Μετά τις επιτυχίες που έχει σημειώσει το Πρακτορείο μας, από το 1980, και από το 2000 στο internet, συνεχίζουμε σταθερά, με νέα ρεκόρ δημοσιεύσεων και αναπαραγωγή των ρεπορτάζ μας στα ΜΜΕ στην Ελλάδα και στον κόσμο. www.vouli.net * Ανάρτηση των δελτίων τύπου σε 24ωρη βάση, καθώς και φωτογραφιών για την προβολή στα Μ.Μ.Ε. * Καταγράφουμε την πολιτική ιστορία του Ελληνισμού

24.5.11

ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΕΠΙΚΑΙΡΗΣ ΕΡΩΤΗΣΗΣ ΔΗΜ. ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗ

Για την υστέρηση εσόδων το 2011, τα επιπρόσθετα μέτρα και το Μνημόνιο Nο 2


Ο Δημήτρης Παπαδημούλης σε επίκαιρη ερώτησή του προς το Υπουργείο Οικονομικών σχετικά με την πορεία των εσόδων και το ύψος των επιπρόσθετων μέτρων για το 2011 που θα λάβει η κυβέρνηση, έφερε το ζήτημα στην Ολομέλεια της Βουλής και τοποθετήθηκε εξής:
«Μόλις τελείωσε ένα Υπουργικό Συμβούλιο που διήρκησε επτά ώρες και είχε στην ατζέντα του αυτά που θέτω και με την ερώτησή μου. Είναι ευκαιρία, λοιπόν, με τη δική σας απάντηση από πρώτο χέρι το Ελληνικό Κοινοβούλιο, αλλά και ο ελληνικός λαός να μάθει τι συζητάγατε και τι αποφασίσατε μετά από επτά ώρες συνεδρίαση.
Πρώτον, αφού θεωρείτε ότι η πορεία εκτέλεσης του Προϋπολογισμού σε γενικές γραμμές κινείται εντός των προβλεπομένων στόχων –το λέτε διαρκώς και εσείς και ο κ. Παπακωνσταντίνου- γιατί θα πάρετε έκτακτα μέτρα ύψους 6,5 δισεκατομμυρίων μέσα στο 2011; Δεν μπορεί και τα δύο να είναι σωστά. Πόσα από αυτά τα 6,5 δισεκατομμύρια τα έχετε συμφωνημένα με την τρόικα και πόσα εκκρεμούν για να πάρετε το ok;
Ποιος θα πληρώσει το «μάρμαρο»; Θα το πληρώσουν πάλι οι ασθενέστεροι και τα κορόιδα ή και η Ελλάδα των πλουσίων που φοροαποφεύγουν και η Ελλάδα των φοροφυγάδων που φοροδιαφεύγουν; Γιατί πέφτετε μονίμως έξω στα έσοδα; Γιατί δεν έχετε μαζέψει τη φοροδιαφυγή; Γιατί, όπως είπε ο κ. Κουκουλόπουλος, αυτούς τους δεκαοκτώ μήνες η κατάσταση έχει χειροτερεύσει στο κράτος;

Ακόμη, τι λέει το γενικό πωλητήριο που έχετε ανεβάσει όπως–όπως και όσο–όσο, για να μαζέψετε 50 δισεκατομμύρια ευρώ τα επόμενα χρόνια; Ποιες εταιρείες σκοπεύετε να πουλήσετε μέσα στο 2011 στο πρώτο κύμα και ποιες στο δεύτερο; Είστε διατεθειμένοι να τις πουλήσετε «κοψοχρονιά», ακόμα κι αν το τίμημα που θα σας προσφερθεί είναι πολύ χαμηλό, ισοδύναμο με τα κέρδη ενός, δύο ή τριών ετών -γιατί ετοιμαζόσαστε να πουλήσετε τις κότες που κάνουν τα χρυσά αυγά;»
Ο Δ. Παπαδημούλης επέκρινε την κυβέρνηση για το σχέδιο της να δεσμεύσει την χώρα με ένα νέο μνημόνιο για τριάντα χρόνια και μάλιστα χωρίς να έχει την λαϊκή νομιμοποίηση, έστω μέσω της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας :
«Ετοιμάζεστε να δεσμεύσετε τη χώρα με ένα νέο μνημόνιο, το Μνημόνιο Νούμερο 2 και με μια νέα δανειακή σύμβαση για τα επόμενα τριάντα χρόνια. Λέτε ότι δεν επιθυμείτε εκλογές. Λέτε ότι θέλετε τη συναίνεση της Νέας Δημοκρατίας, γιατί στο κάτω–κάτω η πολιτική που προωθείτε πιο πολύ μοιάζει με το πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας παρά με το προεκλογικό σας πρόγραμμα.
Σας ερωτώ, λοιπόν, κύριε Κουσελά, αν θέλετε αυτήν τη συναίνεση και δεν έχετε τη λαϊκή νομιμοποίηση για αυτό το νέο κύμα νεοφιλελεύθερης επίθεσης και γενικού ξεπουλήματος, γιατί επιμένετε να περάσετε αυτά τα μέτρα με εκατόν πενήντα ένα Βουλευτές, κόντρα και στις προβλέψεις τις πολιτικές, αλλά και τις συνταγματικές και δεν ρίχνετε το γάντι στην εκ δεξιών Αντιπολίτευση για μια ευρύτερη συναίνεση που να απαιτεί τουλάχιστον εκατόν ογδόντα Βουλευτές;»


