Μετά τις επιτυχίες που έχει σημειώσει το Πρακτορείο μας, από το 1980, και από το 2000 στο internet, συνεχίζουμε σταθερά, με νέα ρεκόρ δημοσιεύσεων και αναπαραγωγή των ρεπορτάζ μας στα ΜΜΕ στην Ελλάδα και στον κόσμο. www.vouli.net * Ανάρτηση των δελτίων τύπου σε 24ωρη βάση, καθώς και φωτογραφιών για την προβολή στα Μ.Μ.Ε. * Καταγράφουμε την πολιτική ιστορία του Ελληνισμού

28.4.18

Χαρά Καφαντάρη: Είναι «θράσος» της ΝΔ να μιλά για ξεπούλημα της ΔΕΗ

Χαρά Καφαντάρη: Είναι «θράσος» της ΝΔ να μιλά για ξεπούλημα της ΔΕΗ

Η Χαρά Καφαντάρη, Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Β’ Αθήνας και Πρόεδρος της Διαρκούς Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου, στην εκπομπή της ΕΡΤ «Μαζί το Σαββατοκύριακο», με τον Γιάννη Σκάλκο και την Ευρυδίκη Χάντζιου.
«Από τον Αύγουστο του 2015 που η Κυβέρνηση ανέλαβε να εφαρμόσει ένα δύσκολο πρόγραμμα και να βγάλει τη χώρα από την κρίση, βλέπουμε τώρα ότι φτάσαμε στο σημείο τον Αύγουστο να βγούμε από την πολιτική των μνημονίων, στα οποία άλλες κυβερνήσεις μας έβαλαν. Υπάρχουν, όμως, κάποιες υποχρεώσεις που δεν λήγουν τον Αύγουστο του 2018. Η τήρηση των όσων έχει υπογράψει η χώρα θα παρακολουθείται. Ποτέ δεν είπαμε ότι θα έχουν λυθεί τα προβλήματα από το Σεπτέμβριο. Θα έχουμε τις δεσμεύσεις μας, οι οποίες θα παρακολουθούνται, θα υπάρχει μια εποπτεία που θα παρακολουθεί την πορεία, αλλά θα έχουμε και κάποιους βαθμούς ελευθερίας να υλοποιήσουμε μία διαφορετική πολιτική.
Για το θέμα του χρέους, βλέπουμε πολλούς αξιωματούχους στην ΕΕ, οι οποίοι μιλάνε και για την ανάγκη ελάφρυνσης, όπως ο Πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου που δήλωσε ότι από το Μάιο θα αρχίσουμε να συζητάμε το θέμα αυτό. Πιστεύω ότι και σε αυτόν τον τομέα θα γίνει κάτι καλύτερο. Στο σημείο αυτό θα ήθελα να τονίσω ότι ευτυχώς και ο κ. Μητσοτάκης πρόσφατα ανακάλυψε ότι πραγματικά υπάρχει θέμα χρέους και ότι πρέπει να γίνει ελάφρυνσή του. Η πολιτική που ακολούθησαν από το 2012 μέχρι το 2015 δεν έπιανε τους συγκεκριμένους στόχους και γι’ αυτό χρειάζονταν όλο και περισσότερα μέτρα. Αντίθετα, από το 2015 και μετά, βλέπουμε ότι αυτά που έχουμε υπογράψει τηρούνται και πηγαίνουμε όλο και καλύτερα. Το ζητούμενο είναι, βέβαια, αυτή η ευημερία των αριθμών και των στόχων να περάσει και στην κοινωνία. Έχουν γίνει βήματα πολύ σημαντικά σε αυτό και άμεσα θα δούμε ακόμη περισσότερα, ειδικά στο θέμα των επενδύσεων, που είναι και το πιο σημαντικό.
Στα εργασιακά, η επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων είναι πολύ σημαντικό ζήτημα. Η ανεργία είναι το κύριο θέμα, βέβαια, στο οποίο έχουν γίνει βήματα. Δεν λέμε ότι λύθηκε το πρόβλημα, αλλά όταν το ποσοστό από το 27 πέφτει στο 20 είναι ένα βήμα. Η μερική απασχόληση δεν είναι φαινόμενο που ξεκίνησε επί της παρούσας Κυβέρνησης. Στις περισσότερες νέες θέσεις εργασίας που έχουν δημιουργηθεί (περίπου 260.000-300.00), οι σχέσεις εργασίας δεν είναι ελαστικές. Δεν θα αρνηθώ ότι η ελαστική απασχόληση παραμένει σε υψηλό ποσοστό. Έχουμε, όμως, πολύ δουλειά να κάνουμε για να πέσει η ανεργία και κάτω από το 20. Ο εργαζόμενος έχει πολλά ακόμη να δει και στο φορολογικό και στο ασφαλιστικό».


