Μετά τις επιτυχίες που έχει σημειώσει το Πρακτορείο μας, από το 1980, και από το 2000 στο internet, συνεχίζουμε σταθερά, με νέα ρεκόρ δημοσιεύσεων και αναπαραγωγή των ρεπορτάζ μας στα ΜΜΕ στην Ελλάδα και στον κόσμο. www.vouli.net * Ανάρτηση των δελτίων τύπου σε 24ωρη βάση, καθώς και φωτογραφιών για την προβολή στα Μ.Μ.Ε. * Καταγράφουμε την πολιτική ιστορία του Ελληνισμού

14.11.18

Το Σύνταγμα πρέπει να απαντήσει στην κρίση της Δημοκρατίας-Δελτίο Τύπου και Βίντεο της ομιλίας του Σταύρου Θεοδωράκη στη Βουλή

Το Σύνταγμα πρέπει να απαντήσει στην κρίση της Δημοκρατίας-Δελτίο Τύπου και Βίντεο της ομιλίας του Σταύρου Θεοδωράκη στη Βουλή

“Ουαί υμίν”. Με τη φράση αυτή ο Σταύρος Θεοδωράκης κατέκρινε, στην ομιλία του στη Βουλή για τη Συνταγματική Αναθεώρηση, την υποκρισία του κ.Τσίπρα να αρνείται να θέσει προς αναθεώρηση το Άρθρο 16 παραγνωρίζοντας την πραγματικότητα.
Και επεσήμανε ότι είναι fake news τα όσα υποστήριξε ο κ.Τσίπρας ότι ο προϋπολογισμός πρέπει να μοιράζεται στα δημόσια και τα μη κρατικά πανεπιστήμια. Και αναφέρθηκε στα παραδείγματα της Ισπανίας και της Γερμανίας, όπου απαγορεύεται ρητά η ενίσχυση των μη κρατικών πανεπιστημίων και της Γαλλίας που δεν προβλέπεται καν. “Απομακρυνθείτε λίγο από τα fake news που προσπαθούν να γεννήσουν νέα τέρατα” είπε ο επικεφαλής του Ποταμιού και συνέχισε λέγοντας: “Είναι τόσο μεγάλη η ιδεοληπτική σας τύφλωση που για να συζητήσουμε για τα μη κρατικά πανεπιστήμια εξαιρείτε από τη συζήτηση και το Άρθρο 16 παράγραφος 2 που ορίζει ως βασική αποστολή του Κράτους και την ανάπτυξη και της θρησκευτικής συνείδησης, δηλαδή επιβάλλει την κατήχηση”.

Τόνισε επίσης ότι “εμείς θα επιμείνουμε στην αναθεώρηση του άρθρου 16 για οικονομικούς, κοινωνικούς, πολιτιστικούς, εκπαιδευτικούς λόγους. Θέλουμε μη κρατικά και μη κερδοσκοπικά πανεπιστήμια”. Ταυτόχρονα, ζήτησε ουσιαστική κατοχύρωση του δικαιώματος ψήφου των Ελλήνων του εξωτερικού. “Όλοι όσοι είναι γραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους δικαιούνται να ψηφίζουν. Και ηλεκτρονικά και επιστολικά. Οι 500.000 Έλληνες που έφυγαν στα χρόνια της κρίσης πρέπει να ψηφίζουν. Είναι συνταγματικό τους δικαίωμα. Και θα είναι έγκλημα να τους το στερήσετε” είπε χαρακτηριστικά.
Ο Σταύρος Θεοδωράκης κατέθεσε την ολοκληρωμένη πρόταση του Ποταμιού για τη Συνταγματική Αναθεώρηση σημειώνοντας ότι “ο τόπος έχει ανάγκη από ένα νέο Σύνταγμα. Χωρίς αναχρονιστικές διατάξεις, χωρίς λαϊκισμούς”.
Στον πυρήνα της πρότασης βρίσκεται η ανάγκη:
Να εξαλείψουμε τη σκανδαλώδη ατιμωρησία πολιτικών
Να ενισχύσουμε την πλήρη διάκριση των εξουσιών
Να βάλουμε θητείες και στους εκλεγμένους- 12 συνεχή χρόνια είναι αρκετά-για δημάρχους και βουλευτές!Αν θέλουν να συνεχίσουν πρέπει να κάνουν ένα διάλειμμα.
Να εξασφαλίσουμε την πολιτική σταθερότητα
Να κατοχυρώσουμε τον φιλελεύθερο ευρωπαϊκό χαρακτήρα του κράτους
Να απελευθερώσουμε την οικονομία από τα δεσμά του κρατισμού και το δημόσιο από την παντοκρατορία των κομμάτων.
Να θωρακίσουμε τα ατομικά δικαιώματα

