Μετά τις επιτυχίες που έχει σημειώσει το Πρακτορείο μας, από το 1980, και από το 2000 στο internet, συνεχίζουμε σταθερά, με νέα ρεκόρ δημοσιεύσεων και αναπαραγωγή των ρεπορτάζ μας στα ΜΜΕ στην Ελλάδα και στον κόσμο. www.vouli.net * Ανάρτηση των δελτίων τύπου σε 24ωρη βάση, καθώς και φωτογραφιών για την προβολή στα Μ.Μ.Ε. * Καταγράφουμε την πολιτική ιστορία του Ελληνισμού

2.7.13

ΟΜΙΛΙΑ ΥΠ. ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΟΛΓΑΣ ΚΕΦΑΛΟΓΙΑΝΝΗ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ

Αθήνα 02.07.2013

Το Εθνικό Σχέδιο για τον Τουρισμό, παρουσίασε η υπουργός Τουρισμού κυρία Όλγα Κεφαλογιάννη, σήμερα στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής, με αφορμή την κατάθεση του νομοσχεδίου του υπουργείου Τουρισμού, «Απλούστευση διαδικασιών για την ενίσχυση της τουριστικής επιχειρηματικότητας, αναδιοργάνωση του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού και λοιπές διατάξεις».

Πρόκειται για ένα νομοσχέδιο που επιλύει χρόνια προβλήματα και αιτήματα της τουριστικής αγοράς. 
Όπως είπε η υπουργός Τουρισμού, μιλώντας  στη Βουλή, το εθνικό στρατηγικό σχέδιο για τον τουρισμό, βασίζεται σε 4 άξονες:
1ον. Την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας και τη διευκόλυνση των επενδύσεων με την αξιοποίηση των κονδυλίων του ΕΣΠΑ και του νέου Αναπτυξιακού νόμου.
2ον. Τον εμπλουτισμό του Τουριστικού Προϊόντος με την ανάπτυξη των Ειδικών & εναλλακτικών Μορφών Τουρισμού (Θαλάσσιος, Ιατρικός/ Ιαματικός, Θρησκευτικός/ προσκυνηματικός,
Γαστρονομικός, Αθλητικός, Συνεδριακός, Αγροτουρισμός - Οικοτουρισμός κ.α.).
3ον. Τη διασφάλιση της ποιότητας στις υποδομές και τις υπηρεσίες του Τουρισμού,
4ον. Την επένδυση στο ανθρώπινο δυναμικό της Ελλάδος με την αναβάθμιση της παρεχόμενης επαγγελματικής εκπαίδευσης και τη δημιουργία νέων και νέου τύπου θέσεων εργασίας.
 
Τόνισε ακόμη ότι  στρατηγική τουρισμού  μέχρι το 2020 αναπτύσσεται με βασικούς στόχους:
Αθήνα 02.07.2013

Η ΝΕΑ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΟΡΑΜΑ - ΑΞΟΝΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ - ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ



ΟΜΙΛΙΑ ΥΠ. ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΟΛΓΑΣ ΚΕΦΑΛΟΓΙΑΝΝΗ

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,
Κύριε Πρόεδρε,
Βρισκόμαστε σε μια σημαντική συγκυρία για τον Ελληνικό τουρισμό.
Η Χώρα αποκτά σταθερή, βιώσιμη και μακροχρόνια τουριστική ανάπτυξη.
Ο τουρισμός θωρακίζεται θεσμικά και ο ιδιωτικός τομέας καταλαμβάνει τη θέση που του αναλογεί ως κοινωνικός εταίρος με δικαιώματα και υποχρεώσεις.
Η κοινωνία αντιλαμβάνεται τη δύναμη του τουρισμού ως καθοριστικού παράγοντα προόδου και ευημερίας για ολόκληρη την Ελλάδα και όχι μόνο για τις τουριστικές περιοχές.
Όλοι πλέον αναγνωρίζουμε ότι ο τουρισμός βοηθάει στη δύσκολη αυτή στιγμή την Ελλάδα.
Όχι μόνο με τη συμμετοχή του στο ΑΕΠ, αλλά και με τη δύναμη του να επηρεάζει θετικά την εικόνα της χώρας στο εξωτερικό.

