Μετά τις επιτυχίες που έχει σημειώσει το Πρακτορείο μας, από το 1980, και από το 2000 στο internet, συνεχίζουμε σταθερά, με νέα ρεκόρ δημοσιεύσεων και αναπαραγωγή των ρεπορτάζ μας στα ΜΜΕ στην Ελλάδα και στον κόσμο. www.vouli.net * Ανάρτηση των δελτίων τύπου σε 24ωρη βάση, καθώς και φωτογραφιών για την προβολή στα Μ.Μ.Ε. * Καταγράφουμε την πολιτική ιστορία του Ελληνισμού

25.2.16

Ομιλία Αλέξανδρου Μεϊκόπουλου στη Βουλή κατά τη συζήτηση επί του Νομοσχεδίου για την Δημόσια Διοίκηση



Ομιλία Αλέξανδρου Μεϊκόπουλου στη Βουλή κατά τη συζήτηση επί του Νομοσχεδίου για την Δημόσια Διοίκηση


Για την προσπάθεια της κυβέρνησης να ανατρέψει το καθεστώς παθογένειας και πελατειακών σχέσεων, που κυριάρχησε επί δεκαετίες στον δημόσιο τομέα με ευθύνη των κομμάτων του παραδοσιακού δικομματισμού, και να καταστήσει την δημόσια διοίκηση πιο λειτουργική και αξιοκρατική, μίλησε ο Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος, βουλευτής Μαγνησίας του ΣΥΡΙΖΑ, κατά τη συζήτηση στη Βουλή επί του Νομοσχεδίου «Εθνικό Μητρώο Επιτελικών Στελεχών Δημόσιας Διοίκησης, Βαθμολογική Διάρθρωση Θέσεων, Συστήματα Αξιολόγησης, Προαγωγών και Επιλογής Προϊσταμένων (Διαφάνεια - Αξιοκρατία και Αποτελεσματικότητα της Δημόσιας Διοίκησης)», στις 24.2.2016.
Ειδικότερα τόνισε ότι «όλες αυτές τις δεκαετίες το δημόσιο αντιμετωπίστηκε ως φέουδο, ως ένα πεδίο, όπου έγιναν εκατοντάδες πειραματισμοί,  ενώ τα τελευταία χρόνια, που πλέον δεν υπήρχε δυνατότητα να διορίζονται κατά χιλιάδες οι δημόσιοι υπάλληλοι, στις θέσεις ευθύνης υπήρχαν διορισμοί ανάλογα με την κοινοβουλευτική δύναμη των κομμάτων. Όταν υπήρχε ο κραταιός δικομματισμός, τη συντριπτική πλειοψηφία στις θέσεις ευθύνης τις έπαιρνε το πρώτο κόμμα και κάποιες το δεύτερο. Όταν καταλήξαμε στην τρικομματική συγκυβέρνηση, είχαμε το περιβόητο τέσσερα-δύο-ένα.»
Στην εισήγησή του ιδιαίτερα επικεντρώθηκε στον πρώτο άξονα του νομοσχεδίου που αφορά στη σύσταση ενός Εθνικού Μητρώου Επιτελικών Στελεχών Δημόσιας Διοίκησης, στο οποίο θα εντάσσονται οι υπάλληλοι με αυξημένα διοικητικά και εκπαιδευτικά προσόντα οι οποίοι θα στελεχώνουν από εδώ και στο εξής τις επιτελικές θέσεις του κράτους. Έτσι, λοιπόν, επισήμανε ότι «με έναν πολύ σοβαρό τρόπο μπαίνει τέλος στη μακρόχρονη παράδοση της κομματικοποίησης των θέσεων ευθύνης», και ότι «ο εξορθολογισμός στον δημόσιο τομέα σημαίνει βασικά και εξορθολογισμός των δικών του πόρων».  
Για τον δεύτερο άξονα του νομοσχεδίου, δηλαδή το σύστημα αξιολόγησης, παρατήρησε ότι η αξιολόγηση για την κυβέρνηση δεν συνδέεται με διαθεσιμότητες ή απολύσεις όπως παλιότερα, αλλά με την βελτίωση της παραγωγικότητας των υπαλλήλων και την αποτελεσματικότητα της δημόσιας διοίκησης προς όφελος των πολιτών. Ειδικότερα, τόνισε ότι «το προσωπικό αξιολογείται μεν στη βάση παραμέτρων, όπως τα τυπικά και τα ουσιαστικά προσόντα του κάθε υπαλλήλου και τις εκθέσεις αξιολόγησης των προϊσταμένων του, αλλά στην τελική αξιολόγηση για πρώτη φορά θα προσμετράται και η βαθμολόγηση που θα έχουν οι προϊστάμενοι από τους άμεσα υφισταμένους τους. Και αυτή η αμφίδρομη αξιολόγηση θα αποτελέσει ένα κρίσιμο εργαλείο για τη βελτίωση της παραγωγικότητας των υπαλλήλων και την αποτελεσματικότητα της Δημόσιας Διοίκησης».
Ο κ. Μεϊκόπουλος ολοκλήρωσε την ομιλία του τονίζοντας ότι πρέπει να γίνει αντιληπτό ότι «επιτέλους στην εφαρμοσμένη πολιτική γίνεται πράξη το εξής: Αυτή η χρόνια παθογένεια της ιστορικής Πλατείας Κλαυθμώνος επιτέλους αρχίζει και παίρνει τέλος».

Το Γραφείο Τύπου

Μπορεί να μη συμφωνώ ούτε στο ελάχιστο με αυτά που λες,αλλά θα έδινα μέχρι και την τελευταία ρανίδα του αίματός μου για το δικαίωμά σου να συνεχίσεις να τα λες -ΒΟΛΤΑΙΡΟΣ