Μετά τις επιτυχίες που έχει σημειώσει το Πρακτορείο μας, από το 1980, και από το 2000 στο internet, συνεχίζουμε σταθερά, με νέα ρεκόρ δημοσιεύσεων και αναπαραγωγή των ρεπορτάζ μας στα ΜΜΕ στην Ελλάδα και στον κόσμο. www.vouli.net * Ανάρτηση των δελτίων τύπου σε 24ωρη βάση, καθώς και φωτογραφιών για την προβολή στα Μ.Μ.Ε. * Καταγράφουμε την πολιτική ιστορία του Ελληνισμού

13.5.20

Υψηλοί τόνοι στη Βουλή για την επιστρεπτέα προκαταβολή και την ανανέωση της θητείας Στουρνάρα

Υψηλοί τόνοι στη Βουλή για την επιστρεπτέα προκαταβολή και την ανανέωση της θητείας Στουρνάρα


Έντονη κριτική στον τρόπο που ο ΣΥΡΙΖΑ αντιπολιτεύεται την κυβέρνηση, άσκησε από το βήμα της Βουλής ο υπουργός Ανάπτυξης & Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης με αφορμή την ανακοίνωση της αξιωματικής αντιπολίτευσης για το θέμα της επιστρεπτέας προκαταβολής. Στο πλαίσιο συζήτησης επίκαιρης ερώτησης της βουλευτού του ΣΥΡΙΖΑ Χαράς Καφαντάρη για «Συμπληρωματικά μέτρα στήριξης μικρομεσαίων επιχειρήσεων και Εμπόρων», ο κ. Γεωργιάδης είπε ότι η ανακοίνωση Παππά για την επιστρεπτέα προκαταβολή (ότι μόλις 8.600 από τις 200.000 επιχειρήσεις που ανέστειλαν τη λειτουργία τους έλαβαν την ενίσχυση) ήταν "για γέλια" και αποδεικνύει ότι η αξιωματική αντιπολίτευση είναι άσχετη για το πως λειτουργεί το διαδίκτυο. Όπως είπε ο κ. Γεωργιάδης (α) τα χρήματα που θα δοθούν θα είναι ένα δισεκατομμύριο ευρώ εντός του Μαΐου και ακόμα ένα δισεκατομμύριο ευρώ τον Ιούνιο, (β) ότι στον ιστότοπο του υπουργείου Οικονομικών υπάρχει η ηλεκτρονική πλατφόρμα (my business support) η οποία "κάθε λεπτό που περνά" εμφανίζει τον αριθμό των εγκρίσεων σε επιχειρήσεις και παίρνουν τα χρήματα. Όταν έβγαλε την ανακοίνωση ο κ. Παππάς, είχαν πάρει 8.600 επιχειρήσεις, μέχρι να απαντήσει το βράδυ ο κ. Σταϊκούρας είχαν γίνει 22.400, σήμερα θα έχουν πάει 35.000, και μέχρι το βράδυ 60.000, σημείωσε ο κ. Γεωργιάδης και προσέθεσε: «Δεν το είχατε καταλάβει ακόμα αυτό, δηλαδή, είστε παντελώς άσχετοι».
Συγκεκριμένα, ο κ. Γεωργιάδης ανέφερε ότι 91.000 επιχειρήσεις από τις 110.000 που έκαναν αίτηση, θα πάρουν το Μάιο, μέσα στην εβδομάδα, ένα δισεκατομμύριο ευρώ, και τον Ιούνιο θα πάρουν άλλο ένα δισεκατομμύριο ευρώ. Ως παράδειγμα έφερε μία επιχείρηση με 4 εργαζομένους, η οποία «δεν θα πάρει 933 ευρώ, που γράφει ο κ. Παππάς, αλλά θα πάρει by default, 4.000 ευρώ κατ' ελάχιστο». Εάν δεν έχετε καταλάβει πως λειτουργεί η αναζήτηση στο διαδίκτυο «και έχετε κυβερνήσει τέσσερα χρόνια, είναι θαύμα που έχει μείνει το κτίριο της Βουλής όρθιο» είπε ο κ. Γεωργιάδης.
Επέκρινε επίσης τον ΣΥΡΙΖΑ για "χαιρεκακία" καθώς κατηγόρησε την κυβέρνηση για "καταστροφικές επιλογές" μετά την ανακοίνωση της Επιτροπής που προέβλεπε ύφεση -9,7% στην Ελλάδα το 2020. Όμως, προσέθεσε ο υπουργός Ανάπτυξης, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν πρόσεξε ότι μαζί με την Ελλάδα ήταν η Ιταλία και η Ισπανία για την οποία προβλέπει -9,4%. "Εκεί δεν φταίει" η πολιτική του αδελφού κόμματος των Ποδέμος, αναρωτήθηκε ο κ. Γεωργιάδης.
Από την πλευρά της, η κ. Καφαντάρη μίλησε για επικοινωνιακή επίθεση του κ. Γεωργιάδη στον ΣΥΡΙΖΑ, παρότι, «είμαστε εδώ επειδή άφησε ο ΣΥΡΙΖΑ αποθεματικό». Η κ. Καφαντάρη είπε ότι η κυβέρνηση δεν στήριξε εμπροσθοβαρώς τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και ότι τα χρήματα που έπεσαν έως τώρα στην αγορά ήταν τα λιγότερα σε σχέση με τις άλλες χώρες της ΕΕ. «Υπολογίζουμε τα χρήματα που έπεσαν μέχρι τώρα ήταν 1,4 δισ. ευρώ, δηλαδή 0,7% του ΑΕΠ» είπε η βουλευτής της αξιωματικής αντιπολίτευσης, η οποία υποστήριξε ότι η κυβέρνηση εξαγγέλλει χρήματα αλλά «ο κόσμος ξέρει τι χρήμα έχει πέσει στην αγορά». Επίσης επισήμανε ότι τα 55 εκατ. που εξήγγειλε η κυβέρνηση στις επιχειρήσεις με βάση το 25% τζίρου τού προηγούμενου χρόνου, αφορά μόνο για τραπεζικά ενήμερες επιχειρήσεις, όταν το 40% δεν είναι σε αυτή την κατηγορία.

