Μετά τις επιτυχίες που έχει σημειώσει το Πρακτορείο μας, από το 1980, και από το 2000 στο internet, συνεχίζουμε σταθερά, με νέα ρεκόρ δημοσιεύσεων και αναπαραγωγή των ρεπορτάζ μας στα ΜΜΕ στην Ελλάδα και στον κόσμο. www.vouli.net * Ανάρτηση των δελτίων τύπου σε 24ωρη βάση, καθώς και φωτογραφιών για την προβολή στα Μ.Μ.Ε. * Καταγράφουμε την πολιτική ιστορία του Ελληνισμού

5.3.10

ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ Κ.Ο. ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ

ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ Κ.Ο. ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ
ΣΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΜΕΤΡΑ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ


Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, η εικόνα που έχει σήμερα η Βουλή -τη στιγμή που η κοινωνία βράζει, τη στιγμή που δεν υπάρχει Έλληνας και Ελληνίδα που να μην αναλογίζεται, τι λαίλαπα είναι αυτή που μας βρήκε- είναι μια εικόνα κωμωδίας. Μια Βουλή που με τη διαδικασία του κατεπείγοντος, συζητάει μέσα σε μια διαδικασία εξπρές, λίγων ωρών, τα χειρότερα, τα σκληρότερα μέτρα που έχουν έρθει στο Ελληνικό Κοινοβούλιο από τη μεταπολίτευση και μετά.
Μια εικόνα κωμωδίας, και ευθύνη γι’ αυτή την εικόνα, έχουν τα τρία κόμματα που επικρότησαν αυτή τη διαδικασία αλλά απ’ ότι φαίνεται βρίσκουν και διευκόλυνση στην απόφαση της ηγεσίας του Κομμουνιστικού Κόμματος να μη κάνει δύσκολη τη ζωή των κυβερνητικών Βουλευτών.
Αγαπητοί συνάδελφοι, κυρίες και κύριοι της κυβέρνησης, πρέπει να το καταλάβετε. Δύο άνθρωποι μόνο, μείνανε να σας στηρίζουν σε αυτή τη χώρα, ο ένας είναι αυτός που έρχεται, τώρα μπαίνει στην Αίθουσα και βγήκε πριν από λίγο για να μη μιλήσει πριν από εμένα. Ο κ. Καρατζαφέρης. Ο άλλος είναι ο κ. Μητσοτάκης, που βγήκε πριν από μια εβδομάδα στους τηλεοπτικούς σταθμούς για να μας πει πόσο δύσκολα περνάνε οι τραπεζίτες και ότι οι Έλληνες εργαζόμενοι πρέπει να κάνουν και άλλες θυσίες.
Αλήθεια, αισθάνεστε ευχάριστα; Αισθάνεστε ευχάριστα με αυτή τη στήριξη; Να τους χαίρεστε και να σας χαίρονται! Άραγε τι γνώμη θα έχουν τώρα όλοι εκείνοι οι πολίτες ψηφοφόροι του ΠΑΣΟΚ που ήλπισαν, εξαπατήθηκαν για άλλη μια φορά πριν από 4 μήνες και ήλπισαν ότι θα αλλάξει πολιτική, ότι θα έρθουν καλύτερες μέρες στον τόπο. Και βλέπουν σήμερα εσάς να εφαρμόζετε μια ακόμη χειρότερη πολιτική απ’ αυτή που εφήρμοσε η Νέα Δημοκρατία και να κυβερνάτε με τη στήριξη του κ. Μητσοτάκη και με ακροδεξιά ουρά.
Πώς θα αισθάνονται αυτή τη στιγμή, οι ψηφοφόροι σας.
Κυρίες και κύριοι της κυβέρνησης,
Οι εργαζόμενοι θα σας τιμωρήσουν! Θα σας τιμωρήσουν γιατί τους κοροϊδέψατε! Διαλύσατε την κοινωνική συνοχή, διαλύσατε το εισόδημα των δημόσιων υπαλλήλων και τώρα «εξ αντανακλάσεως» όπως ξεδιάντροπα λέτε, θα διαλύσετε και το εισόδημα των ιδιωτικών υπαλλήλων.
