Μετά τις επιτυχίες που έχει σημειώσει το Πρακτορείο μας, από το 1980, και από το 2000 στο internet, συνεχίζουμε σταθερά, με νέα ρεκόρ δημοσιεύσεων και αναπαραγωγή των ρεπορτάζ μας στα ΜΜΕ στην Ελλάδα και στον κόσμο. www.vouli.net * Ανάρτηση των δελτίων τύπου σε 24ωρη βάση, καθώς και φωτογραφιών για την προβολή στα Μ.Μ.Ε. * Καταγράφουμε την πολιτική ιστορία του Ελληνισμού

11.10.13

Β. Οικονόμου: «Ζητάμε εδώ και τώρα δίκαιες λύσεις για τα Στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων»

 

(Συζήτηση στη Βουλή της Επίκαιρης Ερώτησης του Βουλευτή Αττικής της Δημοκρατικής Αριστεράς, κ. Βασίλειου Οικονόμου, προς τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας, σχετικά με την αποκατάσταση της δικαιοσύνης για τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων.)

Στην επίκαιρη ερώτηση θα απαντήσει η Αναπληρώτρια Υπουργός Εθνικής Άμυνας, κυρία Φώφη Γεννηματά.
Κύριε Οικονόμου, έχετε το λόγο για να αναπτύξετε την ερώτησή σας.
ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
Η ερώτηση αφορά την αποκατάσταση της έννοιας της δικαιοσύνης, γιατί το δίκαιο είναι μία βασική έννοια για την ευνομία και τη σωστή λειτουργία όλης της διοικήσεως, πόσο δε άλλωστε των Ενόπλων Δυνάμεων.
Πολλή συζήτηση έχει γίνει τις τελευταίες ημέρες για το πώς λειτουργούν οι Ένοπλες Δυνάμεις και τα Σώματα Ασφαλείας ειδικά με τα φαινόμενα του ναζιστικού μορφώματος και πώς και αν αυτό το μόρφωμα, η Χρυσή Αυγή, έχει θύλακες μέσα στις Ένοπλες Δυνάμεις και στα Σώματα Ασφαλείας.
Για το κομμάτι των Σωμάτων Ασφαλείας υπήρξαν απαντήσεις και ενέργειες. Για το κομμάτι των Ενόπλων Δυνάμεων, κυρία Υπουργέ, ακούσαμε μία τοποθέτηση του Υπουργού ότι όλα βαίνουν καλώς, αλλά εμείς όλο το προηγούμενο διάστημα βλέπαμε στρατιωτικές στολές, βλέπαμε απόστρατους -γραφικούς μεν αλλά απόστρατους-, βλέπαμε εκπαιδεύσεις στρατιωτικού τύπου, βλέπαμε πολλά. Οι Ειδικές Δυνάμεις υποτίθεται είχαν αναλάβει να εξοπλίσουν και δεν ξέρουμε τι άλλο να κάνουν τα τάγματα. Πάντως είδαμε στα βίντεο και στις εικόνες ότι ήταν πολλά. Δεν έχουμε πάρει πειστικές απαντήσεις και θέλουμε ειλικρινά να ξέρουμε τι γίνεται στο κομμάτι Ένοπλες Δυνάμεις - Χρυσή Αυγή, δηλαδή αν οι θύλακες αυτοί υπάρχουν στο Σώμα των Ενόπλων Δυνάμεων και πόση ζημιά έχουν κάνει.
Εμείς πιστεύουμε ότι οι Ένοπλες Δυνάμεις γενικά και ουσιαστικά διαπνέονται από δημοκρατικά ιδεώδη κι αν έχει γίνει τέτοιου είδους εισχώρηση θα είναι σε πολύ μικρό σημείο. Αλλά πραγματικά δεν πρέπει να μείνει ούτε ίχνος τέτοιων συμπεριφορών και ενεργειών που να επηρεάσουν το δημοκρατικό φρόνημα και την τάξη των Ενόπλων Δυνάμεων.
