ΟΜΙΛΙΑ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΠΑΣΟΚ ΑΡΤΑΣ ΔΗΜΗΤΡΗ ΤΣΙΡΩΝΗ
ΣΤΗΝ ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΣΤΙΣ 16.3.2011
Επί των Άρθρων του Σχεδίου Νόμου του Υπουργείου Οικονομικών:
«Καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, στελέχωση των ελεγκτικών υπηρεσιών και άλλες διατάξεις αρμοδιότητας του Υπουργείου Οικονομικών»
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βέρα Νικολαΐδου): ………... Το λόγο έχει ο κ. Δημήτριος Τσιρώνης, Βουλευτής του ΠΑΣΟΚ στο Νομό Άρτας.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΤΣΙΡΩΝΗΣ: Ευχαριστώ πολύ, κυρία Πρόεδρε.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, συζητούμε σήμερα ένα σημαντικό νομοσχέδιο που αφορά στην καταπολέμηση της φοροδιαφυγής. Η συζήτηση αυτού του νομοσχεδίου, όμως, διεξάγεται υπό τη σκιά μίας παράλληλης συζήτησης που γίνεται, σχετικά με τις αποφάσεις που έλαβε το τελευταίο άτυπο Συμβούλιο Κορυφής την περασμένη Παρασκευή, στις 11 Μαρτίου. Νομίζω ότι οι σημαντικές αποφάσεις που λήφθηκαν, αφορούν ολόκληρη την Ευρώπη, κυρίως με τη θεσμοθέτηση ενός μόνιμου ευρωπαϊκού μηχανισμού στήριξης και σταθεροποίησης, αλλά ήταν πολύ σημαντικές και οι αποφάσεις για τη χώρα μας.
Κύριοι συνάδελφοι, για να είμαι ακριβοδίκαιος, θέλω να πω ότι χθες το απόγευμα, επιστρέφοντας από τις Βρυξέλλες, όπου μετείχα σε μία διακοινοβουλευτική συνεδρίαση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, συνταξίδευα με τον Υπουργό Οικονομικών της Κύπρου, από τον οποίο ζήτησα τη δική του άποψη, σχετικά με την εξέλιξη αυτής της διαπραγμάτευσης. Ζήτησα να μου πει, δηλαδή, ποια είναι η δική του άποψη. Μου εκμυστηρεύτηκε ότι η διαπραγμάτευση για την ελληνική πλευρά ήταν απόλυτα επιτυχής και μου είπε συγκεκριμένα ότι ο Έλληνας Πρωθυπουργός πέτυχε τα μέγιστα σε αυτήν τη διαπραγμάτευση, κάτι που είναι πάρα πολύ σημαντικό, ενώ κατά τη δική του άποψη ο Ιρλανδός Πρωθυπουργός, ο οποίος εμφανίστηκε με πάρα πολύ αέρα στο Συμβούλιο Κορυφής, δεν πήρε τίποτα.
Και ερωτώ, ευθέως, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι της Νέας Δημοκρατίας, που έχετε αλλάξει αυτές τις ημέρες καμιά δεκαριά φορές θέσεις: Δεν ήταν επιτυχία το γεγονός ότι επιμηκύνθηκε η περίοδος αποπληρωμής του δανείου στο διπλάσιο χρόνο; Δεν ήταν επιτυχία ότι το επιτόκιο μειώθηκε κατά 1%; Δεν αποτελεί επιτυχία ότι αυτός ο ευρωπαϊκός μηχανισμός στήριξης θα μπορεί να αγοράζει κρατικά ομόλογα, όταν θα βγαίνει το ελληνικό δημόσιο να δανειοδοτηθεί στις αγορές; Δεν αποτελεί επιτυχία η θέσπιση ενός φόρου τραπεζικών συναλλαγών, που οι πόροι αυτού του μηχανισμού θα πηγαίνουν κυρίως για επενδύσεις και για κοινωνική συνοχή; Δεν είναι επιτυχία αυτό το πράγμα; Δηλαδή, θέλετε να βαφτίσουμε το κρέας ψάρι, να αλλάξουμε τα δεδομένα;
Δυστυχώς για εσάς, για τις δικές σας πολιτικές ανασφάλειες, αυτή η επιτυχία δεν ήταν απλά επιτυχία του Έλληνα Πρωθυπουργού, δεν ήταν επιτυχία του ΠΑΣΟΚ, αλλά ήταν επιτυχία ολόκληρης της χώρας. Ήταν μια ελληνική επιτυχία σε αυτή τη διαπραγμάτευση, που θέτει βάσεις και δίνει μία σημαντική ανάσα. Δεν λύνουμε όλα τα προβλήματα. Δεν είμαστε αφελείς να πιστεύουμε ότι με αυτές τις αποφάσεις που λήφθηκαν προχθές στο Συμβούλιο Κορυφής λύσαμε όλα τα προβλήματα. Πήραμε, όμως, μια βαθιά ανάσα, μία πολύ σημαντική παράταση χρόνου, έτσι ώστε να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα. Και τα προβλήματα θα τα αντιμετωπίσουμε, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, μόνοι μας.
