Μετά τις επιτυχίες που έχει σημειώσει το Πρακτορείο μας, από το 1980, και από το 2000 στο internet, συνεχίζουμε σταθερά, με νέα ρεκόρ δημοσιεύσεων και αναπαραγωγή των ρεπορτάζ μας στα ΜΜΕ στην Ελλάδα και στον κόσμο. www.vouli.net * Ανάρτηση των δελτίων τύπου σε 24ωρη βάση, καθώς και φωτογραφιών για την προβολή στα Μ.Μ.Ε. * Καταγράφουμε την πολιτική ιστορία του Ελληνισμού

27.4.10

Κύρια σημεία της ομιλίας του Προέδρου του ΛΑ.Ο.Σ., κ. Γ. Καρατζαφέρη, στη σημερινή ενημέρωση στη Βουλή από τον Υπουργό Οικονομικών, κ. Γεώργιο Παπακωνσταντίνου, για την ενεργοποίηση του μηχανισμού στήριξης της χώρας.

Κύρια σημεία της ομιλίας του Προέδρου του ΛΑ.Ο.Σ., κ. Γ. Καρατζαφέρη, στη σημερινή ενημέρωση στη Βουλή από τον Υπουργό Οικονομικών, κ. Γεώργιο Παπακωνσταντίνου, για την ενεργοποίηση του μηχανισμού στήριξης της χώρας
Aθήνα , 26 Απριλίου 2010


Κύρια σημεία της ομιλίας του Προέδρου του ΛΑ.Ο.Σ., κ. Γ. Καρατζαφέρη, στη σημερινή ενημέρωση στη Βουλή από τον Υπουργό Οικονομικών, κ. Γεώργιο Παπακωνσταντίνου, για την ενεργοποίηση του μηχανισμού στήριξης της χώρας.



Για το ρόλο του ΔΝΤ:

Έχω την αίσθηση πως σε λάθος ανθρώπους απευθύνεστε πλέον για αλλαγή πλεύσης. Άλλος ψηφίστηκε στις 4 Οκτωβρίου και άλλος κυβερνά από την Παρασκευή. Ας μην έχουμε ψευδαισθήσεις. Κι αν θέλει ο κ. Παπακωνσταντίνου ή οποιοσδήποτε άλλος να παρεκκλίνει, δεν μπορεί. Ήρθε στα πράγματα το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Αυτό κάνει κουμάντο. Και αν θα θέλαμε τις οποιεσδήποτε αιτιάσεις και ενστάσεις έχουμε και εσείς και εγώ και αρκετοί άλλοι μέσα στην αίθουσα, θα έπρεπε να τις υποβάλουμε σε εκείνους οι οποίοι θα μας βάλουν «τα δύο πόδια σε ένα παπούτσι». Μην έχετε καμία ψευδαίσθηση ότι θα υπάρξει κανενός είδους άμυνα σε ό,τι αυτοί αποφασίσουν, γιατί δεν έχουμε πλέον τις δυνάμεις.



ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΥΘΥΝΕΣ

Πράγματι, η Ν.Δ. έφερε τα πράγματα στο απόλυτο ναδίρ. Κύριε Υπουργέ, μπορείτε να με διαψεύσετε για τα νούμερα που θα χρησιμοποιήσω. Την τελευταία διετία αυξήθηκαν οι δημόσιες δαπάνες, με την Κυβέρνηση Καραμανλή, 6 δις, που σημαίνει ότι είναι το μισό του ελλείμματος. Όταν περνάει το 80% δεν υπάρχει τρόπος επιστροφής, ούτε με μάγια και αυτός ήταν ο βασικός λόγος πιστεύω που εγκαταλείφθηκε με τέτοιο τρόπο η εξουσία. Έρχεται, λοιπόν, η περίοδος του ΠΑ.ΣΟ.Κ.. Πιστεύω ότι ήταν άμαθοι και κατεγράφη μία απειρία. Λάθη επί λαθών, πολλά στόματα να λένε κουβέντες, μαζέματα, απλώματα, που οδήγησαν τα spread εκεί που τα οδήγησαν και ταυτόχρονα τους κερδοσκόπους να κάνουν αυτό πάρτυ.