Γεωργιάδης: Χολή η ανακοίνωση ΣΥΡΙΖΑ για Στουρνάρα
Ανταπαντώντας, ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων σχολίασε την ανακοίνωση "χολή" -όπως είπε- του ΣΥΡΙΖΑ για την ανανέωση της θητείας του κ. Στουρνάρα στην Τράπεζα της Ελλάδος. Ο κ. Στουρνάρας, ως διοικητής της ΤτΕ το 1ο εξάμηνο του 2015, «απεδείχθη από τους πιο σοβαρούς πυλώνες της αστικής Δημοκρατίας της χώρας. Είναι λογικό να τον μισείτε. Σας εμπόδισε να φάτε τα λεφτά της Τραπέζης Αττικής και να κάνετε ρεσάλτο στο Νομισματοκοπείο, και αυτό δεν του το συγχωρήσατε» είπε ο κ. Γεωργιάδης και συνέχισε: «Στείλατε έλεγχο στη γυναίκα του, προσπαθήσατε να τον κλείσετε φυλακή με ψεύτικες κατηγορίες για τη Novartis και τώρα βγάζετε τη χολή σας που ανανεώνεται η θητεία του για άλλα έξι χρόνια».
Για το θέμα των μέτρων που έλαβε η Ελλάδα είπε ότι η κ. Καφαντάρη χρησιμοποίησε ψευδή στοιχεία. Σύμφωνα με τον πίνακα του Συμβουλίου Υπουργών Οικονομικών της ΕΕ (ecofin) «είμαστε πάνω από τον μέσο όρο» είπε ο κ. Γεωργιάδης και προσέθεσε: Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, όχι μόνο συνέτριψε τον κορονοϊό, όπως είπε και ο οικονομολόγος Κρούγκμαν, αλλά κινήθηκε ταχύτερα στη Οικονομία [..] Είμαστε η πρώτη χώρα που πήρε την έγκριση του εγγυοδοτικού της προγράμματος από την Κομισιόν.
Τέλος, εξήγησε γιατί αποκλείονται οι "κόκκινες" επιχειρήσεις, λέγοντας ότι πρέπει να χειριζόμαστε με ευθύνη το δημόσιο χρήμα, και ότι δεν μπορούμε να το δίνουμε γνωρίζοντας ότι δεν θα γυρίσει πίσω. Πρέπει, συνέχισε, να δώσουμε το μήνυμα ότι ο συνεπής επιχειρηματίας, ο νοικοκύρης, και αυτός μπορεί να τύχει της τιμής και της αναγνώρισης που του αξίζει.. Ασφαλώς και θα υπάρξουν και μέτρα στη πορεία, "όχι τόσο γαλαντόμα" για εκείνους που δεν είχαν την ίδια τύχη, είχαν μεγαλύτερη δυσκολία, αλλά πρώτα θα ξεκινήσουμε με αυτούς που έκαναν σωστά τη δουλειά τους, ήταν συνεπείς, τόνισε ο κ. Γεωργιάδης.
Μπορεί να μη συμφωνώ ούτε στο ελάχιστο με αυτά που λες,αλλά θα έδινα μέχρι και την τελευταία ρανίδα του αίματός μου για το δικαίωμά σου να συνεχίσεις να τα λες -ΒΟΛΤΑΙΡΟΣ