Μετά τις επιτυχίες που έχει σημειώσει το Πρακτορείο μας, από το 1980, και από το 2000 στο internet, συνεχίζουμε σταθερά, με νέα ρεκόρ δημοσιεύσεων και αναπαραγωγή των ρεπορτάζ μας στα ΜΜΕ στην Ελλάδα και στον κόσμο. www.vouli.net * Ανάρτηση των δελτίων τύπου σε 24ωρη βάση, καθώς και φωτογραφιών για την προβολή στα Μ.Μ.Ε. * Καταγράφουμε την πολιτική ιστορία του Ελληνισμού

20.5.11

* τοποθέτηση Θανάση Οικονόμου επί του νομοσχεδίου Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης.*Ακούστε Ζωντανά / www.euro- Vouli.net-Live Radio

 20 Μαΐου 2011


Για τις αλλαγές που προωθούνται στον τρόπο λειτουργίας του Δημοσίου με την αξιοποίηση των σύγχρονων εργαλείων πληροφορικής, μίλησε ο Θανάσης Οικονόμου στην ολομέλεια της Βουλής. 


Όπως τόνισε «ως κράτος αργήσαμε να φτιάξουμε δομές που η εξυπηρέτηση του πολίτη να μην επαφίεται στην υποκειμενικότητα ή στη διάθεση του υπαλλήλου, αυξάνοντας παράλληλα το κόστος της υπηρεσίας».
Σήμερα, αυτό αλλάζει με δύο τρόπους που αφορούν τόσο στη λειτουργία του Δημοσίου, όσο και στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και τα Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου και Ιδιωτικού Δικαίου. Αυτό επιτυγχάνεται πρώτον, με το δικαίωμα ηλεκτρονικής επικοινωνίας και συναλλαγής φυσικών και νομικών προσώπων με το Δημόσιο. Και δεύτερον, με την καθιέρωση της ηλεκτρονικής επικοινωνίας μεταξύ των δημοσίων φορέων. Επί της ουσίας, πρόκειται για μία τεράστια αλλαγή τόσο σε πρακτικό, όσο και σε συμβολικό επίπεδο καθώς στη νέα ψηφιακή Δημόσια Διοίκηση, τα φυσικά και νομικά πρόσωπα, θα μπορούν πλέον από το σπίτι ή την εργασία τους, χωρίς ταλαιπωρία, εξοικονομώντας χρόνο και περιορίζοντας σημαντικά το κόστος, να λαμβάνουν κάθε είδους πληροφορία με μια μόνο επίσκεψη στον δικτυακό τόπο που είναι υποχρεωμένοι πλέον να διατηρούν οι δημόσιοι φορείς. Επίσης, μπορούν να ζητήσουν ή να υποβάλλουν με ηλεκτρονικό τρόπο αιτήσεις, δηλώσεις, βεβαιώσεις και δικαιολογητικά προς τις αρμόδιες υπηρεσίες αλλά και να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους –συμπεριλαμβανομένων των οικονομικών - προς το Δημόσιο μέσω του Διαδικτύου. Τέλος ο πολίτης δε θα αρκείται μόνο στα έγραφα αλλά θα μπορεί να διενεργεί και ηλεκτρονικές οικονομικές συναλλαγές, όπως είναι η καταβολή ειδικών φόρων, παραβόλων, τελών, ενσήμων, χαρτοσήμων, προστίμων κλπ.

Σημείωσε « ότι ειδικά για απομακρυσμένες περιοχές, όπως έχουμε και εμείς στα Γιάννενα, η εξοικείωση με την ψηφιακή τεχνολογία και τις ηλεκτρονικές δημόσιες υπηρεσίες, οδηγεί σε μεγαλύτερη εξοικείωση σε άλλες εφαρμογές όπως η υγεία, η εξ αποστάσεων εκπαίδευση, η συγκέντρωση πληροφοριακού υλικού κλπ. Ή ακόμη την ενίσχυση της μικρής επιχειρηματικότητας και της οικογενειακής επιχείρησης που δεν έχει την πολυτέλεια να σπαταλάει χρόνο και ανθρώπινο δυναμικό στις δημόσιες υπηρεσίες».

Ο Θανάσης Οικονόμου έκανε ειδική μνεία για τους δημόσιους υπαλλήλους. Τόνισε χαρακτηριστικά ότι «είναι απαραίτητο κάθε αλλαγή που λαμβάνει χώρο στο Δημόσιο, να λαμβάνει πρόνοια και για τους ίδιους τους υπαλλήλους που θα χειριστούν το συγκεκριμένο περιβάλλον. Είναι ο ασφαλέστερος τρόπος για να πετύχει το όποιο εγχείρημα, γιατί προφανώς και οι υπάλληλοι δικαιούνται να εργάζονται σ’ ένα περιβάλλον προοδευτικό και σύγχρονο. Ό,τι ισχύει για τον πολίτη που χάνεται μέσα στην χαρτούρα, ακριβώς το ίδιο ισχύει για τον υπάλληλο που πρέπει να τη διαχειριστεί».

Τέλος, όσον αφορά το ωράριο των υπαλλήλων των βρεφονηπιακών σταθμών ζήτησε από τον Υπουργό Εσωτερικών, κ. Γ. Ραγκούση, να ληφθεί υπόψιν η αντίστοιχη διεθνής εμπειρία για τον καταλληλότερο χρόνο παραμονής των παιδιών στους σταθμούς, προτείνοντας να επιμεριστεί ο χρόνος εργασίας τους στην εκπαιδευτική διαδικασία και σε άλλα καθήκοντα.
Μπορεί να μη συμφωνώ ούτε στο ελάχιστο με αυτά που λες,αλλά θα έδινα μέχρι και την τελευταία ρανίδα του αίματός μου για το δικαίωμά σου να συνεχίσεις να τα λες -ΒΟΛΤΑΙΡΟΣ