Μετά τις επιτυχίες που έχει σημειώσει το Πρακτορείο μας, από το 1980, και από το 2000 στο internet, συνεχίζουμε σταθερά, με νέα ρεκόρ δημοσιεύσεων και αναπαραγωγή των ρεπορτάζ μας στα ΜΜΕ στην Ελλάδα και στον κόσμο. www.vouli.net * Ανάρτηση των δελτίων τύπου σε 24ωρη βάση, καθώς και φωτογραφιών για την προβολή στα Μ.Μ.Ε. * Καταγράφουμε την πολιτική ιστορία του Ελληνισμού

23.7.10

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ευάγγελος Αργύρης): Ο κ. Κατσούρας το ξέρει καλά το σύστημα υγείας. Παραμένουμε στην Ήπειρο και το λόγο έχει ο κ. Τσιρώνης, Βουλευτής Άρτας του ΠΑ.ΣΟ.Κ. Κάναμε μεγάλη προσπάθεια για το Εθνικό Σύστημα Υγείας στην Ήπειρο. Να δούμε αν θα συνεχιστεί τώρα.

ΟΜΙΛΙΑ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΠΑΣΟΚ ΑΡΤΑΣ ΔΗΜΗΤΡΗ ΤΣΙΡΩΝΗ
ΣΤΟ Α’ ΘΕΡΙΝΟ ΤΜΗΜΑ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΣΤΙΣ 21.7.2010



Επί της Αρχής του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης:
«Αναβάθμιση του Εθνικού Συστήματος Υγείας και λοιπές διατάξεις του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης»


ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ευάγγελος Αργύρης): Ο κ. Κατσούρας το ξέρει καλά το σύστημα υγείας.
Παραμένουμε στην Ήπειρο και το λόγο έχει ο κ. Τσιρώνης, Βουλευτής Άρτας του ΠΑ.ΣΟ.Κ. Κάναμε μεγάλη προσπάθεια για το Εθνικό Σύστημα Υγείας στην Ήπειρο. Να δούμε αν θα συνεχιστεί τώρα.

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΤΣΙΡΩΝΗΣ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, κυρία Υπουργέ, το σημερινό νομοσχέδιο για την αναβάθμιση του Εθνικού Συστήματος Υγείας έρχεται να βάλει τάξη σε ένα χάος και στις δυσλειτουργίες που άφησε πίσω της τα τελευταία έξι χρόνια η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας με την εγκατάλειψη του Εθνικού Συστήματος Υγείας, την απαξίωσή του, αλλά και την ουσιαστική κατάρρευσή του.
Όλα τα τελευταία χρόνια είδαμε τα χρέη των νοσοκομείων να διογκώνονται. Οι κυβερνήσεις της Νέας Δημοκρατίας μας κληροδότησαν χρέη ύψους 6,2 δισεκατομμυρίων ευρώ -αυτά τα χρέη που ρυθμίζουμε σήμερα με τις όποιες επιφυλάξεις μπορεί να έχει κάποιος, είναι όμως μια υποχρέωση του κράτους- και τη μεταστροφή του κόσμου στα ιδιωτικά νοσοκομεία. Διογκώθηκε έτσι ο ιδιωτικός τομέας της υγείας. Οι κυβερνήσεις του ΠΑ.ΣΟ.Κ. είχαν γεμίσει την Ελλάδα με τεράστια νοσοκομεία, με πανεπιστημιακά νοσοκομεία σε κάθε περιφέρεια της χώρας, με νομαρχιακά νοσοκομεία στις περισσότερες πόλεις, με κέντρα υγείας παντού για την παροχή πρωτοβάθμιας, δευτεροβάθμιας και τριτοβάθμιας περίθαλψης σε όλους τους πολίτες. Ο ιδιωτικός τομέας ήταν ένας συμπληρωματικός τομέας στο χώρο της υγείας. Δυστυχώς όμως τα τελευταία χρόνια ο ιδιωτικός τομέας έγινε κυρίαρχος από συμπληρωματικός. Εμείς είχαμε γεμίσει τη χώρα με πανεπιστημιακά νοσοκομεία, με τριτοβάθμια νοσοκομεία, με νομαρχιακά νοσοκομεία, κέντρα υγείας, αγροτικά ιατρεία. Μετά, ιδιωτικά νοσοκομεία, ιδιωτικά θεραπευτήρια, ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα, ιδιωτικά εργαστήρια ξεφύτρωσαν παντού σαν μανιτάρια. Σήμερα ο περισσότερος κόσμος έχει μεταστραφεί πλέον και εξυπηρετείται από τον ιδιωτικό τομέα. Υπήρξε πλήρης απαξίωση του ΕΣΥ.