Δεν τολμήσατε να τα πείτε και να τα κάνετε αυτά τον Οκτώβριο. Πέντε μήνες μετά, με τα «φίλια μέσα», να σας υποστηρίζουν και να παίζουν το σενάριο σας ώστε να τρομοκρατηθεί ο κόσμος και να πειστεί ότι πρέπει να γίνουν θυσίες. Να γίνει και πάλι ο κόσμος της εργασίας το κορόιδο που θα την πληρώσει.
Αλλά τώρα έρχεται η ώρα της κρίσης. Δεν θα σας φτάνουν πια κανάλια, τηλεοπτικοί σταθμοί, ραδιοφωνικοί σταθμοί για να σας στηρίζουν. Όσο και να σας υποστηρίξουν, όσο και να τρομοκρατήσουν την ελληνική κοινωνία, τα πράγματα έχουν αλλάξει, διότι ο βρεγμένος τη βροχή δεν τη φοβάται.
Και σήμερα κύριε Υπουργέ, δε μπορείτε απ’ ότι κατάλαβα να επικαλεστείτε τις αγαπημένες σας δημοσκοπήσεις –τρεις φορές στη Βουλή επικαλεστήκατε τις δημοσκοπήσεις σε δικές μου ερωτήσεις- για να μας πείτε ότι η κοινωνία σας στηρίζει. Και δεν σας είδα να μας εγκαλείτε με το γνώριμό σας αλαζονικό ύφος, ότι είμαστε στον κομματικό μας σωλήνα ενώ εσείς είστε έξω στην κοινωνία. Πηγαίνετε λοιπόν έξω στην κοινωνία! Πηγαίνετε στους ψηφοφόρους σας, στην περιφέρειά σας και πείτε τους, γιατί λοιπόν είναι αναγκαίο να θυσιαστεί για άλλη μια φορά ο Έλληνας εργαζόμενος.
Δεν σας είδα να το κάνετε αυτό, βεβαίως διότι ήρθε η πρώτη δημοσκόπηση σήμερα το πρωί που δείχνει ότι το 70% των πολιτών να διαφωνεί με τις επιλογές σας.
Και ένα ακόμη πιο απειλητικό 80% να υποστηρίζει ότι έρχεται μεγάλη κοινωνική αναταραχή.
Και είστε εσείς, εσείς είστε οι αποκλειστικοί υπεύθυνοι γι αυτό που έρχεται.
Φτιάξατε ένα σκιάχτρο για να δικαιολογήσετε την αδυναμία σας να ορθώσετε ανάστημα και να προχωρήσετε σε ρήξεις. Φτιάξατε ένα σκιάχτρο προκειμένου να δικαιολογήσετε το ότι δεν θα εφαρμόζατε τις προεκλογικές σας υποσχέσεις. Φτιάξατε μια παγίδα, τη παγίδα της χρεοκοπίας και πέσατε εσείς πρώτοι μέσα σε αυτή την παγίδα. Και το χειρότερο βέβαια είναι όχι ότι πέσατε εσείς, αλλά ότι παρασύρατε μαζί σας και ολόκληρη την ελληνική κοινωνία.
Μας μιλήσατε για χρεοκοπία πριν καν μας μιλήσουν οι διεθνείς κερδοσκόποι, οι οίκοι της τοκογλυφίας και της λαμογιάς που αξιολογούν τη δυνατότητα δανεισμού της χώρας. Πριν καν μιλήσουν τα διεθνή παπαγαλάκια για τη χρεοκοπία της Ελλάδας, πρώτοι εσείς μιλήσατε.
