Μετά τις επιτυχίες που έχει σημειώσει το Πρακτορείο μας, από το 1980, και από το 2000 στο internet, συνεχίζουμε σταθερά, με νέα ρεκόρ δημοσιεύσεων και αναπαραγωγή των ρεπορτάζ μας στα ΜΜΕ στην Ελλάδα και στον κόσμο. www.vouli.net * Ανάρτηση των δελτίων τύπου σε 24ωρη βάση, καθώς και φωτογραφιών για την προβολή στα Μ.Μ.Ε. * Καταγράφουμε την πολιτική ιστορία του Ελληνισμού

31.5.10

Ενημέρωση από τον ΑΝΥΠΕΞ, κ. Δ. Δρούτσα, στη Βουλή

Αθήνα, 31 Μαΐου 2010
Ενημέρωση από τον ΑΝΥΠΕΞ, κ. Δ. Δρούτσα, στη Βουλή για τη στρατιωτική επιχείρηση του Ισραήλ

Ευχαριστώ πολύ κ. Πρόεδρε για το χρόνο που μου δίνετε, επειδή τα γεγονότα είναι πολύ επίκαιρα θα ήθελα και από το βήμα της Βουλής να ενημερώσω για τις τελευταίες εξελίξεις.




Θα μου επιτρέψετε να ξεκινήσω λέγοντας ότι βάσει της έως τώρα επίσημης ενημέρωσης από το Υπουργείο Εξωτερικών του Ισραήλ, στους καταλόγους των θυμάτων και των τραυματιών, ευτυχώς, δεν αναφέρονται ονόματα Ελλήνων πολιτών - αυτό θα ήθελα πρώτα απ' όλα να τονίσω.



Βεβαίως, η Πρεσβεία μας είναι σε συνεχή επαφή με τις ισραηλινές αρχές, ώστε να εξασφαλίσουμε και την ασφαλή επιστροφή όλων των Ελλήνων πολιτών στην πατρίδα μας. Τα πρώτα άτομα, από ό,τι πληροφορούμαι, προγραμματίζεται να επιστρέψουν ήδη αύριο στην Ελλάδα.



Τώρα, για τα γεγονότα που συνέβησαν σήμερα το πρωί ανοιχτά της Γάζας, θα ήθελα να είμαι εξ αρχής σαφής: πρόκειται για ένα τραγικό και θλιβερό συμβάν και δεν υπάρχει καμία δικαιολογία για την υπέρμετρη βία που ασκήθηκε από τις ισραηλινές δυνάμεις.



Στις οικογένειες των θυμάτων θα ήθελα να εκφράσω και από το βήμα της Βουλής των Ελλήνων, τα ειλικρινά μου συλλυπητήρια.



Οφείλω να επισημάνω ότι από την πρώτη στιγμή που εκδήλωσαν την πρόθεσή τους οι διοργανωτές, ο κύριος γνώμονας των ενεργειών του Υπουργείου Εξωτερικών ήταν η πρόνοια να μην τεθεί σε κίνδυνο η ασφάλεια των Ελλήνων συμμετεχόντων. Αυτή ήταν και είναι πάντα η βασική μας προτεραιότητα.



Για το λόγο αυτό, οι υπηρεσίες του Υπουργείου Εξωτερικών, τόσο στην Κεντρική όσο και στην Εξωτερική Υπηρεσία, κινήθηκαν με τις κατάλληλες παραστάσεις, στη βάση αυτής της προτεραιότητας, και βρίσκονται σε διαρκή ετοιμότητα και επαγρύπνηση.



Ταυτόχρονα, όμως ,ενημερώσαμε τους διοργανωτές για τις προθέσεις των ισραηλινών Αρχών να ανακόψουν τον πλου των σκαφών, καθώς και για τους κινδύνους που θα ενείχε το εγχείρημά τους. Έχουμε δηλώσει, επίσης, τη θέση μας ότι οποιαδήποτε δραστηριότητα Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης πρέπει να ασκείται ελεύθερα, εφόσον βεβαίως είναι σύννομη. Είναι δε προφανές, επιτρέψτε μου να προσθέσω, ότι ακριβώς το σύννομο ή μη μιας τέτοιας δραστηριότητας, δεν μπορεί να κρίνεται μονομερώς από κανέναν. Μέτρο των ενεργειών όλων μας, είναι καιπρέπει να είναι το Διεθνές Δίκαιο και ο πλήρης σεβασμός του.



