Μετά τις επιτυχίες που έχει σημειώσει το Πρακτορείο μας, από το 1980, και από το 2000 στο internet, συνεχίζουμε σταθερά, με νέα ρεκόρ δημοσιεύσεων και αναπαραγωγή των ρεπορτάζ μας στα ΜΜΕ στην Ελλάδα και στον κόσμο. www.vouli.net * Ανάρτηση των δελτίων τύπου σε 24ωρη βάση, καθώς και φωτογραφιών για την προβολή στα Μ.Μ.Ε. * Καταγράφουμε την πολιτική ιστορία του Ελληνισμού

6.3.10

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, Πριν από λίγη ώρα, έκπληκτοι, ακούσαμε στη Βουλή ότι κάποιοι ξεκίνησαν τον πόλεμο. Αναρωτιέμαι: Ποιος κήρυξε το πόλεμο, ποιους εκπροσωπεί αυτός που τον κήρυξε και εναντίον ποιου κηρύχθηκε ο πόλεμος; Είναι αυτή στάση πολιτικού κόμματος που σέβεται τους κανόνες της δημοκρατίας; Ας μας εξηγήσουν τι ακριβώς εννοούν. Δεν θα αφήσουν το κράτος να λειτουργήσει; Δεν θα επιτρέψουν στους εργαζόμενους να πάνε στις υπηρεσίες τους και να εργαστούν; Καλούν, δηλαδή, τους Έλληνες σε κοινωνική εξέγερση; Και να επεκτείνω το ερώτημα. Αμφισβητούν το αποτέλεσμα των εκλογών της 4ης του Οκτώβρη; Αμφισβητούν το πολίτευμα της χώρας; Θέλουν η χώρα να αλλάξει πολίτευμα; Και αν ναι, τι είδους πολίτευμα θα προκύψει ως αποτέλεσμα αυτού του πολέμου; Μάθαμε όλοι έκπληκτοι ότι ο εκλεκτός συνάδελφος, ο Πρόεδρος της ΓΣΕΕ, δέχθηκε επίθεση.

ΟΜΙΛΙΑ
ΦΙΛΙΠΠΟΥ ΣΑΧΙΝΙΔΗ
ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
ΣΤΗΝ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΤΟΥ Σ/Ν «ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ - ΕΠΕΙΓΟΝΤΑ ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΗΣ ΚΡΙΣΗΣ»
ΣΤΗΝ ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ


Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,
Πριν από λίγη ώρα, έκπληκτοι, ακούσαμε στη Βουλή ότι κάποιοι ξεκίνησαν τον πόλεμο. Αναρωτιέμαι: Ποιος κήρυξε το πόλεμο, ποιους εκπροσωπεί αυτός που τον κήρυξε και εναντίον ποιου κηρύχθηκε ο πόλεμος; Είναι αυτή στάση πολιτικού κόμματος που σέβεται τους κανόνες της δημοκρατίας; Ας μας εξηγήσουν τι ακριβώς εννοούν. Δεν θα αφήσουν το κράτος να λειτουργήσει; Δεν θα επιτρέψουν στους εργαζόμενους να πάνε στις υπηρεσίες τους και να εργαστούν; Καλούν, δηλαδή, τους Έλληνες σε κοινωνική εξέγερση; Και να επεκτείνω το ερώτημα. Αμφισβητούν το αποτέλεσμα των εκλογών της 4ης του Οκτώβρη; Αμφισβητούν το πολίτευμα της χώρας; Θέλουν η χώρα να αλλάξει πολίτευμα; Και αν ναι, τι είδους πολίτευμα θα προκύψει ως αποτέλεσμα αυτού του πολέμου;
Μάθαμε όλοι έκπληκτοι ότι ο εκλεκτός συνάδελφος, ο Πρόεδρος της ΓΣΕΕ, δέχθηκε επίθεση. Προς τιμήν του, ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έσπευσε να καταδικάσει την επίθεση, όπως επίσης και οι Κοινοβουλευτικοί Εκπρόσωποι της Νέας Δημοκρατίας και, αν δεν απατώμαι, του Λαϊκού Ορθόδοξου Συναγερμού. Εύχομαι και ελπίζω όλοι να καταδικάζουν αυτήν την επίθεση. Εύχομαι και ελπίζω όλοι να πάρουν και τις αναγκαίες πρωτοβουλίες και να μην πυροδοτούν το κλίμα που οδηγεί σε τέτοιες ενέργειες, διότι δεν αρκεί να καταδικάζεις φραστικά, αλλά θα πρέπει και να μην πυροδοτείς με πρωτοβουλίες και ενέργειες ένα κλίμα κοινωνικής έντασης.