Γιατί κύριοι της κυβέρνησης να χρεοκοπήσει η Ελλάδα; Γιατί λέτε έχει υψηλό έλλειμμα. Είναι η μόνη χώρα με υψηλό έλλειμμα;
Η Βρετανία, η Γαλλία, η Ισπανία γιατί αυτές δεν κινδυνεύουν με χρεοκοπία;
Γιατί λέτε ότι ταυτόχρονα έχουμε και υψηλό δημόσιο χρέος που θα φτάσει στο 125% του ΑΕΠ;
Τότε γιατί κύριοι της κυβέρνησης, δέκα χρόνια τώρα δεν χρεοκόπησαν και άλλες χώρες που είχαν υψηλό έλλειμμα και υψηλό χρέος; Γιατί δεν χρεοκόπησε η Ιαπωνία που έχει και υψηλό έλλειμμα και χρέος που έχει εκτοξευθεί στο 197,2% του ΑΕΠ της;
Γιατί δεν κινδυνεύουν με χρεοκοπία μια σειρά από χώρες που έχουν συνολικό χρέος, δημόσιο και ιδιωτικό, πολύ μεγαλύτερο από το δικό μας; Το οποίο δικό μας είναι κοντά στον μέσο ευρωπαϊκό όρο της ευρωζώνης περίπου 175% του ΑΕΠ;
Γιατί δε χρεοκοπεί η Ολλανδία με 234%, η Ιρλανδία με 222%, το Βέλγιο με 219%, η Ισπανία με 207%, η Πορτογαλία με 197%, η Ιταλία με 194% και θα χρεοκοπήσουμε εμείς με 175% συνολικό χρέος;
Έξι χώρες της ευρωζώνης τουλάχιστον με επικεφαλής την Ολλανδία και το Βέλγιο, έχουν συνολικό χρέος (δημόσιο και ιδιωτικό) μεγαλύτερο από αυτό της Ελλάδας, γιατί δεν κινδυνεύουν αυτοί με χρεοκοπία;
Δέκα ολόκληρα χρόνια η Ιαπωνία έχει δημόσιο χρέος τρομερά μεγαλύτερο. Γιατί δεν κινδυνεύει; Ο κατά κεφαλήν εξωτερικός δανεισμός μια σειράς χωρών της ευρωζώνης, είναι πολλαπλάσιος του δικού μας και της Ιρλανδίας είναι σχεδόν οκταπλάσιος, γιατί δεν χρεοκοπούν;
Μας απαντάτε βεβαίως, ότι αυτοί δεν χρεοκοπούν, γιατί αυτούς τους δανείζουν οι δανειστές ενώ εμάς δεν μας δανείζουν.
Ποιοι είναι αυτοί που υποτίθεται ότι δεν μας δανείζουν; Να σας πω ποιοι είναι αυτοί.
Η Ντόιτσε Μπανγκ, η Γκόλντμαν Σαξ, η Τζ εν Π Μόργκαν, όλοι αυτοί οι τραπεζικοί κολοσσοί που ελέγχουν το 75% των CDS (Credit Default swaps), δηλαδή που ασφαλίζουν τα ομολογιακά δάνεια των χωρών προκειμένου να εισπράξουν υψηλά ασφάλιστρα. Και οι ίδιες είναι αυτές που διαδίδουν με εκθέσεις τους, τη φήμη του υψηλού κινδύνου χρεοκοπίας, τα κονομάνε και κατόπιν αφού ανέβουν και τα σπρεντς με όλη αυτή την κινδυνολογία, έρχονται και μας γδέρνουνε. Διότι η Ντοϊτσε Μπανγκ ήταν αυτή που αγόρασε πρώτη το ομόλογο πριν από ένα μήνα και χθες αυτή, θα είναι αυτή, η οποία θα το διανείμει. με 6,5% όμως επιτόκιο κύριε Υπουργέ.
Αυτό το σκληρό κερδοσκοπικό παιχνίδι παίζουν, με τις εκθέσεις που οι ίδιες δημοσιοποιούν, με τους οίκους αξιολόγησης, με τα διεθνή ΜΜΕ που παίζουν το ρόλο τον αντίστοιχο, όπως λέγαμε τα παπαγαλάκια του χρηματιστηρίου –θυμάστε;- ακριβώς αυτό κάνουν και φυσικά με τη δική σας απλόχερη βοήθεια.
Γιατί αν δεχτούμε, και φυσικά ούτε εγώ το υιοθετώ, αν δεχθούμε ότι δεν είστε συνέταιροι σε αυτή την κερδοσκοπία, τότε σίγουρα είστε οι χρήσιμοι μπουνταλάδες, με τον τρόπο που διαχειριστήκατε τη κρίση.
Τους στρώσατε το χαλί.
Και ύστερα ήρθατε και μας είπατε δεν μπορούμε να κάνουμε αλλιώς μας πιέζουν. Φυσικά και θα σας πιέζουν, τι θέλετε να κάνουν; Να κερδίσουν θέλουν.
