Μετά τις επιτυχίες που έχει σημειώσει το Πρακτορείο μας, από το 1980, και από το 2000 στο internet, συνεχίζουμε σταθερά, με νέα ρεκόρ δημοσιεύσεων και αναπαραγωγή των ρεπορτάζ μας στα ΜΜΕ στην Ελλάδα και στον κόσμο. www.vouli.net * Ανάρτηση των δελτίων τύπου σε 24ωρη βάση, καθώς και φωτογραφιών για την προβολή στα Μ.Μ.Ε. * Καταγράφουμε την πολιτική ιστορία του Ελληνισμού

12.9.13

«Ερώτηση βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ για άμεση απόσυρση ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ από τις ιδιωτικοποιήσεις»




Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Βαλαβάνη Νάντια, Αλεξόπουλος Απόστολος, Αμανατίδης Γιάννης, Αμμανατίδου Ευαγγελία, Γελαλής Δημήτριος, Δερμιτζάκης Κωνσταντίνος, Διώτη Ηρώ, Τσακαλώτος Ευκλείδης και Χαραλαμπίδου Δέσποινα


κατέθεσαν σήμερα ερώτηση στη Βουλή με θέμα «την απόσυρση των ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ από το πεδίο εφαρμογής των ιδιωτικοποιήσεων».  Επισημαίνουν, μεταξύ άλλων, ότι ακόμη και ο Επιτρόπος κ. Rehn σε σχετική ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ  Ν. Χουντή  απάντησε ότι : «η Επιτροπή έχει ήδη δηλώσει ότι δεν έχει πολιτική που να υποχρεώνει τα κράτη μέλη να ιδιωτικοποιούν τις υπηρεσίες ύδρευσης και έχει ήδη ανακοινώσει ότι θα αποσύρει το νερό από το πεδίο εφαρμογής της οδηγίας για τις συμβάσεις παραχώρησης» και επιπλέον ότι «η επιλογή για το ποιες, σε ποιο βαθμό και με ποια σειρά θα πρέπει να ιδιωτικοποιηθούν οι δημόσιες επιχειρήσεις ή τα δημόσια περιουσιακά στοιχεία αποτελεί αποκλειστική ευθύνη των κρατών μελών, λαμβανομένων υπόψη των διάφορων δυσκολιών που αντιμετωπίζουν και των στόχων που έχουν καθορίσει».


Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης.

ΕΡΩΤΗΣΗ


Προς τους Υπουργούς:
·         Οικονομικών
·         Περιβάλλοντος, Ενέργειας  και Κλιματικής Αλλαγής
·         Ανάπτυξης και  Ανταγωνιστικότητας
·         Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων

 

 

Θέμα: «Απόσυρση ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ από τις ιδιωτικοποιήσεις»

 

Με δήλωση  του (21/6/2013) ο Επίτροπος κ. Barnier, εκδήλωσε την προθυμία του να προχωρήσει στην «απομάκρυνση του νερού από το πεδίο εφαρμογής της οδηγίας για τις συμβάσεις παραχώρησης», προκειμένου να πείσει τους πολίτες ότι «το νερό δεν είναι προς ιδιωτικοποίηση».
Ο Επιτρόπος κ. Rehn (9/8/2013) απαντώντας σε ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ  Ν. Χουντή  μεταξύ άλλων αναφέρει ότι: «Η Επιτροπή έχει ήδη δηλώσει ότι δεν έχει πολιτική που να υποχρεώνει τα κράτη μέλη να ιδιωτικοποιούν τις υπηρεσίες ύδρευσης και έχει ήδη ανακοινώσει ότι θα αποσύρει το νερό από το πεδίο εφαρμογής της οδηγίας για τις συμβάσεις παραχώρησης  και θα συνεχίσει να παρακολουθεί από κοντά την κατάσταση σε αυτόν τον ευαίσθητο τομέα. Η επιλογή για το ποιες, σε ποιο βαθμό και με ποια σειρά θα πρέπει να ιδιωτικοποιηθούν οι δημόσιες επιχειρήσεις ή τα δημόσια περιουσιακά στοιχεία αποτελεί αποκλειστική ευθύνη των κρατών μελών, λαμβανομένων υπόψη των διάφορων δυσκολιών που αντιμετωπίζουν και των στόχων που έχουν καθορίσει».

