Μετά τις επιτυχίες που έχει σημειώσει το Πρακτορείο μας, από το 1980, και από το 2000 στο internet, συνεχίζουμε σταθερά, με νέα ρεκόρ δημοσιεύσεων και αναπαραγωγή των ρεπορτάζ μας στα ΜΜΕ στην Ελλάδα και στον κόσμο. www.vouli.net * Ανάρτηση των δελτίων τύπου σε 24ωρη βάση, καθώς και φωτογραφιών για την προβολή στα Μ.Μ.Ε. * Καταγράφουμε την πολιτική ιστορία του Ελληνισμού

1.6.10

Oι εξελίξεις στις Εξεταστικές Επιτροπές για Ζήμενς

Εντάσεις προκαλούν στο πολιτικό σκηνικό οι εξελίξεις στις Εξεταστικές Επιτροπές για Ζήμενς και Βατοπέδι. Σήμερα, στην Εξεταστική για τη Ζήμενς έχουν κληθεί να καταθέσουν οι πρώην υπουργοί κ.κ. Βύρων Πολύδωρας και Παναγιώτης Χηνοφώτης για την υπόθεση του C4I.



«Είναι γνωστό ότι η κυβέρνηση έχει θέσει το θέμα της διαφάνειας στη δημόσια ζωή και της καταπολέμησης της διαφθοράς σε ύψιστη προτεραιότητα», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής και επεσήμανε ότι ως αντιπολίτευση το ΠΑΣΟΚ είχε ζητήσει από τη ΝΔ την από κοινού σύσταση εξεταστικών επιτροπών «έστω και εάν υπήρχε θέμα να κληθούν και δικά μας στελέχη του παρελθόντος».

Η Νέα Δημοκρατία επιμένει στην κλήτευση και εξέταση του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη, αλλά και του πρώην υπουργού Μεταφορών και Επικοινωνιών Χάρη Καστανίδη (νυν υπουργού δικαιοσύνης) και των στενών συνεργατών του Κώστα Σημίτη, Θεόδωρου Τσουκάτου και Γιώργου Πανταγιά.

Σε ενημέρωση του επικεφαλής των βουλευτών της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην επιτροπή, Κωνσταντίνου Τζαβάρα, τονίσθηκε ότι κρίνεται απαραίτητη η κατάθεση του κ. Καστανίδη γιατί ήταν εκείνος που κλήθηκε να διαχειριστεί το Σεπτέμβριο του 1997 την υπογραφή δεκάδων προγραμματικών συμβάσεων ύψους 1 τρισ. δραχμών που έδιναν τη δυνατότητα στο δημόσιο να προχωρεί σε απευθείας αναθέσεις.

Στην προσπάθεια του κ. Καστανίδη για εξασφάλιση διαφάνειας, συνέχισε ο κ.Τζαβάρας, πρότεινε τη δημιουργία Ανεξάρτητης Αρχής Προμηθειών του Δημοσίου που θα διασφάλιζε όρους διαφάνειας στο εγχείρημα.

Μάλιστα, υπενθύμισε ο βουλευτής, την ίδια περίοδο ο κ. Καστανίδης δεχόταν συντροφικά μαχαιρώματα για την επιμονή του. Στην επιστολή, δε, που έστειλε προς τον πρωθυπουργό επεσήμαινε ότι "η παρουσία του ήταν εμπόδιο στην πραγματοποίηση των σχεδίων κάποιων στην κυβέρνηση".

Μετά την παραίτηση Καστανίδη ανέλαβε ο κ. Μαντέλης. Κατά τον κ. Τζαβάρα θα πρέπει λοιπόν ο τότε πρωθυπουργός να διευκρινίσει ποιοι είχαν σχέδια ή είχαν στηρίξει σχέδια πάνω στις προγραμματικές συμφωνίες και διοχέτευσαν απαξιωτικά σενάρια σε βάρος του κ. Καστανίδη.

Στο μεταξύ τριβές δημιουργεί η δημοσιοποίηση από εφημερίδες είδησης για έγγραφο που κατατέθηκε στην επιτροπή και από το οποίο προκύπτει εμπλοκή και χρηματισμός υπουργού της κυβέρνησης της ΝΔ.

Ο βουλευτής της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κωνσταντίνος Τζαβάρας κατήγγειλε στους δημοσιογράφους ότι παρόμοιο έγγραφο που φέρεται να είναι ιδιόγραφο σημείωμα του φυγόδικου πρώην ισχυρού άνδρα της Ζήμενς Μιχάλη Χριστοφοράκου, δεν υπάρχει στη δικογραφία, ενώ το ανεζήτησε και δεν το βρήκε στη γραμματεία της επιτροπής.

