Μετά τις επιτυχίες που έχει σημειώσει το Πρακτορείο μας, από το 1980, και από το 2000 στο internet, συνεχίζουμε σταθερά, με νέα ρεκόρ δημοσιεύσεων και αναπαραγωγή των ρεπορτάζ μας στα ΜΜΕ στην Ελλάδα και στον κόσμο. www.vouli.net * Ανάρτηση των δελτίων τύπου σε 24ωρη βάση, καθώς και φωτογραφιών για την προβολή στα Μ.Μ.Ε. * Καταγράφουμε την πολιτική ιστορία του Ελληνισμού

14.11.18

Παρεμβάσεις του Προέδρου της Ν.Δ. κ. Κ. Μητσοτάκη στη συζήτηση για τη Συνταγματική Αναθεώρηση

Παρεμβάσεις του Προέδρου της Ν.Δ. κ. Κ. Μητσοτάκη στη συζήτηση για τη Συνταγματική Αναθεώρηση



Αθήνα, 14 Νοεμβρίου 2018

Παρεμβάσεις του Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας κ. Κ. Μητσοτάκη
στη Βουλή στη συζήτηση για τη Συνταγματική αναθεώρηση


Κύριε Τσίπρα φοβάμαι ότι δεν έχετε αντιληφθεί πλήρως το πνεύμα της αναθεωρητικής διαδικασίας έτσι όπως προβλέπεται στο άρθρο 110 του Συντάγματος. Το άρθρο 110 είναι απολύτως σαφές. Ορίζει ότι απαιτείται αυξημένη πλειοψηφία είτε στην προτείνουσα είτε στην αναθεωρητική  Βουλή και ζητά να μεσολαβήσει μία εκλογική αναμέτρηση, ακριβώς για να υπάρχει λαϊκή νομιμοποίηση της αναθεωρητικής διαδικασίας. Δεν καθορίζει αν οι 180 ψήφοι υποχρεωτικά πρέπει να συγκεντρωθούν στην πρώτη ή στη δεύτερη Βουλή. Αυτό συνιστά μία αδυναμία της αναθεωρητικής διαδικασίας γι’ αυτό και εμείς προτείνουμε και την αναθεώρηση του άρθρου 110.

Όπως, επίσης, ξεκαθαρίζει ότι το περιεχόμενο της προτείνουσας Βουλής δεν δεσμεύει την αναθεωρητική Βουλή. Να το ξεκαθαρίσουμε αυτό με απόλυτο τρόπο, διότι διέκρινα στην πρότασή σας μία ερμηνεία του Συντάγματος η οποία αποκλίνει από τις απόψεις της μεγάλης πλειοψηφίας των Συνταγματολόγων. Ότι δηλαδή μπορείτε να δεσμεύσετε την επόμενη Βουλή όχι απλά ως προς τα προτεινόμενα άρθρα, αλλά και ως προς το περιεχόμενο της αναθεώρησης. Αυτά ξεχάστε τα. Αυτόν το συνταγματικό ακτιβισμό θα τον ξεχάσετε διότι αντιβαίνει πλήρως στο πνεύμα και στο γράμμα του Συντάγματος.

Τι σας είπα λοιπόν εγώ κ. Τσίπρα; Ότι αν θέλουμε πραγματικά να κάνουμε μία ευρεία αναθεώρηση -και αν θέλουμε πραγματικά να κάνουμε πράξη το πνεύμα του Συντάγματος, το οποίο μας λέει ότι η λαϊκή ετυμηγορία που μεσολαβεί μεταξύ των δύο Βουλών έχει λόγο ύπαρξης ακριβώς γιατί οι πολίτες έχουν άποψη για το Σύνταγμα- να έρθουμε και να συμφωνήσουμε σε ένα ευρύτερο πλαίσιο αναθεωρητέων άρθρων. Και η επόμενη Βουλή στη συνέχεια να μπορέσει να διαμορφώσει είτε με απλή είτε με ενισχυμένη πλειοψηφία το περιεχόμενο αυτών των αναθεωρητέων άρθρων. Γιατί σας ενοχλεί αυτό κ. Τσίπρα; Τι φοβάστε; Καταλαβαίνω από το ύφος σας και από την ανησυχία σας όταν μιλούσατε για τα θέματα αυτά ότι περίπου έχετε προεξοφλήσει το εκλογικό αποτέλεσμα. Πείτε το ξεκάθαρα: «Θα χάσουμε τις εκλογές και δεν θέλουμε να δεχθούμε την πρόταση της Νέας Δημοκρατίας». Αλλά αν πιστεύετε πραγματικά ότι θα κερδίσετε τις επόμενες εκλογές μόνο κερδισμένοι μπορεί να είστε διότι θα έχετε τη δυνατότητα με απλή πλειοψηφία και όχι με ενισχυμένη να διαμορφώσετε και  το περιεχόμενο των άρθρων έτσι όπως ακριβώς το θέλετε.