Υπό αυτή, λοιπόν, την έννοια και επειδή τα οικονομικά των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων έχουν υποστεί βαρύτατες επιδρομές και περικοπές αυτά τα τελευταία τρία χρόνια –νομίζω ότι είναι ο κλάδος των εργαζομένων οι οποίοι έχουν τις μεγαλύτερες περικοπές- και παρ’ όλο που υπάρχουν αυτές οι πιέσεις το ηθικό, μπορούμε να πούμε, είναι ακόμα τέτοιο ώστε να κρατάνε όρθιες τις Ένοπλες Δυνάμεις και την άμυνα της χώρας, υπάρχουν ζητήματα -σας τα θέτω και στην επίκαιρη ερώτηση εδώ- τα οποία τουλάχιστον εγώ σαν υπεύθυνος Άμυνας από τη μεριά της Δημοκρατικής Αριστεράς τα έχω θέσει το τελευταίο διάστημα με επανειλημμένες ερωτήσεις και πολύ πιο πριν.
Είναι τέσσερα ζητήματα που δεν αφορούν τη δημοσιονομική πολιτική, όπως σας τα θέτω εδώ. Τα λέω επιγραμματικά. Είναι το ζήτημα του ν.3883, δηλαδή του νόμου που αυτή τη στιγμή ισχύει για την ιεραρχία. Καταλαβαίνω ότι είναι δύσκολη η θέση σας –δεν είμαστε από άλλο κόσμο- γιατί είναι νόμος του Βενιζέλου και δεν μπορείτε να τον ακυρώσετε. Ειλικρινά σας μιλάω, όλες οι προηγούμενες ηγεσίες έχουν δει τα προβλήματα αυτού του νόμου. Νομίζω ότι ο κ. Βενιζέλος πρέπει να κάνει την αυτοκριτική του γι’ αυτόν το νόμο και νομίζω ότι όλοι μαζί πρέπει να δούμε πώς μπορούμε να αλλάξουμε ή τέλος πάντων να βελτιώσουμε πολλές διατάξεις οι οποίες είναι καταφανώς άδικες: Το θέμα του Συμβουλίου Μεταθέσεων –θα τα πω και στη δευτερολογία μου-, το ζήτημα του ν. 3865/2010 που είναι για τη συνταξιοδότηση, ένα κλασσικό παράδειγμα αδικίας για στελέχη που μπήκαν το ενενήντα, ενενήντα δύο και πρέπει να κάνουν δέκα χρόνια παραπάνω θητεία για να πιάσουν τα συνταξιοδοτικά τους δικαιώματα από αβλεψία του νόμου -κι όλοι το παραδέχονται αυτό- και το θέμα των ΕΜΘ, δηλαδή των Εθελοντών Μακράς Θητείας.
Δεν λέω και δεν ισχυρίζομαι ότι αυτά είναι τα μόνα θέματα που απασχολούν τις Ένοπλες Δυνάμεις. Εμείς σταχυολογούμε ως Δημοκρατική Αριστερά τέσσερα ζητήματα –αυτά που σας έβαλα- συν το οικονομικό που είναι ένα ολόκληρο θέμα και βέβαια πολλά άλλα ζητήματα. Αλλά σήμερα θα θέλαμε και θα περιμέναμε μία δικιά σας πρώτη τοποθέτηση, καθώς έχετε αναλάβει ως νέο πρόσωπο στην πολιτική ηγεσία του Υπουργείο Εθνικής Άμυνας.
Εμείς με θετικό τρόπο είδαμε και βλέπουμε τη δικιά σας παρουσία στο Υπουργείο. Πιστεύουμε ότι μία κυρία μπορεί να δώσει ένα νέο πνεύμα και ένα νέο αέρα στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας και γι’ αυτό το λόγο περιμένουμε και τις απαντήσεις σας.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ιωάννης Δραγασάκης): Ευχαριστούμε.
Η κυρία Υπουργός έχει το λόγο. Να δούμε εάν εκδηλωθεί το κριτήριο του κ. Οικονόμου.
ΦΩΦΗ ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ (Αναπληρώτρια Υπουργός Εθνικής Άμυνας): Κάνουμε πραγματικά ό,τι περνάει από το χέρι μας. Κύριε Πρόεδρε, ευχαριστώ πολύ.
Κυρίες και κύριοι Βουλευτές, κύριε Οικονόμου, θα ήθελα να ξεκινήσω την τοποθέτησή μου από τα όσα είπατε σχετικά με τις Ένοπλες Δυνάμεις. Και θέλω να τονίσω ότι οι Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας αποτελούν εγγυητές όχι μόνο των συνόρων και της εθνικής ασφάλειας, αλλά και του δημοκρατικού πολιτεύματος.