Κατά τον ίδιο, δεν νοείται να "αποσύρεται" έγγραφο, ενώ ως προς την ουσία, έκανε λόγο για πλαστό ή χαλκευμένο έγγραφο ή προϊόν ψευδούς βεβαίωσης, αλλά σε κάθε περίπτωση συνιστά "απόπειρα φτηνού συμψηφισμού".

Αντιθέτως η Βασιλική Τσόνογλου, βουλευτής του ΠΑΣΟΚ και μέλος της επιτροπής δίδοντας εξηγήσεις στους δημοσιογράφους μίλησε για email και όχι ιδιόχειρο σημείωμα, ότι προέρχεται από τον ΝYDESIGNGROUP@AOL.COM και παραλήπτης είναι ο MARIO KATSIKAS@FARAN.GR με μεταφρασμένη αναφορά "να δοθεί το 50% των συμφωνηθέντων στο μέλος του υπουργικού συμβουλίου" και ημερομηνία 11/3/2008 χωρίς αναφορά σε ποσό.

Σημείωσε ότι το έγγραφο περιέχεται στη δικογραφία και έχει επισήμως μεταφραστεί από το υπουργείο Εξωτερικών.

Από την πλευρά της ΝΔ σχολιάστηκε ότι οι εξηγήσεις ανατρέπουν τα όσα εγράφησαν: "Από το Σάββατο μέχρι σήμερα ο Χριστοφοράκος έγινε ΝYDESIGNGROUP, το χειρόγραφο έγινε ηλεκτρονικό μήνυμα και ο άνθρωπος του υπουργικού συμβουλίου έγινε γαλάζιος υπουργός".

Η ΝΔ χαρακτηρίζει ύποπτη την προέλευση του συγκεκριμένου mail από τη στιγμή που δεν έχει εισαχθεί μέσω αποδεικτικού υλικού, ούτε έχει χαρακτηριστικό αριθμό ταυτότητας όπως όλα τα έγγραφα της δικογραφίας.

Σημείωσε δε ότι η τότε κυβέρνηση είτε απέφευγε να τοποθετηθεί, είτε αποχωρούσε από τη Βουλή για να αποκρύψει την αλήθεια και να επέλθει παραγραφή των αδικημάτων των υπουργών της.

«Είμαστε αποφασισμένοι να φτάσουμε αυτή τη διαδικασία έως το τέλος και να αποδοθούν ευθύνες όπου κι αν προκύψουν», υπογράμμισε ο κ. Πεταλωτής.

Κληθείς να σχολιάσει την επιμονή της ΝΔ να κληθεί ο πρώην πρωθυπουργός Κ. Σημίτης στην εξεταστική επιτροπή για τη Siemens, ο κ. Πεταλωτής τόνισε ότι η ΝΔ, η οποία δεν διασφάλισε στην διακυβέρνησή της τη διαφάνεια, αλλά αντίθετα υπέθαλπε συμπεριφορές έκνομες, έχει έστω και τώρα την ευκαιρία να αποδείξει ότι αντελήφθη τι σημαίνει διαφάνεια και ποια είναι η απαίτηση επιτέλους των καιρών.

«Η ΝΔ θα κριθεί με βάση το τι θέση θα πάρει στην εξεταστική επιτροπή για όλους όσοι μπορεί να εμπλέκονται ή μπορούν να συμβάλλουν στη διερεύνηση της αλήθειας», συμπλήρωσε.

Ο κ. Πεταλωτής σημείωσε ότι η διαφάνεια και η διαφθορά δεν έχει χρώμα, δεν υπάρχει πράσινη, μπλε και κόκκινη διαφάνεια και τόνισε ότι «σήμερα είναι ευκαιρία για την πολιτική ζωή της χώρας, επιτέλους να ανατραπεί αυτό το αίσθημα ατιμωρησίας που υπήρχε».

Για το εάν πρέπει να κληθεί ο κ. Κ. Σημίτης στην εξεταστική επιτροπή, ο κ. Πεταλωτής τόνισε ότι άποψη της κυβέρνησης είναι ότι πρέπει να σεβόμαστε το νόμο και το Σύνταγμα.

«Οι εξεταστικές επιτροπές έχουν την αυτοτέλεια και αυτονομία τους και καλούν όποιους μάρτυρες κρίνουν ότι πρέπει να κληθούν», σημείωσε ο κ. Πεταλωτής και συμπλήρωσε ότι «εμείς ως κυβέρνηση υπερασπιζόμαστε το κράτος δικαίου χωρίς μικροκομματικές αντιμετωπίσεις».

