Δριμύ κατηγορώ του Αλ. Τσίπρα κατά της διαπλοκής
Ο πρωθυπουργός έστειλε το μήνυμα ότι η κυβέρνηση συνεχίζει την προσπάθεια για οριστική έξοδο από την κρίση με την κοινωνία όρθια, παράλληλα με την προσπάθεια να μπει τέλος στο καθεστώς της διαπλοκής και των παθογενειών των δεκαετιών από τη Μεταπολίτευση και μετά. Δύο προσπάθειες αλληλένδετες, όπως τις παρουσίασε, αφού κατηγόρησε το «παλιό πολιτικό σύστημα» ότι, σε συνεργασία με τα συστημικά ΜΜΕ, πόνταρε διαδοχικά στην «αριστερή παρένθεση» και άρα «στην αποτυχία της χώρας». Δυστυχώς για εκείνους και ευτυχώς για τη χώρα δεν το κατάφεραν, σημείωσε, και εμφανίστηκε αισιόδοξος για γρήγορο κλείσιμο και της δεύτερης αξιολόγησης -κατηγορώντας τη ΝΔ ότι είναι απέναντι στη διαπραγματευτική προσπάθεια της κυβέρνησης για τα εργασιακά- και για λύση στο ζήτημα του χρέους σύντομα.
Απαριθμώντας τις βασικές αλλαγές που έχει επιφέρει ή δρομολογήσει η κυβέρνηση στην εκπαίδευση, ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε ότι σκοπός είναι η δημιουργία δωρεάν δημόσιου και ανθρωπιστικού σχολείου για όλους και όλες, που θα παρέχει ίδιες ευκαιρίες και δεν θα διευρύνει τις ταξικές και πολιτισμικές διαφορές, που θα αναδεικνύει τα ταλέντα και τις δεξιότητες των παιδιών και που δεν θα τις ισοπεδώνει. «Εμείς θέλουμε σχολείο που να δίνει τις δυνατότητες σε όλους να μπορούν να γίνουν άριστοι», σημείωσε.
Ειδικότερα, είπε ότι «δεν θα επιτρέψουμε κάποιοι να καλύψουν τη χώρα στο σκοτάδι», έχοντας αναφέρει ότι «δυστυχώς πλέον το σκοτάδι της προπαγάνδας και της συκοφαντίας του παλιού πολιτικού συστήματος και των συστημικών μέσων που στηρίζει, απειλεί να καλύψει τα πάντα». «Εμείς ήρθαμε να βάλουμε τέλος σε όλες τις παθογένειες που μας έφεραν έως εδώ» και οι οποίες έχουν αυτουργούς, όπως είπε, τις κυβερνήσεις από τη Μεταπολίτευση και μετά και την «καταστροφική» συγκυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ.
Ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι για πρώτη φορά υπάρχουν οι προϋποθέσεις για να βγάλουμε τη χώρα από την κρίση με την κοινωνία όρθια. Είπε ότι κλείνει οριστικά ο κύκλος της 1ης, πιο δύσκολης, αξιολόγησης και θα δοθεί το «πράσινο φως» για την εκταμίευση της δόσης των 2,8 δισ., όλα τα στοιχεία δείχνουν ότι τα έσοδα πάνε καλά, έχουμε ήδη μπει σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης από το γ' τρίμηνο του 2016 και το 2017 θα είναι υψηλότεροι, έχουμε για πρώτη φορά σταθερή μείωση της ανεργίας, η δεύτερη αξιολόγηση θα κλείσει στην ώρα της.