Ταυτόχρονα, όμως, η Επιτροπή, μέσω της Τρόικας, έχει επιβάλει στην ελληνική κυβέρνηση την πώληση των δύο μεγαλύτερων δημόσιων επιχειρήσεων ύδρευσης και αποχέτευσης στην Ελλάδα, της ΕΥΔΑΠ και της ΕΥΑΘ. Είναι χαρακτηριστικό επίσης ότι επέβαλε την πληρωμή των χρεών του δημοσίου προς τις δύο εταιρείες ύδρευσης ως «προαπαιτούμενο» για την υποδόση Οκτωβρίου 2013 προκειμένου οι εταιρείες να μπορούν να παραδοθούν «καθαρές» στις δύο μεγάλες πολυεθνικές του νερού. Ήδη η κυβέρνηση προλειαίνει το έδαφος προς αυτή την κατεύθυνση, αφού σε υπουργική τροπολογία που πέρασε στις 10.09.2013 στο ν/σ «Αναδιάρθρωση της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και Λοιπές Διατάξεις αρμοδιότητας Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων», προβλέπεται η εξόφληση των ληξιπρόθεσμων οφειλών των Ο.Τ.Α. προς τις δύο επιχειρήσεις, μέσω ποσών που θα παρακρατηθούνε από τους αποδιδόμενους μέσω του κρατικού προϋπολογισμού πόρους προς την Τ.Α. Άρα, όχι απλά γίνεται προσπάθεια να πωληθούν “καθαρές”, αλλά για να γίνει αυτό θα σηκώσουν κι άλλα οικονομικά βάρη οι ήδη καταχρεωμένοι και άνευ πόρων Ο.Τ.Α.

Με τον τρόπο αυτό, προχωρεί ουσιαστικά στην αναγκαστική ιδιωτικοποίηση της ύδρευσης στην Ελλάδα, ερχόμενη σε πλήρη αντίθεση με τις  παραπάνω διαβεβαιώσεις τόσο του Επιτρόπου κ. Barnier όσο και του Επιτρόπου κ.Rehn, με το άρθρο 345 της ΣΛΕΕ περί ουδετερότητας στο καθεστώς ιδιοκτησίας, με διάφορα ψηφίσματα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, και κυρίως με την επιθυμία των Ευρωπαίων πολιτών, όπως εκφράστηκε και από τις 1,5 εκατομμύρια υπογραφές που συλλέχθηκαν κατά τη διάρκεια της πρωτοβουλίας right2water με κεντρικό σύνθημα «το νερό δεν είναι για πούλημα».

     Με δεδομένο ότι :

1. Το νερό είναι δημόσιο, κοινό αγαθό, δεν αποτελεί πηγή κέρδους αλλά πρέπει να διασφαλίζεται η δημόσια ιδιοκτησία και διαχείριση των υδάτων και των υδάτινων υποδομών, μακριά από τους κανόνες της αγοράς.

2. Οι δύο  αυτές επιχειρήσεις είναι κερδοφόρες και έχουν από μόνες τους τη δυνατότητα εκσυγχρονισμού του δικτύου τους όσο και των παρεχόμενων υπηρεσιών, χωρίς την ανάγκη προσφυγής σε ιδιωτικά κεφάλαια.

3. Παντού όπου οι δύο πολυεθνικές του νερού πήραν στην κατοχή τους εταιρείες ύδρευσης, υπαναχώρησαν απ’  τις συμβατικές υποχρεώσεις τους για αποτελεσματική συντήρηση κι επέκταση των δικτύων και διασφάλιση καλής ποιότητας και ανεκτής τιμής στο νερό, με αποτέλεσμα να εκδιώκονται σήμερα από τις βασικές πόλεις της Ευρώπης, οι οποίες επαναδημοτικοποιούν το νερό τους.

 

Ερωτώνται οι κ.κ Υπουργοί:

 

Θα αποσύρετε τις εταιρίες ύδρευσης (ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ) από το γενικό ξεπούλημα των δημοσίων επιχειρήσεων που πραγματοποιείται αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα;




Οι ερωτώντες βουλευτές
Αλεξόπουλος Απόστολος
Αμανατίδης Γιάννης
Αμμανατίδου Ευαγγελία
Βαλαβάνη Νάντια
Γελαλής Δημήτριος
Δερμιτζάκης Κωνσταντίνος
Διώτη Ηρώ
Τσακαλώτος Ευκλείδης
Χαραλαμπίδου Δέσποινα


Μπορεί να μη συμφωνώ ούτε στο ελάχιστο με αυτά που λες,αλλά θα έδινα μέχρι και την τελευταία ρανίδα του αίματός μου για το δικαίωμά σου να συνεχίσεις να τα λες -ΒΟΛΤΑΙΡΟΣ