Καταλαβαίνω, λοιπόν, ότι η άρνηση σας να δεχθείτε την πρόταση μου -εκ των πραγμάτων- έχει να κάνει και με το γεγονός ότι μάλλον έχετε προεξοφλήσει το εκλογικό αποτέλεσμα. Αλλά αυτό είναι δικό σας θέμα και σίγουρα έρχεται σε πλήρη αντίφαση με όλα αυτά τα οποία λέτε περί ενίσχυσης της λαϊκής ετυμηγορίας και του ρόλου των πολιτών στην διαμόρφωση των πολιτικών εξελίξεων. Νομίζω ότι όλα αυτά μπορούμε να τα ξεγράψουμε μιας και στο μείζον ζήτημα -στο ότι σας προτείνω να κάνουμε  μία πιο ευρεία αναθεώρηση- καταλαβαίνω ότι είστε εντελώς αντίθετος.

Θα αναφερθώ εν συντομία σε δύο από τα άρθρα στα οποία μιλήσατε. Πρώτον στο ζήτημα του άρθρου 3. Αν κατάλαβα καλά από αυτά τα οποία μας είπατε, με την πρόταση την οποία έχετε προτείνει, έχετε συμφωνήσει -διότι εμείς ένα ανακοινωθέν έχουμε δει μόνο αυτή τη στιγμή- προχωράτε περίπου στην απόλυση 10.000  ιερέων. Αυτό μας λέτε. Διότι για να δημιουργηθούν 10.000 καινούργιες θέσεις κάποιοι πρέπει να έχουν φύγει. Έτσι δεν είναι κ. Τσίπρα; Μην κοροϊδευόμαστε. Και επειδή κάνατε μία αναφορά στην ανακοίνωση την οποία βγάλαμε και αφορούσε στα ζητήματα της αξιοποίησης της εκκλησιαστικής περιουσίας προφανώς και είμαστε σύμφωνοι. Έρχεστε σε συνέχεια όσων είχαμε κάνει εμείς το 2013 να προσθέσετε, ενδεχομένως, μία διάσταση που χωράει πολύ συζήτηση, αλλά στο ζήτημα αυτό επί της αρχής δεν διαφωνούμε.

Αλλά για πείτε μου κ. Τσίπρα, σε αυτούς τους ανθρώπους οι οποίοι σήμερα πληρώνονται από την ενιαία αρχή πληρωμών και  είναι τύποις δημόσιοι υπάλληλοι τι έρχεστε και τους λέτε; Λογίζονται ως δημόσιοι υπάλληλοι κ. Τσίπρα. Το πως θέλουμε να τους ονοματίσουμε είναι δευτερεύον. Τι τους λέτε; Ποιός θα είναι ο εργοδότης τους; Ποιά θα είναι τα ασφαλιστικά τους δικαιώματα; Γιατί προκαλείτε μια ανασφάλεια η οποία δεν έχει καν οικονομικό όφελος για το Κράτος; Διότι, αν μου λέγατε ότι γλιτώνουμε ένα ποσό -και εν πάση περιπτώσει δεν θέλουμε οι Ιερείς να πληρώνονται από το Κράτος και θα πληρώνονται από την Εκκλησία- αυτό να το καταλάβω. Αλλά, δεν λέτε αυτό το πράγμα. Λέτε δεν θα είναι πια δημόσιοι υπάλληλοι. Τους βάζετε δηλαδή σε ένα καθεστώς μεγάλης προσωπικής ανασφάλειας, αλλά ταυτόχρονα εξακολουθείτε να τους πληρώνετε για να πάτε να κοροϊδέψετε κάποιους και να τους πείτε ότι απελευθερώνω 10.000 θέσεις για να κάνω 10.000 παραπάνω προσλήψεις. Αυτά είναι τερτίπια κ. Τσίπρα. Είναι λαϊκισμός του αισχίστου είδους στον οποίο επιδίδεστε, όχι απλά επειδή κοροϊδεύετε κάποιους ανθρώπους οι οποίοι επιτελούν σήμερα ένα πολύ σημαντικό έργο. Διότι ο κάθε ιερέας είναι ένα στήριγμα για κάθε κοινωνία και δεν αναφέρομαι μόνο στα Θρησκευτικά του καθήκοντα, αλλά και στο κοινωνικό έργο το οποίο επιτελεί η Εκκλησία. Αυτό επιτελείται από τους παππάδες των ενοριών. Δεν επιτελείται από τους Μητροπολίτες, τους Δεσπότες. Για να είμαστε ξεκάθαροι εδώ για το  τι σημαίνει σήμερα Εκκλησία της Ελλάδος.
Και έρχεστε σε όλους αυτούς τους ανθρώπους -επειδή σας βολεύει και θέλετε να διορίσετε 10.000 ακόμα κολλητούς και φίλους στο Δημόσιο- να τους πείτε «κάντε λίγο στην άκρη, αλλά παρά ταύτα θα εξακολουθώ εγώ να σας πληρώνω και να επιβαρύνω τον προϋπολογισμό με το δικό σας κονδύλι». Είναι τουλάχιστον υποκριτικό και αναμένω να δω πώς θα καταλήξει αυτή η υπόθεση με αυτή την συμφωνία που έχετε κάνει με την Εκκλησία της Ελλάδος.
Άρθρο 16: εδώ τα έχετε μπλέξει τελείως, κ. Τσίπρα. Τι μας είπατε; Ότι αν υπάρχει συνταγματική κατοχύρωση της ιδιωτικής Παιδείας είναι υποχρεωμένο το Κράτος να επιχορηγήσει και τα ιδιωτικά Πανεπιστήμια. Με αυτή τη λογική το Κράτος πρέπει να επιδοτεί τα ιδιωτικά νοσοκομεία! Τι είναι αυτά που λέτε κύριε Τσίπρα; Ποιος σας τα γράφει; Ή εν πάση περιπτώσει ας έχετε μια στοιχειώδη κατανόηση ότι από πουθενά δεν προκύπτει υποχρέωση του κράτους να επιδοτήσει οποιοδήποτε ιδιωτικό εκπαιδευτικό ίδρυμα, διότι αλλιώς θα έπρεπε να επιδοτεί και το ιδιωτικό σχολείο και το ιδιωτικό νηπιαγωγείο. Τι σαχλαμάρες είναι αυτά τα οποία λέτε;