Μέσα σε ένα χρόνο, έχουν γίνει σημαντικά βήματα.
Από την πρώτη στιγμή κληθήκαμε να ανατρέψουμε  την αρνητική εικόνα της Ελλάδας στο εξωτερικό.
Κληθήκαμε να αποδείξουμε ότι ο ελληνικός τουρισμός παραμένει ανθεκτικός.
Ότι διαθέτει ακόμη μεγάλες δυνάμεις ανάπτυξης.
Επιδιώξαμε συντονισμένα να τοποθετήσουμε τον τουρισμό στο επίκεντρο της  οικονομίας, της πολιτικής, της ελληνικής κοινωνίας.
Αποδείξαμε πως κατέχει κρίσιμη θέση στο ΑΕΠ, με πολλαπλάσια αξία ιδιαίτερα στην περίοδο της ύφεσης.
Και πως παραμένει μια μεγάλη πλουτοπαραγωγική δύναμη, η οποία  στηρίζει σημαντικά την ελληνική Περιφέρεια.

Η ΑΝΑΣΥΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,
Από την πρώτη στιγμή επισημάναμε την ανάγκη της θεσμικής θωράκισης όλου του εγχειρήματος για την αναγέννηση του ελληνικού τουρισμού.
Η ανασύσταση του Υπουργείου Τουρισμού για την οποία εργασθήκαμε εντατικά αποτέλεσε το πρώτο, καθοριστικό, βήμα για την αξιοποίηση των μεγάλων δυνατοτήτων και των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της Χώρας στον τομέα του Τουρισμού.
Η ίδρυση και η επανασύσταση του Υπουργείου Τουρισμού με το Π.Δ. 85/2012 αποτέλεσε την ικανοποίηση ενός πάγιου αιτήματος του τουριστικού κλάδου.
Παραλάβαμε ουσιαστικά μια Γενική Γραμματεία, απολύτως αποδυναμωμένη για το ρόλο που είχε κληθεί να επιτελέσει.
Εργασθήκαμε για τη Διοικητική και Οργανωτική ανασυγκρότηση των δομών του Υπουργείου, ενισχύοντας τον επιτελικό του ρόλο.
Έναν ρόλο που θα υπηρετήσει με επιτυχία την καινούργια ολοκληρωμένη πολιτική και στρατηγική για την επιχειρηματικότητα και τις επενδύσεις.
Βάση των νέων αναγκών, δημιουργήσαμε δύο γραμματείες: Τη Γενική Γραμματεία Τουρισμού … και τη
Γραμματεία Τουριστικών Υποδομών και Επενδύσεων.
Παράλληλα, και με στόχο την ταχεία απορρόφηση των κονδυλίων του ΕΣΠΑ και την ορθή αξιοποίησή τους…
Επανιδρύσαμε την Ειδική Υπηρεσία Εφαρμογής και Συντονισμού συγχρηματοδοτούμενων δράσεων στον τομέα του Τουρισμού και
Ενεργοποιήσαμε και στελεχώσαμε την Ειδική υπηρεσία προώθησης και αδειοδότησης τουριστικών επενδύσεων η οποία θα καθοδηγεί υποψηφίους επενδυτές ως υπηρεσία One-Shop-Stop.
Παράλληλα με την ανασύσταση του Υπουργείου Τουρισμού, ξεκινήσαμε τις διαρθρωτικές αλλαγές στον ΕΟΤ.
Στόχος μας είναι να καταστεί ο Ελληνικός Οργανισμός Τουρισμού ένας σύγχρονος οργανισμός προώθησης του ελληνικού τουρισμού. Ένας Οργανισμός που να ανταποκρίνεται αποτελεσματικά σε όλες τις αυξημένες ανάγκες  της αγοράς. 