Σημείωσε ότι το ζήτημα του χρέους είναι για πρώτη φορά αντικείμενο συζήτησης σε πανευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο και μέχρι το τέλος του χρόνου περιμένουμε θετικές ειδήσεις και από αυτό το μέτωπο. Παρέπεμψε στις χτεσινές δηλώσεις του Π. Μοσκοβισί και τις πρόσφατες δηλώσεις του Κλ. Ρέγκλινγκ. «Αυτά δεν έγιναν μόνα τους, έχουν γίνει με σκληρή δουλειά και διαρκή έγνοια για την κοινωνία και τους πιο αδύναμους», τόνισε, σημειώνοντας ότι θα γίνει αποφασιστική διαπραγμάτευση ώστε η χώρα να αποκτήσει σύγχρονο θεσμικό πλαίσιο για την προστασία της εργασίας και των εργαζομένων. Προσέθεσε ότι και σε αυτή τη μάχη η ΝΔ θα είναι απέναντι, παραπέμποντας σε δηλώσεις του κ. Μητσοτάκη ότι θα διεκδικήσει χαμηλότερα πλεονάσματα με αντάλλαγμα σαρωτικές μεταρρυθμίσεις, που σημαίνουν -όπως τόνισε ο κ. Τσίπρας- απολύσεις, κατεδάφιση της αγοράς εργασίας, ξεπούλημα του δημόσιου πλούτου και κατεδάφιση του κοινωνικού κράτους. «Εμείς επιδιώκουμε την απομείωση του χρέους που δικαιούμαστε βάσει της συμφωνίας χωρίς να προσφέρουμε ανταλλάγματα στους δανειστές την κατεδάφιση της κοινωνίας, σε αντίθεση με τη νεοφιλελεύθερη ΝΔ του κ. Μητσοτάκη που δεν το κρύβει πως δεν έχει κανένα πρόβλημα με αυτή την κατεδάφιση», είπε, εξηγώντας ότι η ΝΔ το κάνει όχι επειδή το ζητάνε οι πιστωτές αλλά επειδή είναι στον πυρήνα της ιδεολογία της.
Σημείωσε ότι παράλληλα η ΝΔ είναι απέναντι και στον μεγάλο αγώνα για το σπάσιμο του αμαρτωλού τριγώνου της διαπλοκής «που εσείς δημιουργήσατε χρόνια τώρα και σήμερα ταυτίζεστε απόλυτα με αυτό». Κατηγόρησε το παλιό πολιτικό σύστημα και τα συστημικά Μέσα ότι παίζουν τα ρέστα τους για τρίτη φορά (μετά την πρώτη διακυβέρνηση και την πιστωτική ασφυξία, και αναφορικά με την πρώτη αξιολόγηση), ποντάροντας να επιτύχει η «τρίτη πράξη της λεγόμενης αριστερής παρένθεσης». «Τώρα επιχειρείτε το ίδιο στηρίζοντας και στηριζόμενοι από αυτούς που για πρώτη φορά στον τόπο καλούνται να βάλουν το χέρι στην τσέπη να είναι ίσοι απέναντι στους νόμους». Κατηγόρησε τη ΝΔ ότι έχει «βγει στα κεραμίδια» για να υπερασπιστεί το πιο σκοτεινό δίκτυο εξουσίας που οικοδόμησαν καναλάρχες και τράπεζες και τα παλιά κόμματα μαζί, «και τολμάτε να κουνάτε το δάχτυλο στην Αριστερά μιλώντας για το ηθικό πλεονέκτημα [εσείς] τα κόμματα της Siemens, του Χριστοφοράκου, του Τσοχατζόπουλου, των υποβρυχίων, του ΚΕΕΛΠΝΟ, των υποκλοπών, της παράγκας στο ποδόσφαιρο».
Κατηγόρησε τα κόμματα ότι έχουν κάνει ό,τι περνά από το χέρι τους για να ακυρώσουν το διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες: «Απειλήσατε υπουργούς, προσπαθήσατε να χειραγωγήσετε τη δικαιοσύνη, απειλείτε τώρα και δημόσιους υπαλλήλους που διενεργούν τη διαδικασία των διαγωνισμού, τάξατε στους καναλάρχες που στο διαγωνισμό ανακηρύχθηκαν ως υπερθεματιστές ότι θα τους γυρίσετε πίσω τα λεφτά που τα έχει ανάγκη ο λαός». Εγκάλεσε τον κ. Μητσοτάκη ότι όχι μόνο δεν ζητά «συγγνώμη» αλλά προσπαθεί να απονομιμοποιήσει το διαγωνισμό.
