Μετά τις επιτυχίες που έχει σημειώσει το Πρακτορείο μας, από το 1980, και από το 2000 στο internet, συνεχίζουμε σταθερά, με νέα ρεκόρ δημοσιεύσεων και αναπαραγωγή των ρεπορτάζ μας στα ΜΜΕ στην Ελλάδα και στον κόσμο. www.vouli.net * Ανάρτηση των δελτίων τύπου σε 24ωρη βάση, καθώς και φωτογραφιών για την προβολή στα Μ.Μ.Ε. * Καταγράφουμε την πολιτική ιστορία του Ελληνισμού

10.9.12




Δευτέρα, 10 Σεπτεμβρίου 2012


ΕΡΩΤΗΣΗ ΚΑΙ ΑΙΤΗΣΗ ΚΑΤΑΘΕΣΗΣ ΕΓΓΡΑΦΩΝ ΤΟΥ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ ΕΠΑΜΕΙΝΩΝΔΑ (ΝΟΤΗ) ΜΑΡΙΑ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ, ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΚΑΙ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ, ΔΙΑΦΑΝΕΙΑΣ ΚΑΙ ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ

«Στη Βουλή η σφαγή της Βιάννου από τα γερμανικά στρατεύματα κατοχής το 1943»



Ερώτηση για την ηθική δικαίωση των σφαγιασθέντων στις περιοχές Βιάννου και Ιεράπετρας την περίοδο της γερμανικής κατοχής 1941-1944 αλλά και την πλήρη αποζημίωση των συγγενών των θυμάτων, κατέθεσε σήμερα 10/9/2012 στη Βουλή ο Βουλευτής Ηρακλείου των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ Νότης Μαριάς.

Με ερώτησή του προς τους Υπουργούς Εξωτερικών, Οικονομικών και Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και αξιοποιώντας πλήρως την απάντηση του Υπουργού Αναπληρωτή Οικονομικών σε πρόσφατη συζήτηση στη Βουλή  με αφορμή ερώτηση του ίδιου του Νότη Μαριά σχετικά με την διεκδίκηση των γερμανικών οφειλών, ζήτησε την ηθική δικαίωση των θυμάτων και την πλήρη αποζημίωση των συγγενών τους ενώ ζήτησε και την κατάθεση σχετικών εγγράφων στα οποία είχε αναφερθεί ο κ. Σταϊκούρας στις 3 Σεπτεμβρίου στη Βουλή. 

Ταυτόχρονα τιμώντας τη μνήμη των θυμάτων της σφαγής της Βιάννου κατέθεσε ονομαστική κατάσταση με τους 460 σφαγιασθέντες προκειμένου να συμπεριληφθούν πλέον επίσημα στα πρακτικά της Βουλής και να είναι προσβάσιμα στους πολίτες και στον ιστορικό του μέλλοντος εις το διηνεκές.

Το πλήρες κείμενο της ερώτησης και αίτησης κατάθεσης εγγράφων έχει ως εξής:

«Στην Ολομέλεια της Βουλής στις 3 Σεπτεμβρίου 2012 ο Υπουργός Αναπληρωτής Οικονομικών κ. Χρ. Σταϊκούρας απαντώντας σε ερώτησή μας  σχετικά με την διεκδίκηση των γερμανικών πολεμικών επανορθώσεων και του αναγκαστικού κατοχικού δανείου, τόνισε ότι οι γερμανικές αποζημιώσεις εξακολουθούν να υφίστανται ως εκκρεμότητα, ότι διατηρούμε ως Χώρα το δικαίωμα μας και ότι η Ελλάδα ουδέποτε παραιτήθηκε των σχετικών αξιώσεων της έναντι της Ο.Δ. της Γερμανίας «όπως έπραξε και με το ζήτημα των αποζημιώσεων των οικογενειών των θυμάτων της σφαγής του Διστόμου».

Αναφέρθηκε σε στοιχεία της 25ης Διεύθυνσης του ΓΛΚ σύμφωνα με τα οποία «κατά τη Συνδιάσκεψη Ειρήνης των Παρισίων 1945-1946 μεταξύ των ενδιαφερομένων μερών, υπολογίστηκε από την ελληνική αντιπροσωπεία ότι η Ελλάδα έχει απαιτήσεις κατά της Γερμανίας από ζημιές κάθε είδους που υπέστη στο διάστημα της γερμανικής κατοχής, ύψους 7,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων».