ΜΠΟΡΟΥΣΑΜΕ ΝΑ ΑΠΟΦΥΓΟΥΜΕ ΤΟ ΔΝΤ;

ΥΠΗΡΞΕ ΠΡΟΤΑΣΗ ΓΙΑ 25 ΔΙΣ ΜΕ 4,85% ΕΠΙΤΟΚΙΟ;

Μπορούσαμε μετά από ένα χρονικό διάστημα να αποφύγουμε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (Δ.Ν.Τ.); Αυτό είναι το ερώτημα. Υπήρξαν προσφορές; Υπήρξαν κεφάλαια, τα οποία προσεφέρθησαν στην Κυβέρνηση πέντε ημέρες πριν φτάσουμε στο Δ.Ν.Τ.; Έγινε πρόταση κ. Υπουργέ, για 25 δις με 4,85% επιτόκιο; Και από ποιον; Υπήρξε δυνατότητα από κράτος που δεν είναι στην ομάδα κρούσης της Δύσης - γιατί αυτό το παλαιομοδίτικο «ανήκομεν εις την Δύσιν» μας έχει φάει. Ανήκουμε όπου είναι το συμφέρον του ελληνικού λαού. Υπήρξε άλλη πρόταση για 10 δις ευρώ για δέκα χρόνια με 3%; Εγώ περιμένω απαντήσεις αν υπήρξε ή όχι.



ΓΙΑΤΙ ΑΠΟ ΤΟ ΚΑΣΤΕΛΟΡΙΖΟ - ΣΕ ΣΚΗΝΙΚΟ ΜΕ «ΚΑΡΑΒΑΚΙΑ»;

Πιστεύω, λοιπόν, ότι υπήρχαν εναλλακτικές λύσεις. Όταν έχεις 300 δις στην άκρη σε ακίνητη περιουσία, δύο ημέρες πριν καταφύγετε στον μηχανισμό στήριξης , έχεις την κινητήριο δύναμη να προχωρήσεις. Πιστεύω, λοιπόν, ότι πρυτάνευσαν άλλοι λόγοι.





Θέλω να πιστεύω και ελπίζω να ήταν μόνο φοβικοί οι λόγοι που μας οδήγησαν όπως μας οδήγησαν. Υπήρχαν υπουργοί την περασμένη Παρασκευή μέσα στην Αίθουσα, που δεν ήξεραν καν ότι από το Καστελόριζο θα αναγγελθεί η προσφυγή στο μηχανισμό;- και διερωτήθην άραγε, γιατί στο Καστελόριζο.

Έπρεπε να υπάρχει ως σκηνικό τα καραβάκια; Αυτή ήταν η θεσμικότητα που επιβάλλεται γι’ αυτό το ύψιστο γεγονός; Δεν θα μπορούσε επιτέλους να γίνει μέσα στο Ζάππειο, σε μία επίσημη ανακοίνωση, με την παρουσία εκείνων που θα έπρεπε; Δεν το γνώριζαν, λοιπόν, κάποιοι υπουργοί. Για να δείτε πού πατάτε, κ. Υπουργέ, εγώ σας λέω, κάντε την ενημέρωση αυτή που κάνετε σε εμάς, στη δική σας Κοινοβουλευτική Ομάδα και βάλτε ένα παραβάν να δείτε εάν θα μαζέψετε 160 ψήφους. Διαφωνεί μεγάλο κομμάτι.



ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟ ΙΔΙΟ ΤΟ ΚΥΒΕΡΝΩΝ ΚΟΜΜΑ

Ή μήπως δεν γνωρίζετε ότι το τριήμερο αυτό που ακολούθησε, δεν υπήρξαν άνθρωποι μέσα από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑ.ΣΟ.Κ. που ήθελαν να φύγουν και τους συγκρατούσαν με χίλια ζόρια; Ή μήπως δεν ξέρετε ότι χθες το βράδυ επικοινώνησε κορυφαίος τραπεζίτης από τον οποίο εξαρτάται η εξέλιξη του πράγματος, έξω φρενών, με την απόφαση που ελήφθη την Παρασκευή; Θέλω να πω ότι τα πράγματα δεν είναι καλύτερα απ’ ό,τι ήταν την Πέμπτη, με τον τρόπο που έγινε όλη η υπόθεση.