Το ζήτημα είναι εσείς τι κάνετε; Εσείς, να σας πω τι κάνετε.
Μας οδηγείτε στη καταστροφή. Αυτό κάνετε. Μας προχωράτε σε θυσίες που όχι μόνο δε θα χουν κανένα αποτέλεσμα αλλά θα χειροτερέψουν ακόμη περισσότερο τα πράγματα. Και το χειρότερο είναι ότι αυτή η κατηφόρα δε έχει τέλος.
Και να η απόδειξη. Έσπευσαν να αγοράσουν χθες οι αγαπημένοι μας πιστωτές. Κορόιδα είναι; Που θα βρουν καλύτερους πελάτες από μας. Αλλά έσπευσαν με το ίδιο εξωφρενικό επιτόκιο, παρά το γεγονός ότι μόλις προχθές προτρέξατε να θυσιάσετε την Ιφιγένεια. Πήρατε τα σκληρότερα μέτρα που έχουν παρθεί ποτέ.
Γιατί; Γιατί το κάνουν αυτό; Γιατί δεν πέφτουν τα σπρέντ; Γιατί δεν πέφτουν τα επιτόκια δανεισμού;
Μα προφανώς διότι όταν πετάς κρέας στους καρχαρίες δε φεύγουν, μαζεύονται ακόμη περισσότεροι. Και σεις αυτό κάνετε.
Και τι παραπάνω θα σας ζητήσουν αύριο αναρωτιέμαι. Και θα είσαστε έτοιμοι. Έτοιμοι να τους το δώσετε.
Και πείτε μου αφού συνεχίζουμε να έχουμε πρόβλημα υψηλότοκου δανεισμού, γιατί θυσιάσατε τις κοινωνικές κατακτήσεις δεκαετιών, γιατί βάζετε σε τροχιά διάλυσης την ελληνική κοινωνία, βυθίζοντάς την στην ανεργία και στη φτώχεια;
Πέσατε στη παγίδα που εσείς δημιουργήσατε για μικροκομματικά οφέλη και για να τα χρεώσετε στους προηγούμενους και για να δικαιολογήσετε την αδυναμία σας να εκπληρώσετε τις προεκλογικές σας υποσχέσεις
Παίξατε το παιχνίδι των κερδοσκόπων και στη μπλόφα των αγορών για χρεοκοπία, εσείς είπατε «ρέστα» και δώσατε όλη τη μπάνκα με τη πρώτη. Και τώρα; Τώρα είναι που οδηγείτε τη χώρα σε χρεοκοπία.
Όχι σε πιστοληπτική, σε κοινωνική χρεοκοπία. Γιατί μια χώρα που δεν θα έχει τη δυνατότητα να παράγει, μια οικονομία που θα στεγνώσει, μια χώρα που δεν θα έχει εργαζόμενους, η ανεργία θα φτάσει στο 20% θα είναι μια χώρα σε χρεοκοπία.
Χρεοκοπείτε την ελληνική κοινωνία, την οδηγείτε σε ασφυξία, χρεοκοπείτε τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, χρεοκοπείτε τους χαμηλόμισθους και τους συνταξιούχους, χρεοκοπείτε τις δυνάμεις της εργασίας.
Αποδειχθήκατε απολύτως τις πιέσεις που σας ασκήσανε. Αποδειχθήκατε απολύτως ερασιτέχνες να διαχειριστείτε τις τύχες της χώρας και να υπερασπιστείτε τα συμφέροντα των ελλήνων εργαζομένων. Απολύτως ερασιτέχνες. Αλλά ταυτόχρονα αποδειχθήκατε επαγγελματίες όπως και άλλη φορά έχετε αποδειχθεί στο να εξαπατάτε τον ελληνικό λαό.
Ακούστε κύριοι της κυβέρνησης, οποιαδήποτε άλλη κυβέρνηση της δεξιάς, είτε με Καραμανλή, είτε με Μητσοτάκη δε θα μπορούσε να κρατηθεί ούτε τρείς μέρες με αυτά τα μέτρα.
Αλλά και σεις μη νομίζετε ότι μπορείτε να έχετε τη δυνατότητα να συνεχίσετε για πολύ να ασκείται αυτή την πολιτική.