Αναγνωρίζω, κύριε Οικονόμου, ότι η ερώτησή σας έχει ως κίνητρο την αγωνία και είναι στην κατεύθυνση του να κλείσει ζητήματα και προφανώς όχι να ανοίξει. Το λέω αυτό γιατί θέλω να επισημάνω ότι σε καμμία περίπτωση δεν πρέπει να αφήνουμε σκιές σε σχέση με τις Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας και σε καμμία περίπτωση δεν θα πρέπει να τις συνδέουμε με τα γεγονότα των τελευταίων ημερών.
Δεν χρειάζεται βεβαίως να τονίσουμε ότι «κλειδί» στην εύρυθμη λειτουργία του δημοκρατικού πολιτεύματος και κατά συνέπεια και στη λειτουργία του στρατεύματος είναι η αξιοκρατία και αυτός είναι ο στόχος μας στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας και αυτήν ακριβώς προσπαθούμε να διασφαλίσουμε.
Την ίδια στιγμή κάνουμε μία πολύ μεγάλη προσπάθεια, πραγματικά ό,τι περνάει από το χέρι μας, για να ανακουφίσουμε με όποιο τρόπο μπορούμε τους ένστολους και τις οικογένειες τους, γιατί κατανοούμε απόλυτα ότι έχουν γίνει πολύ μεγάλες μειώσεις στους μισθούς και στις συντάξεις. Ιδιαίτερα όσοι είναι εν ενεργεία αυτήν τη στιγμή εξακολουθούν να έχουν τα ίδια ωράρια, τις μεταθέσεις, την τεράστια ευθύνη. Κατανοούμε, λοιπόν, ότι πρέπει να τους στηρίξουμε με ό,τι περνάει από το χέρι μας.
Όπως έχω τονίσει, το προσχέδιο του Προϋπολογισμού δεν προβλέπει νέες μειώσεις στους μισθούς και στις συντάξεις των ένστολων, ενώ προσπαθούμε να τους διευκολύνουμε με κάθε τρόπο για ζητήματα που αφορούν τα δάνεια, ζητήματα που αφορούν διακανονισμούς για τους λογαριασμούς της ΔΕΗ για οικογένειες που αντιμετωπίζουν οξεία κοινωνικά προβλήματα, ζητήματα που αφορούν την ιατροφαρμακευτική τους περίθαλψη, ρυθμίσεις που αφορούν στο ασφαλιστικό, αλλά ακόμα και την προμήθεια προϊόντων ευρείας κατανάλωσης στις χαμηλότερες δυνατές τιμές.
Έρχομαι τώρα συγκεκριμένα στα θέματα που θίξατε, κύριε Οικονόμου, σχετικά με την τροποποίηση κατ’ αρχήν του ν. 3883/2010. Αναμφίβολα αποτέλεσε μία σημαντική και αξιόλογη προσπάθεια κωδικοποίησης και εκσυγχρονισμού του πλαισίου που διέπει την ιεραρχία και την εξέλιξη των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων. Από την εφαρμογή του τα τελευταία τρία χρόνια, εντοπίστηκαν όντως ρυθμίσεις και προβλέψεις, οι οποίες μπορούν να βελτιωθούν προς όφελος του προσωπικού. Το ΓΕΕΘΑ έχει ήδη αναλάβει την εκπόνηση ενός νέου θεσμικού πλαισίου που θα βελτιώσει το πλαίσιο εργασίας των στελεχών και θα το κάνει πιο δελεαστικό, θα εξασφαλίσει με δικαιοσύνη και διαφάνεια την επαγγελματική τους εξέλιξη και θα προβλέπει ξεκάθαρα δικαιώματα και υποχρεώσεις ώστε να υπάρχει ασφάλεια δικαίου.
Στο πλαίσιο αυτό θα υπάρξει αναθεώρηση κατ’ αρχήν του ν. 1400/1973 περί καταστάσεως των αξιωματικών, σε συνδυασμό με το ν. 3883/2010, καθώς – όπως καταλαβαίνετε- η σταδιοδρομία συνδέεται άρρηκτα με την κατάσταση του προσωπικού.
