Μετά τις επιτυχίες που έχει σημειώσει το Πρακτορείο μας, από το 1980, και από το 2000 στο internet, συνεχίζουμε σταθερά, με νέα ρεκόρ δημοσιεύσεων και αναπαραγωγή των ρεπορτάζ μας στα ΜΜΕ στην Ελλάδα και στον κόσμο. www.vouli.net * Ανάρτηση των δελτίων τύπου σε 24ωρη βάση, καθώς και φωτογραφιών για την προβολή στα Μ.Μ.Ε. * Καταγράφουμε την πολιτική ιστορία του Ελληνισμού

30.3.16

Δευτερολογία του Αρχηγού της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης κ. Κυριάκου Μητσοτάκη

Δευτερολογία του Αρχηγού της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης
κ. Κυριάκου Μητσοτάκη
στην Προ Ημερησίας Διατάξεως Συζήτηση στη Βουλή
σχετικά με τις εξελίξεις στο χώρο της Δικαιοσύνης




Να υποθέσω, κύριε Τσίπρα, ότι μετά από τις τακτικές επισκέψεις σας στον κ. Ψυχάρη εξασφαλίσατε μία δωρεάν συνδρομή στο «Βήμα» και στα «Νέα», γιατί τα μελετάτε με πολύ μεγάλη προσοχή.

Καταλαβαίνω κ. Τσίπρα ότι σας ενόχλησε ιδιαίτερα το σκίτσο του Αρκά το οποίο σας έδειξα. Διότι το σκίτσο αυτό απεικόνισε την πραγματικότητα της σημερινής συζήτησης. Την προσπάθειά σας δηλαδή να μεταθέσετε τη συζήτηση από τον πραγματικό πυρήνα του προβλήματος, που είναι η κατάσταση που αντιμετωπίζει η χώρα, στο δήθεν πρόβλημα της διαφθοράς και της διαπλοκής. Μόνο που δεν τα καταφέρατε, δυστυχώς. Διότι ξέρετε πολύ καλά, ότι οι Έλληνες πολίτες γνωρίζουν ποια είναι η κατάσταση στη χώρα σήμερα. Και όσο και αν προσπαθείτε να την ωραιοποιήσετε, η πραγματικότητα δυστυχώς είναι αδυσώπητη τόσο στο προσφυγικό όσο και στην πραγματική οικονομία.

Αναφερθήκατε στις συζητήσεις σας με τον κ. Γκουρία. Αργά τον ανακαλύψατε. Δεν θέλω να θυμάμαι τι λέγατε για τον ΟΟΣΑ όταν εμείς δρομολογούσαμε τις μεταρρυθμίσεις, που ο ΟΟΣΑ εισηγείτο τότε. Εσείς βγαίνατε τότε στα κάγκελα για να τις κατακρίνετε ως νεοφιλελεύθερες, αλλά τώρα και ο κ. Γκουρία έγινε αγαπημένος σας συνομιλητής, μετά την κυρία Μέρκελ.

Υπάρχει ένα πρόβλημα όμως κ. Τσίπρα. Και το πρόβλημα είναι πάρα πολύ απλό. Όλες οι δημοσκοπήσεις - μην ανησυχείτε, δεν θα αναφερθώ στην πρόθεση ψήφου - όλες οι δημοσκοπήσεις δείχνουν μία απλή πραγματικότητα: 9 στους 10 Έλληνες πιστεύουν ότι η χώρα πηγαίνει στη λάθος κατεύθυνση.

Όλοι αυτοί λάθος κάνουν; Βαλτές είναι και αυτές οι δημοσκοπήσεις; Η διαπλοκή τις επέβαλε κ. Τσίπρα;
Η αλήθεια λοιπόν είναι πολύ διαφορετική. Κάνατε πολύ μεγάλη ζημιά στη χώρα αυτούς τους 15 μήνες. Και η αλήθεια επίσης είναι, ότι εάν δεν είχαν μεσολαβήσει οι εκλογές, η χώρα θα είχε μπει σε τροχιά ανάκαμψης και θα είχαμε γλιτώσει το τρίτο μνημόνιο.

