Μετά τις επιτυχίες που έχει σημειώσει το Πρακτορείο μας, από το 1980, και από το 2000 στο internet, συνεχίζουμε σταθερά, με νέα ρεκόρ δημοσιεύσεων και αναπαραγωγή των ρεπορτάζ μας στα ΜΜΕ στην Ελλάδα και στον κόσμο. www.vouli.net * Ανάρτηση των δελτίων τύπου σε 24ωρη βάση, καθώς και φωτογραφιών για την προβολή στα Μ.Μ.Ε. * Καταγράφουμε την πολιτική ιστορία του Ελληνισμού

15.11.11

ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς τον κ. Υπουργό
Οικονομικών

Θέμα: «Ακέφαλες παραμένουν οι μεγαλύτερες εφορείες της χώρας».



Με προϊσταμένους, η θητεία των οποίων έχει λήξει εδώ και τρεις μήνες, λειτουργούν οι 35 μεγαλύτερες εφορείες της χώρας, που συγκεντρώνουν το 80% των φορολογικών εσόδων. Η ισχύουσα κατάσταση οφείλεται στο γεγονός, ότι δεν έχει υπογραφεί ακόμη η Υπουργική Απόφαση για την αντικατάστασή τους.
Σύμφωνα με τον Νόμο 4002/2011 προβλέπεται ότι η επιλογή, η τοποθέτηση και η αντικατάσταση των προϊσταμένων συγκεκριμένων υπηρεσιών και εφορειών θα γίνεται με απόφαση του Υπουργού Οικονομικών.
Εν τω μεταξύ χιλιάδες φορολογούμενοι ταλαιπωρούνται καθημερινά προκειμένου να πληρώσουν τις έκτακτες εισφορές, τους φόρους και τα τέλη, ενώ τα προβλήματα αναμένεται να αυξηθούν τον ερχόμενο μήνα, δεδομένου ότι από τις μισές σχεδόν εφορείες της χώρας τα Τμήματα Ελέγχου και Δικαστικού μεταφέρονται σε γειτονικές εφορείες.
Επιπρόσθετα, και όσον αφορά σε διαδικασίες, όπως η έναρξη, η μεταβολή ή η διακοπή εργασιών επιχείρησης θα πρέπει οι πολίτες να πηγαινοέρχονται από τη μια ΔΟΥ στην άλλη διανύοντας μεγάλες αποστάσεις, ή και να μετακινούνται ακόμη και με πλοίο, όπως συμβαίνει στην περίπτωση των ΔΟΥ Σαλαμίνας, Αίγινας, Σπετσών και Πόρου, όπου τα Τμήματα Ελέγχου μεταφέρονται σε ΔΟΥ του Πειραιά.
Η μεταφορά των Τμημάτων Ελέγχου από τις 150 ΔΟΥ στις γειτονικές εφορείες δυσχεραίνει και τη διαδικασία της περαίωσης.
Ενώ η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων έχει αποστείλει στις κατά τόπους εφορείες το πρόγραμμα για την έκδοση των εκκαθαριστικών σημειωμάτων της περαίωσης, οι υπάλληλοι των Τμημάτων Ελέγχων είναι λιγοστοί, με αποτέλεσμα να καθυστερεί η έκδοση των σημειωμάτων στους φορολογούμενους, που αρνήθηκαν την περαίωση ή υπάγονται για πρώτη φορά, όπως ελεύθεροι επαγγελματίες και ελεύθεροι επαγγελματίες με ακίνητη περιουσία αντικειμενικής αξίας άνω των 400.000 ευρώ.
Επίσης, λόγω των αντιδράσεων των εργαζομένων της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων (ΓΓΠΣ) έχει καθυστερήσει η έκδοση 900.000 εκκαθαριστικών φόρου εισοδήματος και 1.000.000 «πολυεκκαθαριστικών», «έκτακτης» εισφοράς και τέλους επιτηδεύματος.

Κατόπιν τούτων, ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:

1. Δεδομένου ότι από τις μισές σχεδόν εφορείες της χώρας τα Τμήματα Ελέγχου και Δικαστικού μεταφέρονται σε γειτονικές εφορείες με αποτέλεσμα χιλιάδες συμπολίτες μας να ταλαιπωρούνται καθημερινά προκειμένου να πληρώσουν τις έκτακτες εισφορές, τους φόρους και τα τέλη, σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προβεί άμεσα ώστε να αντιμετωπιστεί η εν λόγω κατάσταση;
2. Πότε πρόκειται να υπογραφεί η Υπουργική Απόφαση για την αντικατάσταση των προϊσταμένων στις 35 μεγαλύτερες εφορείες της χώρας, των οποίων η θητεία έχει λήξει εδώ και τρεις μήνες, ώστε να αποκατασταθεί η εύρυθμη λειτουργία των κατά τόπους εφορειών;
15.11.11

Οι ερωτώντες βουλευτές
Φώτης Κουβέλης
Θανάσης Λεβέντης
Νίκος Τσούκαλης
Γρηγόρης Ψαριανός
Μπορεί να μη συμφωνώ ούτε στο ελάχιστο με αυτά που λες,αλλά θα έδινα μέχρι και την τελευταία ρανίδα του αίματός μου για το δικαίωμά σου να συνεχίσεις να τα λες -ΒΟΛΤΑΙΡΟΣ