Σχετικά με το συνταξιοδοτικό όσων εισήλθαν στις Ένοπλες Δυνάμεις από το 1990 μέχρι το 1992, όπως γνωρίζετε, με το ν. 3865 έγινε η μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού συστήματος και θεσπίστηκαν αλλαγές με στόχο την εναρμόνιση των ασφαλιστικών συστημάτων που ίσχυαν. Στο πλαίσιο αυτό τροποποιήθηκε και το αντίστοιχο σύστημα των στρατιωτικών.
Επίσης γνωρίζετε ότι το Υπουργείο Οικονομικών είναι αυτό που, σύμφωνα με το άρθρο 73 του Συντάγματος, εξειδικεύει με ειδικούς συνταξιοδοτικούς νόμους και με βάση τις εκάστοτε δημοσιονομικές συνθήκες την εφαρμοζόμενη δημοσιονομική πολιτική και την πολιτική των συντάξεων.
Το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας δεν παρέμεινε ούτε παραμένει αμέτοχο. Αναγνωρίζοντας τις ιδιαίτερες συνθήκες εργασίας των στρατιωτικών, ήδη έχω ζητήσει την άποψη των αρμόδιων υπηρεσιών του Υπουργείου και των Γενικών Επιτελείων, προκειμένου να υπάρξει μία πρόταση η οποία θα εξομαλύνει αναλογικά τη θεσμοθετημένη σταδιακή αύξηση των ετών εργασίας για όσους εισήλθαν στις Ένοπλες Δυνάμεις μετά το 1989 και έτσι θα αποκαταστήσει το αίσθημα αδικίας όσων στελεχών βρίσκονται σε μεταβατικό στάδιο. Σύντομα πιστεύω ότι θα έχω στα χέρια μου την τελική πρόταση, η οποία θα σας γνωστοποιηθεί και η οποία θα συζητηθεί με το Υπουργείο Οικονομικών.
Θα αναφερθώ στους εθελοντές μακράς θητείας στη δευτερολογία μου γιατί καταλαβαίνω ότι δεν υπάρχει άλλος χρόνος.
Ευχαριστώ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ιωάννης Δραγασάκης): Ο κ. Οικονόμου έχει το λόγο.
ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
Ως πρώτη δημόσια επαφή με την κυρία Υπουργό πρέπει να πω ότι κατ’ αρχάς βλέπω μία θετικότητα και μία καλή προσέγγιση των πραγμάτων και πρέπει να το ομολογήσω αυτό. Αν και είμαστε κόμμα της Αντιπολιτεύσεως, πρέπει να πούμε ότι, αν ακούμε καλά πράγματα, πρέπει να τα ομολογούμε.
Όντως είναι ενημερωμένη η Υπουργός και αυτό που δηλώνει σήμερα εδώ κατ’ αρχάς είναι θετικό. Βλέπω μία προσέγγιση για το ν. 3883 που δεν είναι δογματική και σας το λέω γιατί τον έχω ψηφίσει και εγώ αυτόν το νόμο. Όταν ψηφίστηκε αυτός ο νόμος, υποτίθεται ότι ήταν μία εκσυγχρονιστική και μία βελτιωτική προσπάθεια για την ιεράρχηση των στελεχών, αλλά εκ των πραγμάτων η ζωή δείχνει τα προβλήματα και πράγματι υπήρξαν αρκετά θέματα.
Χαίρομαι που τα αναγνωρίζετε και εσείς και θα ξεκινήσετε μια προσπάθεια αναθεώρησης. Όλοι το έχουν αναγνωρίσει, όλες οι πολιτικές δυνάμεις. αλλά το θέμα είναι ότι και εσείς πλέον έχετε μπει σε αυτή τη διαδικασία. Πρέπει να υπάρξουν βελτιώσεις.
Εμείς έχουμε καταθέσει πολλές προτάσεις και έχουμε κάνει πολλές παρεμβάσεις . Θεωρούμε ότι θα τις λάβετε υπ’ όψιν σας. Θα είναι προς την κατεύθυνση του να βοηθήσουν να υπάρξει ένα καλύτερο αποτέλεσμα.
Το θέμα που είπατε για το συνταξιοδοτικό είναι σημαντικό. Βλέπω ότι το αναγνωρίζετε και εσείς. Είναι πασιφανές εξάλλου το πρόβλημα, μη συζητάμε για θέματα τα οποία είναι δεδομένα και αυτονόητα. Αυτό είναι το πρόβλημα σε αυτήν τη χώρα, βλέπουμε δηλαδή ένα πρόβλημα, το συζητάμε αλλά δεν κάνουμε και κάτι για να το λύσουμε! Περιμένουμε από εσάς τώρα τη λύση του προβλήματος που ταλανίζει και ταλαιπωρεί πάρα πολλά στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων.