Σήμερα το πρωί εξέφρασα στον Πρέσβη του Ισραήλ στην Αθήνα την έντονη διαμαρτυρία μας για την επιχείρηση αυτή των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων και τον τρόπο που διεξήχθη. Ζήτησα, επίσης, να υπάρξει η δέουσα μέριμνα για την ασφάλεια όλων των Ελλήνων πολιτών που συμμετείχαν. Επίσης, του ανακοίνωσα την απόφαση της Ελληνικής Κυβέρνησης να διακοπεί η κοινή στρατιωτική άσκηση, που διεξαγόταν αυτές τις ημέρες και να αναβληθεί η προγραμματισμένη για αύριο επίσκεψη του Αρχηγού του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας του Ισραήλ εδώ στην Αθήνα.



Συγχρόνως, βρισκόμαστε από την πρώτη στιγμή σε επαφή και συντονισμό με τους Ευρωπαίους εταίρους μας. Όπως θα ξέρετε, η Υψηλή Εκπρόσωπος για τις Εξωτερικές Σχέσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης η κα Catherine Ashton, ζήτησε ήδη από τον ισραηλινό Υπουργό Εξωτερικών να πραγματοποιηθεί ενδελεχής έρευνα σχετικά με τις συνθήκες υπό τις οποίες εξελίχθηκαν αυτά τα γεγονότα.



Τέλος, θέλω με αυτή την αφορμή να επαναλάβω και τη θέση της χώρας μας σχετικά με τη συνεχιζόμενη κρίση στη Λωρίδα της Γάζας, που αποτέλεσε και την αφορμή της αποστολής. Υπενθυμίζω ότι η Ελλάδα από την πρώτη στιγμή απηύθυνε έκκληση για τον άμεσο τερματισμό των εχθροπραξιών και τη διασφάλιση εκ μέρους του Ισραήλ ανθρωπιστικών διαδρόμων. Στη διεθνή Διάσκεψη Δωρητών του Σαρμ ελ Σέιχ η Ελλάδα συνεισέφερε για την ανασυγκρότηση της Γάζας σημαντική ανθρωπιστική και οικονομική βοήθεια, η οποία διεκπεραιώνεται δια της Παλαιστινιακής Αρχής και των μηχανισμών των διεθνών οργανισμών.



Εργαστήκαμε και εργαζόμαστε συστηματικά, τόσο σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης, όσο και διμερώς, για την επιτυχή έκβαση της ειρηνευτικής διαδικασίας, η οποία μόλις επανενεργοποιήθηκε με τη μορφή των εκ του σύνεγγυς συνομιλιών. Απώτερος στόχος μας είναι η εξεύρεση συνολικής δίκαιης και βιώσιμης λύσης του Παλαιστινιακού, στη βάση της αρχής των δυο κρατών, με τη δημιουργία ενός βιώσιμου μελλοντικού Παλαιστινιακού κράτους, που θα συνυπάρχει με το Ισραήλ, σε συνθήκες ειρήνης και ασφάλειας.



Αυτό είναι και το μείζον διακύβευμα αυτές τις ώρες: να μην διαταραχθούν ανεπανόρθωτα εκείνες οι συνθήκες, που θα επιτρέψουν στην ειρηνευτική διαδικασία να καταλήξει σε κάποια θετικά αποτελέσματα προς όφελος τόσο του παλαιστινιακού, όσο και του ισραηλινού λαού.



Για τον σκοπό αυτό, θα ήθελα να σας ενημερώσω ότι βρισκόμαστε σε συνεχή επαφή με διάφορους παράγοντες ιδιαίτερα της περιοχής - όπως ήδη είπα, την Υψηλή εκπρόσωπο για τις εξωτερικές σχέσεις της την κα Ashton, την Ισπανική Προεδρία, δηλαδή τον Υπουργό Εξωτερικών της Ισπανίας τον κ. Moratinos, καθώς είχε και ο Πρωθυπουργός σήμερα τηλεφωνικές επαφές με τον Υπουργό Εξωτερικών του Ισραήλ και τον Τούρκο Πρωθυπουργό και είναι προγραμματισμένες σήμερα ακόμη τηλεφωνικές επικοινωνίες του Πρωθυπουργού, με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας τον κ. Χριστόφια, τον Παλαιστίνιο Πρόεδρο τον Μαχμούτ Αμπάς, καθώς και το Γενικό Γραμματέα του Αραβικού Συνδέσμου Αμρ Μούσα.

Ευχαριστώ πάρα πολύ.
Μπορεί να μη συμφωνώ ούτε στο ελάχιστο με αυτά που λες,αλλά θα έδινα μέχρι και την τελευταία ρανίδα του αίματός μου για το δικαίωμά σου να συνεχίσεις να τα λες -ΒΟΛΤΑΙΡΟΣ