Μετά τις επιτυχίες που έχει σημειώσει το Πρακτορείο μας, από το 1980, και από το 2000 στο internet, συνεχίζουμε σταθερά, με νέα ρεκόρ δημοσιεύσεων και αναπαραγωγή των ρεπορτάζ μας στα ΜΜΕ στην Ελλάδα και στον κόσμο. www.vouli.net * Ανάρτηση των δελτίων τύπου σε 24ωρη βάση, καθώς και φωτογραφιών για την προβολή στα Μ.Μ.Ε. * Καταγράφουμε την πολιτική ιστορία του Ελληνισμού

7.2.11

Θα συζητηθεί την Πέμπτη 10 Φεβρουαρίου

07/2/2011
ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς την κα Υπουργό Παιδείας, Δια βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων
Θέμα: Συγχωνεύσεις Γυμνασίων Τσοτυλίου, Εράτυρας, Γαλατινής και Λιβαδερού Νομού Κοζάνης



Στο πλαίσιο των αλλαγών που δρομολογεί το Υπουργείο Παιδείας με στόχο «την ποιοτική αναβάθμιση της παρεχόμενης εκπαίδευσης», προωθείται σχέδιο συγχωνεύσεων σχολικών μονάδων, με βάση μεταξύ άλλων τις γεωγραφικές συνθήκες και τις ιδιαιτερότητες των επιμέρους περιοχών. Εν προκειμένω πληροφορίες για κατάργηση των Γυμνασίων Τσοτυλίου, Εράτυρας, Γαλατινής και Λιβαδερού Νομού Κοζάνης, έχουν θορυβήσει τους κατοίκους της περιοχής.

Συγκεκριμένα, στο Γυμνάσιο Τσοτυλίου φοιτούν μαθητές που μένουν σε απομακρυσμένα χωριά (ενδεικτικές αποστάσεις: Αυγερινός 32 χλμ., Πολυκάστανο 22 χλμ., Δαμασκηνιά: 28 χλμ.) και πηγαινοέρχονται καθημερινά με άσχημες καιρικές συνθήκες και υποβαθμισμένο οδικό δίκτυο. Σε περίπτωση συγχώνευσης οι μαθητές θα υποχρεώνονται να διανύουν επιπλέον 10 χλμ. κάθε μέρα για να φοιτήσουν στο σχολείο της Νεάπολης. Εκτός αυτού, στο Δημοτικό Σχολείο Τσοτυλίου σήμερα φοιτούν 128 μαθητές, δυναμικό ικανό για τη διατήρηση ενός υγιούς Γυμνασίου.

Όσον αφορά το Γυμνάσιο Λιβαδερού οι αποστάσεις για τα δύο προτεινόμενα σχολεία σε περίπτωση συγχώνευσης είναι 26 και 30χλμ., σε επίσης κακό οδικό δίκτυο ορεινής περιοχής (1.050-1.200μ. υψόμετρο). Και για το εν λόγω σχολείο, τα στοιχεία δείχνουν ότι η τάση είναι αυξητική, αφού φέτος έχει 24 μαθητές, ενώ το 2012 οι μαθητές υπολογίζονται στους 45.

Πέραν των άλλων είναι γνωστό πως ο Νομός Κοζάνης και οι παραπάνω περιοχές το χειμώνα αντιμετωπίζουν μεγάλες δυσκολίες στις μετακινήσεις και αρκετές ημέρες τα σχολεία παραμένουν κλειστά με απόφαση της μέχρι πρότινος ΝΑ.

Επειδή το κλείσιμο των παραπάνω σχολείων θα έχει δυσάρεστες επιπτώσεις για τις τοπικές κοινωνίες και θα οδηγήσει σε εσωτερική μετανάστευση του ενεργού πληθυσμού.

Επειδή υπάρχει εκ μέρους του Υπουργείου η δέσμευση ότι ένα απομακρυσμένο χωριό, με δύσκολο οδικό δίκτυο, δεν θα χάσει το σχολειό του.

Επειδή η διαβλεπόμενη δημιουργία πολυπληθών τμημάτων δεν είναι παιδαγωγικά ενδεδειγμένη πρακτική.

Επειδή, η εξοικονόμηση πόρων δεν νοείται να γίνει εις βάρος των μαθητών.

Ερωτάται η κα Υπουργός:

Προτίθεται να διατηρήσει ως έχουν τα Γυμνάσια Τσοτυλίου, Εράτυρας, Γαλατινής και Λιβαδερού Νομού Κοζάνης, ώστε να μην ενταχθούν στην απαράδεκτη διαδικασία των συγχωνεύσεων που θα οδηγήσει αφενός σε υποβάθμιση της εκπαίδευσης και αφετέρου σε ερημοποίηση της περιφέρειας και περαιτέρω όξυνση των ανισοτήτων;

Η ερωτώσα βουλευτής

Ευαγγελία Αμμανατίδου-Πασχαλίδου
Μπορεί να μη συμφωνώ ούτε στο ελάχιστο με αυτά που λες,αλλά θα έδινα μέχρι και την τελευταία ρανίδα του αίματός μου για το δικαίωμά σου να συνεχίσεις να τα λες -ΒΟΛΤΑΙΡΟΣ