Επιπλέον ο Υπουργός Αναπληρωτής ανήγγειλε τη δρομολόγηση της συγκέντρωσης του σχετικού αρχειακού υλικού το οποίο δεν είναι ακόμα συγκεντρωμένο, ούτε ταξινομημένο προκειμένου προφανώς να αξιοποιηθεί.

Στις 9 Σεπτεμβρίου 2012 εκατοντάδες πολίτες της περιοχής Βιάννου - Ηρακλείου από κοινού με τις αρχές τίμησαν την μνήμη των σφαγιασθέντων το 1943 από τα γερμανικά στρατεύματα κατοχής.

 Έχουν περάσει 69 χρόνια από τις ομαδικές εκτελέσεις στις 14-16 Σεπτεμβρίου 1943, κατοίκων των περιοχών Βιάννου και Ιεράπετρας από τα γερμανικά στρατεύματα κατοχής.

Κατά την περίοδο της κατοχής 1941-1944 στην περιοχή Βιάννου εκτελέστηκαν συνολικά 329 άτομα ενώ στην περιοχή της Ιεράπετρας 131 άτομα.

Ως γνωστόν σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο η νομική υποχρέωση για επανορθώσεις από την πλευρά των κρατών που λειτουργούν κατοχικά έναντι άλλων υφίσταται, τα εγκλήματα πολέμου δεν υπόκεινται σε παραγραφή άρα και η αποκατάσταση των θυμάτων, ενώ η καταβολή αποζημιώσεων και οι επανορθώσεις είναι διεκδικήσιμα. 

Με βάση τα παραπάνω ερωτώνται οι Υπουργοί:

1)    Σε ποιες νομικές, πολιτικές και λοιπές θεσμικές ενέργειες προτίθεται να προβεί η Κυβέρνηση προκειμένου να επέλθει η ηθική δικαίωση των σφαγιασθέντων από τα γερμανικά στρατεύματα κατοχής κατοίκων της περιοχής Βιάννου-Ιεράπετρας την περίοδο 1941-1944;        
2)    Σε ποιες νομικές, πολιτικές και λοιπές θεσμικές ενέργειες προτίθεται να προβεί η Κυβέρνηση για την πλήρη αποζημίωση λόγω ηθικής και υλικής βλάβης των συγγενών των θυμάτων της σφαγής της Βιάννου από τα γερμανικά στρατεύματα κατοχής την περίοδο 1941-1944;

Παρακαλούνται  οι αρμόδιοι Υπουργοί  για την κατάθεση:

Όλων των σχετικών εγγράφων που αφορούν στον υπολογισμό των παραπάνω ελληνικών απαιτήσεων κατά της Γερμανίας ύψους 7,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων καθώς και το είδος των ζημιών που περιλαμβάνονται στον εν λόγω υπολογισμό από την ελληνική αντιπροσωπεία που συμμετείχε στη Συνδιάσκεψη Ειρήνης των Παρισίων 1945-1946.
 
Τέλος  ενόψει των ενεργειών του Υπουργείου Οικονομικών για ανεύρεση του σχετικού αρχειακού υλικού των θυμάτων κατοχής και αξιοποίηση του,  επισυνάπτουμε στην παρούσα ερώτησή μας αναλυτική ονομαστική  κατάσταση των σφαγιασθέντων στις περιοχές Βιάννου και Ιεράπετρας κατά την γερμανική κατοχή 1941-1944 την οποία επιμελήθηκε ο Κων. Γ. Στεφανάκης, π. Καθ. Παιδαγωγικής Ακαδημίας Ηρακλείου και η οποία  αναγνώστηκε στη χθεσινή επέτειο της σφαγής της Βιάννου.

Ο ερωτών και αιτών Βουλευτής

Νότης Μαριάς

Μπορεί να μη συμφωνώ ούτε στο ελάχιστο με αυτά που λες,αλλά θα έδινα μέχρι και την τελευταία ρανίδα του αίματός μου για το δικαίωμά σου να συνεχίσεις να τα λες -ΒΟΛΤΑΙΡΟΣ