Ερωτηθείς εάν αποτελεί λόγο κλήσης του κ. Κ. Σημίτη στην εξεταστική επιτροπή, η επιστολή παραίτησης που του είχε στείλει, επί πρωθυπουργίας του, ο τότε υπουργός Μεταφορών και νυν υπουργός Δικαιοσύνης Χ. Καστανίδης, καθώς είχε αντικατασταθεί τότε από τον κ. Μαντέλη, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επανέλαβε ότι αυτό είναι θέμα της εξεταστικής.

Επεσήμανε δε ότι θέση της κυβέρνησης ειδικότερα για τους πρώην πρωθυπουργούς είναι ότι καλούνται εφόσον μπορούν να συμβάλλουν ουσιαστικά στη διερεύνηση της αλήθειας.

«Είναι θέμα της εξεταστικής επιτροπής», είπε ο κ. Πεταλωτής, ερωτηθείς εάν θα έπρεπε ίσως να κληθεί ο κ. Καστανίδης στην εξεταστική για να πει τι εννοούσε όταν έγραφε αυτή την επιστολή.

«Ο Κ. Σημίτης απάντησε σε αυτά τα υπονοούμενα αλλά με αυτά δεν μπορούμε να πάμε μπροστά», ανέφερε ο κ. Πεταλωτής σχετικά με τα υπονοούμενα που άφησε ο κ. Τ. Μαντέλης και πρόσθεσε ότι «εφόσον υπάρχουν απόψεις παλαιότερων στελεχών είμαστε διατεθειμένοι να τις ακούσουμε».

Σημείωσε δε ότι «θα πρέπει να προχωρήσουμε χωρίς μικροψυχίες, χωρίς κανιβαλισμούς και με συγκεκριμένα στοιχεία που ξεκαθαρίζουν τη δημόσια ζωή, αλλιώς αν φτάσουμε με ψιθύρους, υπόνοιες και υπονοούμενα να καταδικάζουμε πολιτικά πρόσωπα, τότε ακριβώς τον αντίθετο σκοπό εξυπηρετούμε, να συγκαλύπτουμε και όχι να αποκαλύπτουμε».

Για το εάν μπορεί να συμβάλλει ο κ. Σημίτης στη διερεύνηση της υπόθεσης ΖΙΜΕΝΣ, είπε ότι αυτό είναι κριτήριο που θα εξετάσει η εξεταστική επιτροπή.

Ερωτηθείς σχετικά, ο κ. Πεταλωτής είπε ότι εφόσον αποδειχτεί ότι έχουν πάει χρήματα σε κομματικά ταμεία φυσικά υπάρχει θέμα αντιμετώπισης, αλλά επισήμανε ότι το θέμα που είχε τεθεί στο ΠΑΣΟΚ έχει διερευνηθεί από το κόμμα.

«Εμείς είμαστε υπέρ τη διαφάνειας και στα οικονομικά των κομμάτων και έχουμε κάνει συγκεκριμένες προτάσεις και θα περάσουν νομοθετικά ώστε τα κόμματα να έχουν διαφανή οικονομικά στοιχεία, τουλάχιστον από εδώ και πέρα», υπογράμμισε.

Δήλωση Τσουκάτου και Πανταγιά

Αγωγή σε βάρος του βουλευτή της ΝΔ και μέλους της Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής για την υπόθεση της Siemens, Παναγιώτη Καμμένου, κατέθεσε το πρώην στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, Θεόδωρος Τσουκάτος.

Ο συνεργάτης του πρώην πρωθυπουργού, Κ. Σημίτη, διεκδικεί από τον κ. Καμμένο το ποσό των 200.000 ευρώ ως αποζημίωση για ηθική βλάβη που, όπως υποστηρίζει, υπέστη από συκοφαντικές και εξυβριστικές φράσεις, τις οποίες χρησιμοποίησε σε βάρος του, στην Επιτροπή, ο βουλευτής.

Ο κ. Τσουκάτος επαναλαμβάνει ότι το ένα εκατομ. μάρκα, που έλαβε από τη Siemens το παράδωσε στο ΠΑΣΟΚ και τονίζει ότι θέτει στη διάθεση της Δικαιοσύνης όλους τους λογαριασμούς του. Αναφέρει, επίσης, ότι θα διαθέσει το όποιο επιδικασθέν ποσό στο γηροκομείο Λεωνιδίου.

Ο πρώην διευθυντής του Γραφείου Τύπου του πρώην Πρωθυπουργού κ. Κώστα Σημίτη, Γιώργος Πανταγιάς, σχετικά με τις εξελίξεις στην υπόθεση Siemens, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

"Με μεγάλη μου έκπληξη πληροφορήθηκα από τα δελτία ειδήσεων ότι το κόμμα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης ζητά να κληθώ από την Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής που διερευνά την υπόθεση της Siemens.

