Μετά τις επιτυχίες που έχει σημειώσει το Πρακτορείο μας, από το 1980, και από το 2000 στο internet, συνεχίζουμε σταθερά, με νέα ρεκόρ δημοσιεύσεων και αναπαραγωγή των ρεπορτάζ μας στα ΜΜΕ στην Ελλάδα και στον κόσμο. www.vouli.net * Ανάρτηση των δελτίων τύπου σε 24ωρη βάση, καθώς και φωτογραφιών για την προβολή στα Μ.Μ.Ε. * Καταγράφουμε την πολιτική ιστορία του Ελληνισμού

27.7.11

ΥΕΘΑ: ΑΣΦΑΛΗΣ Η 694 ΠΑΠ - ΑΠΑΓΟΡΕΥΤΙΚΗ Η ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΗ ΤΟΥ ΑΓΩΓΟΥ ΚΑΥΣΙΜΩΝ

Απάντηση Μπεγλίτη σε ερώτηση της Η. Διώτη για το στρατόπεδο στην Ελασσόνα



Εγκαταστάσεις «επιπέδου ασφαλείας 1» χαρακτήρισε, από πλευράς φυσικής ασφαλείας, τις αποθήκες Οπλισμού-Πυρομαχικών-Εκρηκτικών-Καυσίμων της 694 Προκεχωρημένης Αποθήκης Πυρομαχικών στην Ελασσόνα ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Π. Μπεγλίτης, απαντώντας σε ερώτηση των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ Ηρούς Διώτη (Λάρισας) και Θοδωρή Δρίτσα (Α’ Πειραιώς και Νησιών), με την οποία ζητούσαν ενημέρωση για τα μέτρα ασφαλείας που λαμβάνονται στο στρατόπεδο, αλλά και την απομάκρυνση αυτού, καθώς και του αγωγού καυσίμων που διέρχεται από την περιοχή. Επίσης, άφησε μετέωρο το θέμα της απομάκρυνσης της ΠΑΠ, τονίζοντας πως «όπως και οι λοιπές μετακινήσεις μονάδων, εξετάζεται στο πλαίσιο της μελλοντικής δομής δυνάμεων, σύμφωνα με τις επιχειρησιακές απαιτήσεις του Στρατού Ξηράς», ξεκαθαρίζοντας ότι «το κόστος ανακατασκευής-αναδρομολόγησης του αγωγού καυσίμων από άλλη περιοχή, με τις διαθέσιμες πιστώσεις είναι απαγορευτικό».
Όπως αναφέρει ο ΥΕΘΑ, «τα εφαρμοζόμενα μέτρα-διαδικασίες φυσικής ασφάλειας, μεταξύ άλλων περιλαμβάνουν: (α) ανθρώπινο δυναμικό (μεταξύ αυτών στοιχεία στρατιωτικά εκπαιδευμένων σκύλων-συνοδών και εθνοφύλακες). (β) ηλεκτρονικά συστήματα ασφαλείας, όπως συναγερμοί, κάμερες, αισθητήρες προσέγγισης κ.α. (γ) τεχνητά εμπόδια (πρόσβασης) όπως περιφράξεις, μπάρες ασφαλείας, κλείθρα ασφαλείας κ.α. (δ) φωτισμό που καλύπτει πλήρως τους φυλασσόμενους χώρους».
Σχετικά με το τμήμα του αγωγού καυσίμων που διέρχεται από την περιοχή, ο κ. Μπεγλίτης ανέφερε ότι «λαμβάνονται όλα τα απαραίτητα μέτρα επιτήρησης και συντήρησης, έτσι ώστε να μην υπάρξουν προβλήματα ή επικίνδυνες καταστάσεις. Ο αγωγός είναι υπόγειος και κατασκευάστηκε με ΝΑΤΟϊκή χρηματοδότηση. Η ανοικοδόμηση σε σημεία από τα οποία διέρχεται ο αγωγός έγινε μεταγενέστερα και μάλιστα χωρίς να τηρηθούν οι προβλεπόμενες διατάξεις περί αδειοδότησης και από το ΥΠΕΘΑ».
Σχολιάζοντας το περιεχόμενο της απάντησης, η βουλευτής Λάρισας του ΣΥΡΙΖΑ Ηρώ Διώτη, επεσήμανε:
«Ελπίζουμε και ευχόμαστε όλα τα εχέγγυα που δίνει με την απάντησή του ο Υπουργός να είναι όντως έτσι. Η τραγωδία της Κύπρου αποτελεί αδιάψευστο παράδειγμα του τι συμβαίνει όταν οι προδιαγραφές ασφαλείας δεν τηρούνται ή εφαρμόζονται πλημμελώς. Η περίπτωση της 694 ΠΑΠ Ελασσόνας δεν είναι βέβαια μοναδική. Προκεχωρημένες Αποθήκες Πυρομαχικών υπάρχουν πολλές σε όλη την Ελλάδα, μακρύτερα ή εγγύτερα σε κατοικημένες περιοχές. Όμως στην περίπτωση του ελασσονίτικου στρατοπέδου, το κοινωνικό αίτημα για την απομάκρυνσή του, είναι πολύχρονο και ισχυρό, ακριβώς επειδή βρίσκεται εντός κατοικημένης περιοχής. Θα ήταν απαραίτητο, το Κυβερνητικό Συμβούλιο Εξωτερικών και Άμυνας όταν συνεδριάσει σχετικά με τη νέα δομή των ενόπλων δυνάμεων, να λάβει σοβαρά υπόψη του τη διεκδίκηση της τοπικής κοινωνίας και να προχωρήσει στην οριστική μετακίνηση του στρατοπέδου μακριά από κατοικημένες περιοχές».
Μπορεί να μη συμφωνώ ούτε στο ελάχιστο με αυτά που λες,αλλά θα έδινα μέχρι και την τελευταία ρανίδα του αίματός μου για το δικαίωμά σου να συνεχίσεις να τα λες -ΒΟΛΤΑΙΡΟΣ