Μετά τις επιτυχίες που έχει σημειώσει το Πρακτορείο μας, από το 1980, και από το 2000 στο internet, συνεχίζουμε σταθερά, με νέα ρεκόρ δημοσιεύσεων και αναπαραγωγή των ρεπορτάζ μας στα ΜΜΕ στην Ελλάδα και στον κόσμο. www.vouli.net * Ανάρτηση των δελτίων τύπου σε 24ωρη βάση, καθώς και φωτογραφιών για την προβολή στα Μ.Μ.Ε. * Καταγράφουμε την πολιτική ιστορία του Ελληνισμού

16.7.15

Ομιλία του Υπουργού Οικονομικών, κ. Ευκλείδη Τσακαλώτου, στη συζήτηση στην ολομέλεια της Βουλής



Ομιλία του Υπουργού Οικονομικών, κ. Ευκλείδη Τσακαλώτου, στη συζήτηση στην ολομέλεια της Βουλής
επί του νομοσχεδίου «Επείγουσες ρυθμίσεις για τη διαπραγμάτευση και σύναψη συμφωνίας με τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης (Ε.Μ.Σ)»


Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, στην επιτροπή τελείωσα το λόγο μου με μια αναφορά στον Τσου Εν Λάι, που όταν τον ρώτησαν τι γνώμη έχει για τη γαλλική επανάσταση είπε ότι είναι πολύ νωρίς για να την κρίνουμε. Κάπως έτσι αισθάνομαι εγώ γι αυτή τη συμφωνία.
Πολλά θα εξαρτηθούν από τις αλλαγές στην Ευρώπη. Όλη η Ευρώπη συζητά για την Ελλάδα, συζητά το νόημα του δημοψηφίσματος. Όλη η Ευρώπη συζητά το νόημα αυτής της συμφωνίας. Τι σημαίνει για την Ελλάδα και για την Ευρώπη. Να ξέρετε ότι η Ευρώπη τα επόμενα χρόνια θα δοκιμαστεί. Και ένας από τους λόγους που θα δοκιμαστεί είναι για τα ερωτήματα που έχει θέσει η δική μας η κυβέρνηση.
Δεν σας κρύβω ότι δεν έχω τα ίδια αισθήματα για την Ευρώπη που είχα παλιά. Θα φανεί αν αυτή η Ευρώπη πραγματικά μπορεί να σεβαστεί τη Δημοκρατία, τον πλουραλισμό, τη διαφορετικότητα. Πολλά θα εξαρτηθούν από την οικονομία. Αν τα πολύ σκληρά δημοσιονομικά μέτρα θα βρουν αντιστάθμισμα από αυτά που έχουμε κερδίσει στο επενδυτικό πρόγραμμα και το χρέος. Αν θα είναι τελικά μακριά από  την ατζέντα το Grexit. Αν θα μπορέσει να αυξηθεί η ζήτηση των καταναλωτών, αν θα επιστρέψουν οι αποταμιεύσεις στις τράπεζες, αν θα επιστρέψουν  οι επενδυτές. Δεν το ξέρω. Ένα πράγμα ξέρω: Για να επιστρέψει αυτή η Ευρώπη και αυτή η Ελλάδα στην ανάπτυξη χρειάζεται να υπάρχουν συμμαχίες που συνεχώς πολεμούν τη λιτότητα και ότι αυτό το πρόβλημα θα λυθεί τελικά σε κοινωνικό και πολιτικό επίπεδο.
Πολλά θα κριθούν από τους πολιτικούς και το πολιτικό σύστημα, πώς μπορεί να διαχειριστεί αυτές τις αλλαγές που υπάρχουν μέσα σε αυτή τη συμφωνία. Για παράδειγμα πώς το Ταμείο αυτό, που προσπαθήσαμε να είναι στην Ελλάδα, θα μπορεί να αποπληρώνει το δάνειο με οποιαδήποτε αποκρατικοποίηση γίνει σε 10, 15 και 20 χρόνια, αλλά προπαντός να είναι ένα επενδυτικό ταμείο που να μπορεί να υποστηρίξει την παραγωγική ανασυγκρότηση.
Πολλά θα εξαρτηθούν από το πώς θα αντιμετωπίσουμε τις αλλαγές στις συντάξεις. Πώς μαζί θα αποφασίσουμε ότι θέλουμε μια οικονομία και μια κοινωνία που δουλεύουν  για πολλά χρόνια, αλλά συγχρόνως πληρώνουν φόρους με τους οποίους μπορεί να υπάρχει συλλογική κατανάλωση. Όχι να δουλεύουμε λιγότερο και να έχουμε μόνο ιδιωτική κατανάλωση και να έχουν μόνο οι πλούσιοι μεγάλες συντάξεις.  Πολλά θα εξαρτηθούν από το μεγάλο πρόγραμμα.