Και κάτι ακόμα επί της ουσίας, επειδή μας μιλήσατε πάλι για τα φτωχά και τα πλούσια παιδιά τα οποία διαχωρίζονται και επειδή μόνο οι πλούσιοι πηγαίνουν σε ιδιωτικά σχολεία και σε ιδιωτικά Πανεπιστήμια. Κοιτάξτε να δείτε. 50.000 Έλληνες φοιτητές που σπουδάζουν στο εξωτερικό σήμερα και επιλέγουν να πληρώσουν για την εκπαίδευσή τους, δεν είναι όλοι πλούσιοι κύριε Τσίπρα. Κατεξοχήν είναι παιδιά της μεσαίας τάξης. Και τους στερείτε τη δυνατότητα να επιλέξουν -προσέξτε, να επιλέξουν- να μπορέσουν να σπουδάσουν στη χώρα τους. Στερείτε τη δυνατότητα από την Ελλάδα να γίνει εκπαιδευτικό κέντρο σε όλη τη νοτιοανατολική Μεσόγειο. Και ποιος σας είπε κ. Τσίπρα ότι τα ιδιωτικά Πανεπιστήμια σημαίνουν αυτόματα την υποβάθμιση του δημόσιου Πανεπιστημίου; Αν πάτε στην Κύπρο σήμερα και μιλήσετε με τα δημόσια Πανεπιστήμια της Κύπρου, θα σας πουν ότι ευνοήθηκαν από τον ευγενή ανταγωνισμό με τα ιδιωτικά Πανεπιστήμια και αναβαθμίστηκαν και αυτά στην πορεία. Αλλά σε κάθε περίπτωση κ. Τσίπρα, το δικό μας μέλημα δεν είναι τόσο η ίδρυση ιδιωτικών Πανεπιστημίων. Ούτως ή άλλως -και μόνο εφόσον αλλάξει το Σύνταγμα- αυτό θα αργήσει. Θα χρειαστούν αρκετά χρόνια για να προκύψουν ιδιωτικά Πανεπιστήμια στη χώρα μας. Το βασικό μας μέλημα, κ. Τσίπρα, είναι το δημόσιο Πανεπιστήμιο. Για το οποίο δημόσιο Πανεπιστήμιο, για άλλη μια φορά δεν είπατε ούτε μια λέξη.

