Μετά τις επιτυχίες που έχει σημειώσει το Πρακτορείο μας, από το 1980, και από το 2000 στο internet, συνεχίζουμε σταθερά, με νέα ρεκόρ δημοσιεύσεων και αναπαραγωγή των ρεπορτάζ μας στα ΜΜΕ στην Ελλάδα και στον κόσμο. www.vouli.net * Ανάρτηση των δελτίων τύπου σε 24ωρη βάση, καθώς και φωτογραφιών για την προβολή στα Μ.Μ.Ε. * Καταγράφουμε την πολιτική ιστορία του Ελληνισμού

17.3.11

ΟΜΙΛΙΑ ΓΑΛΗΝΟΥ ΣΤΗΝ ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ Μην τολμήσετε να καταργήσετε τον μειωμένο ΦΠΑ στα νησιά.

Αθήνα 17 Μαρτίου 2011

ΟΜΙΛΙΑ ΓΑΛΗΝΟΥ ΣΤΗΝ ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ
ΓΙΑ ΤΟ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ

Μην τολμήσετε να καταργήσετε τον μειωμένο ΦΠΑ στα νησιά.



Το πάνδημο αίτημα των νησιωτών του Αιγαίου, εξέφρασε ο βουλευτής Λέσβου κ. Σπύρος Γαληνός όταν στην ομιλία του για το νέο φορολογικό σχέδιο αναφώνησε: «Κατάργηση του μειωμένου Φ.Π.Α. για τα νησιά του Αιγαίου; Μην τολμήσετε να το κάνετε. Ούτε να το σκέφτεστε.» Η ομιλία Γαληνού προκάλεσε την αυθόρμητη αντίδραση του Υφυπουργού Οικονομικών κ. Κουσελά που διαβεβαίωσε ότι δεν πρόκειται να καταργηθεί ο μειωμένος ΦΠΑ καθώς και το σχόλιο του προεδρεύοντος της συνεδρίας: «βγάλατε και είδηση από τον Υφυπουργό».
Ο Βουλευτής ν. Λέσβου πρότεινε μία σειρά αναπτυξιακών φορολογικών μέτρων για τα νησιά του Αιγαίου: οι μειωμένοι συντελεστές ΦΠΑ να ισχύσουνε και για τα εισιτήρια από και προς τα νησιά, η φορολόγηση των κατοίκων των νησιών να εξελίσσεται με υστέρηση μιας φορολογικής κλίμακας σε σχέση με τη φορολογία στην υπόλοιπη χώρα, ενώ παρότρυνε την κυβέρνηση να υιοθετήσει για τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου: «ένα σύστημα φορολόγησης που να στηρίζεται σε σημαντικά χαμηλότερους φορολογικούς συντελεστές για να εξεταστεί η αποτελεσματικότητα ενός διαφορετικού μοντέλου και η δυνατότητα του να ανακόψει την έξοδο κεφαλαίων και των θέσεων εργασίας από τη χώρα μας».
Στα πλαίσια της κριτικής επί του νομοσχεδίου ο βουλευτής ν. Λέσβου τόνισε ότι η κυβέρνηση σφάλει με δύο εκ διαμέτρου αντίθετους τρόπους ταυτόχρονα. Έχοντας φέρει εννέα νομοσχέδια με φορολογικές διατάξεις σε ενάμιση χρόνο διακυβέρνησης αγνοεί επιδεικτικά την ανάγκη του κάθε επιχειρηματία «να δραστηριοποιείται σε ένα περιβάλλον σχετικής θεσμικής σταθερότητας που θα ξέρει τι θα του ξημερώσει, που δεν θα έχει να φοβάται ότι πίσω από κάθε γωνία θα τον περιμένει μία δυσάρεστη έκπληξη».
Ταυτόχρονα η κυβέρνηση σφάλει γιατί συντηρεί μία φορολογική πολιτική που θα έπρεπε να αλλάξει. Μία αμιγώς φοροεισπρακτική λογική που δημιουργεί αντικίνητρα για τις επενδύσεις και την επιχειρηματική δραστηριότητα. Ένα κράτος εισπρακτικό μηχανισμό που λειτουργεί προς όφελος των δανειστών του και εις βάρος των πολιτών του.
Για να αναδείξει τον παραλογισμό της κρατικής πολιτικής που τιμωρεί αυτούς που δεν μπορεί να προστατεύσει ο κ. Γαληνός είπε: «Ο έμπορος, ο μαγαζάτορας, ο νόμιμος που πληρώνει φόρους και πληρώνει εισφορές και συντηρεί με τον ιδρώτα του την οικονομία, τι είδους θεσμική θωράκιση εισπράττει από το κράτος έναντι των φόρων του όταν βλέπει το λαθρομετανάστη να μετατρέπεται σε λαθρέμπορο και να πουλάει τα λαθραία, τα παράνομα εμπορεύματά του έξω από το μαγαζί του;»