Αλλά, ας υποθέσουμε κ. Τσίπρα ότι διαφωνούμε στην ερμηνεία την οποία δίνουμε για τα πεπραγμένα της Κυβέρνησής σας αυτούς τους 15 μήνες και ειδικά για τα πεπραγμένα της Κυβέρνησής σας από τον Ιανουάριο του ’15, μέχρι τον Σεπτέμβριο του ’15.

Σας προτείνω μία έντιμη συμφωνία, την οποία σας καλώ να την αποδεχθείτε τώρα. Εμείς θα ψηφίσουμε την πρόταση την οποία έχετε καταθέσει για τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής η οποία θα διερευνήσει τα δάνεια στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης και τα δάνεια στα κόμματα. Εσείς θα ψηφίσετε με τη σειρά σας την πρόταση Εξεταστικής Επιτροπής την οποία ετοιμάζουμε για τη διερεύνηση των αιτίων επιβολής τραπεζικής αργίας και κεφαλαιακών περιορισμών, υπογραφής του τρίτου μνημονίου και ανάγκης νέας ανακεφαλαιοποίησης των πιστωτικών ιδρυμάτων. Μπορούμε, λοιπόν, να συμφωνήσουμε, κ. Τσίπρα, ότι θα συστήσουμε και τις δύο αυτές Εξεταστικές Επιτροπές; Εμείς θα στηρίξουμε τη δική σας και εσείς θα στηρίξετε τη δική μας, για να μάθουμε πραγματικά την αλήθεια τι έγινε αυτό το εξάμηνο. Να κληθεί να έρθει να μιλήσει ο κ. Βαρουφάκης για το αν πραγματικά υπήρχε σχέδιο Β ή plan X ή όπως αλλιώς το έλεγε. Ιδού η Ρόδος, λοιπόν, κ. Τσίπρα. Ελάτε να συμφωνήσουμε στη σύσταση και των δύο Εξεταστικών Επιτροπών. Θα περιμένω με πολύ μεγάλο ενδιαφέρον την απάντησή σας.

Κατανοώ τη μεγάλη ανάγκη την οποία έχετε να υπερασπιστείτε στελέχη τα οποία σίγουρα σας ήταν πιστά σε όλη τη διάρκεια αυτής της κομματικής διαδρομής, την οποία έχετε διανύσει, όπως τον κ. Καρανίκα. Και πράγματι, καμία δουλειά δεν είναι ντροπή. Το πρόβλημα είναι άλλο, κ. Τσίπρα. Τον κ. Καρανίκα δεν τον προσλάβατε για να φτιάχνει καφέδες. Τον προσλάβατε στη Γραμματεία Στρατηγικού Σχεδιασμού. Αυτή είναι η πραγματικότητα. Και το ερώτημα είναι σαφές: Είχε τα προσόντα να ανταποκριθεί σε αυτή τη δουλειά ή ήταν απλά μία κομματική διευκόλυνση σε ένα πιστό στρατιώτη του κόμματος, ο οποίος - και αυτός - με κάποιο τρόπο, έπρεπε να τακτοποιηθεί; Η καριέρα είναι χολέρα, μας είπε ο κ. Καρανίκας, ανάμεσα στα άλλα ωραία τα οποία μας έχει πει. Αυτή είναι η πραγματικότητα. Αυτούς τους ανθρώπους επιλέγετε. Τους επιλέγετε χωρίς κανένα κριτήριο. Με μόνο ενδιαφέρον να τακτοποιήσετε κολλητούς και φίλους.

Κάνατε πάλι αναφορά στην περίπτωση του κ. Μαυρίκου και στις σχέσεις τις οποίες μπορεί να είχε με τη Νέα Δημοκρατία στο παρελθόν. Έχω ένα ερώτημα, όμως, για εσάς, κ. Τσίπρα: Θυμάμαι καλά τον κ. Μαυρίκο σχολιαστή στην κρατική τηλεόραση προσκεκλημένο μετά το debate μεταξύ του κ. Τσίπρα και του κ. Μεϊμαράκη; Το θυμάμαι καλά; Ή μήπως δεν θυμάμαι καλά; Όταν μιλάτε για σχέσεις «τρίτου τύπου», κύριε Τσίπρα, με ύποπτους δημοσιογράφους, οι οποίοι μπορεί στο παρελθόν να έχουν κάνει βρώμικες δουλειές, μπορείτε να μας εξηγήσετε, παρακαλώ πάρα πολύ, τη σχέση «πρώτου τύπου» της πρόσληψης του κ. Χριστοφορίδη από την κυρία Γεροβασίλη; Να θυμίσω ποιος είναι ο κ. Χριστοφορίδης; Είναι ο εκδότης της εφημερίδας «Το Χωνί». Σας θυμίζω κάποια πρωτοσέλιδα. «Λέμε στα τσακίδια», «τσιρότο στον Άδωνι, στον Βαγγέλη το Μεϊμαράκη και στη Σοφία τη Βούλτεψη». «Όχι υποτέλεια, μνημόνια, Σόιμπλε, Σαμαρά», «πού θα κρυφτείτε αύριο το πρωί;»