ΤΟ ΕΘΝΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΤΟΥΡΙΣΜΟ
Κυρίες και κύριοι,
Από τον Ιούνιο του 2012 ο ελληνικός τουρισμός πορεύεται βάσει ενός συγκροτημένου εθνικού στρατηγικού σχεδίου.
Στόχος μας είναι η πλήρης αναδιάρθρωση του εθνικού τουριστικού προϊόντος μέσα από την αναβάθμιση των υπηρεσιών, των διαδικασιών, αλλά και του επικοινωνιακού σχεδιασμού διασφαλίζοντας:
  • σταθερό οικονομικό περιβάλλον,
  • νέες επενδυτικές και αναπτυξιακές ευκαιρίες,
  • αύξηση τουριστικής κίνησης προς τη χώρα.
Επεξεργαστήκαμε και υλοποιούμε ένα Σχέδιο Εθνικής Στρατηγικής το οποίο θα υπηρετήσει σε βάθος χρόνου την ανάκαμψη του Τουρισμού σε δύο μείζονες κατευθύνσεις:
την Ανάπτυξη της Ανταγωνιστικότητας και Βιωσιμότητας,
την Ανάπτυξη της Επιχειρηματικότητας και των Επενδύσεων.

Το εθνικό στρατηγικό σχέδιο για τον τουρισμό, βασίζεται σε 4 άξονες:
1ον. Την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας και τη διευκόλυνση των επενδύσεων με την αξιοποίηση των κονδυλίων του ΕΣΠΑ και του νέου Αναπτυξιακού νόμου.
2ον. Τον εμπλουτισμό του Τουριστικού Προϊόντος με την ανάπτυξη των Ειδικών & εναλλακτικών Μορφών Τουρισμού (Θαλάσσιος, Ιατρικός/Ιαματικός, Θρησκευτικός/ προσκυνηματικός, Γαστρονομικός, Αθλητικός, Συνεδριακός, Αγροτουρισμός - Οικοτουρισμός κ.α.).
3ον. Τη διασφάλιση της ποιότητας στις υποδομές και τις υπηρεσίες του Τουρισμού,
4ον. Την επένδυση στο ανθρώπινο δυναμικό της Ελλάδος με την αναβάθμιση της παρεχόμενης επαγγελματικής εκπαίδευσης και τη δημιουργία νέων και νέου τύπου θέσεων εργασίας.

ΤΟ ΕΘΝΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΣΤΗΝ ΠΡΑΞΗ
Στο πλαίσιο αυτό και για την εφαρμογή του εθνικού σχεδίου για τον τουρισμό, εργαστήκαμε και συνεργαστήκαμε:
  • Για τη θεσμική αναδιοργάνωση της διοικητικής και οργανωτικής δομής των τουριστικών υπηρεσιών της Χώρας σε έναν ενιαίο μηχανισμό, υπό την εποπτεία του ανασυσταθέντος Υπουργείου Τουρισμού.
Το Υπουργείο συγκεντρώνει πλέον όλες τις επιτελικές αρμοδιότητες και μαζί με τους εποπτευόμενους φορείς του καθίσταται ισχυρός και επιτελικός μοχλός ανάπτυξης και συντονισμού.
  • Συνεργαστήκαμε για την προώθηση μιας σύγχρονης και αποτελεσματικής πολιτικής για τον Τουρισμό, η οποία θα αντιμετωπίζει χρόνια προβλήματα και παθογένειες που ταλανίζουν τον κόσμο του Τουρισμού και αναστέλλουν την ποιοτική αναβάθμιση του τουριστικού προϊόντος.

