Μετά τις επιτυχίες που έχει σημειώσει το Πρακτορείο μας, από το 1980, και από το 2000 στο internet, συνεχίζουμε σταθερά, με νέα ρεκόρ δημοσιεύσεων και αναπαραγωγή των ρεπορτάζ μας στα ΜΜΕ στην Ελλάδα και στον κόσμο. www.vouli.net * Ανάρτηση των δελτίων τύπου σε 24ωρη βάση, καθώς και φωτογραφιών για την προβολή στα Μ.Μ.Ε. * Καταγράφουμε την πολιτική ιστορία του Ελληνισμού

15.7.11


Απάντηση ΑΝΥΠΕΞ Μ. Ξενογιαννακοπούλου σε επίκαιρη ερώτηση Βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ Θ. Δρίτσα για Γάζα (15.07.2011)



Πρωτολογία ΑΝΥΠΕΞ Μαριλίζας Ξενογιαννακοπούλου





Αγαπητέ κύριε Δρίτσα γνωρίζω πολύ καλά τη μεγάλη ευαισθησία που έχετε και τους αγώνες σας για τα δίκαια του παλαιστινιακού λαού. Θέλω με αυτή την ευκαιρία, με κάθε επισημότητα εδώ στην αίθουσα του Ελληνικού Κοινοβουλίου, να υπογραμμίσω τις πάγιες θέσεις της Ελλάδας, που τις έχουν υπηρετήσει διαχρονικά όλες οι Κυβερνήσεις, και τις στηρίζουν όλες οι πολιτικές δυνάμεις, όσον αφορά στην ανάγκη επίλυσης του Παλαιστινιακού, με συμφωνημένη λύση, μετά από διαπραγματεύσεις, που θα διασφαλίζει δύο κράτη που θα ζουν με ειρήνη και ασφάλεια. Είναι η θέση που υπηρετούμε, είναι η θέση που και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, εξέφρασε αυτή την εβδομάδα στην επίσκεψή του στην περιοχή όπου είχε την ευκαιρία να συναντηθεί με τον Πρόεδρο του Ισραήλ και με τον Πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής.

Και επειδή θέσατε το ερώτημα αν παραμένει η θέση μας όσον αφορά και τον αποκλεισμό της Γάζας, κατηγορηματικά η θέση μας είναι ότι πρέπει να υπάρξει άρση αυτού του αποκλεισμού.Θεωρούμε ότι είναι ένας απαράδεκτος αποκλεισμός και μάλιστα και ατελέσφορος πολιτικά, καθώς δεν συμβάλλει στην αναγκαία δυναμική που πρέπει να αποκτήσουν αυτή τη στιγμή οι ειρηνευτικές διαδικασίες. Και πρέπει να πω ότι η χώρα μας επανειλημμένα έχει κάνει έκκληση προς το Ισραήλ, προκειμένου να σταματήσει ο αποκλεισμός της Γάζας, και συμμετέχει ενεργά συνδιαμορφώνοντας τα αντίστοιχα κείμενα της Ευρωπαϊκής Ένωσης όσον αφορά στην ειρήνευση στη Μέση Ανατολή.

Τώρα για το συγκεκριμένο θέμα για το οποίο αναγνωρίζω και καταλαβαίνω την ευαισθησία. Πρώτα από όλα, κανείς δεν είπε οτιδήποτε αρνητικό για τους εθελοντές, για τους ανθρώπους που είτε είναι Έλληνες είτε έρχονται από άλλες χώρες με την πρόθεση να αναδείξουν το θέμα, και σαφώς αναγνωρίζεται αυτό. Ξέρετε όμως πολύ καλά ότι δεν είναι μία στάση που επέλεξε μόνη της η Ελλάδα. Είναι μετά από έκκληση του Γενικού Γραμματέα του Ο.Η.Ε. θεωρώντας ότι με αυτόν τον τρόπο προστατεύονται ανθρώπινες ζωές μετά από τα δραματικά γεγονότα που στοίχησαν σε ανθρώπινες ζωές πέρυσι και με δεδομένη την στάση και τη δήλωση του Ισραήλ ότι επρόκειτο να παρεμποδίσει την προσέγγιση της Flotila.

Γνωρίζετε επίσης ότι και οι άλλες μεσογειακές χώρες, δηλαδή η Κύπρος, η Γαλλία, η Ιταλία , η Τουρκία κράτησαν αντίστοιχη στάση. Αυτό επομένως που στην ελληνική θέση ήταν το κυρίαρχο ήταν να προστατεύσουμε τις ανθρώπινες ζωές από έναν ορατό κίνδυνο. Επίσης, και αυτό είναι και μία ανοικτή ακόμα πρωτοβουλία, εφόσον υπάρξει ανταπόκριση και μετά από συνεννοήσεις και με το Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, επιδιώξαμε να βρούμε λύση αναλαμβάνοντας τη μεταφορά της ανθρωπιστικής βοήθειας μέσω των διαύλων που είναι ασφαλείς. Πρέπει να σας πω ότι και ο Πρωθυπουργός μίλησε και με τον κύριο Abbas σε σχέση με αυτό το θέμα. Καταλαβαίνω βέβαια ότι η κίνηση εθελοντών έχει και έναν συμβολισμό πέραν της μεταφοράς της ανθρωπιστικής βοήθειας. Επαναλαμβάνω όμως ότι δεν είναι στάση μόνο της Ελλάδας, είναι μετά από έκκληση του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ προκειμένου να διαφαλιστούν οι ανθρώπινες ζωές.