Μια και συζητάμε για τα μέτρα, θα ήθελα να υποβάλω ορισμένα ερωτήματα στους συναδέλφους της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, διότι τους ακούω να μιλούν ως καθηγητές από καθέδρας, σαν να μην συζητούμε για πρακτικά προβλήματα με τα οποία βρίσκεται αντιμέτωπη η χώρα, αλλά να μας θέτουν μια σειρά από θεωρητικούς προβληματισμούς.
Ερώτημα πρώτο: Χρειάζονται τα μέτρα; Να μας απαντήσετε ξεκάθαρα. Ναι, ή όχι; Εάν συμφωνείτε ότι χρειάζονται –κάτι που αντιλαμβάνομαι ότι είναι η θέση σας- δεν μας απαντάτε στο ερώτημα, πώς αυτό συμβαδίζει με την άλλη άποψη που διατυπώνετε- ότι η νεοεκλεγείσα κυβέρνηση του ΠΑ.ΣΟ.Κ. «φούσκωσε» τα ελλείμματα. Διότι, εάν δεν υπάρχουν ελλείμματα, προφανώς δεν χρειάζονται και μέτρα. Εάν πάλι χρειάζονται μέτρα, προφανώς αυτά χρειάζονται, για να αντιμετωπίσουμε κάποιο υπαρκτό πρόβλημα. Ποιο είναι αυτό το υπαρκτό πρόβλημα, αφού κατά τη δική σας άποψη συνεχίζετε να εμμένετε ότι δεν υπάρχουν ελλείμματα;
Δεύτερο ερώτημα, θεωρητικό και αυτό: Μας κάνουν αγόρευση από καθέδρας και μας θέτουν το ερώτημα, εάν τα μέτρα τα οποία παίρνει η Κυβέρνηση του ΠΑ.ΣΟ.Κ. είναι μέτρα τα οποία οδηγούν σε ανάπτυξη ή σε ύφεση, άποψη που την άκουσα και από τον κ. Παπαδημούλη προηγουμένως. Τα μέτρα αυτά, λέει, οδηγούν σε ύφεση ή σε ανάπτυξη; Άκουσα τη Νέα Δημοκρατία, άκουσα και το ΣΥΡΙΖΑ.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, τονίζω και πάλι ότι σε αυτήν εδώ τη θέση, στην οποία βρισκόμαστε, δεν κάνουμε θεωρητικές συζητήσεις. Το δίλημμα σήμερα δεν είναι «ανάπτυξη ή ύφεση», το δίλημμα είναι «εάν θέλουμε να έχουμε μία χώρα που λειτουργεί ή μία χώρα που δεν λειτουργεί».
Και για να λειτουργήσει σήμερα η χώρα μας, μια χώρα που έχει τεράστια ελλείμματα, θα πρέπει να δανειστεί. Όταν ζητάς να δανειστείς, δεν έχεις το περιθώριο να υποβάλεις εσύ τους όρους σου σε αυτούς που σε δανείζουν. Οι όροι δανεισμού υποβάλλονται από τους δανειστές. Εάν αρνηθείς αυτήν την αλήθεια, τότε δεν έχεις πρόσβαση στο δανεισμό, τότε παύεις να λειτουργείς και το δίλημμα «ανάπτυξη ή ύφεση» είναι μεταφυσικού περιεχομένου. Μοιάζει με το δίλημμα των Ησυχαστών που αναρωτιούνταν «αν το φως που περιβάλλει τους προσευχητές είναι κτιστό ή άκτιστο».
