Μετά τις επιτυχίες που έχει σημειώσει το Πρακτορείο μας, από το 1980, και από το 2000 στο internet, συνεχίζουμε σταθερά, με νέα ρεκόρ δημοσιεύσεων και αναπαραγωγή των ρεπορτάζ μας στα ΜΜΕ στην Ελλάδα και στον κόσμο. www.vouli.net * Ανάρτηση των δελτίων τύπου σε 24ωρη βάση, καθώς και φωτογραφιών για την προβολή στα Μ.Μ.Ε. * Καταγράφουμε την πολιτική ιστορία του Ελληνισμού

15.3.11

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κύριος Υπουργός, Τι μέτρα προτίθεται να λάβει για ν’ αλλάξουν οι όροι αυτοί των εγκυκλίων, ώστε αφενός ν’ αρθούν οι επιβληθείσες ποινές στους κτηνοτρόφους και αφετέρου στο εξής να τους παρέχεται η δυνατότητα να προχωρούν σε σφαγή ενός ποσοστού του δηλωθέντος ζωικού τους κεφαλαίου χωρίς να χάνουν την εξισωτική αποζημίωση ; Ο Ερωτών Γιώργος Καρασμάνης Κοσμήτορας της Βουλής Βουλευτής Πέλλας

Αθήνα, 03 Μαρτίου 2011
ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ τον κύριο Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

ΘΕΜΑ: « Επιβολή άδικων ποινών σε κτηνοτρόφους και απαίτηση από αυτούς επιστροφής χρημάτων εξαιτίας των εγκυκλίων της εξισωτικής αποζημίωσης ».



Έντονες διαμαρτυρίες διατυπώνουν πολλοί κτηνοτρόφοι του Ν. Πέλλας, εξαιτίας των ποινών ( και μάλιστα με αναδρομική ισχύ ) που επιβάλει ο ΟΠΕΚΕΠΕ έπειτα από διασταυρωτικούς ελέγχους με την κτηνιατρική βάση δεδομένων, επειδή δεν τηρούνται κάποιοι όροι των εγκυκλίων που αφορούν την εξισωτική αποζημίωση.
Είναι γνωστό ότι για να πάρει κάποιος κτηνοτρόφος το ανώτερο ποσό της εξισωτικής αποζημίωσης πρέπει να δηλώσει 50 Μεγάλες Μονάδες Ζώων ( ΜΜΖ ) και 500 στρέμματα βοσκότοπου. Είναι επίσης υποχρεωμένος να διατηρεί στο ακέραιο το δηλωθέν στη δήλωση ΟΣΔΕ ζωικό κεφάλαιο έως το τέλος του έτους, με μοναδική εξαίρεση τη μείωση που προέρχεται για λόγους ανωτέρας βίας, η οποία θα δικαιολογείται με βεβαίωση του αρμόδιου κτηνιατρείου.
Επειδή όμως κατ’ αυτόν τον τρόπο, συντελείται κατάφωρη αδικία εις βάρος των κτηνοτρόφων, οι οποίοι δηλώνουν περισσότερες από 50 ΜΜΖ υπερκαλύπτοντας το ανώτατο όριο που θέτουν οι εγκύκλιοι, αφού υποχρεούνται να διατηρήσουν όλο το δηλωθέν ζωικό κεφάλαιο ακόμη και αυτό που υπερβαίνει τις 50 ΜΜΖ χωρίς να προχωρήσουν σε καμία σφαγή.
Επειδή ακόμη και για όσους κτηνοτρόφους δηλώνουν μικρότερο αριθμό των 50 ΜΜΖ, πρέπει να υπάρχει από τις εγκυκλίους πρόβλεψη, ώστε να τους δίνεται η δυνατότητα ( χωρίς να τους επιβάλλονται ποινές ) να προχωρούν σε έναν καθορισμένο αριθμό σφαγών για το υπόλοιπο χρονικό διάστημα του έτους, προκειμένου να μπορέσουν να επιβιώσουν.
Επειδή το ζωικό κεφάλαιο είναι αναλώσιμο και δεν μπορεί να διατηρείται πέραν ενός συγκεκριμένου χρονικού διαστήματος, διότι εάν το ζώο δεν σφαγεί έγκαιρα υποβαθμίζεται η ποιότητα του κρέατος με αποτέλεσμα να μειώνεται η εμπορική του αξία, με ότι αυτό συνεπάγεται για την οικονομία των κτηνοτρόφων.
Επειδή οι κτηνοτρόφοι στο σύνολο τους μετά τη μείωση τους ζωικού τους κεφαλαίου που προέρχεται από σφαγές αναπληρώνουν αυτό είτε με αγορά νεαρών ζώων είτε με γέννες.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κύριος Υπουργός,
Τι μέτρα προτίθεται να λάβει για ν’ αλλάξουν οι όροι αυτοί των εγκυκλίων, ώστε αφενός ν’ αρθούν οι επιβληθείσες ποινές στους κτηνοτρόφους και αφετέρου στο εξής να τους παρέχεται η δυνατότητα να προχωρούν σε σφαγή ενός ποσοστού του δηλωθέντος ζωικού τους κεφαλαίου χωρίς να χάνουν την εξισωτική αποζημίωση ;



Ο Ερωτών


Γιώργος Καρασμάνης
Κοσμήτορας της Βουλής
Βουλευτής Πέλλας
Μπορεί να μη συμφωνώ ούτε στο ελάχιστο με αυτά που λες,αλλά θα έδινα μέχρι και την τελευταία ρανίδα του αίματός μου για το δικαίωμά σου να συνεχίσεις να τα λες -ΒΟΛΤΑΙΡΟΣ