Μετά τις επιτυχίες που έχει σημειώσει το Πρακτορείο μας, από το 1980, και από το 2000 στο internet, συνεχίζουμε σταθερά, με νέα ρεκόρ δημοσιεύσεων και αναπαραγωγή των ρεπορτάζ μας στα ΜΜΕ στην Ελλάδα και στον κόσμο. www.vouli.net * Ανάρτηση των δελτίων τύπου σε 24ωρη βάση, καθώς και φωτογραφιών για την προβολή στα Μ.Μ.Ε. * Καταγράφουμε την πολιτική ιστορία του Ελληνισμού

26.9.11

Απάντηση Σκανδαλίδη σε Ροντούλη για αποζημίωση αμπελοκαλλιεργητών από περονόσπορο.

Απάντηση έδωσε ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κώστας Σκανδαλίδης, για το ζήτημα των αποζημιώσεων στους αμπελοκαλλιεργητές που επλήγησαν από περονόσπορο, μετά από Ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΛΑ.Ο.Σ. και βουλευτής Λάρισας, Αστέριος Ροντούλης.


Ο Υπουργός στην απάντησή του αναφέρει τα εξής:
«Όπως είναι γνωστό, οι ζημιές από περονόσπορο δεν καλύπτονται ασφαλιστικά από τους κανονισμούς του ΕΛΓΑ, ούτε προβλέπεται στους Κανονικούς αυτούς διαδικασία κατ‘ εξαίρεση αποζημιώσεων. Στις περιπτώσεις και στις γεωγραφικές ζώνες που ενδεχομένως έχουμε έξαρση του φαινόμενου, η μόνη δυνατότητα αποζημίωσης αυτών των παραγωγών είναι η ένταξη των ζημιών σε καθεστώς ΠΣΕΑ.
Σύμφωνα με τον Κανονισμό Κρατικών Ενισχύσεων (ΦΕΚ 628/9-4-2008), για να ενταχθούν οι εν λόγω ζημιές σε πρόγραμμα οικονομικών ενισχύσεων θα πρέπει:
• Να τεκμηριώνονται επιστημονικά – γνωμάτευση εξειδικευμένου φορέα – ότι οι προσβολές οφείλονται σε συγκεκριμένη φυτική ασθένεια, η οποία προήλθε από δεδομένες δυσμενείς συνθήκες.
• Τα μετεωρολογικά δεδομένα να επιβεβαιώνουν το χαρακτηρισμό των καιρικών συνθηκών ως δυσμενών, γεγονός το οποίο καθιστούσε αδύνατη την αντιμετώπιση της ασθένειας.
• Το επίπεδο των ζημιών από την ασθένεια αυτή, να φθάνει ένα κατώτατο όριο 30% της κανονικής παραγωγής του Νομού (σύγκριση με τη μέση παραγωγή της τριετίας, πριν το έτος ζημιάς).»
Σχολιάζοντας την απάντηση του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ο Λαρισαίος Βουλευτής τόνισε τα εξής:
«Παρά το γεγονός ότι οι αμπελοκαλλιεργητές πήραν όλα τα απαραίτητα προληπτικά και κατασταλτικά μέτρα για την αντιμετώπιση του περονόσπορου, επωμιζόμενοι το επιπλέον οικονομικό βάρος σε μία πολύ δύσκολη για τους ίδιους οικονομική συγκυρία, η ανθεκτικότητα των στελεχών της ασθένειας ήταν τέτοια που δεν κατέστη δυνατή η αποτελεσματική αντιμετώπισή της.
Θα πρέπει, λοιπόν, από την πλευρά του Υπουργείου και των εμπλεκομένων υπηρεσιών να γίνουν έγκυρες γνωματεύσεις από εξειδικευμένο επιστημονικό προσωπικό και εν’ συνεχεία έγκαιρη καταβολή των αποζημιώσεων, έτσι ώστε να δοθεί άμεσα οικονομική ανάσα στους ήδη ταλαιπωρημένους αμπελοκαλλιεργητές.
Βεβαίως, όπως άλλωστε είναι και η δέσμευση της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΑΑΤ, θα πρέπει να κινηθούν όλες οι απαραίτητες διαδικασίες προκειμένου να καταργηθεί, από τον Κανονισμό Κρατικών Ενισχύσεων, η προϋπόθεση ζημίας 30% σε επίπεδο Νομού. Η παραπάνω προϋπόθεση, που πρέπει να σημειωθεί ότι δεν συμπεριλαμβάνεται στις Κοινοτικές Κατευθυντήριες Γραμμές για τις Κρατικές Ενισχύσεις, είναι αποτέλεσμα άστοχων χειρισμών από τις προηγούμενες διοικήσεις του ΕΛΓΑ, αδικεί κατάφωρα τους παραγωγούς που υφίστανται ζημία και σαν τέτοια θα πρέπει να απαλειφθεί».
Μπορεί να μη συμφωνώ ούτε στο ελάχιστο με αυτά που λες,αλλά θα έδινα μέχρι και την τελευταία ρανίδα του αίματός μου για το δικαίωμά σου να συνεχίσεις να τα λες -ΒΟΛΤΑΙΡΟΣ