Την κυβέρνηση εκπροσώπησε ο Υφυπουργός Οικονομικών Δ. Κουσελάς, ο οποίος παραδέχτηκε την υστέρηση εσόδων που παρατηρείται σε σχέση με τους στόχους του Προϋπολογισμού, εξήγγειλε μέτρα για την διεύρυνση της φορολογικής βάσης, ωστόσο απέφυγε επιμελώς να απαντήσει στα καίρια ερωτήματα που τέθηκαν από τον κ. Παπαδημούλη.

Ο Δ Παπαδημούλης στη δευτερολογία της επίκαιρης ερώτησής του τόνισε:.
«Σήμερα τα spread άγγιξαν τις χίλιες πεντακόσιες μονάδες και εσείς μου κάνετε ανακοινώσεις ρουτίνας με δεκάδες «θα». Η φοροδιαφυγή στις ημέρες σας όχι μόνο δεν μειώθηκε, αλλά αυξήθηκε και την παραλάβατε στα ύψη από τη Νέα Δημοκρατία. Πριν το Πάσχα λέγατε ότι θα πάρετε πρόσθετα μέτρα μέσα στο 2011 ύψους 3 δισεκατομμυρίων ευρώ και τώρα διαρρέεται ότι τα πρόσθετα μέτρα θα είναι 6,5 δισεκατομμύρια ευρώ. Πέστε μας πού πέσατε έξω και πότε λέγατε αλήθεια.

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ επέμεινε στο ζήτημα των αποκρατικοποιήσεων και τις μεθόδους που το κράτος θα επιλέξει για να πουλήσει. Επέκρινε την κυβέρνηση για τον τρόπο που επέβαλε το μνημόνιο νο 1 χωρίς καν τη συζήτηση του εντός του κοινοβουλίου και ρώτησε τον κ. Κουσελά γιατί η κυβέρνηση αναθέτει τη νομική εκπροσώπηση του κράτους σχετικά με την δεύτερη δανειακή σύμβαση και το μνημόνιο νο 2 σε βρετανικό δικηγορικό γραφείο:

