Μετά τις επιτυχίες που έχει σημειώσει το Πρακτορείο μας, από το 1980, και από το 2000 στο internet, συνεχίζουμε σταθερά, με νέα ρεκόρ δημοσιεύσεων και αναπαραγωγή των ρεπορτάζ μας στα ΜΜΕ στην Ελλάδα και στον κόσμο. www.vouli.net * Ανάρτηση των δελτίων τύπου σε 24ωρη βάση, καθώς και φωτογραφιών για την προβολή στα Μ.Μ.Ε. * Καταγράφουμε την πολιτική ιστορία του Ελληνισμού

11.2.11

Επί των Άρθρων του Σχεδίου Νόμου του Υπουργείου Υγείας: «Διαρθρωτικές αλλαγές στο σύστημα υγείας και άλλες διατάξεις» NEWS AGENCY-VOULI.NET-HELLAS AND CYPRUS NEWS

ΟΜΙΛΙΑ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΠΑΣΟΚ ΑΡΤΑΣ ΔΗΜΗΤΡΗ ΤΣΙΡΩΝΗ

ΣΤΗΝ ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΣΤΙΣ 9.2.2011




Επί των Άρθρων του Σχεδίου Νόμου του Υπουργείου Υγείας:
«Διαρθρωτικές αλλαγές στο σύστημα υγείας και άλλες διατάξεις»



ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Βύρων Πολύδωρας): …….. Παρακαλείται ο κ. Δημήτριος Τσιρώνης, Βουλευτής ΠΑ.ΣΟ.Κ. από την Άρτα, να λάβει το λόγο.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΤΣΙΡΩΝΗΣ: Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, το υπό συζήτηση νομοσχέδιο για τις διαρθρωτικές αλλαγές στον τομέα της υγείας γίνεται υπό το κλίμα έντασης, απεργιών και καταλήψεων. Θα λέγαμε ότι αυτές τις μέρες που συζητείται αυτό το νομοσχέδιο υάρχει ένα νοσηρό κλίμα. Δίνεται η εντύπωση στον κόσμο ότι το νομοσχέδιο αυτό αφορά τους γιατρούς, τους φαρμακοποιούς και ότι απλά αποτελεί μία διαμάχη μεταξύ του Υπουργείου, με τους γιατρούς και τους φαρμακοποιούς.
Αλήθεια, αυτό το νομοσχέδιο αφορά τους γιατρούς και τους φαρμακοποιούς; Όχι βέβαια. Αυτό το νομοσχέδιο αφορά την υγεία έντεκα εκατομμυρίων κατοίκων, των πολιτών όλης της χώρας. Αυτή είναι η αλήθεια. Δεν αφορά κανέναν άλλο. Αυτή η συζήτηση που διεξάγεται είναι σε λάθος κατεύθυνση. Έχει συντεχνιακό χαρακτήρα και δεν έχει κανένα λόγο ύπαρξης σε αυτήν την Αίθουσα.
Οι γιατροί και οι φαρμακοποιοί πολύ καλά κάνουν από την πλευρά τους να διεκδικούν, να διατηρήσουν ενδεχομένως προνόμια ή να διεκδικήσουν για τον εαυτό τους κάτι καλύτερο. Αυτό το νομοσχέδιο, όμως, αφορά πρωτίστως τους μη προνομιούχους Έλληνες, αυτούς οι οποίοι δεν έχουν ουσιαστικά στον ήλιο μοίρα, αυτούς οι οποίοι περιμένουν στις ουρές από τις 4.00΄ η ώρα το πρωί για να εξεταστούν το απόγευμα, αυτοί που περιμένουν στις λίστες από τρεις έως έξι μήνες για να κάνουν μία εξέταση, μία αξονική, μία μαστογραφία, αυτούς οι οποίοι ταλαιπωρούνται καθημερινά. Αφορά πέντε εκατομμύρια Έλληνες ασφαλισμένους στο Ι.Κ.Α., οι οποίοι ταλαιπωρούνται από αυτό το σύστημα περίθαλψης, το οποίο τους παρέχει το Ι.Κ.Α. Δυστυχώς αυτή είναι η πραγματικότητα.
Εάν πραγματικά, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, θέλετε να το αλλάξουμε, νομίζω ότι αυτό το νομοσχέδιο δίνει αυτήν τη δυνατότητα γιατί δεν έχει κανένα λόγο κανένας ασφαλισμένος του Ι.Κ.Α. να πάει σήμερα να περιμένει στις υγειονομικές υπηρεσίες να εξεταστεί, όπως για παράδειγμα στις υγειονομικές υπηρεσίες του Ι.Κ.Α. της Άρτας, οι οποίες στεγάζονται σε ένα τρισάθλιο κτήριο. Επί πολλά χρόνια παλεύουμε να φτιάξει το Ι.Κ.Α. ένα καινούριο κτήριο. Δεν το έχει κάνει, παρά το γεγονός ότι δικαστικά έχει κερδίσει το οικόπεδο που εκκρεμούσε. Αν πραγματικά θέλει το Ι.Κ.Α. να παρέχει αναβαθμισμένες υπηρεσίες υγείας για να πηγαίνουν οι ασφαλισμένοι του εκεί και όχι έξω στους γιατρούς του ΟΠΑΔ και του ΟΑΕΕ, με τους οποίους είναι συμβεβλημένοι, τότε θα πρέπει πραγματικά να αναβαθμίσει τις υπηρεσίες του.
Νομίζω ότι αυτό το σύστημα υγείας τελειώνει. Τελειώνουν οι ουρές, τελειώνει η ταλαιπωρία. Αυτό πρέπει να κρατήσουμε από αυτό το νομοσχέδιο.
Μιας και αναφέρθηκα σε τοπικά ζητήματα, θα αναφέρω, κύριε Υπουργέ, και στο νοσοκομείο της Άρτας, το οποίο είναι από τα καλά περιφερειακά νοσοκομεία. Είναι από τα καλώς στελεχωμένα περιφερειακά νοσοκομεία και όμως κάτι δεν πάει καλά. Κάτι δεν λειτουργεί σωστά. Κάτι δεν γίνεται σωστά, παρά τις φιλότιμες προσπάθειες και του ιατρικού προσωπικού και της διοίκησης και του νοσηλευτικού προσωπικού και όλων των εργαζομένων. Κάτι δεν γίνεται σωστά. Έχουν παράπονα οι πολίτες. Δεν εξυπηρετούνται με τον τρόπο που πρέπει. Αυτό μου μεταφέρουν και αυτό σας καταθέτω σήμερα στη Βουλή.
Πιστεύω και ελπίζω ότι με τις διατάξεις αυτού του νομοσχεδίου θα επιλυθούν σημαντικά ζητήματα.