Δημιουργήσαμε τις προϋποθέσεις για να ανοίξει ο δρόμος ώστε το Υπουργείο Τουρισμού να υλοποιήσει τις δράσεις του σε συνεργασία με τους αρμόδιους φορείς με στόχο :
  • Τη διαμόρφωση ενιαίας τουριστικής πολιτικής σε όλα τα επίπεδα,
  • Τη θεσμική οργάνωση και ανάπτυξη των εναλλακτικών μορφών τουρισμού,
  • Την αναμόρφωση του θεσμικού πλαισίου ώστε να διευκολύνεται η τουριστική επιχειρηματικότητα,
  • Την κωδικοποίηση της τουριστικής νομοθεσίας,
  • Την αξιοποίηση των επενδυτικών ευκαιριών του νέου ΕΣΠΑ,
  • Την επίλυση χρόνιων προβλημάτων που καθορίζουν την πορεία του τουριστικού προϊόντος αρμοδιότητας άλλων Υπουργείων
  • Την ανάπτυξη μεγάλων τουριστικών επενδύσεων μέσω συμπράξεων Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα (προτεραιότητα στις ειδικές τουριστικές υποδομές, Γκόλφ, Μαρίνες, χιονοδρομικά κέντρα κα.),
  • Την αναβάθμιση της Τουριστικής Εκπαίδευσης (Συγχώνευση Ο.Τ.Ε.Κ. στο Υπουργείο, Νέες Επενδύσεις, Νέες Σχολές),
  • Τη διαρκή αναβάθμιση της προβολής της Χώρας ως τουριστικού προορισμού με την υλοποίηση Ειδικών Προγραμμάτων Marketing.

Παράλληλα, διαμορφώσαμε μια νέα στρατηγική συνεργασίας με τα Υπουργεία, τις Περιφέρειες και τους Δήμους, και συντονίσαμε τις δράσεις που επηρεάζουν το τουριστικό προϊόν.
Για πρώτη φορά μετά από χρόνια συνδέουμε στην πράξη το Υπουργείο με την Αυτοδιοίκηση Α΄ και Β΄ βαθμού σε θέματα που αφορούν τον Τουρισμό και την Τουριστική Ανάπτυξη.
  • Βελτιώνουμε και αναβαθμίζουμε υπηρεσίες που υποστηρίζουν τον τουρισμό, τα λιμάνια κρουαζιέρας, τα αεροδρόμια, την εικόνα στους τουριστικούς προορισμούς.
  • Απλοποιούμε συνεχώς τις διαδικασίες ώστε να γίνει η χώρα μας πιο φιλική και ευέλικτη για Έλληνες και ξένους επενδυτές που εμπιστεύονται τον ελληνικό τουρισμό.

ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΜΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ
Κυρίες και Κύριοι,
Μέσα σε ένα αβέβαιο διεθνές περιβάλλον, καλούμαστε να αναζητήσουμε νέους δρόμους.
Καλούμαστε να αποφασίσουμε τους στόχους και τις προοπτικές για τον Τουρισμό της Ελλάδας του 2020 στην Ευρώπη του μέλλοντος.
Να δουλέψουμε συλλογικά.
Να εμπιστευθούμε τις τεράστιες δυνατότητες του τόπου μας.
Και μέσα από ένα συνεκτικό σχέδιο δράσης να εξειδικεύσουμε τις νέες πολιτικές που θα εκπέμψουν ένα ισχυρό θετικό σήμα στις αγορές.
Ένα μήνυμα ότι η Ελλάδα αλλάζει και διαμορφώνει ένα νέο πρότυπο ανάπτυξης το οποίο στηρίζεται στις Επενδύσεις και σε διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις.
Η βασική πρόκληση για την επόμενη προγραμματική περίοδο 2014-2020, είναι η μέγιστη συμβολή των νέων διαρθρωτικών πόρων στην αναστροφή του κλίματος ύφεσης και ταυτόχρονα στην ανάπτυξη της χώρας μέσα από στοχευμένες και πολλαπλασιαστικού χαρακτήρα παρεμβάσεις, σε τομείς που παρουσιάζουν μέγιστη προστιθέμενη αξία για τη Χώρα.

Η στρατηγική τουρισμού μέχρι το 2020 αναπτύσσεται με βασικούς στόχους:
α) Την αύξηση των εισερχομένων τουριστών στα 24 εκ. έτσι ώστε η χώρα μας να βρίσκεται μέσα στους 10 προτεινόμενους τουριστικούς προορισμούς παγκοσμίως αλλά και
β) Την αύξηση της μέσης κατά κεφαλής δαπάνης ανά τουρίστα βελτιώνοντας την ποιότητα των παρεχομένων υπηρεσιών.