Προς αυτήν την κατεύθυνση είναι και αυτό το νομοσχέδιο, το φορολογικό νομοσχέδιο, με το οποίο λαμβάνονται μέτρα, έτσι ώστε να μπορέσουμε να καταπολεμήσουμε τη φοροδιαφυγή. Άλλωστε, δεν αποτελεί συνταγματική επιταγή ότι ο κάθε πολίτης συμμετέχει στα φορολογικά βάρη, σύμφωνα με τη φοροδοτική του ικανότητα, ανάλογα με τη δυνατότητα που έχει, σύμφωνα με το εισόδημα και την περιουσία του; Αυτό δεν λέει το Σύνταγμα;
Κύριε Υφυπουργέ, θα σταθώ σε αυτό που προχθές συζητήσαμε στη Βουλή, δηλαδή τον Ισολογισμό και Απολογισμό του 2009. Υπήρχαν βεβαιωθέντα έσοδα 90 δισεκατομμυρίων και εισπράξαμε το 2009 μόλις 50 δισεκατομμύρια, δηλαδή 40 δισεκατομμύρια λιγότερα. Δεν πρέπει να κάνουμε μία προσπάθεια να εισπράξουμε αυτά τα 40 δισεκατομμύρια που χάνουμε ετησίως και δεν μπορούμε να τα εισπράξουμε;
Δεν έφυγαν το τελευταίο έτος, όπως γράφουν και σήμερα οι εφημερίδες, καταθέσεις 33 δισεκατομμυρίων στο εξωτερικό; Εγώ θα σας ρωτήσω ευθέως: Γιατί δεν παίρνετε τους καταλόγους από τις τράπεζες, έτσι ώστε να μάθετε ποιοι είναι αυτοί που έβγαλαν τα χρήματα έξω, να τα αντιπαραβάλετε με τα στοιχεία του εισοδήματος και της περιουσίας τους που έχετε στη διάθεσή σας στο ΚΕΠΥΟ; Πρέπει να δείτε εάν αυτά τα χρήματα που έφυγαν από τους Έλληνες, που πήγαν στο εξωτερικό, δικαιολογούνται. Όσους δήλωναν μικρά εισοδήματα να τους καλέσετε να δικαιολογήσουν πού τα βρήκαν και τα έβγαλαν στο εξωτερικό. Να τους φορολογήσετε ή να τους δημεύσετε τις περιουσίες. Μην το κάνετε μόνο γι’ αυτούς που έβγαλαν τα χρήματα, αλλά να το κάνετε και για τους υπόλοιπους Έλληνες, να άρετε το τραπεζικό απόρρητο. Η χώρα είναι σε μία κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Να άρετε το τραπεζικό απόρρητο, να ανοίξετε και τις θυρίδες ακόμα. Αυτόν που μπορεί να δικαιολογήσει τα περιουσιακά του στοιχεία και τα εισοδήματα, να μην τον ενοχλήσετε καθόλου. Τους συνεπείς δεν θέλουμε να τους ενοχλήσουμε. Όμως, αυτούς τους οποίους επί σειρά ετών φοροδιαφεύγουν θέλουμε να τους «ακουμπήσουμε». Είναι θέμα αξιοπιστίας του πολιτικού κόσμου, θέμα ευθύνης απέναντι σε αυτούς που τον τελευταίο χρόνο τους κόψαμε μισθούς, συντάξεις. Κόψαμε μισθούς και συντάξεις ακόμα και κάτω των 1.000 ευρώ μηνιαίως και θα πρέπει να αποκαταστήσουμε αυτή την αδικία.