Διότι δεν πιάνει πια το κόλπο ότι για όλα φταίνε οι προηγούμενοι. Το ακούμε δεκαετίες αυτό, τα ίδια έλεγε και ο κ. Καραμανλής, τα ίδια έλεγε και ο κ. Σημίτης. Τα ίδια λέτε και εσείς και μάλλον θα έχετε την ίδια κατάληξη με τους προηγούμενους. Το 44% θα σας πέσει στο κεφάλι.
Όχι μόνο γιατί άλλα λέγατε προεκλογικά και άλλα στις προγραμματικές δηλώσεις, άλλα στο Ζάππειο και άλλα κάνετε τώρα.
Αλλά και γιατί ο κόσμος καταλαβαίνει ότι και το κλισέ μας πιέζουν οι ευρωπαίοι είναι πια πολύ φθηνό. Και ο κόσμος καταλαβαίνει ότι αυτή η Ευρώπη δεν έχει μέλλον. Και σεις επιλέγετε να ταυτιστείτε με την Ευρώπη των κερδοσκόπων ενάντια στην Ευρώπη των εργαζομένων. Δεν κάνατε καμία συμμαχία. Σοσιαλδημοκράτες είναι αυτοί που βγάζουν τα κάστανα από τη φωτιά και στην Ελλάδα, και στην Πορτογαλία, και στην Ισπανία. Αυτοί κάνουν τη βρώμικη δουλειά.
Η Αριστερά όμως δείχνει έναν άλλο δρόμο, μιας άλλης ευρωπαϊκής προοπτικής, μιας Ευρώπης που θέλει άλλα θεμέλια, γιατί αυτό το μοντέλο έχει καταρρεύσει παταγωδώς και παίρνουμε και πρωτοβουλίες σε αυτή την κατεύθυνση.
Γιατί λοιπόν, τα κάνετε όλα αυτά; Για να πάρετε, λέει, να βρείτε 1,7 δις ευρώ από τους δημόσιους υπαλλήλους και άλλα δυόμισι- τρία από τους έμμεσους φόρους.
Αλλού δεν τολμήσατε να ψάξετε να τα βρείτε αυτά τα 3-4 δισεκατομμύρια;
Πήρατε τίποτε από τους τραπεζίτες; Πήρατε τίποτα από τους εφοπλιστές;
Πήρατε τίποτε από το μεγάλο κεφάλαιο;
Πήρατε τίποτε από τα 12 δις της φοροδιαφυγής;
Πήρατε τίποτε από τα 8 δις της φοροκλοπής ΦΠΑ;
Πήρατε τίποτε από την εκκλησιαστική περιουσία;
Απολύτως τίποτε. Σε αυτούς μόνο δώρα ξέρετε να κάνετε.
Αλλά βέβαια φαίνεται τον Πρωθυπουργό δεν τον συναντούν στο δρόμο όλοι αυτοί, μόνο οι απλοί πολίτες τον συναντούν και του λένε να δώσουμε και το μισθό μας για να σωθεί η πατρίδα . Όλοι οι άλλοι τους οποίους τραπεζώνατε προεκλογικά, τραπεζίτες, εφοπλιστές, μεγαλοεπιχειρηματίες, δεν τον βρίσκουν στο δρόμο, να του πουν να δώσουμε κάτι και εμείς να σωθεί η πατρίδα. Αλλά το χειρότερο είναι ότι ούτε σεις τους ψάχνετε να τους βρείτε για να δώσουνε κάτι. Διότι και σεις όπως και οι προηγούμενοι, για αυτούς δουλεύετε.
Και αργά ή γρήγορα θα το πάρουν χαμπάρι αυτό οι εξαπατημένοι πολίτες.
Ο κόσμος που σας πίστεψε για μια ακόμη φορά.
Ο κόσμος που πίστεψε στις προεκλογικές σας εξαγγελίες θα το πάρει χαμπάρι. Σε αυτό τον κόσμο θα δώσετε λογαριασμό κύριε Παπακωνσταντίνου, όχι στο ΣΥΡΙΖΑ, όχι σε μας, στον κόσμο σας.
