Μετά τις επιτυχίες που έχει σημειώσει το Πρακτορείο μας, από το 1980, και από το 2000 στο internet, συνεχίζουμε σταθερά, με νέα ρεκόρ δημοσιεύσεων και αναπαραγωγή των ρεπορτάζ μας στα ΜΜΕ στην Ελλάδα και στον κόσμο. www.vouli.net * Ανάρτηση των δελτίων τύπου σε 24ωρη βάση, καθώς και φωτογραφιών για την προβολή στα Μ.Μ.Ε. * Καταγράφουμε την πολιτική ιστορία του Ελληνισμού

28.8.18

ΕΡΩΤΗΣΗ Προς: Υπουργό Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κ. Σταύρο Κοντονή

«Αθρόες αποφυλακίσεις κρατουμένων εξαιτίας των νομοθετικών
πρωτοβουλιών της Κυβέρνησης»



Ο Τομεάρχης Δικαιοσύνης της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Καβάλας κ. Ν. Παναγιωτόπουλος και ο Αναπληρωτής Τομεάρχης Δικαιοσύνης, βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας, κ. Κ. Καραγκούνης, σχετικά με το ζήτημα των αθρόων αποφυλακίσεων κρατουμένων εξαιτίας των νομοθετικών πρωτοβουλιών της Κυβέρνησης, έκαναν την ακόλουθη δήλωση:

«Από τις πρώτες μέρες διακυβέρνησης των ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, οι αρμόδιοι υπουργοί έσπευσαν να φέρουν νομοθετικές πρωτοβουλίες που οδήγησαν σε χιλιάδες αποφυλακίσεις κρατουμένων, υπονομεύοντας έτσι το κράτος δικαίου και το κύρος των δικαστικών αποφάσεων. Οι απαράδεκτες αυτές νομοθετικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ ανοίγουν παράθυρα “γκρίζων” αποφυλακίσεων και έχουν ως αποτέλεσμα την καταρράκωση του αισθήματος δικαιοσύνης αλλά και ασφάλειας των πολιτών.

Η Κυβέρνηση, όμως, δυστυχώς αντιμετωπίζει την ποινική και σωφρονιστική νομοθεσία αποκλειστικά και μόνο με γνώμονα την αποσυμφόρηση των φυλακών, και όχι με στόχο τον εκσυγχρονισμό και συνολικό ανασχεδιασμό της. Επιμένει, μάλιστα, να μην αναγνωρίζει καν τις ευθύνες της για το ζήτημα. Ωστόσο, ακόμη και η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων απάντησε στις πρόσφατες προσχηματικές αιτιάσεις της Κυβέρνησης με αφορμή την αποφυλάκιση του Αριστείδη Φλώρου, επιβεβαιώνοντας ότι η αυτή οφειλόταν στην εφαρμογή του νόμου που ψήφισε η Κυβέρνηση.

H Νέα Δημοκρατία, με Ερώτηση που καταθέτει σήμερα στη Βουλή, θέτει την Κυβέρνηση προ των ευθυνών της. Ο Υπουργός Δικαιοσύνης οφείλει να απαντήσει στα εξής συγκεκριμένα ερωτήματα:

α. Πόσες υφ’   όρων απολύσεις έχουν λάβει χώρα μετά τη τροποποίηση του άρθρου 110Α Π.Κ. με το Ν. 4322/2015 και των τροποποιήσεων αυτού που ψήφισε η
παρούσα Κυβέρνηση;
β. Πόσες βεβαιώσεις του Κέντρου Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕ.Π.Α.)
έχουν χρησιμοποιηθεί για την αποφυλάκιση βαρυποινίτων και πόσες από αυτές αφορούν κυρίως ψυχικά νοσήματα;»






Το πλήρες κείμενο της ερώτησης



ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ
28 Αυγούστου 2018
ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς: Υπουργό Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων
κ. Σταύρο Κοντονή

ΘΕΜΑ: Αθρόες αποφυλακίσεις κρατουμένων εξαιτίας των νομοθετικών πρωτοβουλιών της Κυβέρνησης.