Θα τοποθετηθείτε, πιστεύω, για το ζήτημα των μεταθέσεων το οποίο είναι πολύ βασικό. Καταλαβαίνετε, κυρία Υπουργέ, ότι η αξιοκρατία και το ζήτημα της δικαιοσύνης και του δικαίου είναι σημαντικό. Δηλαδή, να νιώθει ο καθένας ότι δεν λειτουργεί το ρουσφέτι, το βύσμα και όλα αυτά που λέμε στην καθομιλουμένη, αλλά λειτουργεί ένα αξιοκρατικό και αντικειμενικό σύστημα στις μεταθέσεις. Να μπορεί να κάνει ένα προγραμματισμό για την οικογενειακή ζωή του, την καριέρα του. Είναι πάρα πολύ βασικές έννοιες αυτές.
Εδώ υπάρχουν ζητήματα ανοιχτά. Υπήρχε ένα σχέδιο υπουργικής απόφασης –όπως γνωρίζετε- το οποίο είχε βγει σε μια διαβούλευση και μάλιστα είχε πολύ θετικά στοιχεία. Τελικά δεν επιβεβαιώθηκε. Έχουμε μια άλλη υπουργική απόφαση, η οποία έχει πολλά κενά και αφήνει πολλές υποψίες για ζητήματα που διαιωνίζονται. Τα γράφω μέσα στην ερώτησή μου, δεν έχω το χρόνο για να τα επεξηγήσω.
Όσον αφορά το θέμα των εθελοντών μακράς θητείας, πρέπει να σας πω ότι έχουν γίνει πολλές συζητήσεις. Είχα φέρει προσωπικά και τροπολογία για το θέμα αυτό στον κ. Παναγιωτόπουλο. Την απέσυρα γιατί μου είπε: «Άφησε την, να λειάνω τις αντιδράσεις μέσα στο στράτευμα». Δηλαδή, οι ηγεσίες και οι ανώτατοι δεν θέλουν οι μικροί να πάρουν τα γαλόνια τους. Δεν είναι δημοσιονομικό το θέμα αλλά αντιλήψεων. Την απέσυρα γιατί πραγματικά δεν ήθελα να φέρω τότε σε δύσκολη θέση τον Υπουργό και ήθελα να του δώσω ένα περιθώριο.
Σήμερα, δεν θα αφήσουμε πάλι αυτό το θέμα. Πρέπει να παρθούν αποφάσεις. Γνωρίζω ότι οι ηγεσίες των επιτελείων δεν θέλουν αυτό το θέμα, δεν θέλουν τη βαθμολογική εξέλιξη δεκαοχτώ χιλιάδων στελεχών, όταν μάλιστα σε οικονομικό επίπεδο δεν υπάρχει επιβάρυνση, γιατί ούτως ή άλλως λαμβάνουν τα ανάλογα ποσά στους μισθούς τους. Όμως, δεν υπάρχει ηθική δικαίωσή τους. Πρέπει να τελειώνουμε με νοοτροπίες και αντιλήψεις.
Καταλαβαίνω ότι θα είναι δύσκολο, γιατί μιλάτε με τους στρατηγούς και όχι με το λοχία ή το δεκανέα. Βλέπετε, κύριε Πρόεδρε, τους έχουμε και πάρα πολλούς εδώ. Ο αμερικάνικος στρατός του ενάμισι εκατομμυρίου δεν έχει τόσους στρατηγούς όσους εμείς των εκατό χιλιάδων. Θα πρέπει να καταλάβουν και οι στρατηγοί μας κάπου ότι δεν υπάρχει μόνο το Σώμα των ανωτάτων. Υπάρχει το στελεχιακό δυναμικό, το μεσαίο και το κατώτερο. Πρέπει να μεριμνήσει η πολιτεία και για αυτούς.
Περιμένω τη δικιά σας απάντηση και για αυτά τα ζητήματα.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ιωάννης Δραγασάκης): Σας ευχαριστούμε.
Η κυρία Υπουργός έχει το λόγο για τη δευτερολογία της.