Με τι σθένος, κύριοι Βουλευτές της κυβέρνησης, της πλειοψηφίας, θα αντικρύσετε τους ψηφοφόρους σας το Σαββατοκύριακο;
Τι θα τους πείτε αφού ψηφίσετε αυτά τα μέτρα;
Εμείς, σας καλούμε να μη το διαπράξετε. Και σας δίνει τη δυνατότητα η στάση της ηγεσίας του Κομμουνιστικού Κόμματος που αποχωρεί, εδώ δίνεται η μάχη στη Βουλή. Στη Βουλή και στους δρόμους. Να φεύγουμε και να σας αφήνουμε να αλωνίζετε δεν έχει κανένα νόημα. Σας δίνει τη δυνατότητα να περάσετε ένα ήσυχο Σαββατοκύριακο, διότι θα λέτε δεν ήμουν εγώ εκεί, δεν τα ψήφισα εγώ, δια βοής.
Αλλά να ξέρετε βεβαίως δεν σας δίνει αυτή τη δυνατότητα γιατί θέλει να σας διευκολύνει. Δεν θέλει να σας διευκολύνει. Δεν θέλει να ταυτιστεί με το ΣΥΡΙΖΑ. Αυτό είναι το πρόβλημα. Επειδή κάναμε εμείς την πρόταση. Εκεί έχουμε φθάσει!
Αλλά ακούστε να δείτε, ανεξάρτητα από το τι συμβαίνει στο Κοινοβούλιο, έξω η κοινωνία βράζει και σεις δεν έχετε ούτε την ηθική, ούτε την πολιτική νομιμοποίηση να πράξετε ένα έγκλημα εις βάρος του ελληνικού λαού.
Με άλλη εντολή εκλεχθήκατε να υπηρετήσετε τον ελληνικό λαό, δεν δικαιούστε να τον εξαπατάτε.
Σας καλούμε, λοιπόν, να αρθείτε στο ύψος των περιστάσεων και να πράξετε σύμφωνα με τη συνείδησή σας.
Να μην ψηφίσετε μέτρα που θα οδηγήσουν την ελληνική κοινωνία σε βαθύ τέλμα. Να μη ψηφίσετε μέτρα που σε τελική ανάλυση δεν πιστεύετε και ούτε συμφωνείτε. Διότι ο καιρός θα δείξει ότι αυτές σας οι επιλογές είναι καταστροφικές και έχουν τη συντριπτική πλειοψηφία της ελληνικής κοινωνίας απέναντι.






















Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,
πριν λίγες ημέρες ο κ. πρωθυπουργός, από αυτό το βήμα μας κατηγόρησε πως ισοπεδώνουμε με την κριτική μας για τα οικονομικά μέτρα, το έργο της κυβέρνησης. Και ανέφερε τη διαφάνεια, τον Καλλικράτη, το νομοσχέδιο για την ιθαγένεια, το φορολογικό νομοσχέδιο, την πράσινη ανάπτυξη, την επιδότηση των εισφορών των νέων εργαζομένων, την προστασία των εργασιακών σχέσεων.

Η πράσινη ανάπτυξη έγινε Βωβή ανάπτυξη, υποχωρήσατε στον εργολάβο και μας το παρουσιάζεται και ως επίτευγμα.
Η επιδότηση των ασφαλιστικών εισφορών είναι δώρο στους εργοδότες και όχι στους εργαζόμενους.
Το νομοσχέδιο για την ιθαγένεια το πήρατε πίσω το μισό, υποκύπτοντας στις ακροδεξιές φωνές.
Η προστασία των εργασιακών σχέσεων κανείς, ακόμα και υπουργός της κυβέρνησης, δεν μπορεί να μας εξηγήσει από πού προκύπτει, η ζούγκλα των εργασιακών σχέσεων ζει και βασιλεύει.
Ο Καλλικράτης έμεινε στα χαρτιά, έτσι κι αλλιώς φτιάξετε ένα σχέδιο για την αυτοδιοίκηση χωρίς αρμοδιότητες και πόρους.