Από τις πρώτες μέρες διακυβέρνησης των Συριζα - Ανελ οι αρμόδιοι υπουργοί έσπευσαν να φέρουν νομοθετικές πρωτοβουλίες που αποδυνάμωσαν και υπονόμευσαν την αντεγκληματική πολιτική και καθημερινά πια καταρρακώνουν το αίσθημα ασφάλειας των πολιτών. Νομοθετικές πρωτοβουλίες που κατέτειναν στην ριζική αλλαγή επί το ηπιότερο των διατάξεων που αφορούν την επιβολή προσωρινής κράτησης σε υποδίκους και τον τρόπο και χρόνο έκτισης ποινών των καταδικασθέντων, εισάγοντας ασαφή και ελαστικά κριτήρια με συνέπεια χιλιάδες αποφυλακίσεις εξαιτίας του Νόμου Παρασκευόπουλου και των παρατάσεων που έχουν ήδη ψηφισθεί, της τροποποίησης των άρθρων 105 και 110Α Π.Κ. και 282 Κ.Π.Δ. για καταδικασθέντες σε πολυετείς καθείρξεις και προσωρινά κρατούμενους αντίστοιχα, υπονομεύοντας το κράτος δικαίου και το κύρος των δικαστικών αποφάσεων.

Η ΝΔ από την πρώτη στιγμή προειδοποίησε για τις δυσμενείς αυτές επιπτώσεις αλλά η Κυβέρνηση επέμεινε να αντιμετωπίζει αποσπασματικά και με προχειρότητα τον πιο ευαίσθητο τομέα του κράτους. Ειδικά στο ζήτημα των σωφρονιστικών καταστημάτων η Κυβέρνηση αντιμετωπίζει τα προβλήματα απλά με όρους αποσυμφόρησης και όχι με όρους εκσυγχρονισμού και συνολικού σχεδιασμού της αντεγκληματικής πολιτικής.

Το αποτέλεσμα της ακολουθούμενης κυβερνητικής πολιτικής στο ζήτημα αυτό, όπως προκύπτει και από παλαιότερες απαντήσεις του αρμοδίου υπουργού, είναι να έχουν αποφυλακιστεί χιλιάδες κρατούμενοι, πολλοί εκ των οποίων βαρύνονται με πολύ βαριές καταδίκες.

Οι ίδιοι εφαρμοστές του νόμου για ακόμη μία φορά εξέφρασαν την αντίθεση τους στο νόμο Παρασκευόπουλου και στις φερόμενες νομοτεχνικές βελτιώσεις που έφερε η παρούσα διακυβέρνηση σε σχέση με τη διαδικασία και τη σύντμηση του χρόνου αποφυλάκισης καταδικασθέντων σε πολυετείς καθείρξεις για σοβαρότατα και ιδιαιτέρως ειδεχθή αδικήματα.

Η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων απαντώντας στις προσχηματικές αιτιάσεις της Κυβέρνησης σχετικά με το τρόπο και τη διαδικασία αποφυλάκισης καταδικασθέντος σε πολυετή κάθειρξη για αδίκημα στρεφόμενο κατά του Δημοσίου με αντίστοιχη ζημία της περιουσίας αυτού στα 256.000.000€, επιβληθείσα ποινή 21 έτη κάθειρξης και αποφυλάκιση αυτού ύστερα από την αθροιστική έκτιση μόλις 36 μηνών, απάντησε ουσιαστικά ότι το μόνο που έκανε είναι να εφαρμόσει το νόμο που ψήφισε η κυβέρνηση.

Καθίσταται επομένως σαφές ότι η δυσαρμονία που δημιουργείται σε σχέση με τις επιβληθείσες ποινές και το πραγματικό χρόνο έκτισης αυτών αποτελεί αποτέλεσμα αποκλειστικά των νομοτεχνικών πρωτοβουλιών και τροποποιήσεων που επέφερε στο προισχύον νομοθετικό πλαίσιο η παρούσα Κυβέρνηση και όχι των αποφάσεων της δικαστικής λειτουργίας, τα θεσμικά όργανα της οποίας μάλιστα έχουν εκφράσει πλειστάκις τη διαφωνία τους με τις πρωτοβουλίες αυτές.


Κατόπιν τούτων,
Ερωτάται ο κ. Υπουργός

α. Πόσες υφ’ όρων απολύσεις έχουν λάβει χώρα μετά τη τροποποίηση του άρθρου 110Α Π.Κ. με το Ν. 4322/2015 και των τροποποιήσεων αυτού που ψήφισε η παρούσα Κυβέρνηση.
β. Πόσες βεβαιώσεις του Κέντρου Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕ.Π.Α.) έχουν χρησιμοποιηθεί για την αποφυλάκιση βαρυποινίτων και πόσες από αυτές αφορούν κυρίως ψυχικά νοσήματα;


Οι Ερωτώντες Βουλευτές

Νίκος Παναγιωτόπουλος

Κωστας Καραγκούνης












Μπορεί να μη συμφωνώ ούτε στο ελάχιστο με αυτά που λες,αλλά θα έδινα μέχρι και την τελευταία ρανίδα του αίματός μου για το δικαίωμά σου να συνεχίσεις να τα λες -ΒΟΛΤΑΙΡΟΣ