Μας είπατε, σε αυτή την αίθουσα, ότι δυσφημούμε το δημόσιο Πανεπιστήμιο όταν αναδεικνύουμε την πραγματικότητα, την οποία βιώνουν σήμερα καθηγητές και φοιτητές. Είχα πριν από λίγες ημέρες τους καθηγητές των δημοσίων Πανεπιστημίων στο γραφείο μου, και αυτό που βιώνουν κύριε Τσίπρα είναι μια κατάσταση άθλια, μια κατάσταση απαράδεκτη. Πουθενά στον κόσμο δημόσιο Πανεπιστήμιο δεν τελεί υπό κατάληψη από συλλογικότητες που απαγορεύουν στους υπόλοιπους φοιτητές να μπορέσουν να κάνουν τα μαθήματά τους Πέμπτη και Παρασκευή, επειδή έτσι το γουστάρει ο Ρουβίκωνας. Αν έτσι εννοείτε τον φοιτητικό και μαθητικό ακτιβισμό, να τα ξεχάσετε αυτά κ. Τσίπρα. Το δημόσιο Πανεπιστήμιο είναι δημόσιος χώρος και έχουμε φτάσει με τις δικές σας αθλιότητες σήμερα να υπάρχει ένας μόνο χώρος στην Ελλάδα, στον οποίον δεν μπορεί κάποιος να εκφράσει την άποψή του, και αυτός να είναι το δημόσιο Πανεπιστήμιο. Διότι σήμερα στο δημόσιο Πανεπιστήμιο, αν πεις κάτι το οποίο δεν αρέσει στους μπαχαλάκηδες, σε τσιμεντώνουν, σε πλακώνουν στο ξύλο, σε προπηλακίζουν. Λοιπόν, σε κάθε περίπτωση, αυτή η αθλιότητα την επόμενη ημέρα, εφόσον μας εμπιστευτεί ο Ελληνικός λαός, θα αλλάξει. Και το άσυλο θα καταργηθεί τελείως. Το δημόσιο Πανεπιστήμιο είναι δημόσιος χώρος, σε τίποτα δε διαφέρει από ένα πάρκο, από ένα νοσοκομείο, από οποιοδήποτε δημόσιο χώρο. Και οι μπαχαλάκηδες, και οι διάφοροι Ρουβίκωνες οι οποίοι σήμερα έχουν καταλάβει το δημόσιο Πανεπιστήμιο, και οι έμποροι ναρκωτικών, να γνωρίζουν ότι την επόμενη ημέρα θα πεταχτούν έξω από το δημόσιο Πανεπιστήμιο, για να επιστρέψει το δημόσιο Πανεπιστήμιο σε αυτούς που πραγματικά ανήκει, στους φοιτητές και τους καθηγητές του.



Η άποψη κ. Τσίπρα -θα το γνωρίζετε φαντάζομαι- την οποία εκφράσατε είναι  ακραία μειοψηφική στους κύκλους των Συνταγματολόγων. Δ. Τσάτσος 1994 Συνταγματικό Δίκαιο: «Ο προσδιορισμός αυτός των υπό αναθεώρηση διατάξεων δεσμεύει την επόμενη Βουλή, η οποία δεν μπορεί να προσθέσει νέες διατάξεις. Η δεύτερη Βουλή, η αναθεωρητική, ωστόσο, αφενός μπορεί να μην αναθεωρήσει κάποια από τις διατάξεις και αφετέρου να προσδώσει στην αναθεώρηση περιεχόμενο νέο και διαφορετικό από εκείνο που αποφάσισε η προτείνουσα Βουλή». Αριστόβουλος Μάνεσης: «Ο καθορισμός του περιεχομένου της νέας ρυθμίσεως δεν ανήκει στην αρμοδιότητα αυτής (σ.σ. της προτείνουσας Βουλής)». «θα ενεργηθεί κατά το δεύτερο στάδιο της αναθεωρητικής διαδικασίας υπό της επομένης Βουλής η οποία πάντως δεν δεσμεύεται» -επαναλαμβάνω- «δεν δεσμεύεται από τας εν τη “πράξει” της αρχικώς αποφασιζούσης την διενέργειαν της αναθεωρήσεως Βουλής».  Για να είμαστε απολύτως ξεκάθαροι κ. Τσίπρα. Εάν κινηθείτε στη διαδικασία την οποία προδιαγράψατε σήμερα τινάζετε -επί της ουσίας- τη Συνταγματική Αναθεώρηση στον αέρα. Σε καμία περίπτωση η Νέα Δημοκρατία ούτε τώρα, ούτε στην επόμενη Βουλή -εφόσον είμαστε πλειοψηφία- δεν πρόκειται να δεχθεί αυτήν την ερμηνεία, διότι αντιβαίνει πλήρως στην συνταγματική τάξη και τις απόψεις που έχουν εκφράσει όλοι οι κορυφαίοι συνταγματολόγοι. Κατάλαβα όμως από τις προθέσεις σας ότι προς τα εκεί κινείστε. Όμως τελικά να ξέρετε κ. Τσίπρα πως αυτό είναι ένα ζήτημα το οποίο -εκ των πραγμάτων- η επόμενη Βουλή θα το ερμηνεύσει. Δεν θα είστε πλειοψηφία, οπότε η αρμοδιότητα πάλι θα περάσει σε μας.
Μπορεί να μη συμφωνώ ούτε στο ελάχιστο με αυτά που λες,αλλά θα έδινα μέχρι και την τελευταία ρανίδα του αίματός μου για το δικαίωμά σου να συνεχίσεις να τα λες -ΒΟΛΤΑΙΡΟΣ