Και η διαφάνεια κοντεύει να γίνει ανέκδοτο, από την επιλογή των γενικών γραμματέων μέχρι την υποβάθμιση του κοινοβουλίου. Το πολίτευμα της χώρας δεν έχει γίνει- ακόμα τουλάχιστον- τηλεοπτική δημοκρατία. Δεν έχετε κανένα δικαίωμα να υποβαθμίζεται το ελληνικό κοινοβούλιο, φέρατε το πρόγραμμα σταθερότητας σε μία επιτροπή της Βουλής για να το συζητήσουμε μέσα σε δύο ώρες. Φέρνετε τα άδικα, βάναυσα και εγκληματικά μέτρα με τη μορφή του κατεπείγοντος για να τα συζητήσουμε σ έξι ώρες.

Είμαστε μπροστά σε ένα συνολικό σχέδιο, ένα αντικοινωνικό σχέδιο. Όπως έγραψε και ο καθηγητής ο Νίκος ο Παρασκευόπουλος προχτές, «η ένταση των ελέγχων στο όνομα της αντιδιαφθοράς, η παράλληλη μείωση των αποδοχών, η απίσχνανση της χρηματοδότησης των δημόσιων υπηρεσιών, που συνεπάγεται και απορυθμίσεις, όλα αυτά, εξυπηρετούν την εξυγίανση του δημοσίου χώρου ή τα τα συμφέροντα του ιδιωτικού κεφαλαίου; Οι ενδείξεις υπέρ της δεύτερης εκδοχής, δυστυχώς δείχνουν αξιόπιστες». Αυτό ακριβώς κάνετε, με το σύνολο της πολιτικής σας.
Απαξιώνετε τον δημόσιο τομέα και τους δημόσιους λειτουργούς.
Παραδίδετε την δημόσια στην ιδιωτική σφαίρα.
Εξαφανίζετε την κοινωνική πολιτική.
Αφαιρείτε την αξιοπρέπεια από τον δημόσιο, τον ιδιωτικό υπάλληλο, τις γυναίκες και τους νέους.
Διπλασιάζετε τους συμπολίτες μας που θα βρεθούν ένα σκαλί πριν το όριο της φτώχειας.
Υποκαθιστάτε όλο το προνοιακό κράτος και τις δημόσιες υπηρεσίες, την παιδεία, την υγεία, την ασφάλιση, από τις αγορές.

Και στις αντιδράσεις του κόσμου, στις κινητοποιήσεις που ετοιμάζονται, απαντάτε με την περίσσια αλαζονεία και ειρωνεία του κ. Πάγκαλου. «Αντιδράσεις ακούω και αντιδράσεις δεν βλέπω» είπε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης. Θα βαρεθείτε να βλέπετε αντιδράσεις, ο κόσμος που σας στήριξε ελπίζοντας σε κάτι καλύτερο, θα πρωτοστατήσει σε αυτές τις αντιδράσεις. Γιατί αυτός ο κόσμος εξαπατήθηκε.

Υπάρχει άλλος δρόμος, υπάρχει αριστερή λύση.

Είχαμε πει ότι υπάρχουν εναλλακτικές λύσεις τόσο για το δανεισμό όσο και για το έλλειμμα το οποίο δεν είναι δυνατόν να μειωθεί σε συνθήκες κρίσης. . Η κυβέρνηση αρνήθηκε να κινηθεί προς αυτή την κατεύθυνση, συγκλίνοντας με άλλες χώρες που αντιμετωπίζουν παρόμοια προβλήματα.
Αν θέλει να χτυπήσει τη φοροδιαφυγή γιατί δεν προχωράει άμεσα στα εξής:
Επιβολή επιτέλους πόθεν έσχες στην αγορά μετοχών, ομολόγων στην ίδρυση και αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου των ΑΕ
Άμεση και καθολική απαγόρευση της λειτουργίας των offshore εταιρειών στη χώρα μας, με παράλληλη βέβαια δραστηριοποίηση σε ευρωπαϊκό επίπεδο, ώστε οι εταιρείες αυτές να απαγορευτούν σε όλη την Ε.Ε
Ταυτόχρονα αποφεύγει να κάνει οτιδήποτε που θα στενοχωρούσε τις τράπεζες, καθώς και τα όρνεα που κατ ευφημισμόν αποκαλούνται «διεθνείς αγορές». Γι αυτό, αρνήθηκε να συζητήσει την έκδοση ομολόγου για εσωτερικό δανεισμό, που θα μπορούσε να αντιμετωπίσει το πρόβλημα.