ΦΩΦΗ ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ (Αναπληρώτρια Υπουργός Εθνικής Άμυνας): Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
Σε σχέση με τις μεταθέσεις θέλω απλώς να σημειώσω ότι υπήρχε καθολική εισήγηση όλων των Γενικών Επιτελείων, ώστε να υπάρξει ένα σύστημα μεταθέσεων δίκαιο, αντικειμενικό και κυρίως εφαρμόσιμο.
Έρχομαι στο θέμα των εθελοντών μακράς θητείας. Πρέπει να πω ότι είναι η ραχοκοκαλιά του στρατεύματος και θα ήθελα να δηλώσω από εδώ ότι τους τιμούμε. Παράλληλα, όμως, θα πρέπει να διευκρινιστεί ότι στις Ένοπλες Δυνάμεις υπηρετεί προσωπικό το οποίο έχει καταταγεί υπό διαφορετικό νομικό καθεστώς για την εξυπηρέτηση διαφορετικών αναγκών. Το προσωπικό αυτό έχει διαφορετική προέλευση, διαφορετική εκπαίδευση και καλύπτει διαφορετικές θέσεις.
Οι οπλίτες με πενταετή υποχρέωση κατατάχθηκαν στις Ένοπλες Δυνάμεις, όπως πολύ καλά γνωρίζετε, με νόμο του 1985 και με τη λήξη της πενταετούς υποχρέωσής τους όσοι επιθυμούσαν εντάχθηκαν σε αυτόν το θεσμό μέχρι τη συμπλήρωση τριάντα πέντε ετών συντάξιμης υπηρεσίας και εξελίσσονται βαθμολογικά μέχρι το βαθμό του ανθυπασπιστή.
Η βαθμολογική εξέλιξη και απονομή βαθμών σχετίζεται άμεσα με τις αρμοδιότητες που αναλαμβάνουν, την εκπαίδευση που έχουν και τις ανάγκες των Ενόπλων Δυνάμεων.
Δεν είναι δυνατόν να υλοποιηθεί μια πολιτική παροχών μοιράζοντας βαθμούς ανεξάρτητα από το τι πραγματικά χρειαζόμαστε. Παρ’ όλα αυτά, κύριε Οικονόμου, είμαι διατεθειμένη σε συνεργασία με τα Γενικά Επιτελεία να εξετάσουμε όλες τις παραμέτρους της βαθμολογικής εξέλιξής τους, για να διαπιστωθεί αν απαιτείται να αλλάξει το ισχύον νομικό πλαίσιο.
Ανακεφαλαιώνοντας –και λίγο πριν κλείσω- θέλω να επαναλάβω ότι τα θέματα προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων αποτελούν προτεραιότητα για την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας. Το αίσθημα δικαιοσύνης επιβάλλεται να είναι εδραιωμένο στα στελέχη. Προς αυτή την κατεύθυνση, όπως είπα, εργαζόμαστε.
Επαναλαμβάνω ότι η νομοτεχνική επεξεργασία του σχεδίου νόμου περί καταστάσεων στελεχών έχει ήδη ολοκληρωθεί και αναμένεται η έγκρισή του από το Συμβούλιο Αρχηγών, προκειμένου να αναληφθεί στη συνέχεια η νομοθετική πρωτοβουλία. Έχει ήδη συνταχθεί σχέδιο νόμου για την ιεραρχία και την εξέλιξη των αξιωματικών. Βρίσκεται στο ΓΕΕΘΑ και είναι σε τελική φάση διαβούλευσης με τα Γενικά Επιτελεία. Στην ίδια φάση βρίσκεται και αντίστοιχο σχέδιο νόμου για τους υπαξιωματικούς.
Θεωρώ, λοιπόν, ότι πολύ σύντομα θα κληθούμε όλοι μαζί να συζητήσουμε για να καταθέσουμε τις απόψεις μας σε νομοθετική πρωτοβουλία που θα αντιμετωπίζει όλα αυτά τα ζητήματα.
Σας ευχαριστώ πολύ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ιωάννης Δραγασάκης): Ευχαριστούμε και εμείς.


Μπορεί να μη συμφωνώ ούτε στο ελάχιστο με αυτά που λες,αλλά θα έδινα μέχρι και την τελευταία ρανίδα του αίματός μου για το δικαίωμά σου να συνεχίσεις να τα λες -ΒΟΛΤΑΙΡΟΣ