Ο πρωθυπουργός αντέκρουσε τα επιχειρήματα που έχει παρουσιάσει διαδοχικά η αξιωματική αντιπολίτευση ως προς τους σκοπούς του διαγωνισμού. Υπενθύμισε ότι αρχικά ο αντιπρόεδρος της ΝΔ κατηγορούσε την κυβέρνηση ότι ο διαγωνισμός γίνεται για να μην πάρει άδεια ο Σκάι του κ. Αλαφούζου, αλλά εκείνος πρώτος πήρε την άδεια. Μετά κατηγορούσε η ΝΔ την κυβέρνηση ότι έγινε ο διαγωνισμός για να πάρει άδεια ο κ. Καλογρίτσας που θα έφτιαχνε το «ΣΥΡΙΖΑ TV», «κι όταν ζήτησε διευκόλυνση έφυγε το επόμενο λεπτό, γιατί σε αυτόν τον τόπο θα μάθουν όλοι, και πρώτα-πρώτα εσείς, ότι ο νόμος ισχύει για όλους». «Τώρα τι έχετε να πείτε; Μήπως ο κ. Κυριακού είναι ΣΥΡΙΖΑ, μήπως ο κ. Μαρινάκης και ο κ. Σαββίδης έγιναν ΣΥΡΙΖΑ κι αυτοί; Ή θα γίνει ΣΥΡΙΖΑ ο κ. Αλαφούζος επειδή πήρε άδεια;», είπε σκωπτικά προς τη ΝΔ.
Απαντώντας στις κατηγορίες για «δήθεν σκάνδαλο ΣΥΡΙΖΑ στις τράπεζες», ο κ. Τσίπρας έκανε λόγο για θράσος, σημειώνοντας ότι καλό είναι στο σπίτι του κρεμασμένου να μη μιλάτε για σκοινί». «Αν θέλετε να βρείτε δάνεια χωρίς εγγυήσεις, ψάξτε πρώτα στα δικά σας βιβλία, τους εαυτούς σας θα βρείτε, όχι τον ΣΥΡΙΖΑ». Δεν έχει ο ΣΥΡΙΖΑ δάνεια χωρίς εγγυήσεις. Η ΝΔ χρωστά 200 εκατομμύρια ευρώ και άλλα τόσα το ΠΑΣΟΚ. Ό,τι και να κάνετε, οι φίλοι και οι προστατευόμενοί σας θα περάσουν από το ταμείο και θα πληρώσουν», υπογράμμισε.
Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι έπειτα από 27 χρόνια ρυθμίζεται το ραδιοτηλεοπτικό τοπίο, με τρόπο αδιάβλητο και διαφανή αφού όλες οι δικλείδες έχουν λειτουργήσει διασφαλίζοντας το δημόσιο συμφέρον. Σημείωσε ότι η διαφορά αυτής της κυβέρνησης φαίνεται και από τη σύγκριση αυτού του διαγωνισμού και εκείνου που διενέργησε η κυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ για το ψηφιακό φάσμα. «Εμείς εξασφαλίσαμε 255 εκατ. για 4 τηλεοπτικές άδειες όταν εσείς ξεπουλήσατε το σύνολο του φάσματος για 18 εκατ. ευρώ, σε έναν διαγωνισμό που συμμετείχε μια και μοναδική εταιρεία και από όπου αποκλείστηκε την ΕΡΤ».
Τέλος, είπε ότι τα 255 εκατ. ήδη διοχετεύονται για τη στήριξη των πολιτών που έχουν ανάγκη. Μεταξύ άλλων, ήδη 15.000 περισσότερα παιδιά θα πάνε φέτος στους παιδικούς σταθμούς και ξεκινάει η διαδικασία για τη στήριξη των νοσοκομείων με 4.000 επιπλέον νοσηλευτές.