Σήμερα, εμείς αναλαμβάνουμε την ευθύνη να συνεχίσει να λειτουργεί το κράτος, να ανταποκρίνεται στις υποχρεώσεις του. Αναλαμβάνουμε και τις υποχρεώσεις μας έναντι των εταίρων της Ευρωζώνης, αποδεικνύοντας ότι είμαστε ισότιμο μέλος της Ευρωζώνης.
Σε αυτήν την κρίσιμη στιγμή θα πρέπει και οι εταίροι μας να αναλάβουν τις δικές τους ευθύνες. Όχι έναντι της Ελλάδος. Δεν παρακαλούμε κανέναν να αναλάβει ευθύνες έναντι της Ελλάδος. Δεν θέλουμε ούτε μία δεκάρα. Τους ζητούμε, όμως, να αναλαμβάνουν τις ευθύνες τους έναντι της Ευρωζώνης. Διαφορετικά, αυτοί θα είναι υπεύθυνοι και όχι η Ελλάδα για τον τρόπο με τον οποίο στο μέλλον οι αγορές θα αντιμετωπίζουν την ίδια την Ευρωζώνη. Ας μη μας λένε, λοιπόν, ότι δεν αναλαμβάνουν καμία ευθύνη έναντι της Ελλάδος. Το ερώτημα δεν είναι εάν αναλαμβάνουν ευθύνη έναντι της Ελλάδος, το ερώτημα είναι ποιο μέλλον για την Ευρωζώνη οραματίζονται και σ' αυτό το ερώτημα θα κληθούν να απαντήσουν.
Εμείς σε κάθε περίπτωση, στο εξής, θα κινηθούμε με βάση το εθνικό συμφέρον, διότι το ΠΑ.ΣΟ.Κ. στην πολύχρονη παρουσία του, από τη συγκρότησή του και μετά, πάντοτε κινήθηκε με γνώμονα το ελληνικό συμφέρον. Θα πάρουμε όλες εκείνες τις πρωτοβουλίες, όπως κάναμε και τώρα με τα μέτρα που πήραμε, με τις επείγουσες αποφάσεις, για να υπερασπιστούμε το εθνικό συμφέρον. Γιατί έχουμε κληθεί από τους Έλληνες πολίτες για να υπερασπιζόμαστε και να προστατεύουμε το εθνικό συμφέρον.
Σας ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.

Αφού δεν υπάρχουν ελλείμματα γιατί να πάρουμε μέτρα;
Κύριε συνάδελφε, βάζω ένα ερώτημα. Υπάρχει έλλειμμα ή όχι; Σε αυτό το ερώτημα θέλω να μου απαντήσετε και μετά να μου πείτε τη γνώμη σας για τα μέτρα.
Σας ευχαριστώ κύριε Πρόεδρε.

Κύριε Κεφαλογιάννη, σας ευχαριστώ που συμπάσχετε μαζί μου. Σας έθεσα, όμως, ένα ερώτημα. Η χώρα έχει έλλειμμα, ναι ή όχι; Και εάν έχει έλλειμμα και χρειάζεται να πάρουμε αποφάσεις, αυτές τις αποφάσεις πρέπει να τις πάρουμε τώρα ή πρέπει να τις πάρουμε αργότερα; Γιατί βλέπω ότι μονίμως, μας κάνετε κριτική για τον τρόπο με τον οποίο φέρνουμε εδώ τα νομοσχέδια.