Θα σας πω και κάτι άλλο σε ό,τι αφορά τις off shore εταιρείες, μια και είχα τη δυνατότητα ως Πρόεδρος της Προανακριτικής Επιτροπής του Βατοπεδίου να ασχοληθώ με αυτό το θέμα. Το μυστικό της φοροδιαφυγής στην Ελλάδα βρίσκεται στην Κύπρο. Σας το λέω ευθέως. Μέσα από τις off shore εταιρείες περνούν τα πάντα. Ακόμα και οι ελληνικές εταιρείες, οι οποίες έχουν συστήσει δικές τους off shore εταιρείες, εμφανίζονται να εκμηδενίζουν τα κέρδη τους, πουλώντας στις δικές τους off shore εταιρείες. Υπάρχει στο δικαιϊκό σύστημα της Κύπρου, που είναι το αγγλοσαξονικό, ρύθμιση που άλλος φαίνεται μπροστά, δηλαδή ο εμπιστευματοδόχος και άλλος είναι ο πραγματικός δικαιούχος. Έτσι, μπορούν αυτοί οι οποίοι φοροδιαφεύγουν να αποκρύπτονται και να εμφανίζονται μπροστά κάποιοι δικηγόροι της Κύπρου. Το μυστικό της φοροδιαφυγής στην Ελλάδα βρίσκεται στα κυπριακά δικηγορικά γραφεία.
Κύριε Υπουργέ, στο άρθρο 7 μιλάτε για διοικητική συνδρομή, για ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ υπηρεσιών των κρατών. Προβλέψτε και αυτό, έτσι ώστε να μπορέσετε να έχετε διοικητική συνεργασία, χωρίς να χρειάζεται η χρονοβόρα διαδικασία της δικαστικής συνδρομής. Γιατί, εάν απαιτείται δικαστική συνδρομή, κύριε Υπουργέ, «ζήσε Μάη μου για να φας τριφύλλι». Δεν πρόκειται ποτέ να βρείτε τα στοιχεία. Να κάνετε διεθνείς νομικές συνεργασίες και με την κυπριακή πλευρά και με τις άλλες Δημοκρατίες, έτσι ώστε να αποτρέψουμε τη φοροδιαφυγή. Διαφορετικά, δεν θα μπορέσουμε να κάνουμε τίποτα.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, σας καλώ να υπερψηφίσουμε αυτό το νομοσχέδιο. Θεσπίζει μία σειρά μέτρων, στα οποία για την οικονομία του χρόνου δεν θα αναφερθώ εκτενώς. Θα πω μόνο ότι θεσπίζει ένα τριετές εθνικό σχέδιο καταπολέμησης της φοροδιαφυγής, συνιστά μία διϋπουργική με επικεφαλής τον Υπουργό Οικονομικών, θεσπίζει τον Οικονομικό Εισαγγελέα, ώστε να μπορέσουμε πραγματικά να «ακουμπήσουμε» στην πηγή το πρόβλημα. Δεν θα αναφέρω μια σειρά μέτρων, που πραγματικά κινούνται στη σωστή κατεύθυνση. Νομίζω ότι με την εφαρμογή αυτών των μέτρων, εάν επιμείνουμε, μπορούμε να πετύχουμε πάρα πολλά. Σας καλώ να υπερψηφίσουμε αυτό το νομοσχέδιο, κύριοι συνάδελφοι, γιατί μόνο έτσι θα μπορέσουμε πραγματικά να καταστείλουμε σε σημαντικό βαθμό τη φοροδιαφυγή.
Σας ευχαριστώ πολύ.
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα του ΠΑΣΟΚ)