοπές ρεύματος. Παράλληλα, περιλαμβάνεται στις 9 χώρες από τις 28 στην Ευρωπαϊκή Ένωση που δεν εφαρμόζουν κίνητρα και κυρώσεις στους διαχειριστές με βάση τις κατηγορίες βλαβών, τη συχνότητα και τον χρόνο αποκατάστασης όπως συμβαίνει στο Βέλγιο, τη Δανία, τη Γερμανία, τη Νορβηγία, τη Σουηδία κλπ.
Επιπλέον, η χώρα μας απουσιάζει και από τους δείκτες ελέγχου ποιότητας της προμήθειας, την ίδια στιγμή που σε άλλες χώρες όπως η Ολλανδία αποζημιώνουν ανάλογα με τη διάρκεια της απρόοπτης διακοπής του ρεύματος τον καταναλωτή.

Κατόπιν των ανωτέρω, ερωτάσθε:
Σε τι κατάσταση βρίσκεται το δίκτυο και οι εγκαταστάσεις διανομής ηλεκτρικής ενέργειας στον Νομό Ιωαννίνων;
Τηρούνται οι προδιαγραφές και οι χρόνοι συντηρήσεων των εγκαταστάσεων ώστε να παρέχονται οι οφειλόμενες ποιοτικές υπηρεσίες στους καταναλωτές ;

Οι ερωτώντες βουλευτές

Γιώργος Αμυράς     Μαρία – Αλεξάνδρα Κεφάλα
Βουλευτής Ιωαννίνων    Βουλευτής Ιωαννίνων               



Μπορεί να μη συμφωνώ ούτε στο ελάχιστο με αυτά που λες,αλλά θα έδινα μέχρι και την τελευταία ρανίδα του αίματός μου για το δικαίωμά σου να συνεχίσεις να τα λες -ΒΟΛΤΑΙΡΟΣ