Μετά τις επιτυχίες που έχει σημειώσει το Πρακτορείο μας, από το 1980, και από το 2000 στο internet, συνεχίζουμε σταθερά, με νέα ρεκόρ δημοσιεύσεων και αναπαραγωγή των ρεπορτάζ μας στα ΜΜΕ στην Ελλάδα και στον κόσμο. www.vouli.net * Ανάρτηση των δελτίων τύπου σε 24ωρη βάση, καθώς και φωτογραφιών για την προβολή στα Μ.Μ.Ε. * Καταγράφουμε την πολιτική ιστορία του Ελληνισμού

24.7.12


ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον Υπουργό Οικονομικών

ΘΕΜΑ: «Κατάργηση μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου».



Στο «Μνημόνιο ΙΙ», το οποίο ψηφίστηκε στις 12 Φεβρουαρίου 2012 προβλέπεται, μεταξύ άλλων, στις σελίδες 383 και 414, η εξάλειψη ορισμένων φοροαπαλλαγών και προνομιακών καθεστώτων.

Επιπλέον, στην έκθεση της για την Ελλάδα το Μάρτιο του 2012, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στη σελίδα 34, ξεκάθαρα, αναφέρει ότι πρέπει να γίνει εξάλειψη φοροαπαλλαγών και προνομιακών καθεστώτων, συμπεριλαμβανομένων και αυτών που αφορούν συγκεκριμένες γεωγραφικές περιοχές.

Με απλά λόγια, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή όχι μόνο ζητά την κατάργηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου, αλλά και όλων των φορολογικών διευκολύνσεων που έχουν οι συμπατριώτες μας, οι οποίοι κατοικούν σε νησιά με πληθυσμό κάτω από 3.100 κατοίκους.

Επειδή, από τη στιγμή που ξεκίνησε να εφαρμόζεται το «Μνημόνιο Ι» έχουν καταστρατηγηθεί βασικές αρχές του Συντάγματος, το οποίο μεταξύ άλλων προστατεύει τις νησιωτικές και ορεινές περιοχές (Άρθρο 101, §4).

Επειδή, από τη στιγμή που ξεκίνησε να εφαρμόζεται το «Μνημόνιο Ι» έχουν καταστρατηγηθεί βασικές αρχές του Ευρωπαϊκού Δικαίου και Κεκτημένου, το οποίο, μεταξύ άλλων, προβλέπει την προστασία των νησιωτικών περιοχών (Οδηγία 92/77/ΕΟΚ, Άρθρα 220, 167, §3 και 246 του Ευρωπαϊκού Συντάγματος).

Επειδή, ο κ. Υπουργός των Οικονομικών, με ειλικρίνεια, έχει μιλήσει για πιστή εφαρμογή των όρων του Μνημονίου, προκειμένου να γίνει, κάποια στιγμή αργότερα στο μέλλον, η επαναδιαπραγμάτευση.
Ερωτάται ο κ. Υπουργός

  1. Θα προχωρήσει στην κατάργηση του καθεστώτος των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου και των φορολογικών διευκολύνσεων των κατοίκων των πολύ μικρών νησιών;

  1. Έχουν εκτιμηθεί οι επιπτώσεις μιας τέτοιας απόφασης στις νησιωτικές περιοχές της χώρας, τόσο σε δημοσιονομικό, όσο, κυρίως, σε οικονομικό και κοινωνικό επίπεδο;

Η Ερωτώσα Βουλευτής

Τσαμπίκα (Μίκα) Ιατρίδη
Μπορεί να μη συμφωνώ ούτε στο ελάχιστο με αυτά που λες,αλλά θα έδινα μέχρι και την τελευταία ρανίδα του αίματός μου για το δικαίωμά σου να συνεχίσεις να τα λες -ΒΟΛΤΑΙΡΟΣ