Δύο είναι οι στόχοι αυτού του νομοσχεδίου. Πρώτος είναι η βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας για όλους τους πολίτες και ο δεύτερος είναι η μείωση της δαπάνης για τους Έλληνες φορολογούμενους σε μία εποχή κρίσης.
Ο πρώτος στόχος για τη βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας επιτυγχάνεται με την αναβάθμιση της πρωτοβάθμιας περίθαλψης. Ουσιαστικά για πρώτη φορά θα έχουμε πρωτοβάθμια περίθαλψη στη χώρα με τη σύσταση του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας, με την εξαφάνιση των ουρών, όπως είπαμε, στο Ι.Κ.Α., με το νέο σύστημα των εφημεριών, με τις ζώνες εφημερίας Α΄, Β΄, Γ΄ και με τις ρυθμίσεις για τους γιατρούς τους πανεπιστημιακούς, τους επικουρικούς, τους αγροτικούς.
Ο δεύτερος στόχος σε ό,τι αφορά την περιστολή δαπανών είναι το νέο σύστημα προμηθειών, το οποίο εισάγει αυτό το νομοσχέδιο, είναι η μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης με την ηλεκτρονική συνταγογράφηση. Εδώ, κύριε Υφυπουργέ, θα ήθελα να σας πω και για την ηλεκτρονική κάρτα. Από την 1η Μαΐου θα έχουμε την ηλεκτρονική συνταγογράφηση, αλλά αν δεν έχει ο κάθε ασφαλισμένος την ηλεκτρονική κάρτα, που θα έχει όλη τη φαρμακευτική του δαπάνη για όλη του τη ζωή, για να ξέρουμε πραγματικά τι έχει πάρει ο κάθε ασφαλιζόμενος, δεν πρόκειται να πετύχουμε καμία περιστολή της φαρμακευτικής δαπάνης. Βέβαια, στόχος είναι και η μείωση του περιθωρίου κερδών των φαρμακείων.
Κύριε Υπουργέ, έχω καταθέσει μαζί με άλλους συναδέλφους από όλα τα κόμματα μία τροπολογία, τη με γενικό αριθμό 308 και ειδικό 27, για τη διανομή λευκών πακέτων για ερευνητικούς σκοπούς, που δεν συνιστά προώθηση προϊόντων σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες δεοντολογίας και άλλη μία ρύθμιση που αφορούσε τους τεχνολόγους-ακτινολόγους αλλά και αυτούς των ιατρικών μηχανημάτων.
Είχατε υποσχεθεί ότι θα φέρετε ρύθμιση, είχατε δεσμευθεί και σας είχα προτείνει μαζί με την κυρία Ουρανία Παπανδρέου-Παπαδάκη του Λαϊκού Ορθόδοξου Συναγερμού ότι θα φέρουμε ρύθμιση.
Οι νομικοί σας σύμβουλοι μας είπαν, ότι αυτό είναι ρυθμισμένο νομοθετικά, απλά το ΚΕΣΥ επί επτά χρόνια δεν έχει γνωμοδοτήσει και θα πρέπει να δώσετε παραγγελία στο ΚΕΣΥ, αλλιώς να το παραβλέψετε. Έχει τη δυνατότητα ο Υπουργός να το παραβλέψει. Αφού επτά χρόνια το ΚΕΣΥ δεν έχει δώσει γνωμοδότηση, δεν μπορεί να συνεχίσει άλλο αυτή η διαδικασία. Δεν μπορεί να κάνουν εξετάσεις αδαείς άνθρωποι. Δεν μπορεί, δηλαδή, να κάνει κάποιος ακτινογραφία που δεν είναι τεχνολόγος-ακτινολόγος, που δεν ξέρει πού είναι το συκώτι, πού είναι το πάγκρεας, πού είναι τα ζωτικά όργανα, για να μπορεί να διαπιστώσει. Θα πρέπει να δώσετε μία οριστική ρύθμιση.
(Στο σημείο αυτό κτυπάει το κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας του κυρίου Βουλευτή)
Κύριε Πρόεδρε, με αυτό κλείνω.
Νομίζω ότι μ' αυτό το νομοσχέδιο γίνονται ρυθμίσεις πολύ σημαντικές, βελτιώνουν τις παρεχόμενες υπηρεσίες, εισάγεται η πρωτοβάθμια περίθαλψη και γίνεται σημαντική εξοικονόμιση της δαπάνης της υγείας και των φαρμακείων. Νομίζω ότι θα μπορέσουμε πραγματικά να χτίσουμε μία νέα υγεία και αυτό που πρέπει να κρατήσουμε είναι η εξαφάνιση των ουρών του Ι.Κ.Α.. Αν πραγματικά το πετύχουμε, θα είναι ό,τι σημαντικότερο μπορούμε να προσφέρουμε στον Έλληνα ασφαλισμένο.
Σας ευχαριστώ.
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα του ΠΑ.ΣΟ.Κ.)
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Βύρων Πολύδωρας): Ευχαριστούμε τον κ. Τσιρώνη.
Μπορεί να μη συμφωνώ ούτε στο ελάχιστο με αυτά που λες,αλλά θα έδινα μέχρι και την τελευταία ρανίδα του αίματός μου για το δικαίωμά σου να συνεχίσεις να τα λες -ΒΟΛΤΑΙΡΟΣ