Η επίτευξη των παραπάνω στόχων θα πραγματωθεί μέσα από 3 βασικές πολιτικές στον Τουρισμό:
Α) Αναβάθμιση των κριτηρίων ποιότητας των τουριστικών υποδομών, εκσυγχρονισμός της νομοθεσίας και των λειτουργικών προδιαγραφών στα ξενοδοχεία και τουριστικά καταλύματα, ανάδειξη της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης ως City Break προορισμούς, προώθηση των εναλλακτικών μορφών τουρισμού.
Β) Επέκταση της τουριστικής περιόδου
Γ) Στήριξη της επιχειρηματικότητας και προσέλκυση νέων επενδύσεων.

Συγκεκριμένοι τομείς της ελληνικής οικονομίας, όπως ο Τουρισμός – τομείς που έχουν περιθώρια ανταγωνιστικής παρουσίας στη διεθνή αγορά – επιβάλλεται από τη διεθνή κρίση να εξαντλήσουν τα περιθώρια ενίσχυσής τους.
Η ίδια η κρίση καθιστά τώρα τα δομικά του προβλήματα περισσότερο εμφανή.
Η μέση κατά κεφαλήν δαπάνη παραμένει χαμηλή, ενώ ταυτόχρονα μειώνεται και η ανταγωνιστικότητα του τουριστικού προϊόντος.
Παράλληλα, τα τελευταία χρόνια έχουν αναπτυχθεί νέοι ανταγωνιστικοί τουριστικοί προορισμοί με κύριο συγκριτικό πλεονέκτημα το χαμηλό κόστος και την υψηλή ποιότητα υπηρεσιών.
Το υφιστάμενο πρότυπο «Ήλιος και Θάλασσα» και ο παράκτιος παραθεριστικός τουρισμός, ως παραδοσιακό πρότυπο ανάπτυξης, δεν μπορούν να ικανοποιήσουν πλέον τις νέες απαιτήσεις της τουριστικής αγοράς.
Επιδιώκουμε να το διαφοροποιήσουμε.
Η οικονομική κρίση έχει πλήξει, επίσης, τον εσωτερικό τουρισμό, που είναι ιδιαίτερα σημαντικός για ορισμένες περιοχές της χώρας.
Όλες αυτές οι παράμετροι θα πρέπει να αντιμετωπισθούν ριζικά και αποτελεσματικά μέσα από νομοθετική πρωτοβουλία που εισάγει στην πράξη ένα νέο πρότυπο ανάπτυξης.

Βασικά εργαλεία για την επίτευξη της πολιτικής αυτής είναι:
  • Το Ειδικό Πλαίσιο Χωροταξικού Σχεδιασμού για τον τουρισμό, που παρέχει τις προτεραιότητες και τις κατευθύνσεις της τουριστικής ανάπτυξης,
  • Η εισαγωγή νέων τουριστικών προϊόντων και …
  • Η διευκόλυνση και αναβάθμιση των διαδικασιών αδειοδότησης τουριστικών επενδύσεων.

Βασικός στόχος της νομοθετικής παρέμβασης είναι η ενίσχυση του επιτελικού και στρατηγικού ρόλου του Υπουργείου Τουρισμού για :
  • Το σχεδιασμό και την εφαρμογή ολοκληρωμένης πολιτικής και στρατηγικής για την οργάνωση, βελτίωση και ανάπτυξη του τουρισμού,
  • Την απλούστευση διαδικασιών για την πραγματοποίηση επενδύσεων,
  • Τη διασφάλιση της καλής φήμης της Χώρας στο εξωτερικό και την προβολή της εικόνας της ως ελκυστικού προορισμού,
  • Το σχεδιασμό και την εφαρμογή ολοκληρωμένης στρατηγικής για την ανάπτυξη των τουριστικών περιοχών.

ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΤΟΥΡΙΣΜΟ
Κυρίες και κύριοι,
Ερχόμαστε με το Σχέδιο Νόμου να παρέμβουμε συνολικά και αποφασιστικά στην τουριστική πραγματικότητα, αναμορφώνοντας την υπάρχουσα κατάσταση, καταργώντας γραφειοκρατικές διαδικασίες του παρελθόντος και ενθαρρύνοντας την επιχειρηματικότητα.
Καταγράψαμε εξαντλητικά όλες τις εκκρεμότητες που συσσωρεύονταν τα προηγούμενα χρόνια και καταθέτουμε ένα συγκροτημένο νομοσχέδιο το οποίο απαντά με τρόπο αποφασιστικό σε όλες τις ανάγκες του τουριστικού κλάδου.
Με το νομοσχέδιο: «Απλούστευση διαδικασιών για την ενίσχυση της τουριστικής επιχειρηματικότητας, αναδιοργάνωση του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού και λοιπές διατάξεις», αποτέλεσμα διαλόγου και αναλυτικής διαβούλευσης με όλους τους φορείς του τουρισμού και την Κοινωνία των Πολιτών, προωθούμε πέντε σημαντικές μεταρρυθμιστικές πολιτικές …

1η μεταρρυθμιστική πολιτική
Διαμορφώνουμε το νέο πρότυπο τουριστικής ανάπτυξης με στόχο την αναβάθμιση της ποιότητας του τουριστικού προϊόντος και τη μετάβαση σε έναν ποιοτικό, διαφοροποιημένο και πολυθεματικό τουρισμό, οικονομικά αποδοτικότερο, που απευθύνεται σε κοινό με υψηλότερες απαιτήσεις.

2η μεταρρυθμιστική πολιτική
Συγκροτούμε ένα νέο θεσμικό πλαίσιο το οποίο επιτρέπει την άσκηση της νέας τουριστικής πολιτικής: οργανωμένων τουριστικών αναπτύξεων με σεβασμό στο περιβάλλον, στον τουρίστα και στον κάτοικο, υψηλή ποιότητα τουριστικού προϊόντος και εισαγωγή νέων τουριστικών προϊόντων, που θα ανταποκρίνονται στις ανάγκες της τουριστικής αγοράς.

3η μεταρρυθμιστική πολιτική
Δίνουμε προτεραιότητα στη δημιουργία σύνθετων και οργανωμένων τουριστικών αναπτύξεων που υπόκεινται σε αυστηρό περιβαλλοντικό έλεγχο τόσο ως προς την λειτουργία τους όσο και ως προς τον σεβασμό στο τοπίο.
Σε αντιδιαστολή με την έως τώρα ακολουθούμενη πολιτική της διάσπαρτης εκτός σχεδίου δόμησης τουριστικών εγκαταστάσεων με αποτέλεσμα την υποβάθμιση του τοπίου και την δημιουργία χιλιάδων, αυθαιρέτων ή μη, τουριστικών καταλυμάτων, χαμηλής ποιότητας.

4η μεταρρυθμιστική πολιτική
Προωθούμε την απλούστευση των διαδικασιών για την ενίσχυση της τουριστικής επιχειρηματικότητας και αναμορφώνουμε το νομοθετικό πλαίσιο το οποίο θα συμβάλλει στην ανάπτυξη ενός φιλικού επιχειρηματικού περιβάλλοντος στον τουριστικό τομέα.

5η μεταρρυθμιστική πολιτική
Δημιουργούμε σταθερές δομές υποστήριξης των πολιτικών, των επιλογών και των διαδικασιών του Τουρισμού με την ενίσχυση του επιτελικού και στρατηγικού ρόλου του Υπουργείου Τουρισμού και την αναδιάρθρωση του ΕΟΤ, με σκοπό τη διευκόλυνση των επενδύσεων.