Σχετικά με τη ΔΕΗ: «Είναι «θράσος» της ΝΔ να μιλάει για ξεπούλημα της ΔΕΗ, τη στιγμή που είχαν συμφωνήσει να ξεπουληθεί το 30% της εταιρείας και μάλιστα περιλαμβάνονταν και μονάδες φυσικού αερίου και υδροηλεκτρικά μέσα. Δεν πρέπει, ως Ευρωπαίοι, να σεβόμαστε τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου; Από το 2008 ήταν γνωστή αυτή η υπόθεση και ήρθε επιτακτικά η απόφαση του δικαστηρίου για τη δεσπόζουσα θέση της ΔΕΗ στους λιγνίτες. Από εκεί και πέρα, εξασφαλίστηκε η πορεία της επιχείρησης, ακυρώθηκε ο Νόμος για το 30% που θα πουλούσαν με υδροηλεκτρικά κλπ. Εξασφαλίστηκαν σημαντικά πράγματα, όπως ότι αντί της ιδιωτικοποίησης των δικτύων του ΑΔΜΗΕ, που είχε προγραμματίσει η προηγούμενη κυβέρνηση, φτιάξαμε το νέο ΑΔΜΗΕ με 51% συμμετοχή του Δημοσίου. Η ρύθμιση που ψηφίστηκε προ ημερών για τα θέματα των λιγνιτών και των μονάδων, η ΔΕΗ έχασε περίπου το 10% του δυναμικού τους και 22% του λιγνιτικού. Από την άλλη, η μείωση των ΥΚΩ, που σταδιακά μέχρι το 2022 θα έχουν καταργηθεί ουσιαστικά, έχουν γίνει ρυθμίσεις για τους λογαριασμούς, σημαντικές εκπτώσεις με το κοινωνικό τιμολόγιο. Είναι μία λύση στη δύσκολη συγκυρία στην οποία βρισκόμαστε και διασφαλίσαμε όσα περισσότερα μπορούσαμε και για τους εργαζόμενους, λέγοντας ταυτόχρονα ότι το μέλλον δεν είναι ο λιγνίτης και τα ορυκτά καύσιμα. Πρέπει, λοιπόν να γίνονται βήματα προς την «απολιγνιτοποίηση» και την ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, χωρίς να αποκλείεται ο λιγνίτης από το μείγμα του καυσίμου, απλά να γίνεται σταδιακή μείωση του. Το ζητούμενο είναι να είναι φθηνότερο το ρεύμα για τον καταναλωτή, αρκεί να λειτουργήσει ο υγιής ανταγωνισμός. Και για αυτό έγιναν οι ρυθμίσεις για τις ΥΚΩ ώστε να καταργηθούν σταδιακά, γιατί αυτό έχει σχέση και με την πορεία των διασυνδέσεων των νησιών με την ηπειρωτική χώρα, έργα που ξεκίνησαν τώρα, ενώ θα έπρεπε ήδη να έχουν γίνει».      



https://youtu.be/W5RMxFrI8oc
Μπορεί να μη συμφωνώ ούτε στο ελάχιστο με αυτά που λες,αλλά θα έδινα μέχρι και την τελευταία ρανίδα του αίματός μου για το δικαίωμά σου να συνεχίσεις να τα λες -ΒΟΛΤΑΙΡΟΣ