Μου υποβάλατε ορισμένα ερωτήματα και μάλιστα ένα που είχε σχέση με την κατάληψη που γίνεται αυτή τη στιγμή στο Γενικό Λογιστήριο. Τι ακριβώς θέλετε να κάνουμε, κύριε Κεφαλογιάννη;
Θέλετε στη λογική τη δική σας, να ικανοποιήσω τις αποφάσεις που πήρατε και να παίρνουν κάποιοι επίδομα ανεργίας 7.000 ευρώ; Αυτό θέλετε, κύριε Κεφαλογιάννη;
Ξέρετε κάτι, κύριε Κεφαλογιάννη. Εξ’ όσων δύναμαι να γνωρίζω, ο εργαζόμενος που δουλεύει σε ένα εργοστάσιο, όταν χάσει τη δουλειά του, παίρνει επίδομα ανεργίας 450 ευρώ. Εσείς, με τις χρυσές διατάξεις που κάνατε για το ζήτημα της Ολυμπιακής Αεροπορίας, δίνετε τη δυνατότητα, δίπλα σε αυτόν τον απλό εργαζόμενο, ο οποίος πηγαίνει και παίρνει το επίδομα της ανεργίας των 450 ευρώ, να υπάρχει ένας άλλος εργαζόμενος, ο οποίος μέσα απ’ αυτήν την ειδική διάταξη, να παίρνει επίδομα της τάξης των 6.000 και των 7.000 ευρώ.
Θέλετε, κύριε Κεφαλογιάννη, αυτό να το ικανοποιήσω, χωρίς να το ελέγξω; Δεν θα το κάνω, κύριε Κεφαλογιάννη.
Επίσης, ζητάτε από εμένα –βεβαίως και εάν είναι υποχρέωση η οποία προκύπτει και απορρέει μέσα από το νόμο που έχει περάσει από τη Βουλή- να καταβάλουμε 260 εκατομμύρια ευρώ. Θα αναλάβω την ευθύνη που αναλογεί σε εμένα. Δεν θέλετε, όμως, να κάνω έλεγχο; Και αν αρχίσω και καταβάλω τα 260 εκατομμύρια ευρώ και αποδειχθεί ότι κακώς τα κατέβαλα, μετά θα έρθετε εδώ στη Βουλή, για να με ελέγξετε εσείς γιατί δεν υπηρέτησα το δημόσιο συμφέρον, γιατί δεν προστάτευσα το δημόσιο χρήμα;
Έχω ή δεν έχω υποχρέωση έναντι του Έλληνα φορολογούμενου; Έχω ή δεν έχω υποχρέωση έναντι του Έλληνα πολίτη, κάθε φορά που εκταμιεύω έστω και 1 ευρώ από το δημόσιο ταμείο, να ελέγχω ότι αυτό έφυγε μέσα από το δημόσιο ταμείο;
Και σε ό,τι αφορά την άποψη την οποία έχετε για το νομοσχέδιο που κατατέθηκε από το Υπουργείο Εσωτερικών, κύριε Κεφαλογιάννη, θέλετε μήπως να σας υπενθυμίσω τι κάνατε; Καταργήσατε τους βαθμούς και των διευθυντών και των γενικών διευθυντών σε τριάντα ημέρες από την ανάληψη της εξουσίας.
Όχι. Όταν δεν σας αρέσει κάτι, κατευθείαν «τι σχέση έχει».
Ακολούθως, φτιάξατε τα υπηρεσιακά συμβούλια της επιλογής του Υπουργού σας και επέλεξαν τα γαλάζια παιδιά. Αυτή είναι η πραγματικότητα. Γιατί γελάτε; Πρέπει ο Έλληνας πολίτης να ξέρει ποιες πρακτικές ακολουθήσατε εσείς και ποιες πρακτικές ακολουθούμε εμείς. Αυτή είναι η αλήθεια και όσο και αν δεν σας αρέσει, θα συνεχίσουμε να την επαναλαμβάνουμε.
Σας ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
Μπορεί να μη συμφωνώ ούτε στο ελάχιστο με αυτά που λες,αλλά θα έδινα μέχρι και την τελευταία ρανίδα του αίματός μου για το δικαίωμά σου να συνεχίσεις να τα λες -ΒΟΛΤΑΙΡΟΣ