Μετά τις επιτυχίες που έχει σημειώσει το Πρακτορείο μας, από το 1980, και από το 2000 στο internet, συνεχίζουμε σταθερά, με νέα ρεκόρ δημοσιεύσεων και αναπαραγωγή των ρεπορτάζ μας στα ΜΜΕ στην Ελλάδα και στον κόσμο. www.vouli.net * Ανάρτηση των δελτίων τύπου σε 24ωρη βάση, καθώς και φωτογραφιών για την προβολή στα Μ.Μ.Ε. * Καταγράφουμε την πολιτική ιστορία του Ελληνισμού

23.5.13

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΔΗΜΗΤΡΗ ΣΑΜΠΑΖΙΩΤΗ ΓΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ ΣΤΗΝ ΕΡΩΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΚΡΑΤΗΣΗΣ ΑΛΛΟΔΑΠΩΝ ΚΟΡΙΝΘΟΥ


Την απάντησή του σε ερώτηση που είχε καταθέσει από τις 28-04-2013 προς το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη ο Βουλευτής Μεσσηνίας κ. Δημήτρης Σαμπαζιώτης σχετικά με το θέμα της λειτουργίας του κέντρου κράτησης αλλοδαπών Κορίνθου έδωσε ο Υπουργός κ. Νικόλαος Δένδιας.
 
Το πλήρες κείμενο της απάντησης έχει ως εξής:


Σε απάντηση της ερώτησης σας, σας ενημερώνουμε ότι για την αντιμετώπιση του φαινομένου της παράνομης μετανάστευσης και των συνεπειών αυτής, μεταξύ άλλων, προβάλλει επιτακτική και κατεπείγουσα η ανάγκη δημιουργίας ειδικών χώρων κράτησης υπηκόων τρίτων χωρών και προς τούτο αναζητήθηκαν και αναζητούνται, ανά την επικράτεια, οι κατάλληλοι για το σκοπό αυτό χώροι ή εγκαταστάσεις, στους οποίους υφίστανται ανάλογες υποδομές για άμεση αξιοποίηση.

Στο πλαίσιο αυτό, κρίθηκε αναγκαία η έναρξη λειτουργίας του κέντρου φιλοξενίας και προαναχωρησιακής κράτησης αλλοδαπών Κορίνθου, το οποίο λειτουργεί στις εγκαταστάσεις του στρατοπέδου «ΚΑΛΟΓΕΡΟΓΙΑΝΝΗ» στην Κόρινθο. Το εν λόγω Κέντρο είναι κλειστού τύπου και οι αλλοδαποί που διαμένουν σε αυτό είναι κρατούμενοι με διαταγή της Αρχής, καθότι έχουν εκδοθεί σε βάρος τους αποφάσεις επιστροφής και σε καμιά περίπτωση δεν κυκλοφορούν ελεύθεροι ή εξέρχονται από αυτό.

Σημειώνεται δε, ότι για την ασφαλή φύλαξη των περί ων ο λόγος εγκαταστάσεων και των αλλοδαπών κρατουμένων που διαμένουν σε αυτές διατίθεται επαρκής αστυνομική δύναμη καθ' όλο το 24ωρο, ενώ πέραν των αστυνομικών μέτρων έχει πραγματοποιηθεί και επεκτείνεται περαιτέρω μια σειρά απαιτούμενων παρεμβάσεων στις κτιριακές εγκαταστάσεις για την αποτροπή κινδύνου αποδράσεως προκειμένου να διασφαλιστεί η νομιμότητα και να εμπεδωθεί το αίσθημα ασφάλειας των κατοίκων της περιοχής.