(ακολουθεί συνημμένα το πλήρες κείμενο της ομιλίας)
ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΒΟΥΛΕΥΤΗ Ν. ΛΕΣΒΟΥ
κ. Σπύρου Γαληνού
κατά τη συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής
του φορολογικού νομοσχεδίου
16 Μαρτίου 2011

ΣΠΥΡΟΣ ΓΑΛΗΝΟΣ:
Κύριε Υπουργέ αν η Κυβέρνηση δεν πάσχει από vertigo, τότε σίγουρα διακατέχεται από το σύνδρομο του τιτανικού. Πώς αλλιώς να εξηγήσω την εμμονή σας σε λάθος πολιτικές και πώς αλλιώς να εξηγήσω τις ξέγνοιαστες φωνές και τους πανηγυρισμούς, ενώ το πλοίο το οδηγείτε ευθεία μπροστά στο παγόβουνο και από εκεί στο βυθό;
Έχω την εντύπωση ότι η Κυβέρνηση με το παρόν νομοσχέδιο σφάλει με δύο διαφορετικούς τρόπους, με δύο εκ διαμέτρου αντίθετους τρόπους ταυτόχρονα.
Σφάλετε γιατί για άλλη μία φορά αλλάζετε τους όρους δράσης στον επιχειρηματία, αγνοώντας την ανάγκη του, το δικαίωμά του να δραστηριοποιείται σε ένα περιβάλλον σχετικής θεσμικής σταθερότητας που θα ξέρει τι θα του ξημερώσει, που δεν θα έχει να φοβάται ότι πίσω από κάθε γωνία θα τον περιμένει μία δυσάρεστη έκπληξη, ένα αναπάντεχο μέτρο, χαρωποί αυτοσχεδιασμοί θα έλεγα, μίας γραφειοκρατίας κι ενός κομματικού προσωπικού που άοκνα εκπαιδεύεται στου κασίδη το κεφάλι.
Εννέα νομοσχέδια με φορολογικές διατάξεις σε ενάμισι χρόνο διακυβέρνησης. Θαυμάστε σταθερότητα οικονομικού περιβάλλοντος! Και μετά περιμένουμε να έρθουν νέοι επενδυτές, νέοι επιχειρηματίες. Μα είναι πραγματικό θαύμα που δεν τα μαζεύουν να φύγουν και όσοι ατυχείς ήδη δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα.
Ταυτόχρονα σφάλουμε ως προς τη διάσταση της συνέχειας γιατί συντηρούμε τα χαρακτηριστικά του φορολογικού συστήματος που θα έπρεπε να αλλάξουμε.
Για την επίδραση που είχε το υπάρχον φορολογικό σύστημα στα δημόσια οικονομικά της χώρας ειπώθηκαν και ακούστηκαν τόσο πολλά από τους συναδέλφους που θα κόμιζα γλαύκας εις Αθήνας αν προσέθετα κάτι ακόμα. Τι χρεία έχουμε άλλωστε μαρτύρων; Την κατάσταση τη ζούμε καθημερινά. Η φορολογική πολιτική κινείται σε λάθος κατεύθυνση. Μία αμιγώς φοροεισπρακτική λογική που δημιουργεί αντικίνητρα για τις επενδύσεις και την επιχειρηματική δραστηριότητα. Ένα κράτος εισπρακτικός μηχανισμός που συνεισφέρει συνεχώς λιγότερα στους πολίτες του, που περικόπτει όχι από τις σπατάλες και τα περιττά, όχι από τα λαμόγια και τη διαπλοκή, αλλά από τα απολύτως ουσιώδη που οφείλει να προσφέρει, ένα κράτος εισπρακτικός μηχανισμός που λειτουργεί προς όφελος των δανειστών του και εις βάρος των πολιτών του.
Αλήθεια ποια μπορεί να είναι η νομιμοποίηση της φορολογίας υπό τέτοιες συνθήκες; Πώς μπορούμε να πετύχουμε την ηθική απονομιμοποίηση και τον κοινωνικό κολασμό της φοροδιαφυγής όταν το κράτος παίρνει χωρίς να δίνει; Δεν έχουμε την κοινωνική νομιμοποίηση, δεν έχουμε αποτελεσματικούς εισπρακτικούς μηχανισμούς και καταφεύγουμε στους δρακόντειους νόμους.
Φτάνει με αυτό το νομοσχέδιο ο έμπορος και ο επιχειρηματίας που για δύο φορές δεν κατάφεραν να πληρώσουν το ΦΠΑ, να έχουν την ίδια αντιμετώπιση με τον μεγαλέμπορο ναρκωτικών. Και αυτόν τον παραλογισμό τολμάτε να τον αποκαλείτε θεσμική θωράκιση του φορολογικού συστήματος. Έλεος!
Να ρωτήσω κάτι; Ο έμπορος, ο μαγαζάτορας, ο νόμιμος που πληρώνει φόρους και πληρώνει εισφορές και συντηρεί με τον ιδρώτα του την οικονομία, τι είδους θεσμική θωράκιση εισπράττει από το κράτος έναντι των φόρων του όταν βλέπει το λαθρομετανάστη να μετατρέπεται σε λαθρέμπορο και να πουλάει τα λαθραία, τα παράνομα εμπορεύματά του έξω από το μαγαζί του;
Κι αυτό δεν είναι ένα θέμα που περιορίζεται στην Ερμού και στο κέντρο της Αθήνας, αλλά το βλέπουμε και στο πιο μικρό χωριό του πιο μικρού και απομακρυσμένου νησιού του Αιγαίου. Ωραία λογική! Συντρίβουμε τον νόμιμο και αφήνουμε τον παράνομο να ανθίσει και μετά συζητάμε για φορολογικό νομοσχέδιο.
Οφείλω τώρα κύριε Υπουργέ να περάσω στο τοπικό επίπεδο. Ξέρω ότι δεν είναι μέσα σ’ αυτό το νομοσχέδιο αλλά είναι κάτι που πρέπει να ειπωθεί και πρέπει να ειπωθεί ρητά, καθαρά και σταράτα.