Το ζήτημα του ΕΣΥ θα πρέπει να είναι η δωρεάν περίθαλψη, κυρία Υπουργέ. Αυτό είναι το πιο σημαντικό. Γιατί το ΕΣΥ το έχει ανάγκη αυτός που δεν μπορεί να αντιμετωπίσει τα ζητήματα της υγείας του. Δεν το έχει ανάγκη αυτός που έχει χρήματα. Αυτός που έχει χρήματα θα τη βρει την άκρη, θα τη βρει την υγεία του. Ξέρει πού θα πάει και πού θα απευθυνθεί.
Το Εθνικό Σύστημα Υγείας, όπως το οραματίστηκε ο Ανδρέας Παπανδρέου και ο Γιώργος Γεννηματάς, είναι να παρέχει δωρεάν περίθαλψη σε όλους τους πολίτες της χώρας. Να αισθάνεται ασφάλεια ο κάθε πολίτης ότι αν πάθει κάτι ο ίδιος ή κάποιο μέλος της οικογένειάς του θα είναι το κράτος αρωγός δίπλα του. Ότι θα μπορέσει να τον περιθάλψει, να του δώσει υγεία, να τον κάνει καλά.
Ότι εάν θα πέσει κάποιος στο δρόμο, να μπορεί κάποιος να τον μαζέψει, να τον σηκώσει, να τον πάει να βρει την υγεία του, να μη χρειαστεί να εκποιήσει κάποιο ακίνητο περιουσιακό του στοιχείο, να μην πουλήσει το σπίτι του για να βρει την υγεία του. Αυτό είναι το Εθνικό Σύστημα Υγείας που οραματίστηκε ο Γεώργιος Γεννηματάς επί Πρωθυπουργίας Ανδρέα Παπανδρέου και σε αυτό το σύστημα υγείας θα πρέπει να εμμείνουμε και αυτό είναι το μεγάλο στοίχημα που θα πρέπει να δώσουμε.
Το σημερινό νομοσχέδιο αντιμετωπίζει τον πυρήνα των προβλημάτων του Εθνικού Συστήματος Υγείας. Θα έλεγε κάποιος, μα είστε ευχαριστημένοι; Όχι, δεν είμαστε ευχαριστημένοι και άλλα θα μπορούσαν να γίνουν, αντιμετωπίζεται όμως ο βασικός κορμός και πυρήνας των προβλημάτων που έχει σήμερα το Εθνικό Σύστημα Υγείας. Επί μέρους, ενδεχομένως, διατάξεις και ρυθμίσεις θα μπορούσαν να γίνουν και θα γίνουν στην πορεία. Εδώ είναι η κυρία Υπουργός, άκουσε τόσα ζητήματα και θα τα ρυθμίσει και στη συνέχεια. Σε αυτήν την κατεύθυνση δεν είναι η ολοήμερη λειτουργία των νοσοκομείων, να λειτουργούν τα νοσοκομεία, οι κλινικές, όλα τα τμήματα των νοσοκομείων όλη την ημέρα;
Να μπορεί αυτός ο οποίος δεν μπορεί να πάει το πρωί στο ιατρείο, να πηγαίνει το απόγευμα στο νοσοκομείο και να πρέπει να πληρώσει; Πλέον καταργείται αυτό. Θα πηγαίνει με το βιβλιάριό του και το απόγευμα, όπως πήγαινε στα εργαστήρια. Δεν θα χρειάζεται να πληρώσει τον γιατρό στο δημόσιο νοσοκομείο, θα λειτουργεί όλη την ημέρα το νοσοκομείο. Ρυθμίζονται βασικά ζητήματα.