Ειδικότερα, για την περαιτέρω βελτίωση-αναβάθμιση των εγκαταστάσεων του εν θέματι κέντρου προκειμένου αυτές να καλύπτουν πλήρως τους όρους ασφαλείας και υγιεινής, αφού πραγματοποιήθηκαν αυτοψίες από μηχανικούς της αρμόδιας Υπηρεσίας του Αρχηγείου Ελληνικής Αστυνομίας, συντάχθηκαν Τεχνικές Περιγραφές, πραγματοποιήθηκαν οι σχετικοί διαγωνισμοί και αναδείχθηκαν οι ανάδοχοι εκτέλεσης των έργων, ήδη δε έχουν ολοκληρωθεί τα κάτωθι:
  • Η κατασκευή της νέας περίφραξης, η οποία πληρεί στο έπακρο τους όρους ασφαλείας.
  • Η κατασκευή και τοποθέτηση κιγκλιδωμάτων παραθύρων και ο εγκιβωτισμός των ηλεκτρικών παροχών εντός των χώρων διαμονής.
  • Η ενίσχυση του υφιστάμενου φωτισμού της εγκατάστασης με τη μεταφορά και εγκατάσταση υπερυψωμένων σκοπιών εκάστη των οποίων διαθέτει δύο (2) ισχυρούς προβολείς.
  • Η τοποθέτηση κατάλληλων διαμορφωμένων προκάτ οικίσκων που θα χρησιμοποιηθούν για χώρο λήψης συνέντευξης.
  • Η κατάλληλη διαμόρφωση χώρων εστιατορίου και αναψυχής.

Επιπλέον, για την περαιτέρω ενίσχυση των κιγκλιδωμάτων, ούτως ώστε να πληρούν στο έπακρο τους όρους ασφαλείας, πρόσφατα συντάχθηκε τεχνική περιγραφή - προϋπολογισμός δαπάνης ύψους 24.169,00 ευρώ, μετά την έγκριση της οποίας, θα κινηθεί άμεσα η διαδικασία έκδοσης της σχετικής προκήρυξης για την ανάληψη και εκτέλεση του έργου.

Αναφορικά με τη διαλαμβανόμενη στην ερώτηση απόδραση τριών (3) αλλοδαπών την 26- 04-2013 από το κέντρο κράτησης Κορίνθου, σας πληροφορούμε ότι από τις αρμόδιες αστυνομικές Υπηρεσίες, εκδηλώθηκαν αμέσως οι απαραίτητες ενέργειες και εκδόθηκαν αναζητήσεις για τον εντοπισμό και τη σύλληψή τους. Περαιτέρω, για την υπόθεση αυτή σχηματίσθηκε δικογραφία σε βάρος του υπευθύνου για το συμβάν αστυνομικού-σκοπού για παράβαση του άρθρου 172 του Ποινικού Κώδικα, η οποία υποβλήθηκε στον κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Κορίνθου, ενώ από το Αρχηγείο Ελληνικής Αστυνομίας διατάχθηκε η διενέργεια ένορκης διοικητικής εξέτασης, για τη διερεύνηση της υπόθεσης από πειθαρχικής πλευράς, ο δε υπόψη αστυνομικός-σκοπός τέθηκε σε διαθεσιμότητα για 18 μήνες, κατ' εφαρμογή του άρθρου 6 παρ. 3 του ν. 2690/1999.

Σε ό,τι αφορά στην προστασία της δημόσιας υγείας από τη λειτουργία του κέντρου κράτησης αλλοδαπών Κορίνθου, σας γνωρίζουμε ότι οι αλλοδαποί που κρατούνται στο ως άνω κέντρο έχουν ήδη εξετασθεί από ιατρικά κλιμάκια του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ.) και διάφορες Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις (Μ.Κ.Ο.), ενώ, καθημερινά σ' αυτούς παρέχεται η απαραίτητη ιατροφαρμακευτική περίθαλψη είτε από το Γ.Ν.Ν. Κορίνθου ή άλλο νοσοκομείο εκτός της οικείας περιφερειακής ενότητας, είτε από ιατρούς Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης που απασχολούνται στο εν λόγω κέντρο. Αντιθέτως, θα αποτελούσε απειλή τη δημόσια υγεία αν οι εν λόγω αλλοδαποί κυκλοφορούσαν ελεύθεροι στην πόλη και στεγάζονταν σε περιοχές όπως ο Σιδηροδρομικός Σταθμός Κορίνθου ή διέμεναν ομαδικά ή κατά μόνας σε άλλους ακατάλληλους χώρους (διαμερίσματα κ.λπ.).