Κατάργηση του μειωμένου Φ.Π.Α. για τα νησιά του Αιγαίου; Ούτε να το σκέφτεστε. Ακούγονται πολλά τελευταία. Μην τολμήσετε να το κάνετε.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΚΟΥΣΕΛΑΣ (Υφυπουργός Οικονομικών): Σας διαβεβαιώνω ότι δεν πρόκειται να καταργηθεί
ΣΠΥΡΟΣ ΓΑΛΗΝΟΣ: Χαίρομαι που το βεβαιώνετε, διότι έχω κάνει δυο ερωτήσεις. Ζητώ να το πείτε ευθαρσώς και δεν το λέτε. Χαίρομαι που το κάνετε σήμερα.
Δεύτερον, είναι αντισυνταγματικό, είναι άδικο, αυτά τα είπαμε, τα αποδέχεστε, άρα είναι περιττό να συνεχίσω σε αυτή τη λογική. Θα ήθελα όμως να καταλήξω σε κάποιες προτάσεις. Για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των νησιών έχω να κάνω τις τρεις προτάσεις που θα παρακαλούσα να τις ακούσετε, να τις μελετήσετε και αν θέλετε να τις εφαρμόσετε.
Πρώτον, οι μειωμένοι συντελεστές του Φ.Π.Α. που ισχύουν για τα νησιά μας και θα διατηρηθούν όπως με βεβαιώνετε, να ισχύσουν και στα εισιτήρια από και προς τα νησιά.
Δεύτερον, η φορολόγηση των κατοίκων των νησιών –το έχω πει και άλλη φορά, το επαναλαμβάνω και θα το επαναλαμβάνω μέχρι να με ακούσετε, κύριε Υπουργέ- να εξελίσσεται με υστέρηση μιας φορολογικής κλίμακας σε σχέση με τη φορολογία στην υπόλοιπη χώρα.
Τρίτον, θεωρώ ότι ίσως αξίζει επιτέλους να πειραματιστούμε με ένα διαφορετικό μοντέλο φορολόγησης για τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου. Ένα σύστημα φορολόγησης που να στηρίζεται σε σημαντικά χαμηλότερους φορολογικούς συντελεστές για να εξεταστεί η αποτελεσματικότητα ενός διαφορετικού μοντέλου και η δυνατότητα του να ανακόψει την έξοδο κεφαλαίων και των θέσεων εργασίας από τη χώρα μας.
Σας ευχαριστώ πολύ και για τη διαβεβαίωση που μου δώσατε, κύριε Υπουργέ.
Θα σας αφήσω για τα Πρακτικά κάποιες προτάσεις του Εμπορικού Συλλόγου της Μυτιλήνης σχετικά και με το φορολογικό σύστημα και με άλλα προβλήματα και προτάσεις που καταθέτουν.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ευάγγελος Αργύρης): Βγάλατε και είδηση από τον Υφυπουργό.
Μπορεί να μη συμφωνώ ούτε στο ελάχιστο με αυτά που λες,αλλά θα έδινα μέχρι και την τελευταία ρανίδα του αίματός μου για το δικαίωμά σου να συνεχίσεις να τα λες -ΒΟΛΤΑΙΡΟΣ