Και οι πανεπιστημιακοί γιατροί πλέον δεν θα έχουν έξω τα ιδιωτικά τους ιατρεία αλλά θα τα έχουν μέσα στο δημόσιο νοσοκομείο, μόνο εκεί θα μπορούν να λειτουργούν. Και αυτή ήταν μεγάλη αιμορραγία του δημόσιου συστήματος υγείας, ότι το πρωί ήταν οι πανεπιστημιακοί μέσα στο νοσοκομείο και το απόγευμα ο κόσμος πήγαινε στο ιδιωτικό του ιατρείο και πλήρωνε. Αυτό θα πρέπει να σταματήσει. Τώρα θα λειτουργήσει μέσα στο νοσοκομείο και θα πληρώνεται ο πανεπιστημιακός γιατρός από το ΕΣΥ, από τον κρατικό προϋπολογισμό και από τα ασφαλιστικά ταμεία που θα καλύπτουν τις παροχές τους. Αυτά είναι τα σημαντικότερα. Και δίνονται και μία σειρά κίνητρα, έτσι ώστε να μπορέσουν πραγματικά να στελεχωθούν και τα νοσοκομεία της περιφέρειας, που εκεί υπάρχει ένα πρόβλημα. Γίνονται ρυθμίσεις για την επάρκεια, για τη στελέχωση με νοσηλευτικό προσωπικό, με νέες διαδικασίες προσλήψεων. Όλα αυτά είναι ο βασικός κορμός των προβλημάτων σήμερα που έχει το Εθνικό Σύστημα Υγείας για να μπορέσει πραγματικά να παρέχει υγεία και μία σειρά άλλων ρυθμίσεων. Και η εφημερία βέβαια θα είναι για όλους, όχι για λίγους. Θα είναι για όλα τα τμήματα, όλες τις κλινικές, όλη την ημέρα, για τους νοσηλευτές, για τους γιατρούς, για το τεχνικό προσωπικό, για το διοικητικό προσωπικό. Δεν θα εξαιρείται κανείς. Θα δουλεύουν όλοι στο δημόσιο νοσοκομείο και θα αμείβονται με αυτό που πρέπει.
Συμφωνώ απόλυτα και ως πρώην Πρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Καπνού Ελλάδος με όλες αυτές τις ρυθμίσεις κατά του καπνίσματος σε κλειστούς χώρους. Θα πρέπει μόνο να προσέξετε μία διάταξη, κυρία Υπουργέ, που αφορά τα περίπτερα, να μην υπάρχει καμία διάκριση κατά αυτής της συμπαθούς τάξης των περιπτεράδων. Δώστε τους ένα τετραγωνικό γύρω από το περίπτερο, όσο είναι η τέντα τουλάχιστον, για να μπορούν και αυτοί να διαφημίζουν τα προϊόντα καπνού, όπως μπορούν να κάνουν στα υπόλοιπα σημεία πώλησης. Δείτε το. Νομίζω ότι αξίζει τον κόπο γιατί είναι μία τάξη που τελευταία και με τις ταμειακές μηχανές θεωρεί ότι έχει αδικηθεί.
Σε ό,τι αφορά τα περιφερειακά νοσοκομεία, θα πάω στο Νοσοκομείο της Άρτας. Το Νοσοκομείο της Άρτας είναι ένα από τα καλά περιφερειακά νοσοκομεία της χώρας που εξυπηρετεί τους πολίτες τριών νομών ουσιαστικά. Και όλη τη Δυτική Ελλάδα εξυπηρετεί με τη μονάδα εντατικής θεραπείας. Και Νομοί της Θεσσαλίας και της Δυτικής Μακεδονίας έρχονται στη μονάδα εντατικής θεραπείας. Και έχει γίνει αυτό με τις προσπάθειες όλου του προσωπικού του νοσοκομείου της Άρτας και των γιατρών και των νοσηλευτών και των διοικητικών υπαλλήλων και του τεχνικού προσωπικού. Έχουν δώσει μάχη να κρατήσουν αυτό το νοσοκομείο στο ύψος του. Αυτό το νοσοκομείο σήμερα το κληρονομήσαμε με χρέη 17.000.000 ευρώ, τεράστιο ποσό. Αυτά θα πρέπει να καλυφθούν, για να μπορέσει να λειτουργήσει εύρυθμα το νοσοκομείο.
Η νέα πτέρυγα που έγινε για τα εξωτερικά ιατρεία, δυστυχώς είναι μη λειτουργική. Θα πρέπει να γίνει ένας επανασχεδιασμός. Ο κ. Αβραμόπουλος όταν ήρθε πριν δυόμισι χρόνια έκοψε μία κορδέλα για να εγκαινιάσει την επέκταση του νοσοκομείου. Παρουσίασε μία μακέτα και είχε γίνει και μία προμελέτη και όλοι είχαμε πιστέψει ότι πραγματικά θα γίνει μία νέα πτέρυγα του νοσοκομείου. Αλλά αυτό το έργο της επέκτασης του νοσοκομείου της Άρτας δεν είχε σε καμία περίπτωση ενταχθεί σε κανένα πρόγραμμα του Υπουργείου Υγείας, ούτε καν στο ΕΣΠΑ. Αντιλαμβάνεσθε ότι δεν μπορεί να συνεχίσει έτσι. Θα πρέπει, κυρία Υπουργέ, η επέκταση του Νοσοκομείου της Άρτας να ενταχθεί κάπου για να μπορέσει να κατασκευαστεί και να λειτουργήσει.