Να εναρμονίσουμε υποχρεώσεις και δικαιώματα με την ψηφιακή εποχή

Συγκεκριμένα:

Για τη σχέση Κράτους-Εκκλησίας ο Σταύρος Θεοδωράκης τόνισε ότι “το κράτος πρέπει να είναι θρησκευτικά ουδέτερο”. Επίσης, απευθυνόμενος προς την πλευρά της ΝΔ είπε ότι δε νοείται πρόοδος με όρους 19ου αιώνα και πρόσθεσε ότι “αναγνωρίζουμε την ιστορική συμβολή της Ορθοδοξίας, αλλά το κράτος πρέπει να είναι θρησκευτικά ουδέτερο. Διασφαλίζουμε πλήρως την θρησκευτική ελευθερία, αλλά η εκπαίδευση στα σχολεία μας δεν είναι υπόθεση των Μητροπολιτών”. Επεσήμανε δε ότι “η Πολιτεία πρέπει να έχει εποπτεία στους τόπους λατρείας. Δεν μπορούν να λειτουργούν χωρίς έλεγχο στη σύστασή τους, ούτε εκκλησίες, ούτε τζαμιά, ούτε συναγωγές!Και δεν μπορούν να δημιουργούνται και να ενισχύονται με υπόγειες χρηματοδοτήσεις, όπως κατά κόρον συμβαίνει πλέον στην ΕΕ, με τη Σαουδική Αραβία και την Τουρκία να ανταγωνίζονται πόσα τζαμιά θα ανοίξουν” τόνισε χαρακτηριστικά.
Σε ότι αφορά στην εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας, πρότεινε τη λελογισμένη ενίσχυση των αρμοδιοτήτων του. Επίσης πρότεινε στην περίπτωση που και η τρίτη ψηφοφορία για την εκλογή αποβεί άκαρπη να παρατείνεται η θητεία του νυν Προέδρου μέχρι να εξασφαλιστεί η απαιτούμενη πλειοψηφία ή ως εναλλακτική πρόταση, αν στις δύο πρώτες ψηφοφορίες δεν εκλεγεί πρόεδρος, τότε η εκλογή να γίνεται από διευρυμένο εκλεκτορικό σώμα με τη συμμετοχή των ευρωβουλευτών, των περιφερειαρχών και των δημάρχων των μεγάλων πόλεων.
“Η χώρα πρέπει να αποκτήσει σταθερούς εκλογικούς κύκλους, να μην είμαστε συνεχώς σε προεκλογικό κλίμα” είπε κι εξέφρασε τη συμφωνία του με την εποικοδομητική ψήφο δυσπιστίας, ενώ πρόσθεσε ότι, όταν η κυβέρνηση επικαλείται εθνικό θέμα εξαιρετικής σημασίας για τη διάλυση της Βουλής, να έρχεται στο Κοινοβούλιο και να ζητάει πλειοψηφία 3/5.

