Μετά τις επιτυχίες που έχει σημειώσει το Πρακτορείο μας, από το 1980, και από το 2000 στο internet, συνεχίζουμε σταθερά, με νέα ρεκόρ δημοσιεύσεων και αναπαραγωγή των ρεπορτάζ μας στα ΜΜΕ στην Ελλάδα και στον κόσμο. www.vouli.net * Ανάρτηση των δελτίων τύπου σε 24ωρη βάση, καθώς και φωτογραφιών για την προβολή στα Μ.Μ.Ε. * Καταγράφουμε την πολιτική ιστορία του Ελληνισμού

4.8.16

Χ. Καφαντάρη: "Πορευόμαστε στη Δημοκρατία"



Χ. Καφαντάρη: "Πορευόμαστε στη Δημοκρατία"


ΧΑΡΟΥΛΑ (ΧΑΡΑ) ΚΑΦΑΝΤΑΡΗ:

Ενημερωτικά για την προλαλήσασα της Νέας Δημοκρατίας, θα ήθελα να πω ότι όλα τα αιτήματα ασφαλιστικών μέτρων από τα κανάλια έχουν απορριφθεί.
Κυρίες και κύριοι Βουλευτές, ελέχθησαν πολλά για το νομοσχέδιο σήμερα. Δυστυχώς ή ευτυχώς, η συζήτηση πήρε μία άλλη τροπή.
Πριν ξεκινήσω, λοιπόν, να πω λίγα πράγματα σχετικά με το νομοσχέδιο, θα ήθελα να πω τα εξής: Η τέως συγκυβέρνηση Νέα Δημοκρατίας-ΠΑΣΟΚ, και θα έλεγα ιδιαίτερα η Νέα Δημοκρατία, η Αξιωματική Αντιπολίτευση, επιδίδεται πλέον σε ένα κυνήγι μαγισσών λέγοντας πως υπάρχουν τριγμοί στη Συγκυβέρνηση και συνεργασία ΣΥΡΙΖΑ–ΑΝΕΛ.
Θα ήθελα, λοιπόν, να πω ότι αυτή η κυβερνητική συνεργασία ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ-Οικολόγοι Πράσινοι -η οποία ξεπέρασε τον ενάμιση χρόνο, αλλά βέβαια έχει πολύ δρόμο μπροστά της- ανέλαβε την σοβαρή ευθύνη να βγάλει τη χώρα μας από την κρίση και από το τέλμα στο οποίο την έφεραν οι δικές σας πολιτικές.
Εδώ θα ήθελα να πω ότι πρόκειται για ένα παράδειγμα πολιτικών χώρων με διαφορετικές καταβολές και προελεύσεις. Όμως, αυτοί οι πολιτικοί χώροι μπορούν να προχωρήσουν πλάι πάνω σε συγκεκριμένα ζητήματα και να δημιουργήσουν ένα έργο το οποίο, όπως είπα και πριν, είναι η έξοδος της χώρας μας από την κρίση.
Θα έλεγα, λοιπόν, ότι η εν λόγω συνεργασία δείχνει αυτό που συζητάμε και λέμε, ότι δηλαδή στην τρέχουσα συγκυρία απαραίτητες είναι οι ευρύτερες συναινέσεις. Αυτή η συνεργασία, λοιπόν, δείχνει τη συναίνεση πάνω στα μεγάλα.
Και αν θέλετε, κυρίες και κύριοι Βουλευτές, και η απλή αναλογική που ψηφίστηκε με ενισχυμένη πλειοψηφία για τις μεθεπόμενες εκλογές από αυτό εδώ το Κοινοβούλιο συγκεντρώνοντας εκατόν εβδομήντα εννέα ψήφους -πολύ πάνω από το άθροισμα των Βουλευτών των τριών κομμάτων- δείχνει αυτόν το δρόμο, τον δρόμο της συναίνεσης, ο οποίος είναι σήμερα απαραίτητος. Επίσης, δείχνει μια καινούργια δημοκρατική πορεία στο πολιτικό μας σύστημα.
Βέβαια, βρήκαμε αυτό το πρόβλημα, όπως «τριγμοί στην Συγκυβέρνηση», στο οποίο αναλώθηκαν πολλοί με τις τοποθετήσεις τους εδώ στο Κοινοβούλιο πριν από λίγο, γιατί δεν σας βγαίνει, κύριοι, ειδικά της Νέας Δημοκρατίας. Ηττηθήκατε με την Εξεταστική πριν από μία εβδομάδα. Αν δεν κάνω λάθος, η πρότασή σας πήρε εβδομήντα έξι ψήφους. Μικρότερο αριθμό ψήφων μετά τη Μεταπολίτευση δεν έχει πάρει η Νέα Δημοκρατία σ’ αυτό το Κοινοβούλιο!