ΣΤΙΣ 25 ΜΑΡΤΙΟΥ ΦΟΡΕΣΑΤΕ ΣΤΟ ΛΑΟ 3 ΘΗΛΙΕΣ ΑΝΤΙ ΓΙΑ ΜΙΑ

Και έρχομαι σε αυτό το περίφημο «Σύμφωνο της 25ης Μαρτίου». Τι πετύχατε; Γιατί, αντί να φορέσουμε μία θηλιά στον Ελληνικό λαό, να φορέσουμε τρεις; Η μία θηλιά ήταν να πάμε μόνο στο Δ.Ν.Τ. που θα μας έπνιγε βέβαια, αλλά δεν θα είχαμε την κυρία Μέρκελ. Τώρα έχετε βάλει ως δεύτερη θηλιά την κυρία Μέρκελ και ως τρίτη θηλιά, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Έρχομαι και σας ερωτώ, κ. Υπουργέ, μπορείτε αύριο το πρωί να πείτε ότι θέλετε το Δ.Ν.Τ. με το 2% και τα σκληρά μέτρα μέρος των οποίων περιέγραψε ο κ. Τσίπρας και δεν παίρνω το τοκογλυφικό 5% της Ευρώπης; Ή μπορείτε να πείτε, ότι παίρνετε το τοκογλυφικό 5% της Ευρώπης, αλλά δεν ακουμπάω το 2% του Δ.Ν.Τ. που μου βάζει τα δύο πόδια σε ένα παπούτσι; Τι πετύχατε;



Η ΜΕΡΚΕΛ ΔΑΝΕΙΖΕΤΑΙ ΜΕ 2,2% ΚΑΙ ΜΑΣ ΔΑΝΕΙΖΕΙ ΜΕ 5%!

Πετύχατε να δανείζεται η κυρία Μέρκελ με 2,2% και να μας τα δίνει με 5%, τοκογλυφικά; Όταν σας το είπα μέσα στην Αίθουσα, είδα ένα χαμόγελο αμηχανίας από τον Πρωθυπουργό. Τα είπε ο Σουλτς, που είναι δική σας κοινοβουλευτική ομάδα μέσα στο Ευρωκοινοβούλιο, ότι «αυτό που επιχειρείται εις βάρος της Ελλάδας είναι τοκογλυφία». Ποια είναι η επιτυχία; Το 5% όταν έρχονται και σας δίνουν 4,85% λίγες ημέρες μετά;



ΜΕ ΠΕΤΡΟΠΟΛΕΜΟ ΔΕΝ ΣΩΖΕΤΑΙ Η ΧΩΡΑ

Πολύ φοβούμαι, λοιπόν, ότι δεν μπορούμε να αισιοδοξούμε. Πρέπει να βρούμε αισιοδοξία να δώσουμε στον Ελληνικό λαό. Για να υπάρχει, όμως, αισιοδοξία, πρέπει να υπάρξει και μία εθνική συνεννόηση. Δεν είναι δυνατόν να υπάρχει αυτό το εύκολο πετροβόλημα στην τζαμαρία που στεγάζεται σήμερα η Ελλάδα.



Θα καταγραφεί σήμερα το βράδυ, στην επίσημη δημοσκόπηση που κάνει το MEGA και θα δουν κάποιοι εκ των «πετροβολούντων» ότι ο ελληνικός λαός δεν τους παρακολουθεί.



ΕΘΝΙΚΗ ΣΥΝΕΝΝΟΗΣΗ

Εγώ κάνω μια δημόσια έκκληση. Έχετε φέρει την Ελλάδα σε ένα σημείο, από το οποίο εμείς δεν μπορούμε να την τραβήξουμε, όσο και να φωνάζουμε οι υπόλοιποι τέσσερις.

Ελάτε, όμως, να κάνουμε ένα μίνιμουμ εθνικής συνεννόησης πώς θα αντιμετωπίσουμε τις ορδές του Δ.Ν.Τ..Μην το παίρνετε μόνοι σας.