Γιατί να μην αυξηθεί ο φόρος που πληρώνουν οι τράπεζες οι οποίες έγραψαν κέρδη σχεδόν τρία δις το 2009
Γιατί να μην φορολογηθεί η εκκλησιαστική περιουσία;
Γιατί να μην μειωθούν οι εξοπλιστικές δαπάνες κατά 50% οι οποίες είναι 4,1-4,3 % ΑΕΠ κάθε έτος (10 δις περίπου το χρόνο) για τα επόμενα χρόνια. Έτσι θα γλιτώσουμε όσα υποτίθεται ότι θα γλιτώσουμε από τις περικοπές. Ακούσαμε μια δήλωση θετική από τον πρωθυπουργό της Τουρκίας αλλά τίποτα από τον έλληνα πρωθυπουργό.
Γιατί να μην αυξηθεί ο συντελεστής φορολογίας των κερδών στο 45% όπου ήταν πριν την κυβέρνηση της ΝΔ; Ώστε να εξοικονομηθούν 2 περίπου δις μόνο από τις τριακόσιες πιο κερδοφόρες επιχειρήσεις ; (με βάση τις φορολογικές δηλώσεις του 2008)
Τα μέτρα δεν θα περάσουν

Πρώτο μας καθήκον αυτή την ώρα είναι να μη παραδώσουμε την ελληνική κοινωνία και τις κατακτήσεις δεκαετιών στη πυρά. Πρώτο μας καθήκον είναι να αποτρέψουμε αυτό το έγκλημα και να μπλοκάρουμε τα μέτρα
Τα μέτρα της κυβέρνησης έχουν την υποστήριξη της ΝΔ και της ακροδεξιάς, για την οποία πρέπει να την πληρώσουν οι μετανάστες, και όχι οι πλούσιοι.
Να τη χαίρονται στην κυβέρνηση αυτή τη στήριξη.
Σήμερα τον λόγο έχει η κοινωνία που πρέπει να κάνει την οργή αισιοδοξία. Το θυμό πείσμα. Μόνο αν υπάρξει σοβαρό πολιτικό κόστος για την κυβέρνηση, μπορεί η κατάσταση να ανατραπεί. Γι αυτό ο κόσμος πρέπει να βγει στους δρόμους.
Και πιστεύουμε ότι μπορεί να νικήσει αν δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις ενός μεγάλου κοινωνικού συνασπισμού, ενός πλατιού μετώπου με στόχο να μπλοκαριστούν τα μέτρα.
Δεν είναι η ώρα τώρα για μικροκομματικά οφέλη. Τώρα είναι η ώρα του αγώνα να σώσουμε τη εργατική τάξη, τους εργαζόμενους, την ελληνική κοινωνία από αυτή τη λαίλαπα.
Καλούμε τα συνδικάτα, τα πολιτικά κόμματα, τις συνδικαλιστικές οργανώσεις σε μαζικές και ενιαίες πορείες.
Καλούμε την κοινοβουλευτική ομάδα του ΚΚΕ να καταθέσουμε μαζί πρόταση για ονομαστική ψηφοφορία.
Καλούμε τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ να μην ψηφίσουν αυτά τα μέτρα.
Καλούμε όλους όσους και όσες εξαπατήθηκαν, απλά για να γίνει μία κυβερνητική εναλλαγή και όχι μία αλλαγή πολιτικής, σε ανυπακοή.
Η μάχη αυτή αφορά τις επόμενες γενιές, οι συνέπειες από τα μέτρα θα είναι καταστροφικές, στην εργασία, στην ασφάλιση, στην ανεργία, στην κοινωνική συνοχή.
Η μάχη αυτή πρέπει να κερδηθεί.

Αθήνα, 05-03.2010
Μπορεί να μη συμφωνώ ούτε στο ελάχιστο με αυτά που λες,αλλά θα έδινα μέχρι και την τελευταία ρανίδα του αίματός μου για το δικαίωμά σου να συνεχίσεις να τα λες -ΒΟΛΤΑΙΡΟΣ