Μετά τις επιτυχίες που έχει σημειώσει το Πρακτορείο μας, από το 1980, και από το 2000 στο internet, συνεχίζουμε σταθερά, με νέα ρεκόρ δημοσιεύσεων και αναπαραγωγή των ρεπορτάζ μας στα ΜΜΕ στην Ελλάδα και στον κόσμο. www.vouli.net * Ανάρτηση των δελτίων τύπου σε 24ωρη βάση, καθώς και φωτογραφιών για την προβολή στα Μ.Μ.Ε. * Καταγράφουμε την πολιτική ιστορία του Ελληνισμού

22.9.10

Η Ροδούλα Ζήση για την ευρωπαϊκή Ψηφιακή Ατζέντα 2020

Αθήνα, 22 Σεπτεμβρίου 2010

Μεγάλο ενδιαφέρον είχε η κοινή συνεδρίαση της Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων και της Επιτροπής Έρευνας και Τεχνολογίας, κατά την οποία έγινε αναλυτική παρουσίαση του περιεχομένου και των προτεραιοτήτων της ευρωπαϊκής πολιτικής για τις ψηφιακές τεχνολογίες «Ψηφιακή Ατζέντα 2020».





Στη συνεδρίαση παρέστησαν υπηρεσιακοί παράγοντες της αρμόδιας Γενικής Διεύθυνσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, οι οποίοι ενημέρωσαν τους κκ Βουλευτές μέλη των Επιτροπών και τους ευρωβουλευτές και απήντησαν λεπτομερώς στα ερωτήματα και στις επισημάνσεις αυτών, τόσο ως προς την ευρωπαϊκή, όσο και ως προς την εθνική πτυχή του θέματος.



Στην τοποθέτησή της, η Αντιπρόεδρος της Βουλής και Βουλευτής Μαγνησίας κα Ροδούλα Ζήση, επεσήμανε, μεταξύ άλλων, τα εξής:

«Η πρωτοβουλία για την κατάρτιση και την παρουσίαση του ψηφιακού θεματολογίου για την Ευρώπη του 2020 πρέπει να πιστωθεί ως θετική και μάλιστα αναγκαία. Πράγματι, είναι κοινώς αποδεκτό ότι αν η Ευρώπη μείνει πίσω στις νέες τεχνολογίες που θα καθορίσουν το πρόσωπο της παγκόσμιας οικονομίας και της κοινωνίας τον 21ο αιώνα, δεν μπορεί να ελπίζει ότι θα είναι σε θέση να διατηρήσει το βιοτικό επίπεδο, την ποιότητα ζωής των πολιτών της, σε υψηλό επίπεδο. Επιπλέον, η ενσωμάτωση των νέων τεχνολογιών, με πρώτη την ψηφιακή τεχνολογία, είναι εκ των ων ουκ άνευ για τη διατήρηση της ανταγωνιστικότητας της ευρωπαϊκής οικονομίας.

Επιπλέον, οι νέες τεχνολογίες παρουσιάζουν μια μεγάλη ευκαιρία για χώρες που επιθυμούν να επενδύσουν σε ένα ανθρώπινο δυναμικό υψηλής ποιότητας και εξειδίκευσης, ώστε να τοποθετήσουν την οικονομική τους ανάπτυξη πάνω σε νέες βάσεις. Βάσεις που ορίζονται από την έξυπνη, τη βιώσιμη, την πράσινη ανάπτυξη με έμφαση στη γνώση, στην πληροφορία και στην αξιοποίηση της καινοτομίας. Η Ελλάδα είναι μια χώρα που θέλει και μπορεί να εδράσει τη μελλοντική της ανάπτυξη πάνω σε αυτές τις βάσεις. Ωστόσο, είναι ανώφελο να το επιχειρήσει σε απομόνωση από το άμεσο πολιτικό, οικονομικό και ιστορικό της περιβάλλον, δηλαδή την Ευρώπη. Το ίδιο ισχύει όχι μόνο για τα μικρά κράτη μέλη της Ένωσης, όπως η Ελλάδα, αλλά και για τα μεγάλα. Με άλλα λόγια, ο χώρος των νέων τεχνολογιών, είναι ένας χώρος προνομιακός για τη δημιουργία κοινών ευρωπαϊκών προγραμμάτων και πρωτοβουλιών που θα λειτουργήσουν ως πολλαπλασιαστές ισχύος, όσον αφορά τα τελικά αποτελέσματα.

