Μετά τις επιτυχίες που έχει σημειώσει το Πρακτορείο μας, από το 1980, και από το 2000 στο internet, συνεχίζουμε σταθερά, με νέα ρεκόρ δημοσιεύσεων και αναπαραγωγή των ρεπορτάζ μας στα ΜΜΕ στην Ελλάδα και στον κόσμο. www.vouli.net * Ανάρτηση των δελτίων τύπου σε 24ωρη βάση, καθώς και φωτογραφιών για την προβολή στα Μ.Μ.Ε. * Καταγράφουμε την πολιτική ιστορία του Ελληνισμού

17.10.13

Ομιλία Υπουργού Εσωτερικών Γιάννη Μιχελάκη για την τροπολογία περί αναστολής χρηματοδότησης πολιτικών κομμάτων.



Ομιλία Υπουργού Εσωτερικών Γιάννη Μιχελάκη για την τροπολογία περί αναστολής χρηματοδότησης πολιτικών κομμάτων.

Ολομέλεια, 17 Οκτωβρίου 2013


 Κυρίες και Κύριοι συνάδελφοι,

          Αμέσως μετά την άσκηση σειράς ποινικών διώξεων σε βάρος βουλευτών της Χρυσής Αυγής για σύσταση και συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση, προχωρήσαμε στην κατάθεση τροπολογίας για την αναστολή της χρηματοδότησης πολιτικών κομμάτων.
Καταστήσαμε ταυτόχρονα σαφές ότι στόχος μας είναι η ευρύτερη πολιτική συναίνεση και είχα για το σκοπό αυτό αλλεπάλληλες συναντήσεις με εκπροσώπους των κομμάτων, έτσι ώστε όλοι μαζί να στείλουμε ένα ισχυρό μήνυμα.
           Θέλω να τονίσω ότι η τροπολογία αυτή έρχεται να καλύψει ένα σημαντικό κενό του δικαιϊκού μας συστήματος.
           Ένα προφανές νομοθετικό κενό, το οποίο οφείλεται στο γεγονός ότι ο νομοθέτης δεν προέβλεψε τον κίνδυνο να  βρεθούν στη Βουλή και να λαμβάνουν κρατική χρηματοδότηση κόμματα, ηγετικά στελέχη των οποίων εμπλέκονται σε εγκληματική οργάνωση ή σε τρομοκρατική δραστηριότητα.
            Αυτό ακριβώς το κενό έρχεται να καλύψει η συγκεκριμένη τροπολογία, η οποία προβλέπει ότι σε περίπτωση άσκησης δίωξης κατά της ηγεσίας ή κρίσιμου αριθμού στελεχών ενός κόμματος, για τα εγκλήματα των άρθρων 187 περί εγκληματικής οργάνωσης ή 187 Α περί τρομοκρατικής δράσης, αναστέλλεται η κρατική χρηματοδότηση προς το κόμμα αυτό.
            Για την κυβέρνηση είναι αδιανόητο το κράτος και οι φορολογούμενοι πολίτες να χρηματοδοτούν εγκληματικές οργανώσεις και εγκληματικές δράσεις, που επιχειρούν να κρυφτούν κάτω από το μανδύα πολιτικού κόμματος.
            Τονίζω ακόμη ότι την τροπολογία αυτή την καταθέτουμε ως στοιχειώδες μέτρο προστασίας της χώρας απέναντι σε όσους επιβουλεύονται τη δημόσια τάξη και την κοινωνική ειρήνη.
             Γι’ αυτό και προσδοκούμε στη συγκεκριμένη νομοθετική μας πρωτοβουλία να έχουμε την ευρύτερη δυνατή  συναίνεση. Συναίνεση όχι μόνο κοινοβουλευτική, αλλά συναίνεση και στην κοινωνία.
             Με το πρίσμα αυτό προχωρήσαμε σε ορισμένες νομοτεχνικές βελτιώσεις προκειμένου να καταστεί δυνατή η ομόθυμη αποδοχή της από το Σώμα.
             Ειδικότερα προσθέσαμε ως προϋπόθεση αναστολής χρηματοδότησης την επιβολή προσωρινής κράτησης, αυξήσαμε τον αριθμό των παραπεμπόμενων βουλευτών ή στελεχών του κεντρικού οργάνου διοίκησης από το ένα δέκατο στο ένα πέμπτο, υιοθετήσαμε την πρόταση για διεξαγωγή ονομαστικής ψηφοφορίας στη Βουλή με την απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των βουλευτών και προβλέψαμε ότι η αναστολή χρηματοδότησης μπορεί να επιβληθεί εφόσον οι εγκληματικές πράξεις τελέσθηκαν στο πλαίσιο δράσης του κόμματος ή στο όνομα αυτού.
         Σχετικά με την παρατήρηση που διατυπώθηκε για τη μη ρητή αναφορά συγκεκριμένου κόμματος στην προτεινόμενη διάταξη ή στην εισηγητική έκθεση, θα ήθελα να υπογραμμίσω ότι κάθε κανόνας δικαίου οφείλει να είναι γενικός και απρόσωπος και όχι φωτογραφικός.

Κυρίες και Κύριοι συνάδελφοι,

             Όταν απειλούνται ή πλήττονται τα δημόσια αγαθά που προανέφερα, δεν χωρούν μικροκομματικές ή κοντόφθαλμες προσεγγίσεις.
             Όταν διακυβεύεται η εύρυθμη και ομαλή λειτουργία της δημοκρατίας, ο αγώνας πρέπει να είναι κοινός.
             Έχουμε υποχρέωση απέναντι στους πολίτες να ανταποκριθούμε στην απαίτησή τους για αναβάθμιση της ποιότητας και της αξιοπιστίας της πολιτικής.
             Έχουμε υποχρέωση να προστατέψουμε αποτελεσματικά τους δημοκρατικούς θεσμούς.
              Η ομόθυμη αποδοχή της σημερινής τροπολογίας μπορεί να αποτελέσει ένα σημαντικό βήμα προς αυτή την κατεύθυνση.


 
Μπορεί να μη συμφωνώ ούτε στο ελάχιστο με αυτά που λες,αλλά θα έδινα μέχρι και την τελευταία ρανίδα του αίματός μου για το δικαίωμά σου να συνεχίσεις να τα λες -ΒΟΛΤΑΙΡΟΣ