Δείξατε ότι τα χέρια σας, κ. υπουργέ, είναι αδύναμα και φάνηκε από τον τρόπο με τον οποίο χειριστήκατε το θέμα. Εγώ πιστεύω ότι εάν υπάρξει μια εθνική συνεννόηση, θα μπορέσουμε να ξεφύγουμε. Να σας θυμίσω ότι την πρώτη φορά που η Ελλάδα πτώχευσε, ύστερα από τρία χρόνια διοργάνωσε τους πρώτους Ολυμπιακούς Αγώνες. Να σας θυμίσω ότι τότε κάναμε και μεγάλα έργα, όπως ήταν ο Ισθμός της Κορίνθου.



ΝΑ ΠΟΥΜΕ ΤΗΝ ΑΛΗΘΕΙΑ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ ΚΑΙ ΓΙΑ ΟΛΑ

Πρέπει κάποια στιγμή να πούμε αλήθειες. Να φέρετε ενώπιον της Βουλής τις αλήθειες για τους Ολυμπιακούς Αγώνες, 50 δισεκατομμύρια. Όπου γίνονται Ολυμπιακοί Αγώνες υπάρχει μια σχέση 2,5 προς 7,5, διαγωνισμοί και ανάθεση. Μόνο στην Ελλάδα ήταν ανάποδα 7,5 προς 2,5, με ανάθεση.

Το τι σημαίνει ανάθεση λίγο ως πολύ όλοι το ξέρουμε, τι πάρτι έγινε. Να μας πείτε αυτές οι αναθέσεις γίνανε, αυτά τα λεφτά είναι, εκεί βρήκαμε υπερτιμολογήσεις. Επιτέλους, δεν θα πληρώσει κάποιος; Δεν πρέπει κάποιος να πάει φυλακή; Υπάρχει κάποιος Βουλευτής από όλους που να πήγε στην περιφέρεια του και να μην άκουσε το αίτημα «κάποιος να πάει φυλακή»;

Για να δώσουμε ένα μήνυμα στον ελληνικό λαό, ότι επιτέλους δεν τα κουκουλώνουμε. Λέμε στον Έλληνα, «Βάλε το κεφάλι μέσα και δούλευε, αλλά θα πάει φυλακή αυτός που πρέπει να πάει φυλακή». Πιστεύω ότι δεν νομιμοποιούμαστε να βάλουμε τα δύο πόδια σ' ένα παπούτσι στον Έλληνα πρώτον, αν δεν του εξηγήσουμε ποιοι ήταν οι υπεύθυνοι για την κατάρρευση της χώρας και δεύτερον εάν και εμείς δεν κάνουμε ακόμη μια πρόσθετη θυσία. Ξέρω ότι ενοχλώ.

Όλοι οι Βουλευτές λένε ότι δεν φτάνουν τα χρήματα. Όταν λες του άλλου ότι έρχεται η απόλυση, θα σου φορολογήσω τα 700 ευρώ, περιμένει μια πρόσθετη θυσία από σένα.

ΠΡΩΤΟΙ ΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΘΥΣΙΕΣ

Εάν δεν βάλουμε το χέρι στην καρδιά πρώτον, να ομονοήσουμε στο βαθμό που μπορούμε να ομονοήσουμε ενώπιον της κατάστασης και δεύτερον να δεχτούμε εμείς κάποιες θυσίες, τότε πολύ φοβάμαι ότι ο λαός θα βγει στους δρόμους με συνέπειες απρόβλεπτες και απρόοπτες, κάτι που πρέπει να αποφύγουμε. Τους κάνουμε τη ζωή δύσκολη, τους παίρνουμε δάκρυα και ιδρώτα, μην τους αναγκάσουμε να καταθέσουν και αίμα.
Μπορεί να μη συμφωνώ ούτε στο ελάχιστο με αυτά που λες,αλλά θα έδινα μέχρι και την τελευταία ρανίδα του αίματός μου για το δικαίωμά σου να συνεχίσεις να τα λες -ΒΟΛΤΑΙΡΟΣ