Αυτά δημοσίευε ο κ. Χριστοφορίδης. Και φυσικά σπεύσατε να τον επιβραβεύσετε με μία πρόσληψη στην κυρία Γεροβασίλη. Άξιος, άξιος. Άξιος ο κ. Χριστοφορίδης, και το «Χωνί. Γιατί ξαφνικά αυτή η εφημερίδα, η οποία δεν πουλάει κανένα απολύτως φύλλο, άρχισε να παίρνει μία σειρά από διαφημίσεις από όλες τις μεγάλες ΔΕΚΟ; Φαντάζομαι διότι είχε πάρα πολύ υψηλή κυκλοφορία. Αυτή είναι η λογική εξήγηση.

Αλλά, να σας πω κάτι; Αυτό είναι το λιγότερο. Πιο πολύ με απασχολεί, όχι ο τρόπος με τον οποίο οι ΔΕΚΟ - οι οποίες υπάγονται στο δικό σας έλεγχο - δίνανε διαφημίσεις, αλλά ο τρόπος με τον οποίον όλες αυτές οι ΔΕΚΟ επένδυσαν σε υπερβολικά υψηλή τιμή στην Τράπεζα Αττικής. Αυτό είναι πολύ πιο ουσιαστικό θέμα, κ. Τσίπρα, για το οποίο θα κληθείτε να απαντήσετε.

Για τα ζητήματα της διαπλοκής και του παρακράτους. Κύριε Τσίπρα, εγώ δεν σας κατηγόρησα γιατί η Αστυνομία έκανε τη δουλειά της. Δεν καταλάβατε τι σας είπα. Εγώ σας κατηγόρησα ότι οι συνομιλίες οι οποίες είναι απόρρητες και μέρος μιας δικογραφίας, ως δια μαγείας επιλεκτικά διαρρέουν σε κάποιο έντυπο και στη συνέχεια σπεύδει η Κυβερνητική Εκπρόσωπος, η κυρία Γεροβασίλη να τις αγκαλιάσει. Αυτό είναι το παρακράτος κ. Τσίπρα. Τα μπλέξατε. Όχι ότι η Αστυνομία κάνει τη δουλειά της. Νομίζω ότι τα έχετε μπλέξει λίγο. Το έντυπο τα δημοσίευσε. Ποιος τα διέρρευσε όμως; Ποιος τα διέρρευσε κ. Τσίπρα; Α, δεν το γνωρίζουμε αυτό.

Να σας πω και κάτι ακόμα: Εγώ θυμάμαι ότι ήταν τρεις σε αυτήν την παρέα των εκβιαστών. Ο τρίτος - δεν θυμάμαι το όνομά του - αλλά θυμάμαι ότι ήταν στενός δικός σας συνεργάτης. Δεν είδα να διαρρέουν οι δικές του συνομιλίες. Φαντάζομαι ότι υπάρχουν και δικές του συνομιλίες. Λοιπόν, για αυτό σας κατηγορώ κ. Τσίπρα.