«Είσαστε διατεθειμένοι να πουλήσετε τις κερδοφόρες επιχειρήσεις, ό,τι έχει απομείνει στο δημόσιο, ακόμη και αν σας δώσουν ψίχουλα έναντι πινακίου φακής, ακόμη και αν σας δώσουν για να τις ξεπουλήσετε όσα μαζεύει το κράτος από τα κέρδη ενός, δύο ή τριών ετών από αυτές τις επιχειρήσεις, ή μπορεί να πείτε και όχι, δεν πουλάμε;
Σας ρώτησα, επίσης, αφού θέλετε τη συναίνεση του κ. Σαμαρά, αφού εφαρμόζετε το πρόγραμμά του, αφού λέτε ότι θα δεχτείτε πολλές από τις προτάσεις του, αφού δεσμεύετε τη χώρα για τριάντα χρόνια, γιατί δεν έρχεστε ζητώντας εκατόν ογδόντα ή και παραπάνω ψήφους για το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα και το Μνημόνιο Νούμερο 2;
Και ακόμη, σας ερωτώ και περιμένω απαντήσεις και να μη μας πείτε ότι η Κυβέρνηση είναι αποφασισμένη. Ετοιμάζεστε για Δανειακή Σύμβαση Νούμερο ΙΙ. Τη Δανειακή Σύμβαση Νούμερο Ι που την κατέθεσε ο κ. Παπακωνσταντίνου στις 3 Ιουνίου 2010 στη Βουλή, πότε θα τη φέρετε στην Ολομέλεια η κοινοβουλευτική πλειοψηφία; Πότε θα τη φέρετε έστω για ενημέρωση και συζήτηση –και όχι για κύρωση- όπως προβλέπει εκείνη η επαίσχυντη τροπολογία! Ούτε αυτό κάνετε!
Ακόμα, απαντήστε μου, κύριε Κουσελά. Γιατί αναθέτετε το Μνημόνιο Νούμερο ΙΙ και τη σχετική Δανειακή Σύμβαση Νούμερο ΙΙ σε ένα αγγλικό δικηγορικό γραφείο; Δεν υπάρχει Νομικό Συμβούλιο του Κράτους; Δεν υπάρχουν Έλληνες νομικοί φρουροί του δημοσίου συμφέροντος;
Τέλος, επειδή κάτι είπατε για τα φορολογικά έσοδα και την Ευρωζώνη, θα ήθελα να σας πω το εξής: Εάν η Ελλάδα στα χρόνια που είναι μέλος του ευρώ –και με Νέα Δημοκρατία και με ΠΑΣΟΚ- είχε το μέσο όρο εσόδων που είχε η Ευρωζώνη και δεν κάνατε όλες αυτές τις χαριστικές ρυθμίσεις για τους μεγάλους και τους ισχυρούς, δεν αφήνατε τη φοροδιαφυγή, τη διαφθορά και τον αναχρονισμό να καλπάζουν, αν υπήρχε μηχανοργάνωση στις εφορίες και δεν έπεφτε το TAXIS μόνο με την ηλεκτρονική υποβολή των φορολογικών δηλώσεων, τότε, κύριε Κουσελά, το χρέος της χώρας θα ήταν 77% του ΑΕΠ και όχι 153% του ΑΕΠ, όπως προβλέπουν οι εαρινές προβλέψεις της Κομισιόν για το 2011.
Σ’ αυτά να μας απαντήσετε όχι τι θα κάνετε, αλλά τι έχετε κάνει δεκαοκτώ μήνες, γιατί έχετε και εσείς τη δική σας ιστορία και οι μεγάλες ευθύνες της Νέας Δημοκρατίας, οι εγκληματικές ευθύνες της Νέας Δημοκρατίας δεν είναι γομολάστιχα, για να σβήνουν τις δικές σας».


Ο Υφυπουργός Οικονομικών Δ. Κουσελάς, αρνήθηκε ότι από την πλευρά της κυβέρνησης υπάρχει αίτηση για καινούργιο δάνειο και για καινούργιο Μνημόνιο. Τόνισε ότι πρέπει όμως να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα που υπάρχουν - και πρέπει να αναλάβει και η Ε.Ε. τις ευθύνες της, αλλά και το κάθε κόμμα ξεχωριστά, γιατί -όπως δήλωσε- το θέμα της 5ης δόσης δεν έχει κλείσει. Μεταξύ άλλων ο κ. Κουσελάς δήλωσε ότι:

«Θα πάρουμε πρόσθετα μέτρα, προκειμένου ο Προϋπολογισμός να παραμείνει στο στόχο του 2011. Θα καταστρώσουμε οδικό χάρτη για το χρέος, όπου δεν είναι μνημονιακή υποχρέωση, αλλά αυτονόητη υποχρέωση όλων των πολιτικών κομμάτων να προσέλθουν, να κουβεντιάσουν και να συνεισφέρουν θετικά. Οι αγορές αυτή τη στιγμή πρέπει και θέλουν να πειστούν, σχετικά με τη δυνατότητα διαχείρισης του δημοσίου χρέους».

24-5-2011
Μπορεί να μη συμφωνώ ούτε στο ελάχιστο με αυτά που λες,αλλά θα έδινα μέχρι και την τελευταία ρανίδα του αίματός μου για το δικαίωμά σου να συνεχίσεις να τα λες -ΒΟΛΤΑΙΡΟΣ