Τώρα, όμως, θα έρθω και στα του νομοσχεδίου.
Κυρίες και κύριοι Βουλευτές, και ειδικά εσάς στην Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ, που είπατε πολλά πράγματα και κάνατε κριτική για το επείγον, θα σας ρωτούσα να μου πείτε τι έχετε κάνει εσείς. Δεν χρειάζεται μια αυτοκριτική; Δεν χρειάζεται μια αυτοκριτική για το ότι η χώρα μας δεν έχει ενεργειακό σχεδιασμό, για το ότι δεν έχει μεσοπρόθεσμο και μακροπρόθεσμο ενεργειακό σχεδιασμό και καμμιά μέριμνα για το κόστος της ανάπτυξης των ΑΠΕ; Τι κάνατε για την εναρμόνιση με τις ευρωπαϊκές οδηγίες και τις συγκεκριμένες υποχρεώσεις; Οι προηγούμενες κυβερνήσεις δεν φρόντισαν να υπάρχει εγκεκριμένος μηχανισμός στήριξης των ΑΠΕ.
Από την άλλη μεριά, με το εν λόγω νομοσχέδιο εισάγουμε ένα νέο καθεστώς στήριξης των ΑΠΕ και ΣΗΘΥΑ. Σύμφωνα με τις κατευθύνσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δημιουργούμε ένα ασφαλές επενδυτικό περιβάλλον με στήριξη παραγωγής από ΑΠΕ όχι μέσω εγγυημένων τιμών, αλλά μέσω αγοροκεντρικών μηχανισμών.
Κάντε μια αυτοκριτική, αγαπητές και αγαπητοί συνάδελφοι της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ, για τη ΔΕΗ. Διότι τώρα ακούσαμε ότι κόπτεστε για τη ΔΕΗ. Ποια ΔΕΗ; Τη ΔΕΗ, η οποία αν και ξεκίνησε τη δεκαετία του ’90 στις ανανεώσιμες πηγές, έφτασε να έχει μόνο το 2% παραγωγής από ανανεώσιμες πηγές; Τι έγινε τόσα χρόνια; Ποια συμφέροντα, εγχώρια και ξένα ιδιωτικά, στην ανάπτυξη των ΑΠΕ εξυπηρετούσατε σαν κυβερνήσεις κ.λπ.;
Εσείς μιλάτε για τη ΔΕΗ, την οποία καταντήσατε και την παραδώσατε με τη «μονοκαλλιέργεια του λιγνίτη». Μιλάτε για τη ΔΕΗ την οποία απαξιώνατε για να μπορέσετε να την πουλήσετε.
Και έρχεται αυτή η Κυβέρνηση και διασφαλίζει τον δημόσιο χαρακτήρα, δημιουργεί προϋποθέσεις εξωτερικής πολιτικής και από την ίδια τη ΔΕΗ, σχέσεις με τις βαλκανικές χώρες κλπ., ενώ διασφαλίζει τον δημόσιο χαρακτήρα των δικτύων και βέβαια καταργεί τη μικρή ΔΕΗ και το ξεπούλημα του 30%, που εσείς είχατε ψηφίσει με την προηγούμενη συγκυβέρνηση.
Θα πω, όμως, δύο-τρία πράγματα και για τα ζητήματα της κλιματικής αλλαγής, για την οποία είμαστε δεσμευμένοι από διεθνείς συνθήκες. Θα πω δύο πράγματα, σχετικά με το ότι η κλιματική αλλαγή είναι ένα παγκόσμιο ζήτημα και οι ΑΠΕ παίζουν έναν μεγάλο ρόλο στην αποτροπή τους.
Θα πω, όμως, ότι η χώρα μας αποκτάει και στο εν λόγω πολυνομοσχέδιο –γιατί όντως είναι πολυνομοσχέδιο- εθνική στρατηγική πρόληψης για την κλιματική αλλαγή. Αυτό δεν είναι μικρό πράγμα!