«Θέλουμε ένα σχολείο που να δίνει τις δυνατότητες σε όλους να μπορούν να γίνουν άριστοι»
Απαριθμώντας τις βασικές αλλαγές που έχει επιφέρει ή δρομολογήσει η κυβέρνηση στην εκπαίδευση, ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε, κατά την προ ημερησίας διάταξης συζήτηση στη Βουλή για την Παιδεία, ότι σκοπός είναι η δημιουργία δωρεάν δημόσιου και ανθρωπιστικού σχολείου για όλους και όλες που θα παρέχει ίδιες ευκαιρίες και δεν θα διευρύνει τις ταξικές και πολιτισμικές διαφορές, που θα αναδεικνύει τα ταλέντα και τις δεξιότητες των παιδιών και δεν θα τις ισοπεδώνει.
«Εμείς θέλουμε ένα σχολείο που να δίνει τις δυνατότητες σε όλους να μπορούν να γίνουν άριστοι», σημείωσε και άσκησε κριτική στις προηγούμενες κυβερνήσεις, ιδιαίτερα της συγκυβέρνησης ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, για τα πεπραγμένα τους στο χώρο, σημειώνοντας παράλληλα τη διαφορά μοντέλου που έχει στο μυαλό της και θέλει να υπηρετήσει η κάθε πλευρά. «Δεν θέλουμε την κοινωνία του 1/3. Την κοινωνία των ελίτ και των πληβείων. Θέλουμε μια κοινωνία καθολικής ευημερίας, δικαιοσύνης και ισότητας. Σε αυτές τις αρχές στηρίζουμε την μεγάλη εκπαιδευτική μεταρρύθμιση. Που είναι διαρκής», υπογράμμισε.
Ο πρωθυπουργός τοποθετήθηκε και για το ζήτημα των θρησκευτικών, σημειώνοντας ότι το μάθημα των θρησκευτικών δεν μπορεί να έχει πια ομολογιακό χαρακτήρα -σε καμιά άλλη ευρωπαϊκή χώρα δεν συμβαίνει αυτό-, αλλά ούτε οι ώρες του μειώνονται ούτε μάθημα επιλογής γίνεται ούτε χάνεται η βασική αναφορά στο ορθόδοξο χριστιανικό δόγμα. Είπε ακόμη ότι το μάθημα των θρησκευτικών στα σχολεία, ιδίως στις μέρες μας όπου στα σχολειά μας δεν φοιτούν μόνο παιδιά ενός δόγματος, μιας θρησκείας, οφείλει να κάνει τους μαθητές να κατανοήσουν τη θρησκευτικότητα ως πτυχή της κοινωνικής πραγματικότητας.
Ο κ. Τσίπρας ξεκαθάρισε ότι την ευθύνη για το περιεχόμενο της διδασκαλίας έχει το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής, που οφείλει να λαμβάνει υπόψη του όλες τις απόψεις αλλά κυρίως τις αρχές της παιδαγωγικής επιστήμης αλλά και της Θεολογίας, ότι φέτος στα σχολεία θα ξεκινήσουν δοκιμαστικά τα νέα αναλυτικά προγράμματα στα οποία κατέληξε το ΙΕΠ και πως «αυτό όμως δεν σημαίνει ότι ο διάλογος δεν θα συνεχιστεί». Επ' αυτού είπε ότι στο τέλος της χρόνιας θα αξιολογηθούν και θα καταγραφούν οι όποιες παρατηρήσεις και τυχόν διορθώσεις ώστε να ξεκινήσει και συγγραφή του κατάλληλου σχολικού βιβλίου. Τόνισε ότι σε αυτό το διάλογο προφανώς και είναι ευπρόσδεκτες οι απόψεις της εκκλησίας, αλλά η τελική κρίση θα γίνει -θέλω να πιστεύω σε πνεύμα σύνθεσης και συνεννόησης- από το ΙΕΠ. «Σεβόμαστε την Εκκλησία. Αναγνωρίζουμε την αδιαμφισβήτητη παρουσία της στη συνείδηση του λαού μας, μέσα στην Ιστορία του. Συζητούμε όμως μαζί της, σε πνεύμα σεβασμού των διακριτών ρόλων», είπε. Προσέθεσε ότι αναγνωρίζουμε το ρόλο που έχει διαδραματίσει στο προσφυγικό η πλειονότητα των ιεραρχών.
