Μετά τις επιτυχίες που έχει σημειώσει το Πρακτορείο μας, από το 1980, και από το 2000 στο internet, συνεχίζουμε σταθερά, με νέα ρεκόρ δημοσιεύσεων και αναπαραγωγή των ρεπορτάζ μας στα ΜΜΕ στην Ελλάδα και στον κόσμο. www.vouli.net * Ανάρτηση των δελτίων τύπου σε 24ωρη βάση, καθώς και φωτογραφιών για την προβολή στα Μ.Μ.Ε. * Καταγράφουμε την πολιτική ιστορία του Ελληνισμού

9.9.11

Αθήνα 9 Σεπτεμβρίου 2011

ΕΡΩΤΗΣΗ ΓΑΛΗΝΟΥ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ

ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΠΡΟΣΤΙΘΕΜΕΝΗΣ ΑΞΙΑΣ ΣΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΛΑΔΙ



Με ερώτησή του προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ο Βουλευτής ν. Λέσβου κ. Σπύρος Γαληνός, φέρνει στη Βουλή το ζήτημα της αξιοποίησης της γεωργικής παραγωγής και ιδιαίτερα της ελιάς και του ελαιολάδου.
Μία δυναμική αναπτυξιακή διαδικασία με εξαγωγικό προσανατολισμό, αποτελεί υπό τις σημερινές συνθήκες αδήριτη ανάγκη για να αντιμετωπίσει η Ελλάδα την μεγάλη οικονομική κρίση. Αυτό απαιτεί αποτελεσματικό κεντρικό σχεδιασμό και στρατηγικές επενδύσεις στους τομείς που η χώρα διαθέτει συγκριτικό πλεονέκτημα, όπως η ελιά και το λάδι.
Σήμερα η Ελλάδα είναι ο τρίτος μεγαλύτερος παραγωγός ελαιολάδου στον κόσμο, αλλά εξάγει το 60% της παραγωγής χύμα στην Ιταλία. Παραγωγή που συσκευάζεται από τους Ιταλούς σε επώνυμες φίρμες και προωθείται στην παγκόσμια αγορά σε τιμές πολύ υψηλότερες από αυτές που λαμβάνουν οι Έλληνες παραγωγοί.
Την ίδια στιγμή πολλοί καλλιεργητές είτε βρίσκονται στα πρόθυρα να εγκαταλείψουν την καλλιέργεια ελιάς είτε την έχουν ήδη εγκαταλείψει ως ασύμφορη, εξαιτίας των πολύ χαμηλών τιμών εμπορίας του χύμα λαδιού.
Το κρίσιμο μέγεθος, είναι η έλλειψη μονάδων τυποποίησης και συσκευασίας, με πιστοποιήσεις ποιότητας και δυναμικό εξαγωγικό προσανατολισμό. Για να υπάρξει προστιθέμενη αξία στην πρωτογενή παραγωγή, και ιδιαίτερα στο ελαιόλαδο πρέπει να υπάρξει κεντρικός σχεδιασμός, αποτελεσματική κινητοποίηση, διάχυση τεχνογνωσίας και καινοτόμων συμπεριφορών που να στηρίξουν ένα αποτελεσματικό μοντέλο αξιοποίησης της γεωργικής παραγωγής και ιδιαίτερα της ελιάς. Απαιτείται, επίσης, η υποστήριξη με παραγωγικές επενδύσεις καθώς και η προστασία των υφιστάμενων δυναμικών εταιρειών, ώστε τυχόν πρόσκαιρες δυσκολίες εξαιτίας της κατάρρευσης της εγχώριας ζήτησης να μην αποβούν μοιραίες.
Τα ερωτήματα στα οποία καλείται να απαντήσει ο κ. Υπουργός είναι:
Ποια μέτρα θα πάρει για την υποστήριξη την δημιουργία και λειτουργία μονάδων τυποποίησης ελαιολάδου στην Ελλάδα;

Ποιος είναι ο σχεδιασμός ώστε το Ελληνικό λάδι να εξάγεται ως τυποποιημένο και συσκευασμένο προϊόν και όχι ως χαμηλής τιμής χύμα προϊόν, με αποτέλεσμα οι παραγωγοί και η Ελληνική οικονομία, εν γένει, να υφίστανται μεγάλη απώλεια εσόδων;
Μπορεί να μη συμφωνώ ούτε στο ελάχιστο με αυτά που λες,αλλά θα έδινα μέχρι και την τελευταία ρανίδα του αίματός μου για το δικαίωμά σου να συνεχίσεις να τα λες -ΒΟΛΤΑΙΡΟΣ