Για το θέμα της ποινικής ευθύνης των υπουργών, ο Σταύρος Θεοδωράκης πρότεινε την κατάργηση των ειδικών προβλέψεων παραγραφής, ώστε να ισχύουν οι ίδιοι κανόνες παραγραφής για υπουργούς και πολίτες. Επίσης, πρότεινε τη θεσμοθέτηση Δικαστικού Συμβουλίου με πλειοψηφία ανώτατων δικαστών και εισαγγελέων, που θα έχει την αρμοδιότητα για τη δίωξη πολιτικών προσώπων. Σχετικά με την άρση ασυλίας των βουλευτών πρότεινε να μην είναι πλέον αρμοδιότητα της Βουλής, αλλά να αποφασίζει γι’αυτήν Δικαστικό Συμβούλιο με πλειοψηφία δικαστών και εισαγγελέων του Εφετείου.
Ανάμεσα στις προτάσεις είναι η ενίσχυση της ανεξαρτησίας της Δικαιοσύνης με αλλαγή του τρόπου επιλογής της ηγεσίας της από κατάλογο που θα έχουν προτείνει οι Ολομέλειες των Ανωτάτων Δικαστηρίων, θα έχει συζητηθεί στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας και από αυτόν θα κάνει την επιλογή ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.
Ζήτησε αποκομματικοποίηση του κράτους, στο πλαίσιο της οποίας πρέπει να θεσπιστεί ασυμβίβαστο μεταξύ της ιδιότητας του ανώτατου κομματικού στελέχους και του στελέχους του ευρύτερου δημόσιου τομέα. “Τολμάμε; Αυτή θα είναι μία γενναία απόφαση που θα αποκόψει κάποια πλοκάμια του πελατειακού κράτους” είπε χαρακτηριστικά.

Στο πλαίσιο της αναφοράς του στον χώρο της Δικαιοσύνης, ο Σταύρος Θεοδωράκης επέκρινε την τελευταία στοχοποίηση, όπως είπε, του Κώστα Σημίτη και έκανε λόγο για “το δόγμα Πολάκη - που στήριξε και ο ίδιος ο κ.Τσίπρας- και είναι δείγμα ολοκληρωτικής λογικής”. Και πρόσθεσε: “Εκτός αν όλα γίνονται για τα πρωτοσέλιδα και για να τροφοδοτηθεί η αγοραία ανθρωποφαγία! Η απέχθειά σας στον εκσυγχρονισμό δεν θα πρέπει να σας παρασύρει σε παραλογισμούς”.
Ο Σταύρος Θεοδωράκης τόνισε την ανάγκη δημιουργίας ειδικού καθεστώτος για την αύξηση των παραγωγικών επενδύσεων με κεφάλαια εξωτερικού. “Να υπάρξει δέσμευση του ελληνικού δημοσίου να μη μεταβάλει το νομοθετικό και φορολογικό καθεστώς και τους όρους των σχετικών αδειών επί ορισμένο χρονικό διάστημα” είπε. Έκανε επίσης λόγο για τις δύο νέες προτεραιότητες της Ελλάδας και της Ευρώπης: “Την προστασία του περιβάλλοντος και τη διαγενεακή δικαιοσύνη”. Όπως σημείωσε “στο 'Αρθρο 2, να προβλεφθεί ότι η πολιτεία μεριμνά για την ισότητα μεταξύ των γενεών και για την άρση των ανισοτήτων που υφίστανται στην πράξη καθώς, και για το ότι η Ελλάδα ενεργεί για την προστασία του περιβάλλοντος, της βιοποικιλότητας και για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής”.
“Η συζήτηση για το Σύνταγμα θα έπρεπε να είναι η αφορμή για να σκεφθούμε την κρίση της Δημοκρατίας, την απογοήτευση και την αποχή των πολιτών. Και τελικά, το είδος της κοινωνίας στην οποία θα θέλαμε να ζήσουμε. Αυτές οι σκέψεις πρέπει να μας οδηγήσουν στις αποφάσεις για το νέο Σύνταγμα!Και όχι τα πρόσκαιρα κομματικά συμφέροντα. Αν και πολύ φοβάμαι ότι ο συντηρητικός λαϊκισμός και οι άγονες κομματικές σκοπιμότητες θα προσγειώσουν ξανά την Ελλάδα στο παρελθόν και όχι στο μέλλον. Ούτε καν στο παρόν!”κατέληξε στην ομιλία του ο επικεφαλής του Ποταμιού.

Δείτε το βίντεο, τις φωτογραφίες και διαβάστε την ομιλία του Σταύρου Θεοδωράκη στη Βουλή:

http://topotami.gr/o-topos-echi-anagki-apo-ena-neo-sintagma-choris-anachronistikes-diataxis-ke-laikismous/
Μπορεί να μη συμφωνώ ούτε στο ελάχιστο με αυτά που λες,αλλά θα έδινα μέχρι και την τελευταία ρανίδα του αίματός μου για το δικαίωμά σου να συνεχίσεις να τα λες -ΒΟΛΤΑΙΡΟΣ