Ο πρωθυπουργός είπε ότι είναι κομβικός ο ρόλος της αναβάθμισης της Παιδείας στην ανάκαμψη της χώρας και την οριστική έξοδο από την κρίση, καθώς αυτή δεν είναι μόνο οικονομική αλλά και κρίση αξιών.
Είπε ότι τα τελευταία χρόνια στο χώρο της Παιδείας εφαρμόστηκε στρατηγική υποβάθμισης και απαξίωσης του εκπαιδευτικού συστήματος «στο όνομα τάχα της ποιότητας, της μεταρρύθμισης, του εκσυγχρονισμού, της αξιοκρατίας και της αριστείας». «Όμως τα έργα και τα αποτελέσματά σας άλλα λένε. Δεν είστε με την ποιότητα αλλά με συγκεκριμένα συμφέροντα και στο χώρο της εκπαίδευσης. Δεν είστε πραγματικά μεταρρυθμιστές», είπε, αναφέροντας ότι οι «μεταρρυθμίσεις» ιδιαίτερα στο χώρο της τριτοβάθμιας εμφορούνταν από μια λογική «αρχοντοχωριάτη». «Εμείς θέλουμε τους φορείς της εκπαίδευσης και την κοινωνία μαζί μας ακριβώς επειδή θέλουμε μεταρρυθμίσεις ουσιαστικές», συνέχισε και προσέθεσε: Δεν είστε ούτε με την αξιοκρατία, αλλά με την ευνοιοκρατία», «δεν είστε με το καλό δημόσιο σχολείο αλλά υπέρ μιας γενικής λογικής ιδιωτικοποίησης», κάνοντας λόγο για ιδιαίτερες σχέσεις με ιδιοκτήτες ιδιωτικών σχολείων.
«Δεν είστε με την αριστεία αλλά με τον ελιτισμό. Είστε με τα ακριβά σχολεία των λίγων, υπέρ της διατήρησης της κοινωνικής διάκρισης. Εμείς είμαστε υπέρ της ποιοτικής εκπαίδευσης των ίσων ευκαιριών, που στόχο έχουν στον ορίζοντα και το ίσο αποτέλεσμα».
Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι σε αντίθεση με την κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου, που είχε υπογράψει πως το 2018 τα κονδύλια της παιδείας θα έπεφταν στο 1,8% του ΑΕΠ, η κυβέρνηση κατάφερε και κράτησε τη χρηματοδότηση στο 2,8% του ΑΕΠ. Κατηγόρησε τον κ. Μητσοτάκη ότι «όσα εξαγγείλατε στη ΔΕΘ για να υλοποιηθούν προϋποθέτουν νέες περικοπές στην παιδεία ύψους 800 εκατ.».