Τώρα, πάρκο Τρίτση. Θυμηθήκατε και το πάρκο Τρίτση. Τόσα χρόνια κυβερνούσατε, δύο μοντέλα ακολουθήθηκαν με τον φορέα παλιά, μετά με την κίνηση που έγινε το 2014, που παραχωρήθηκε στον ΑΣΔΑ, και το πάρκο Τρίτση ήταν στην εικόνα, στην οποία ήταν. Έχετε να πείτε τίποτα για τους διαχειριστικούς ελέγχους, όταν έγινε ο καινούργιος φορέας; Έχετε να πείτε τίποτα για την κατάσταση, όπως την παραλαμβάνουμε, που έχουμε την ευθύνη –αναλαμβάνουμε όχι μόνο η Αυτοδιοίκηση, αλλά με σημαντικό ρόλο της Αυτοδιοίκησης- να προχωρήσει το θέμα του πάρκου Τρίτση, για να πάρει τον πραγματικό ρόλο του σαν περιβαλλοντικό πάρκο, που σημειωτέον είναι το μεγαλύτερο των Βαλκανίων;
Και βέβαια, κλείνοντας, κύριε Πρόεδρε, είναι το τελευταίο που θα πω, έχει να κάνει με το άρθρο 36 και με το Τέμενος. Πέρα όσων ελέχθησαν από τους αρμόδιους Υπουργούς και συναδέλφους μου εισηγητές από τον ΣΥΡΙΖΑ, δεν είναι μόνο ότι υλοποιείται ένας νόμος, ο ν. 3512/2006, και ρυθμίζονται στο εν λόγω νομοσχέδιο θέματα, λεπτομέρειες, το πώς θα γίνει το Τέμενος, κ.λπ., θα πω όμως ότι στην έννοια του κράτους και των σχέσεων των πολιτών η ανεξιθρησκεία αποτελεί όρο του Συνταγματικού Δικαίου. Συνταγματικά δηλαδή, με τον όρο «ανεξιθρησκεία» θεωρείται η ανοχή του κράτους απέναντι σε κάθε γνωστή και αναγνωρισμένη θρησκεία.
Θα ήθελα να πω ότι η ιστορία της πατρίδας μας, από αρχαιοτάτους χρόνους, στην αρχαία Αθήνα –και ξέρετε πού απευθύνομαι- υπήρχε βωμός αφιερωμένος «τοις αγνώστοις θεοίς», γεγονός που αποτελούσε παγκόσμια πρωτοτυπία.
Να μην πω βέβαια, μετά και για το πρώτο Διάταγμα των Μεδιολάνων του Μεγάλου Κωνσταντίνου, που ουσιαστικά σταμάτησε τη δίωξη των Χριστιανών και νομιμοποίησε τον Χριστιανισμό τότε, σαν επιτρεπόμενη θρησκεία.
Τι θέλω να πω. Στην ελληνική ιστορία, η ανεξιθρησκεία αποτελεί έννοια αξιοσέβαστη και πραγματικό δικαίωμα.
Και επειδή ακούσαμε και ρατσιστικό, ναζιστικό παραλήρημα στη Βουλή το πρωί, θα ήθελα να πω ότι σήμερα, στη μαύρη επέτειο της 4ης Αυγούστου -που κάποιοι εδώ μέσα σαν να γιόρταζαν θα έλεγα, το ακούσαμε- είναι σημαντικό και έχει έναν συμβολισμό να ψηφιστεί το άρθρο 35, που θα ψηφιστεί με ευρεία πλειοψηφία, να δείξει ότι η πατρίδα μας προχωράει μπροστά, η δικτατορία και ο φασισμός είναι παρελθόν.
Πορευόμαστε στη Δημοκρατία. Η Δημοκρατία στην Ελλάδα ιδρύθηκε και προχωράμε δημοκρατικά. Είναι πάρα πολύ σημαντικό αυτό.
Σας ευχαριστώ.
 https://www.youtube.com/watch?v=0SXySUST4oI
Μπορεί να μη συμφωνώ ούτε στο ελάχιστο με αυτά που λες,αλλά θα έδινα μέχρι και την τελευταία ρανίδα του αίματός μου για το δικαίωμά σου να συνεχίσεις να τα λες -ΒΟΛΤΑΙΡΟΣ