Σε ό,τι αφορά το Κέντρο Αποκατάστασης ΑΜΕΑ στο παλαιό νοσοκομείο, εκεί έχει γίνει ανακαίνιση, είναι έτοιμο, έχει προσωπικό, έχει μεταταχθεί πάρα πολύ προσωπικό και με την οικεία βούληση των υπαλλήλων προσφέρουν εκ περιτροπής υπηρεσίες στο Νοσοκομείο για να μην κάθονται, γιατί δεν λειτουργεί. Και αυτό τιμά και τους ίδιους τους εργαζόμενους αλλά και τις δύο νέες διοικήσεις και του Νοσοκομείου και του Κέντρου Αποκατάστασης, έτσι ώστε να μπορέσουν να προσφέρουν υπηρεσίες. Είναι προς τιμή τους.
Θα πρέπει να λειτουργήσουν και τα Κέντρα Υγείας, με την αναβάθμισή τους στο Βουλγαρέλι, στην Άγναντα, αλλά παράλληλα θα πρέπει και αυτά τα αγροτικά ιατρεία τα οποία έχουν εξαγγελθεί και στην Κοινότητα Κομμένο -το οφείλει η πολιτεία- αλλά και στο Τετράκομο και στους Κωστακιούς και στο Κομπότι και οπουδήποτε έχει εξαγγελθεί αγροτικό ιατρείο θα πρέπει να υλοποιηθούν. Και στα Λεπιανά που έγινε η αναβάθμιση του αγροτικού ιατρείου, θα πρέπει να λειτουργήσει με πιο άρτιο τρόπο.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, όπως είπα και πριν, αυτό το σχέδιο νόμου που αντιμετωπίζει τον πυρήνα των βασικών προβλημάτων του ΕΣΥ, νομίζω ότι δεν υπάρχει κανένας λόγος κάποια πτέρυγα της Βουλής να μην το ψηφίσει. Είναι ένα νομοσχέδιο που κινείται στη σωστή κατεύθυνση. Νομίζω ότι αντιμετωπίζουμε τα πρώτα προβλήματα και έπεται συνέχεια. Σας καλώ όλους πραγματικά να υπερβούμε τις πολιτικές και κομματικές μας διαφορές και να ψηφίσουμε το νομοσχέδιο, ώστε να αναβαθμίσουμε το Εθνικό Σύστημα Υγείας για να μπορέσουμε να παρέχουμε σοβαρή υπηρεσία στους πολίτες, για να αποκτήσει πάλι το Εθνικό Σύστημα Υγείας κυρίαρχο ρόλο στο χώρο της υγείας και να μην είναι συμπληρωματικός του ιδιωτικού τομέα υγείας που σήμερα είναι, αλλά να καταστεί ο ιδιωτικός χώρος συμπληρωματικός του Εθνικού Συστήματος Υγείας.
Πιστεύω ότι αυτό το νομοσχέδιο θα έρθει να λύσει πολλά προβλήματα του Εθνικού Συστήματος Υγείας και της υγείας που παρέχεται στους Έλληνες πολίτες.
Ευχαριστώ.
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα του ΠΑ.ΣΟ.Κ.)
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ευάγγελος Αργύρης): Θα τολμήσω να προτείνω στο Τμήμα μείωση του χρόνου ομιλίας, γιατί όλοι υπερβαίνετε τα οκτώ λεπτά. Θα βάλουμε τον χρόνο στα επτά λεπτά, για να πηγαίνουμε στα οκτώ λεπτά. Συμφωνεί το Τμήμα;
ΠΟΛΛΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ: Μάλιστα, μάλιστα.
Μπορεί να μη συμφωνώ ούτε στο ελάχιστο με αυτά που λες,αλλά θα έδινα μέχρι και την τελευταία ρανίδα του αίματός μου για το δικαίωμά σου να συνεχίσεις να τα λες -ΒΟΛΤΑΙΡΟΣ