Με το Σχέδιο Νόμου ρυθμίζονται επίσης, μια σειρά από χρονίζοντα ζητήματα του τουρισμού, καθώς λόγω της διάσπαρτης νομοθεσίας και των αλληλοεπικαλύψεων, έχουν προκύψει κενά στη νομοθεσία, που χρήζουν αντιμετώπισης.
Κωδικοποιημένα σας αναφέρω επτά κεντρικά σημεία του:
1ον Εισαγωγή της έννοιας των οργανωμένων υποδοχέων τουριστικών δραστηριοτήτων.
2ον  Λειτουργική ενοποίηση τουριστικών καταλυμάτων.
3ον Θεσμοθέτηση συντονιστικών επιτροπών θεμάτων Τουρισμού και ελέγχου παραβατικότητας σε επίπεδο περιφερειακής ενότητας.
4ον Εισαγωγή νέων τουριστικών προϊόντων, Ξενώνες Φιλοξενίας Νέων.
5ον Αναβάθμιση διαδικασίας χωροθέτησης και αδειοδότησης τουριστικών λιμένων.
6ον Λειτουργική τακτοποίηση τουριστικών λιμένων και χιονοδρομικών κέντρων.
7ον Καθιέρωση του θεσμού των τουριστικών εντεταλμένων σε Πρεσβείες και Προξενεία.  

Ταυτόχρονα με το νομοσχέδιο, προχωρούμε και σε μια σειρά 
κρίσιμων παρεμβάσεων, όπως είναι:
Η Σύσταση Υπηρεσίας Γενικού Μητρώου και υπηρεσίας μιας στάσης στο ΞΕΕ,
Η ρύθμιση θεμάτων για τα διαθέσιμα κεφάλαια του επιμελητηρίου,
Η ρύθμιση θεμάτων που αφορούν στο ΤΑΙΠΕΔ, για την αξιοποίηση τουριστικών μαρίνων από ιδιώτες με στόχο την περαιτέρω ανάπτυξη του θαλάσσιου τουρισμού.
Η μακροχρόνια μίσθωση ακινήτων ΟΤΑ για τουριστικούς σκοπούς,
Η εξομάλυνση της αδειοδότησης Ειδικών Τουριστικών λεωφορείων δημόσιας χρήσης,
Η ρύθμιση θεμάτων τουριστικής Εκπαίδευσης και κατάρτισης,
Η συγκρότηση Παρατηρητηρίου Τουρισμού
Η ρύθμιση θεμάτων για τον Ιαματικό Τουρισμό και το θερμαλισμό, τη θαλασσοθεραπεία και τα κέντρα αναζωογόνησης. 

Κυρίες και κύριοι,
Με τη νέα νομοθετική πρωτοβουλία κάνουμε ένα μεγάλο βήμα μπροστά.
Εμπιστευόμενοι τις τεράστιες δυνατότητες του τόπου μας δημιουργούμε ένα νέο θεσμικό πλαίσιο.
Δημιουργούμε ένα συνεκτικό σχέδιο δράσης με νέες πολιτικές επενδύσεων και ανάπτυξης που εκπέμπουν ήδη ένα ισχυρό θετικό σήμα στις αγορές.
Ο Τουρισμός είναι εδώ για να υπενθυμίσει την Εθνική Προσπάθεια.
Το 2013 αναμένεται να πραγματοποιηθεί η «ολική επαναφορά» του Ελληνικού Τουρισμού στον παγκόσμιο τουριστικό χάρτη. Φαίνεται ότι οι προσπάθειες καρποφορούν!
Αυτό όμως δεν πρέπει να μας κάνει να εφησυχάσουμε.
Έχουμε ένα κρίσιμο διάστημα μπροστά μας, σκληρής δουλειάς και υπεύθυνης στάσης.
Μόνο έτσι θα αποδείξουμε στην πράξη, σταθερά και με σθένος πως όλοι μαζί μπορούμε να στηρίξουμε το άλμα ποιότητας που χρειάζεται η Χώρα ώστε να καταστεί και πάλι επίκεντρο στον παγκόσμιο τουριστικό χάρτη.

---


Μπορεί να μη συμφωνώ ούτε στο ελάχιστο με αυτά που λες,αλλά θα έδινα μέχρι και την τελευταία ρανίδα του αίματός μου για το δικαίωμά σου να συνεχίσεις να τα λες -ΒΟΛΤΑΙΡΟΣ