Δευτερολογία ΑΝΥΠΕΞ Μαριλίζας Ξενογιαννακοπούλου





Θέλω καταρχάς να συμφωνήσω μαζί σας ότι η δικαίωση των αγώνων του Παλαιστινιακού λαού, γι’ αυτά τα αυτονόητα που είπατε, δηλαδή τα ανθρώπινα δικαιώματα, το δικαίωμα να έχουν κράτος ανεξάρτητο σε συνθήκες ειρήνης και ευημερίας, είναι κάτι που το συμμεριζόμαστε όλοι σε αυτήν την αίθουσα. Είναι κάτι που ο καθένας, από τη δική του πολιτική σκοπιά, έχει παλέψει γι’ αυτό και σίγουρα συλλογικά ο ελληνικός λαός. Εξάλλου αυτό, ιστορικά πια, μας το αναγνωρίζει ο παλαιστινιακός λαός και συνολικά ο Αραβικός κόσμος. Όπως επίσης είναι σαφές ότι, προκειμένου να υπάρξει ειρήνευση στη Μέση Ανατολή, προκειμένου να υπάρξει μία νέα περίοδος συνολικά στην περιοχή μας, σταθερότητας, ανάπτυξης και ευημερίας, πρέπει η Διεθνής Κοινότητα και η Ευρωπαϊκή Ένωση να παίξουν ακόμα πιο ενεργό ρόλο σε αυτήν την κατεύθυνση.

Γνωρίζετε, επειδή τα παρακολουθείτε τα θέματα, ότι είμαστε σε μία φάση τώρα και εν όψει του Σεπτεμβρίου όπου, ακόμα και με τη στάση της Αμερικανικής διοίκησης, διαμορφώνονται αυτήν τη στιγμή προϋποθέσεις να υπάρξει πρόοδος. Θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι και εμείς ενεργά δουλεύουμε σε αυτήν την κατεύθυνση, στα Ευρωπαϊκά Όργανα και φυσικά στο πλαίσιο του Ο.Η.Ε., προκειμένου να εξασφαλιστεί δυναμική στις διαπραγματεύσεις, για δύο κράτη που θα συνυπάρχουν σε συνθήκες ειρήνης, ασφάλειας και ευημερίας.

Οι κινητοποιήσεις των εθελοντών είναι πολύτιμες και συμβάλλουν στα ζητήματα της αλληλεγγύης και όλοι έχουμε συμμετάσχει κατά καιρούς σε τέτοιες εκφράσεις αλληλεγγύης. Τι έχει αλλάξει όμως από πέρυσι, επειδή με ρωτήσατε αγαπητέ συνάδελφε. Πέρυσι υπήρξε μια δραματική εξέλιξη, η οποία στοίχισε σε ανθρώπινες ζωές. Φέτος λοιπόν και κάτω από αυτή την εμπειρία, λαμβάνοντας υπόψη όμως και τη συγκυρία που διανύουμε μέχρι το Σεπτέμβρη, για να μην προκληθούν, εντάσεις που μπορεί να κλιμακωθούν και να δημιουργήσουν προβλήματα τελικά στο στόχο που όλοι έχουμε από κοινού να υπάρξει πρόοδος πάνω από όλα στις ειρηνευτικές συνομιλίες. Ο ίδιος ο Γενικός Γραμματέας του Ο.Η.Ε. έκανε αυτή την έκκληση κι όπως σας είπα πριν δεν είναι μόνο η Ελλάδα που πήρε αυτήν τη θέση. Την πήρε η Κύπρος, η Ιταλία, η Γαλλία και η Τουρκία.

Άρα λοιπόν δεν είναι ότι εμείς επιλέξαμε μία στάση χώρια από τους άλλους. Πιστεύουμε πραγματικά ότι είμαστε σε μία φάση κρίσιμη στο Μεσανατολικό. Αναφερθήκατε κι εσείς στις διεργασίες που γίνονται εντός των παλαιστινιακών δυνάμεων, ελπίζουμε ότι η σύγκλιση εντός των παλαιστινιακών δυνάμεων, ανοίγει ακόμα περισσότερες ελπίδες για το μέλλον. Η παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας, που γνωρίζετε ότι ο ίδιος και ως Υπουργός Εξωτερικών των Κυβερνήσεων του Ανδρέα Παπανδρέου έδωσε τότε την πιο έμπρακτη δυνατή συμπαράσταση στον Yasser Arafat και στους αποκλεισμένους Παλαιστινίους της Βηρυτού με την απελευθέρωσή τους, εξέπεμψε αυτό το μήνυμα της σταθερής υποστήριξης της Ελλάδος προκειμένου να υπάρξει επιτέλους μια δίκαιη λύση στο Παλαιστινιακό πρόβλημα.
Μπορεί να μη συμφωνώ ούτε στο ελάχιστο με αυτά που λες,αλλά θα έδινα μέχρι και την τελευταία ρανίδα του αίματός μου για το δικαίωμά σου να συνεχίσεις να τα λες -ΒΟΛΤΑΙΡΟΣ