Μετά τις επιτυχίες που έχει σημειώσει το Πρακτορείο μας, από το 1980, και από το 2000 στο internet, συνεχίζουμε σταθερά, με νέα ρεκόρ δημοσιεύσεων και αναπαραγωγή των ρεπορτάζ μας στα ΜΜΕ στην Ελλάδα και στον κόσμο. www.vouli.net * Ανάρτηση των δελτίων τύπου σε 24ωρη βάση, καθώς και φωτογραφιών για την προβολή στα Μ.Μ.Ε. * Καταγράφουμε την πολιτική ιστορία του Ελληνισμού

22.6.10

Τοποθέτηση Ροντούλη στη Βουλή για τον αγωγό Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη «Ενεργειακά βατράχια Ελλάδα και Βουλγαρία»

«Αφού τόσο η Κυβέρνηση του ΠΑ.ΣΟ.Κ., όσο και η προηγούμενη Κυβέρνηση της Ν.Δ. ήταν υπέρ της υλοποίησης του «έργου», τις πταίει;», ρώτησε ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΛΑ.Ο.Σ. και βουλευτής Λάρισας κ. Αστέριος Ροντούλης ξεκινώντας την ομιλία του στη Βουλή για το θέμα του αγωγού Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη.





«Στο ζήτημα του αγωγού Πύργου-Αλεξανδρούπολη ισχύει η φράση «όταν μαλώνουν τα βουβάλια, την πληρώνουν τα βατράχια». Η Ελλάδα και η Βουλγαρία είναι τα «βατράχια» σε μία ενεργειακής φύσεως διελκυστίνδα που έχει αναπτυχθεί μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών από τη μια μεριά και της Ρωσίας από την άλλη.
Σύμφωνα με έγκυρους γεωπολιτικούς αναλυτές, οι Ηνωμένες Πολιτείες βρίσκονται πίσω από την βουλγαρική άρνηση για συγκεκριμένους γεωστρατηγικούς λόγους της υπερδύναμης.
Πρώτον, δεν αρέσει στις ΗΠΑ η οποιαδήποτε ρωσική έξοδος στα θερμά ύδατα της Μεσογείου σε συνδυασμό με την επανεμφάνιση του ρωσικού παράγοντα στα Βαλκάνια. Θεωρούν τη βαλκανική ενδοχώρα ως το μαλακό υπογάστριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης που πρέπει να ελέγχεται από τις Ηνωμένες Πολιτείες ή στη χειρότερη περίπτωση γι’ αυτές, από μία συνεργατική δομή Ηνωμένων Πολιτειών και Ευρωπαϊκής Ένωσης. Πάντως όχι από τη Ρωσία.
Δεύτερον, οι Αμερικανοί έχουν μία ψύχωση μ' αυτό που λέμε εξάρτηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης από τους ρωσικούς υδρογονάνθρακες. Άρα, λοιπόν, θέλουν να μειώσουν την ενεργειακή εξάρτηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης από το ρωσικό παράγοντα και μπλοκάρουν το έργο.
Η Ελλάδα πρέπει να αντιδράσει, όχι μόνο γιατί ένα έργο εθνικής σημασίας τείνει να απονεκρωθεί, αλλά γιατί τίθεται και ένα ζήτημα ενεργειακής εξάρτησης της Ελλάδας από την Τουρκία με ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται σε περίπτωση ελληνοτουρκικής κρίσης.
Άρα, εάν οι μεγάλοι ενεργειακοί παίκτες Ρωσία και Ηνωμένες Πολιτείες έχουν αυτή την προδιάθεση εμείς πρέπει να τους θέσουμε ένα γεωπολιτικής φύσεως ερώτημα: Θέλουν οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ρωσία όλα τα ενεργειακά τους «αυγά» στο καλάθι της Τουρκίας και μόνο; Δηλαδή, θα ωφεληθεί η υπερδύναμη των Ηνωμένων Πολιτειών ή η Ρωσία εάν ο κομβικός ενεργειακός παίκτης στην περιοχή είναι η Τουρκία; Νομίζω ότι η απάντηση και των δύο θα είναι αρνητική, ιδιαίτερα σήμερα λόγω της απόκλισης που υπάρχει, μεταξύ της πολιτικής των Ηνωμένων Πολιτειών και της σύγχρονης εξωτερικής πολιτικής του Τούρκου Πρωθυπουργού και του Νταβούτογλου.
Η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να ενεργοποιηθεί διπλωματικά. Η αδράνεια σε τέτοιες κρίσιμες στιγμές κοστίζει».
Μπορεί να μη συμφωνώ ούτε στο ελάχιστο με αυτά που λες,αλλά θα έδινα μέχρι και την τελευταία ρανίδα του αίματός μου για το δικαίωμά σου να συνεχίσεις να τα λες -ΒΟΛΤΑΙΡΟΣ