«Εμείς επιλέξαμε να κινηθούμε σε διαδικασία μεταρρύθμισης της παιδείας σε δύσκολες συνθήκες με ορθό τρόπο, γι? αυτό επιλέξαμε να ρίξουμε πρώτα βάρος στη βάση του εκπαιδευτικού συστήματος, στο δημοτικό, αντίθετα με την πρακτική να ξεκινούν οι αλλαγές από την ανώτατη βαθμίδα για λόγους επικοινωνιακούς», σημείωσε. Τόνισε ότι αποκαταστάθηκε η κανονικότητα, καθώς για πρώτη φορά φέτος όλα τα σχολεία άνοιξαν χωρίς ελλείψεις σε καθηγητές και βιβλία, τα οποία ήταν έτοιμα από το καλοκαίρι ?και μάλιστα όχι ως φωτοτυπίες. Πρώτη φορά, είπε, έγιναν τόσες προσλήψεις τόσο νωρίς, ακόμα και στα πιο απομακρυσμένα νησιά και πρώτη φορά ξεκίνησαν τα σχολεία με 6ωρο πρόγραμμα. Πρώτη φορά, συνέχισε, εφαρμόστηκε ο νόμος που δίνει προτεραιότητα στις προσλήψεις για την ειδική αγωγή όπου θα προσληφθούν 9.100 εκπαιδευτικοί. Τόνισε πως η κυβέρνηση φροντίζει να φτιαχτεί και ειδικό λύκειο για αυτά τα παιδιά. Επίσης ανέφερε ότι εφαρμόζεται το ολοήμερο νηπιαγωγείο, με περισσότερα τμήματα, και ότι αντίθετα με τις κατηγορίες περί κατάργησης, προχώρησε η γενίκευση του νέου τύπου ολοήμερου σχολείου, η διεύρυνση και αναβάθμισή του.
Για το γυμνάσιο, ο πρωθυπουργός είπε ότι αλλάζει ο εξετασιοκεντρικός χαρακτήρας, οι προαγωγικές εξετάσεις δεν θα γίνονται σε τόσα πολλά μαθήματα, αλλά μόνο σε 4 και για όσα παιδιά δεν πετυχαίνουν, θα τους προσφέρεται άμεσα ενισχυτική διδασκαλία και θα δίνουν ξανά εξετάσεις σε 15 μέρες.
«Θα συνεχίσουμε τον Διάλογο στο Εθνικό Συμβούλιο Παιδείας, άμεσα. Και ένας από τους βασικούς μας στόχους είναι να καταλήξουμε σε ένα σύστημα που θα οδηγεί τους μαθητές και τις μαθήτριες στο πανεπιστήμιο χωρίς τις πανελλαδικές εξετάσεις», είπε.
Επικέντρωσε στο πρόγραμμα στέγασης οικονομικά αδύναμων φοιτητών, λέγοντας ότι η κυβέρνηση αυτή εγγυάται πως σε αυτή τη χώρα όποιος έχει την ικανότητα να σπουδάσει θα έχει και τη δυνατότητα να σπουδάσει. Επισήμανε την παροχή φέτος 81 εκατ. ευρώ για υποτροφίες για διδακτορικές και μεταδιδακτορικές σπουδές για να μείνουν οι νέοι εδώ και να μη φεύγουν στο εξωτερικό.
Είπε ότι ιδρύεται το Ελληνικό Ίδρυμα Έρευνας και Τεχνολογίας και ο Ενιαίος Χώρος Εκπαίδευσης και Έρευνας, όπου θα δοθούν 240 εκατ. ευρώ για την ερχόμενη τριετία. Υπογράμμισε ότι για τη ριζική ενίσχυση του δυναμικού της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και της έρευνας, για πρώτη φορά έπειτα από έξι χρόνια, γίνονται προσλήψεις μελών ΔΕΠ στα Πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ. Υπεραμύνθηκε επίσης των δημόσιων πανεπιστημίων.
Ολοκληρώνοντας την ομιλία του, ο κ. Τσίπρας απηύθυνε ένα «ευχαριστώ» στους εκπαιδευτικούς για τον αγώνα που δίνουν, ενώ ιδιαίτερη αναφορά έκανε στα παιδιά παραπέμποντας στα λόγια του συγγραφέα Χαλίλ Γκιμπράν:
«Τα παιδιά δεν είναι δικά σας παιδιά.
Είναι οι γιοι και οι κόρες της λαχτάρας της ζωής για τον εαυτό της.
Mπορείτε να τους δώσετε την αγάπη σας
όχι όμως τις σκέψεις σας
Γιατί έχουν τις δικές τους σκέψεις.
Μπορείτε να πασχίσετε να τους μοιάσετε
μην προσπαθείτε όμως να τα κάνετε να σας μοιάσουν.
Γιατί η ζωή δεν πηγαίνει πίσω
ούτε μένει στο χτες».