Για την ταμπακέρα βέβαια κ. Τσίπρα, γιατί συναντήσατε τον κ. Ψυχάρη, δεν είπατε τίποτα. Δεν δώσατε καμία απάντηση. Αυτά περίμενε να ακούσει ο ελληνικός λαός. Όπως δεν δόθηκε και καμία απάντηση ουσιαστική από τους αρμόδιους Υπουργούς για όλα αυτά τα οποία καταγγείλαμε για τις παρεμβάσεις στη Δικαιοσύνη. Ο κ. Παπαγγελόπουλος περίπου ομολόγησε ότι συνομιλούσε με την κυρία Τσατάνη. Περιμένουμε λοιπόν και την κυρία Τσατάνη και τον κ. Παπαγγελόπουλου στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας. Ποιο είναι το πρόβλημα. Αυτό θα μου πείτε πάλι. Μα, δεν γνωρίζετε τα βασικά του Συντάγματος, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι; Δεν γνωρίζετε την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης; Σας είναι ξένα όλα αυτά; Ο κ. Παπαγγελόπουλος τουλάχιστον θα έπρεπε αυτά να τα γνωρίζει. Θα έρθουμε στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας. Θα απαντήσουν όλοι οι αρμόδιοι. Και εκεί θα φανεί αν πραγματικά υπήρχαν παρεμβάσεις στη Δικαιοσύνη και με ποιον τρόπο λειτουργεί το Υπουργείο, του οποίου βέβαια ο Υπουργός ισχυρίζεται ότι είναι απών από παρεμβάσεις. Και πράγματι έτσι είναι. Αλλά για αυτό έχει Αναπληρωτή. Να κάνει αυτή τη δουλειά.

Βέβαια δεν είναι απών από άλλου είδους νομοθετικές ρυθμίσεις, διότι να θυμίσω ότι μέσα στο πλούσιο νομοθετικό έργο του Υπουργού, συμπεριλαμβάνεται και η πρώτη του νομοθετική πρωτοβουλία, που ήταν η απόπειρα αποφυλάκισης του Σάββα Ξηρού και η ικανοποίηση όλων των αιτημάτων των τρομοκρατών. Όχι κ. Παρασκευόπουλε. Απών δεν είστε από το Υπουργείο Δικαιοσύνης.

Με τον κ. Καμμένο δεν θέλω να ασχοληθώ ιδιαίτερα. Είχα μία δυσκολία να παρακολουθήσω το συλλογισμό του. Θα ήθελα όμως μόνο να μου πει τη γνώμη του, τη σκέψη του, για ένα ενδιαφέρον κείμενο, το οποίο δημοσιεύθηκε σήμερα και το οποίο υπογράφουν πολλά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ και αφορά στο ζήτημα της ονομασίας των Σκοπίων. Το κείμενο αυτό λέει επί λέξει: «οι υπογράφουσες και οι υπογράφοντες υπενθυμίζουμε τα αυτονόητα, δεν υπάρχει κανένα εθνικό συμφέρον που να διακυβεύεται αν δοθεί η δυνατότητα στη γειτονική χώρα να διατηρήσει την ….ονομασία». Αυτό λέει το κείμενο, αυτό. Ποιοι το υπογράφουν, ανάμεσα σε πολλούς άλλους: ο κ. Καρανίκας, ο κ. Τσακαλώτος, η κυρία Χριστοδουλοπούλου. Με ενδιαφέρει πάρα πολύ να γνωρίζω εάν αυτή είναι επίσημη θέση της Κυβέρνησης ή αν ισχύει η εθνική γραμμή η οποία χαράχτηκε στο Βουκουρέστι και αν παραμένει η επίσημη θέση της ελληνικής Κυβέρνησης απέναντι στο ζήτημα αυτό.

Κατανοώ, κ. Τσίπρα, την αγωνία σας μπροστά στην πραγματικότητα. Εγώ σας είπα πάρα πολύ ξεκάθαρα: Να φύγετε, να παραιτηθείτε, διότι δεν μπορείτε να σηκώσετε το βάρος της διακυβέρνησης της χώρας. Και αν τολμάτε, κ. Τσίπρα, οδηγήστε τη χώρα στις εκλογές. Και μετά θα δούμε αν η τέταρτη ήταν τυχερή όπως η τέταρτη συνάντηση με τον κ. Ψυχάρη. Τολμήστε να πάτε τη χώρα σε εκλογές για να δούμε ποιο θα είναι το αποτέλεσμ
Μπορεί να μη συμφωνώ ούτε στο ελάχιστο με αυτά που λες,αλλά θα έδινα μέχρι και την τελευταία ρανίδα του αίματός μου για το δικαίωμά σου να συνεχίσεις να τα λες -ΒΟΛΤΑΙΡΟΣ