Μετά τις επιτυχίες που έχει σημειώσει το Πρακτορείο μας, από το 1980, και από το 2000 στο internet, συνεχίζουμε σταθερά, με νέα ρεκόρ δημοσιεύσεων και αναπαραγωγή των ρεπορτάζ μας στα ΜΜΕ στην Ελλάδα και στον κόσμο. www.vouli.net * Ανάρτηση των δελτίων τύπου σε 24ωρη βάση, καθώς και φωτογραφιών για την προβολή στα Μ.Μ.Ε. * Καταγράφουμε την πολιτική ιστορία του Ελληνισμού

12.1.11

ΕΡΩΤΗΣΗ Προς τον κ. Υπουργό Προστασίας του Πολίτη Θέμα: Διατήρηση Βάσης ΜΑΕΔΥ στον Αερολιμένα Μυτιλήνης.

Αθήνα 11 Ιανουαρίου 2011
ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς τον κ. Υπουργό Προστασίας του Πολίτη

Θέμα: Διατήρηση Βάσης ΜΑΕΔΥ στον Αερολιμένα Μυτιλήνης.



Η κατάργηση της βάσης ΜΑΕΔΥ στο Αερολιμένα Μυτιλήνης που προτείνεται από τον Αρχηγό του Πυροσβεστικού Σώματος στον «Επιχειρησιακό σχεδιασμό της αεροπυρόσβεσης για την αντιπυρική περίοδο του έτους 2011» είναι απαράδεκτη και ενέχει σοβαρούς κινδύνους για το νησί. Σας υπενθυμίζω ότι η Λέσβος είναι το τρίτο μεγαλύτερο νησί της χώρας, με πολύ μεγάλες συμπαγείς εκτάσεις φυσικού δάσους και με εκτεταμένη ελαιοκομία ενώ ευρίσκεται σε ένα από τα πλέον απομεμακρυσμένα σημεία της χώρας, με ότι αυτό συνεπάγεται για τον χρόνο μετάβασης ικανών δυνάμεων πυρόσβεσης από την ενδοχώρα, σε περίπτωση μεγάλης φωτιάς. Συνεπώς είναι επιβεβλημένη η συνεχής επιτόπια παρουσία ισχυρών εναέριων δυνάμεων πυρόσβεσης.
Η λύση της υπαγωγής της Λέσβου στην επιχειρησιακή ευθύνη των δύο αεροσκαφών Canadair που θα εδρεύουν στη Σάμο, όπως αυτή προτείνεται από τον αρχηγό του πυροσβεστικού σώματος, ουσιαστικά καθιστά την Λέσβο «ανοχύρωτη πολιτεία» απέναντι στην λαίλαπα της πυρκαγιάς. Η απόσταση Λέσβου – Σάμου και ο στοιχειώδης χρόνος αντίδρασης των από αέρος δυνάμεων θα έχει ως αποτέλεσμα ο χρόνος αντίδρασης να μην είναι μικρότερος της μιάμισης ώρας στην καλύτερη περίπτωση, από τη στιγμή που θα ειδοποιηθούν τα αεροσκάφη στη Σάμο μέχρι να ρίξουν το πρώτο νερό στη Λέσβο. Αντίθετα η πολυετής εμπειρία από τη δράση της ΜΑΕΔΥ στη Λέσβο, έχει αποδείξει ότι ο χρόνος παρέμβασης δεν υπερβαίνει τα δεκαπέντε λεπτά για το πλέον απομεμακρυσμένο σημείο του νησιού.
Δεδομένου ότι η αποτελεσματικότητα της πυρόσβεσης συναρτάται άμεσα με τον χρόνο αντίδρασης η πρόταση του Αρχηγού του Πυροσβεστικού Σώματος, εάν υιοθετηθεί, εγγυάται ότι η Λέσβος θα γίνει παρανάλωμα του πυρός. Αυτό έχει βυθίσει σε βαθύτατη ανησυχία την τοπική κοινωνία η οποία και απαιτεί να διατηρηθούν στο νησί τα μέσα πυρόσβεσης που εγγυώνται την ασφάλεια της.
Ερωτάται ο κ. Υπουργός
Τι θα πράξει για να εγγυηθεί την διατήρηση της ΜΑΕΔΥ στην Λέσβο;
Ο Ερωτών Βουλευτής




Σπύρος Γαληνός
Μπορεί να μη συμφωνώ ούτε στο ελάχιστο με αυτά που λες,αλλά θα έδινα μέχρι και την τελευταία ρανίδα του αίματός μου για το δικαίωμά σου να συνεχίσεις να τα λες -ΒΟΛΤΑΙΡΟΣ