Ομιλία Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής για τις εξελίξεις στο ΙΚΑ και το σχέδιο Δράσης του Οργανισμού για το 2012
«Οι συντάξεις έχουν διασφαλιστεί, παρά την αύξηση της ανεργίας. Βασική προϋπόθεση όμως για την βιωσιμότητα των ασφαλιστικών ταμείων και για το 2012 και για τα επόμενα χρόνια είναι να απομακρυνθεί η χώρα οριστικά από τον κίνδυνο της χρεοκοπίας, να υπάρξει ανάπτυξη και υποχώρηση της ύφεσης, όπως προβλέπεται για μετά το 2013» τόνισε ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, κ. Γ. Κουτρουμάνης κατά την ενημέρωση της Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής για τις εξελίξεις στο ΙΚΑ και το σχέδιο Δράσης του Οργανισμού για το 2012.
Ο κ. Κουτρουμάνης αναλύοντας την κατάσταση του Ασφαλιστικού Συστήματος τόνισε πως το Δημόσιο χρηματοδοτεί τα ασφαλιστικά ταμεία σε ποσοστό πάνω από το 1/3 που είναι το ορθολογικό ποσοστό για ένα υγειές ασφαλιστικό σύστημα, ενώ η αναλογία εργαζομένων και συνταξιούχων είναι 1/1, όταν θα έπρεπε να είναι 2,5/1. Ήδη από το 2000 έως το 2012 ο κρατικός προϋπολογισμός έχει επιχορηγήσει τα ασφαλιστικά ταμεία συνολικά με 154 δισ. ευρώ, καλύπτοντας το 40% των δαπανών τους, όταν το 45% των ασφαλισμένων του ΟΑΕΕ, το 38% των ασφαλισμένων του ΟΓΑ και το 15% των επιχειρήσεων δεν καταβάλλουν τις εισφορές τους.
«Αν όλοι οι ασφαλισμένοι ήταν συνεπείς στην καταβολή των εισφορών, τότε θα μπορούσαμε να τις μειώσουμε κατά 30%» τόνισε ο κ. Κουτρουμάνης, επισημαίνοντας ότι τα στοιχεία του ΟΓΑ δείχνουν πως σε περιοχές που υπάρχει μεγάλη παραγωγή παρατηρείται η μεγαλύτερη εισφοροδιαφυγή. «Το μήνυμα είναι καθαρό: Για ένα καλό επίπεδο συντάξεων πρέπει να είμαστε συνεπείς στις υποχρεώσεις μας» συμπλήρωσε ο Υπουργός Εργασίας.
Στη συνέχεια ο Υπουργός Εργασίας αναφέρθηκε αναλυτικά στις διαρθρωτικές αλλαγές που ήδη εφαρμόζονται με στόχο τον πλήρη εξορθολογισμό του ασφαλιστικού συστήματος και την διασφάλιση της βιωσιμότητας του. Συγκεκριμένα αναφέρθηκε:
1. Στην αναμόρφωση του ασφαλιστικού συστήματος μέσα από την εφαρμογή του ν. 3863/10
2. Στην ενοποίηση των κλάδων Υγείας και τον διαχωρισμό τους από τους κλάδους σύνταξης
3. Στην δημιουργία ενός Ενιαίου Κέντρου Πιστοποίησης της Αναπηρίας και τη δημιουργία ενός Εθνικού Μητρώου ΑμΕΑ.
4. Στην ενοποίηση των Επικουρικών Ταμείων
5. Στη πλήρη εφαρμογή της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης και αντίστοιχα της ηλεκτρονικής διασύνδεσης υπηρεσιών, γεγονός που οδήγησε στις τελευταίες αποκαλύψεις για το υποκατάστημα του ΙΚΑ Καλλιθέας.
Ο κ. Κουτρουμάνης ανέφερε ότι το συγκεκριμένο φαινόμενο δεν είναι το μόνο και πως μέσα από την ηλεκτρονική διασύνδεση των υπηρεσιών το υπουργείο είναι σε θέση να γνωρίζει ότι οι αποκαλύψεις των τελευταίων ημερών είναι μόνο η αρχή.
«Το πάρτι τελείωσε» είπε χαρακτηριστικά, για να συμπληρώσει αμέσως μετά πως «ήδη έχουμε καταφέρει να περιστείλουμε τις δαπάνες κατά 3,2 δισ. ευρώ ετησίως, ενώ αναμένεται μέχρι το τέλος του 2012 να φτάσεις τα 4,5 δισ. ευρώ», κάνοντας μάλιστα λόγο για μία σειρά άλλων παραγόντων, πέραν της περιστολής των δαπανών, που επηρεάζουν το ασφαλιστικό σύστημα και διασφαλίζουν τη βιωσιμότητα του. Συγκεκριμένα:
? Τη δυνατότητα του Δημοσίου να ανταποκρίνεται στις υποχρεώσεις του απέναντι στα ασφαλιστικά ταμεία. Ήδη με την υπογραφή της νέας δανειακής σύμβασης έχουν προϋπολογισθεί για το ασφαλιστικό σύστημα 42,7 δις ευρώ έως το 2015.
? Την διασφάλιση των εσόδων των ταμείων, μέσα από την εφαρμογή της ηλεκτρονικής κάρτας και της πληρωμής αποδοχών και εισφορών των επιχειρήσεων μόνο μέσα από το τραπεζικό σύστημα. Σχετική νομοθετική διάταξη θα ψηφιστεί μέχρι τις αρχές Απριλίου.
? Την διασφάλιση της βιωσιμότητας των ταμείων, μέσα από την σταθεροποίηση της οικονομίας της χώρας, την δημιουργία ανάπτυξης και νέων θέσεων εργασίας, που όλα δείχνουν ότι θα ξεκινήσει από το 2013.