Θέλω κατηγορηματικά να δηλώσω ότι ουδεμία σχέση έχω με την υπόθεση αυτή. Ενδεχόμενη κλήση μου δεν έχει να βοηθήσει σε τίποτα το έργο της Επιτροπής.

Αν η Νέα Δημοκρατία ενδιαφέρεται για την αλήθεια, κανένας δρόμος δε μπορεί να την οδηγήσει σε εμένα. Εκτός και αν μοναδική της επιδίωξη είναι να ενοχοποιήσει άκριτα και σκόπιμα όποιον συμμετείχε από οποιαδήποτε θέση στη διακυβέρνηση Σημίτη ή συνεργάστηκε στενά με τον πρώην Πρωθυπουργό.

Σε κάθε περίπτωση, αυτή της η επιλογή δεν οδηγεί μόνο στον άδικο διασυρμό προσώπων όπως εγώ, που καμία σχέση δεν έχουν με την υπόθεση. Κυρίως συνιστά προσπάθεια κατασυκοφάντησης μιας κυβερνητικής θητείας που με το έργο της και τη δουλειά της οδήγησε τη χώρα σε σημαντικές επιτυχίες, επιτυχίες που μας έκαναν όλους υπερήφανους".

Παράταση ζητά η ΝΔ

Την παράταση επί ένα τετράμηνο, των εργασιών της Εξεταστικής Επιτροπής που διερευνά την υπόθεση της Μονής Βατοπεδίου, ζήτησε η ΝΔ στον απόηχο και των δημοσιευμάτων που συνδέουν το όνομα του Άκη Τσοχατζόπουλου, με εταιρείες που διαχειρίζονταν χρήματα της Μονής.

Τυπικά, η ΝΔ ζητά την νέα παράταση των εργασιών, προκειμένου να ανοιχθούν και να ελεγχθούν όλοι οι λογαριασμοί της Μονής και των συνεργασθεισών με αυτήν εταιρειών, προκειμένου να αποδειχθεί η ύπαρξη ή μη, ροής πολιτικού χρήματος - όπως επίσης και για να διεξαχθεί πραγματογνωμοσύνη που θα καταδείξει την ύπαρξη ζημίας του Δημοσίου (σ.σ. τέτοιου είδους πραγματογνωμοσύνη, δεν έχει ακόμη παραγγελθεί).

"Δεν νοείται οικονομικό σκάνδαλο χωρίς χρηματισμό των εμπλεκομένων και αποδεδειγμένη ζημία του φερομένου ως ζημιωθέντος", σημειώνουν οι βουλευτές της ΝΔ που μετέχουν στην Επιτροπή.

Η αξιωματική αντιπολίτευση καλεί επίσης την κυβέρνηση να επιστρέψει στις επιλογές του Γ. Παπαθανασίου και της συντριπτικής πλειοψηφίας του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, σχετικά με την διαδικασία επιστροφής των παραχωρηθέντων ακινήτων στο Δημόσιο - με αποδοχή δηλαδή, της πρότασης της Μονής Βατοπεδίου για επιστροφή στην προ των επίμαχων ανταλλαγών κατάσταση και με εγκατάλειψη της οδού της δικαστικής διεκδίκησης των ακινήτων, που η κυβέρνηση ακολουθεί.

Η ΝΔ σε κάθε περίπτωση, συνδέει την πρότασή της για παράταση των εργασιών της Επιτροπής, με τα δημοσιεύματα, που εμπλέκουν το όνομα του Άκη Τσοχατζόπουλου στη ροή των κεφαλαίων της Μονής Βατοπεδίου, η διερεύνηση της οποίας δεν έχει ολοκληρωθεί.

Υπενθυμίζεται ότι τα δημοσιεύματα, φέρουν τον Άκη Τσοχατζόπουλο να νοικιάζει την οικία στην οποία μένει, από αμερικανική εταιρεία που αγόρασε το κτίσμα από την κυπριακή εταιρεία TORCASO Investment που διαχειριζόταν κεφάλαια της Μονής, χωρίς - σύμφωνα πάντα με τα δημοσιεύματα - να είναι αυταπόδεικτη η δυνατότητα του πρώην υπουργού, να δικαιολογεί την καταβολή των ενοικίων βάσει των εισοδημάτων του.
Μπορεί να μη συμφωνώ ούτε στο ελάχιστο με αυτά που λες,αλλά θα έδινα μέχρι και την τελευταία ρανίδα του αίματός μου για το δικαίωμά σου να συνεχίσεις να τα λες -ΒΟΛΤΑΙΡΟΣ