Μετά τις επιτυχίες που έχει σημειώσει το Πρακτορείο μας, από το 1980, και από το 2000 στο internet, συνεχίζουμε σταθερά, με νέα ρεκόρ δημοσιεύσεων και αναπαραγωγή των ρεπορτάζ μας στα ΜΜΕ στην Ελλάδα και στον κόσμο. www.vouli.net * Ανάρτηση των δελτίων τύπου σε 24ωρη βάση, καθώς και φωτογραφιών για την προβολή στα Μ.Μ.Ε. * Καταγράφουμε την πολιτική ιστορία του Ελληνισμού

23.4.10

Συγκεκριμένα προβλέπεται ότι η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας θα παρακολουθεί τις τιμές διϋλιστηρίου, χονδρικής και τις λιανικές, με βάση τα στοιχεία που υποβάλουν οι επιχειρήσεις αλλά και τις τιμοληψίες του υπουργείου, και θα παραπέμπει στην Επιτροπή Ανταγωνισμού τυχόν εναρμονισμένες πρακτικές ή άλλες στρεβλώσεις του υγιούς ανταγωνισμού. Το ίδιο νομοσχέδιο προβλέπει ότι εργασίες σε σπίτια που έχουν στόχο τη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης και τη χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας μπορούν να χρηματοδοτούνται από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων. Η διαδικασία θα καθοριστεί με υπουργική απόφαση που θα προβλέπει τις επιλέξιμες κατηγορίες σπιτιών και τις επιλέξιμες παρεμβάσεις, το είδος και το ποσοστό της χρηματοδότησης, τη διαδικασία και τα δικαιολογητικά υποβολής αιτήσεων, κ.α. Ο κορμός του νομοσχεδίου περιλαμβάνει διατάξεις για απλοποίηση των διαδικασιών αδειοδότησης των μονάδων ηλεκτροπαραγωγής από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας. Αλλαγές (σε σχέση με τις αρχικές ανακοινώσεις) επήλθαν στις διατάξεις με τις οποίες δίνονται κίνητρα (μειωμένα τιμολόγια ρεύματος) στους καταναλωτές των περιοχών όπου εγκαθίστανται μονάδες ΑΠΕ. Προβλέπεται συγκεκριμένα ότι οι ηλεκτροπαραγωγοί θα επιστρέφουν το 1 % του τζίρου τους στους οικιακούς καταναλωτές του ΟΤΑ στον οποίο είναι εγκατεστημένοι, με προτεραιότητα σε εκείνους που βρίσκονται στο ίδιο διαμέρισμα και με κλίμακα ανάλογα με την κατανάλωση ώστε να ωφελούνται πρώτα οι καταναλωτές με χαμηλό λογαριασμό. Το νομοσχέδιο προβλέπει ακόμη ότι έως τις 31.12.2019, όλα τα νέα κτίρια θα πρέπει να καλύπτουν το σύνολο της ενεργειακής τους κατανάλωσης με ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, συμπαραγωγή ηλεκτρισμού και θερμότητας, συστήματα τηλεθέρμανσης σε κλίμακα περιοχής ή οικοδομικού τετραγώνου, καθώς και σε αντλίες θερμότητας. Για τα κτίρια του Δημοσίου η υποχρέωση αυτή θα τεθεί σε ισχύ πέντε χρόνια νωρίτερα, το 2014.

Κατατέθηκε στη Βουλή το ν/σ για τις ΑΠΕ

Μέτρα για την αγορά καυσίμων και επιδοτήσεις για εργασίες εξοικονόμησης ενέργειας στα σπίτια περιλαμβάνει μεταξύ άλλων το νομοσχέδιο για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας που κατατέθηκε στη Βουλή και δόθηκε στη δημοσιότητα από το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής.



Συγκεκριμένα προβλέπεται ότι η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας θα παρακολουθεί τις τιμές διϋλιστηρίου, χονδρικής και τις λιανικές, με βάση τα στοιχεία που υποβάλουν οι επιχειρήσεις αλλά και τις τιμοληψίες του υπουργείου, και θα παραπέμπει στην Επιτροπή Ανταγωνισμού τυχόν εναρμονισμένες πρακτικές ή άλλες στρεβλώσεις του υγιούς ανταγωνισμού.

Το ίδιο νομοσχέδιο προβλέπει ότι εργασίες σε σπίτια που έχουν στόχο τη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης και τη χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας μπορούν να χρηματοδοτούνται από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων. Η διαδικασία θα καθοριστεί με υπουργική απόφαση που θα προβλέπει τις επιλέξιμες κατηγορίες σπιτιών και τις επιλέξιμες παρεμβάσεις, το είδος και το ποσοστό της χρηματοδότησης, τη διαδικασία και τα δικαιολογητικά υποβολής αιτήσεων, κ.α.

Ο κορμός του νομοσχεδίου περιλαμβάνει διατάξεις για απλοποίηση των διαδικασιών αδειοδότησης των μονάδων ηλεκτροπαραγωγής από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας. Αλλαγές (σε σχέση με τις αρχικές ανακοινώσεις) επήλθαν στις διατάξεις με τις οποίες δίνονται κίνητρα (μειωμένα τιμολόγια ρεύματος) στους καταναλωτές των περιοχών όπου εγκαθίστανται μονάδες ΑΠΕ. Προβλέπεται συγκεκριμένα ότι οι ηλεκτροπαραγωγοί θα επιστρέφουν το 1 % του τζίρου τους στους οικιακούς καταναλωτές του ΟΤΑ στον οποίο είναι εγκατεστημένοι, με προτεραιότητα σε εκείνους που βρίσκονται στο ίδιο διαμέρισμα και με κλίμακα ανάλογα με την κατανάλωση ώστε να ωφελούνται πρώτα οι καταναλωτές με χαμηλό λογαριασμό.

Το νομοσχέδιο προβλέπει ακόμη ότι έως τις 31.12.2019, όλα τα νέα κτίρια θα πρέπει να καλύπτουν το σύνολο της ενεργειακής τους κατανάλωσης με ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, συμπαραγωγή ηλεκτρισμού και θερμότητας, συστήματα τηλεθέρμανσης σε κλίμακα περιοχής ή οικοδομικού τετραγώνου, καθώς και σε αντλίες θερμότητας. Για τα κτίρια του Δημοσίου η υποχρέωση αυτή θα τεθεί σε ισχύ πέντε χρόνια νωρίτερα, το 2014.
Μπορεί να μη συμφωνώ ούτε στο ελάχιστο με αυτά που λες,αλλά θα έδινα μέχρι και την τελευταία ρανίδα του αίματός μου για το δικαίωμά σου να συνεχίσεις να τα λες -ΒΟΛΤΑΙΡΟΣ