Μετά τις επιτυχίες που έχει σημειώσει το Πρακτορείο μας, από το 1980, και από το 2000 στο internet, συνεχίζουμε σταθερά, με νέα ρεκόρ δημοσιεύσεων και αναπαραγωγή των ρεπορτάζ μας στα ΜΜΕ στην Ελλάδα και στον κόσμο. www.vouli.net * Ανάρτηση των δελτίων τύπου σε 24ωρη βάση, καθώς και φωτογραφιών για την προβολή στα Μ.Μ.Ε. * Καταγράφουμε την πολιτική ιστορία του Ελληνισμού

29.11.11

Οι ερωτώντες βουλευτές Φώτης Κουβέλης Θανάσης Λεβέντης Νίκος Τσούκαλης Γρηγόρης Ψαριανός

ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς τους κ.κ. Υπουργούς:
-Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής
-Οικονομικών
Θέμα: «Απόδοση στους δικαιούχους Δήμους του 15% της ειδικής εισφοράς πετρελαιοειδών».



Βάσει του ν. 3054/2002, άρθρο 19 καθιερώθηκε η ειδική εισφορά σε ποσοστό 1% της αξίας των πετρελαιοειδών πρό εισφορών και φόρων. Ποσοστό 15% της ειδικής εισφοράς αποδίδεται στους Δήμους, στα όρια των οποίων λειτουργούν εγκαταστάσεις διύλισης και αποθήκευσης αργού πετρελαίου, για την ενίσχυση περιβαλλοντικών δράσεων προς αντιμετώπιση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων από τη ρύπανση, που αυτά προκαλούν.
Η ειδική εισφορά άρχισε να καταβάλλεται από το έτος 2004 σε δύο δόσεις στη διάρκεια του έτους. Η πρώτη δόση, που ενημερώθηκαν οι Δήμοι, ότι θα εισπράξουν το έτος 2010, είναι μειωμένη κατά 50% σε σχέση με το έτος 2009, παρά τη διαρκή αύξηση της τιμής των πετρελαιοειδών τα τελευταία χρόνια.
Τη συγκεκριμένη οικονομική ενίσχυση δικαιούνται τόσο οι Δήμοι, στην περιοχή των οποίων λειτουργούν εγκαταστάσεις διύλισης, όσο και εκείνοι στους οποίους υπάρχουν εγκαταστάσεις αποθήκευσης πετρελαίου διυλιστηρίου με χωρητικότητα άνω των 10.000 τ.μ. καθώς και διευκολύνσεις εισαγωγής και εξαγωγής αργού πετρελαίου και πετρελαιοειδών προϊόντων.
Δεδομένου ότι τα κριτήρια κατανομής του ανωτέρω ποσοστού μεταξύ των Δήμων δεν ορίζονται στο ν.3054/2002, οι αποφάσεις κατανομής του ΥΠΕΚΑ, που εκδίδονται, λαμβάνουν υπόψη τη γνώμη της ΚΕΔKΕ, για την έκδοση της οποίας συνυπολολογίζονται και οι αιτήσεις προς αυτήν, τυχόν νέων Δήμων, που δηλώνουν την ύπαρξη των ανωτέρω εγκαταστάσεων στην περιφέρειά τους.
Το σχετικό ποσοστό, που αναλογεί για το έτος 2011 στους Δήμους, μειώνεται σημαντικά έναντι των προηγούμενων ετών. Τα ποσά, που αναλογούν σε κάθε Δήμο, διατίθενται για έργα αναβάθμισης του περιβάλλοντος, άκρως απαραίτητα σε περιοχές, στις οποίες η λειτουργία των διυλιστηρίων τις έχουν επιβαρύνει σημαντικά.
Να σημειώσουμε ότι με ερώτησή μας (30.7.2011) έχουμε αναφερθεί στο συγκεκριμένο θέμα αναφορικά με τον υπολογισμό της ειδικής εισφοράς πετρελαιοειδών κατ’ έτος και την αναγκαιότητα καταβολής του αναλογούντος ποσού στους δικαιούχους Δήμους. Ωστόσο, έχει παρατηρηθεί σε ορισμένους δικαιούχους Δήμους μεγάλη καθυστέρηση της καταβολής της πρώτης δόσης ακόμη και αυτού του μειωμένου ποσού.

Κατόπιν τούτων, ερωτώνται οι αρμόδιοι Υπουργοί:
1.Δεδομένου ότι εκκρεμεί από τον Ιούνιο και δεν έχει καταβληθεί, η πρώτη δόση του ποσού σε ορισμένους δικαιούχους Δήμους, σε ποιες ενέργειες προτίθενται να προβούν προκειμένου για την εξασφάλιση της καταβολής της πρώτης δόσης του ποσού;
2.Έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία ενημέρωσης από τους δικαιούχους Δήμους προς τα αρμόδια Υπουργεία σχετικά με τη διάθεση των αναλογούντων ποσών, που τους έχουν δοθεί ως επιδότηση κατά το έτος 2009;
29.11.11


Οι ερωτώντες βουλευτές
Φώτης Κουβέλης
Θανάσης Λεβέντης
Νίκος Τσούκαλης
Γρηγόρης Ψαριανός
Μπορεί να μη συμφωνώ ούτε στο ελάχιστο με αυτά που λες,αλλά θα έδινα μέχρι και την τελευταία ρανίδα του αίματός μου για το δικαίωμά σου να συνεχίσεις να τα λες -ΒΟΛΤΑΙΡΟΣ