Μετά τις επιτυχίες που έχει σημειώσει το Πρακτορείο μας, από το 1980, και από το 2000 στο internet, συνεχίζουμε σταθερά, με νέα ρεκόρ δημοσιεύσεων και αναπαραγωγή των ρεπορτάζ μας στα ΜΜΕ στην Ελλάδα και στον κόσμο. www.vouli.net * Ανάρτηση των δελτίων τύπου σε 24ωρη βάση, καθώς και φωτογραφιών για την προβολή στα Μ.Μ.Ε. * Καταγράφουμε την πολιτική ιστορία του Ελληνισμού

27.4.10

ΡΟΝΤΟΥΛΗΣ Γ. ΑΣΤΕΡΙΟΣ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΟΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΛΑ.Ο.Σ. ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΛΑΡΙΣΑΣ

Ερώτηση
Προς την αξιότιμη Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων
Θέμα: «Απόσυρση ηλικιακού κριτηρίου από την καταβολή εξισωτικής αποζημίωσης».



Όπως είναι γνωστό η εξισωτική αποζημίωση είναι πρόγραμμα οικονομικής ενίσχυσης για τη στήριξη των κτηνοτρόφων ορεινών και μειονεκτικών περιοχών, προκειμένου μέσω της αντιστάθμισης των απωλειών εισοδήματος και του πρόσθετου κόστους, απόρροια των φυσικών μειονεκτημάτων, να ενθαρρυνθούν στη συνέχιση της γεωργικής τους δραστηριότητας.
Σύμφωνα με την Πρόσκληση Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος του έτους 2009 που είχε υπογραφεί από τον τότε Γενικό Γραμματέα του ΥΠΑΑΤ κ. Σκιαδά, μεταξύ των κριτηρίων επιλογής (γεωργικό εισόδημα, εξωαγροτικό εισόδημα, τρόπος αξιοποίησης της εκμετάλλευσης) είχε εισαχθεί και η ηλικία των δικαιούχων, μοριοδοτώντας τους κτηνοτρόφους 18-30 ετών με 200 μόρια, 31-50 ετών με 100 μόρια και 51-65 ετών με 50 μόρια.
Η εφαρμογή του ηλικιακού κριτηρίου για την μοριοδότηση των δικαιούχων ήταν ένα μεγάλο λάθος, λόγω του ότι οι περισσότεροι κτηνοτρόφοι είναι μεγάλης ηλικίας και κατά συνέπεια θα συγκέντρωναν μικρό αριθμό μορίων, κάτι που θα είχε άμεσες επιπτώσεις στην αποζημίωσή που θα ελάμβαναν.
Ενώ, λοιπόν, θα περίμενε κανείς από τη νέα Κυβέρνηση του ΠΑ.ΣΟ.Κ. να διορθώσει τα πράγματα, αυτή έκανε το ακριβώς αντίθετο, αφού σύμφωνα με τη νέα Πρόσκληση Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος για το έτος 2010 που υπογράφει ο νέος Γ.Γ. του ΥΠΑΑΤ κ. Κανελλόπουλος, το ηλικιακό κριτήριο διατηρείται με δύο κατηγορίες αντί για τις τρεις που υπήρχαν, μοριοδοτώντας τους κτηνοτρόφους 18-30 ετών με 200 μόρια και 31-65 ετών με 100 μόρια.
Η διατήρηση του ηλικιακού κριτηρίου αλλά και η τεράστια καθυστέρηση στην καταβολή της εξισωτικής αποζημίωσης προηγουμένων ετών στερεί τους κτηνοτρόφους από οικονομικούς πόρους που τους έχουν μεγάλη ανάγκη, ιδιαίτερα στη σημερινή δύσκολη οικονομική συγκυρία.
Συνεπώς, ερωτάται ο κ. Υπουργός:
1. Είναι μέσα στις προθέσεις του Υπουργείου να αποσύρει το ηλικιακό κριτήριο τροποποιώντας κατάλληλα την πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος;
2. Πότε, επιτέλους, θα πληρωθούν οι εξισωτικές αποζημιώσεις των προηγουμένων ετών;
Μπορεί να μη συμφωνώ ούτε στο ελάχιστο με αυτά που λες,αλλά θα έδινα μέχρι και την τελευταία ρανίδα του αίματός μου για το δικαίωμά σου να συνεχίσεις να τα λες -ΒΟΛΤΑΙΡΟΣ