Ζούμε σε μια εποχή κρίσεων, προκλήσεων, αλλά και μεγάλων ευκαιριών. Ο τρόπος να μετατρέψουμε την κρίση σε ευκαιρία, για να χρησιμοποιήσω μια φράση του πρωθυπουργού, είναι να εργαστούμε σοβαρά, σκληρά και με συγκεκριμένη στόχευση για την επίτευξη πολύ συγκεκριμένων, απτών και μετρήσιμων αποτελεσμάτων. Με άλλα λόγια, να περάσουμε από τη λέξη στην πράξη. Πώς μεταφράζεται αυτό όσον αφορά στην Ψηφιακή Ατζέντα; Θα πρέπει αφενός να έχουμε στη διάθεσή μας ένα σαφές και ορισμένο χρονοδιάγραμμα για την επίτευξη των στόχων του Ψηφιακού Θεματολογίου. Το χρονοδιάγραμμα αυτό θα πρέπει να περιέχει τόσο συγκεκριμένες ενέργειες, όσο και συγκεκριμένα κριτήρια αξιολόγησης της αποτελεσματικότητας αυτών των ενεργειών, καθώς και μια διαδικασία τακτικής αξιολόγησης ή ακόμη και αναθεώρησης πολιτικών. Επιπλέον, θα πρέπει να υπάρξει μια σειρά από νομοθετικές πρωτοβουλίες, ιδίως προς την κατεύθυνση της δημιουργίας μιας ενιαίας ευρωπαϊκής ψηφιακής αγοράς. Με τον τρόπο αυτό θα μετατραπεί η γενική ιδέα σε συγκεκριμένη πράξη.

Αυτό μας φέρνει και στο ζήτημα του κοινοβουλευτικού, του δημοκρατικού ελέγχου. Όπως σε κάθε σημαντική ευρωπαϊκή πρωτοβουλία που απαιτεί τη συνέργεια των κρατών μελών, ο έλεγχος αυτός κινείται προς δύο κατευθύνσεις. Πρώτον, προς την ίδια την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Δεύτερον, ο έλεγχος κατευθύνεται προς τις εθνικές κυβερνήσεις. Για το λόγο αυτό χρήσιμη κρίνεται μια συζήτηση για το ρόλο που θα κληθούν να παίξουν οι εθνικές κυβερνήσεις των κρατών μελών στην πραγμάτωση των στόχων της Ψηφιακής Ατζέντας.

Εν κατακλείδι, η πλήρης αξιοποίηση των ευκαιριών που παρουσιάζουν οι νέες τεχνολογίες, εν προκειμένω η τεχνολογία των ψηφιακών δικτύων, απαιτεί μια ενεργό σύμπραξη και συνεργασία ευρωπαϊκών και εθνικών θεσμών, και της κοινωνίας των πολιτών. Προσδοκούμε στη συνέχιση και στην ενδυνάμωση αυτού του διαλόγου, ώστε οι πράγματι φιλόδοξοι και θεμιτοί στόχοι που περιέχονται στο Ψηφιακό Θεματολόγιο να πραγματωθούν, προς όφελος των Ελλήνων, αλλά και όλων των Ευρωπαίων πολιτών.
Μπορεί να μη συμφωνώ ούτε στο ελάχιστο με αυτά που λες,αλλά θα έδινα μέχρι και την τελευταία ρανίδα του αίματός μου για το δικαίωμά σου να συνεχίσεις να τα λες -ΒΟΛΤΑΙΡΟΣ