Άκουσα ότι μας πίεσαν λέγοντας ότι αφού το δάνειο είναι για τρία χρόνια θα πρέπει να υπάρχει και μεγαλύτερο πρόγραμμα. Εμείς είπαμε ότι πρέπει να υπάρχει πλουσιότερο πρόγραμμα. Προσπαθήσαμε να βάλουμε στο πρόγραμμά μας πράγματα για τη διαφθορά, τη δημόσια διοίκηση και τη φοροδιαφυγή. Αυτά θα τα συζητήσουμε μαζί με τον ΟΟΣΑ, την Παγκόσμια Τράπεζα και με άλλους Διεθνείς Οργανισμούς. Θα υπάρχει διαφορετική σχέση ανάμεσα στο κράτος και την οικονομία; Θα υπάρχει διαφορετική σχέση ανάμεσα στο κράτος και την κοινωνία; Με ποιο τρόπο θα έρθουν νέες μορφές παραγωγής, νέες ιδέες και προπαντός  πώς θα χτυπηθεί το παλιό πολιτικό σύστημα; Αυτό δεν το ξέρω. Αλλά ένα πράγμα ξέρω. Αν η Αριστερά και η  κυβέρνησή μας δεν χτυπήσει το παλιό πολιτικό σύστημα αυτός ο τόπος δεν έχει μέλλον.
Πολλά θα εξαρτηθούν και από το πώς θα αντιμετωπίσουμε την κοινωνική δικαιοσύνη. Πώς θα μπορέσουμε να κάνουμε αναδιανομή εισοδήματος. Ποτέ δεν πίστεψα ότι πρέπει να αυξηθεί η πίτα πριν την μοιράσουμε. Έχουμε κάνει προσπάθειες σε αυτό τον τομέα. Έχουμε κάνει προσπάθειες να πέσουν τα βάρη αλλού. Έχουμε αυξήσει το φόρο αλληλεγγύης κλιμακωτά γι αυτούς που έχουν εισόδημα πάνω από 30.000 ευρώ,  8% για τους βουλευτές -σε συνεννόηση με όλα τα κόμματα-  για να φανεί ότι οι βουλευτές συμμετέχουν σε αυτή τη μεγάλη προσπάθεια. Έχουμε αυξήσει το φόρο στα κέρδη των επιχειρήσεων από 26% σε 29%. Βεβαίως θέλαμε να κάνουμε και άλλα πράγματα που δεν τα επέτρεψαν σε αυτή τη   φάση.
Πρέπει όμως να σας πως ότι συγχρόνως κατανοώ πλήρως ότι υπάρχουν πολλά δύσκολα μέτρα, όπως ο ΦΠΑ, που δεν δουλεύουν υπέρ της αναδιανομής. Άρα πολλά θα εξαρτηθούν και από το εάν θα μπορέσουμε να βελτιώσουμε, για παράδειγμα, την εισπραξιμότητα του ΦΠΑ, αν με αυτά που θα κερδίσουμε είτε από την βελτίωση της εισπραξιμότητας, είτε από τη φοροδιαφυγή μπορούμε να αντιστρέψουμε τις αδικίες είτε στα νησιά, είτε στον αγροτικό τομέα.
Υπόσχεση της κυβέρνησής μας είναι ότι όπως παλέψαμε για τον κόσμο της εργασίας έτσι θα συνεχίσουμε να παλεύουμε και αυτοί θα είναι πάντα οι δικοί μας άνθρωποι και η πρώτη μας προτεραιότητα.
Θέλω να πω κάτι και στους συντρόφους και τις συντρόφισσές μου. Ποτέ δεν ωραιοποιήσαμε την κατάσταση. Ποτέ δεν θριαμβολογήσαμε. Αντιθέτως πάντα προσπαθούσαμε να δείξουμε τα πραγματικά προβλήματα που έχουμε.
Πρέπει να σας πως ότι το πρωί της Δευτέρας, στις 9:30, ήταν η πιο δύσκολη μέρα της ζωής μου.  Ήταν μια απόφαση που θα με βαραίνει για όλη μου τη ζωή. Δεν ξέραμε αν κάναμε το σωστό. Ξέρω όμως ότι κάναμε κάτι αισθανόμενοι ότι δεν είχαμε καμιά επιλογή. Και δεν είχαμε ούτε βεβαιότητες, δεν έχουμε ούτε σιγουριές. Και δεν λέμε ότι αυτοί που είναι από αυτή τη μεριά σε αυτή την απόφαση έχουν όλα τα καλά επιχειρήματα  και αυτοί που είναι από την άλλη μεριά έχουν όλα τα κακά επιχειρήματα. Δεν λέμε ότι το σωστό είναι από τη μια μεριά και το λάθος από την άλλη. Στα μεγάλα πολιτικά ζητήματα πάντα, έξυπνοι άνθρωποι μπορεί να διαφέρουν. Αλλά να διαφέρουν με πολιτικό τρόπο και να καταλαβαίνει ο ένας τον άλλο. Δεν λέμε και ποτέ δεν είπαμε ότι αυτή είναι μια καλή συμφωνία.
Καλώ όλους να σκεφτούν αν μπορούμε μαζί να προχωρήσουμε για να μπορέσουμε να κάνουμε ό,τι καλύτερο για τον κόσμο της εργασίας και γι αυτό τον τόπο.  
Μπορεί να μη συμφωνώ ούτε στο ελάχιστο με αυτά που λες,αλλά θα έδινα μέχρι και την τελευταία ρανίδα του αίματός μου για το δικαίωμά σου να συνεχίσεις να τα λες -ΒΟΛΤΑΙΡΟΣ