Σχετικά δε, με το αναφερόμενο στην ερώτηση των κ.κ. συναδέλφων περιστατικό, σύμφωνα με ενημέρωσή μας, την 16-04-2013 αλλοδαπός κρατούμενος στο κέντρο κράτησης Κορίνθου μεταφέρθηκε με συμπτώματα αιμόπτυσης στο Γ.Ν.Ν. Κορίνθου, όπου κατόπιν εξετάσεων δε διεγνώσθη κάποια πάθηση. Πάντως, επισημαίνεται ότι στο εν λόγω κέντρο κράτησης δεν έχει εντοπισθεί μέχρι σήμερα κρούσμα φυματίωσης ή έτερης μολυσματικής ασθένειας.

Πέραν των ανωτέρω, σας ενημερώνουμε ότι για την ομοιόμορφη και εύρυθμη λειτουργία των προαναχωρησιακών κέντρων κράτησης αλλοδαπών και τη ρύθμιση με τον πλέον πρόσφορο τρόπο των αναγκών που εγείρονται από την κράτηση, πρόσφατα καταρτίστηκε Εσωτερικός
Κανονισμός Λειτουργίας Υ.Φ.Ε.Κ.Α., σύμφωνα με τον οποίο, οι Υ.Φ.Ε.Κ.Α. στελεχώνονται με το αναγκαίο για τη λειτουργία τους προσωπικό της Ελληνικής Αστυνομίας και προσωπικό Ιδιωτικών Επιχειρήσεων Παροχής Υπηρεσιών Ασφαλείας (Ι.Ε.Π.Υ.Α.).

Κατόπιν τούτου, στο προσεχές χρονικό διάστημα πρόκειται να συνταχθεί σχέδιο τεύχους προκήρυξης για τη διενέργεια διαγωνισμού, με σκοπό την ανάδειξη αναδόχου παροχής υπηρεσιών, ιδιωτικής εταιρείας, στην οποία θα ανατεθεί η υπηρεσία ασφαλείας (security) στα κέντρα προαναχωρησιακής κράτησης αλλοδαπών αφού προηγηθεί κατάλληλη εκπαίδευση του προσωπικού της. Προς τούτο, πρόσφατα εκδόθηκε η υπ' αριθμ. 8038/24/3 από Θ7-05-2013 κ.υ.α. των Υπουργών Οικονομικών και Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη (Φ.Ε.Κ. Β' - 1105), με την οποία ρυθμίζεται ο καθορισμός του είδους, του περιεχομένου και της διάρκειας της εκπαίδευσης που υφίσταται το προσωπικό Ι.Ε.Π.Υ.Α., στο οποίο ανατίθεται η φύλαξη εγκαταστάσεων Κέντρων Πρώτης Υποδοχής (ΚΕ.Π.Υ.) και χώρων κράτησης, των παράνομα διαμενόντων στη χώρα μας, αλλοδαπών καθώς και των Υπηρεσιών της Ελληνικής Αστυνομίας που την παρέχουν.

Τέλος, επισημαίνεται ότι το Υπουργείο μας και το Αρχηγείο Ελληνικής Αστυνομίας καταβάλλουν κάθε δυνατή προσπάθεια για την καλύτερη και αποτελεσματικότερη αστυνόμευση, την πληρέστερη εξυπηρέτηση των πολιτών και την αναβάθμιση του προσφερόμενου έργου, ώστε να εξασφαλισθούν καλύτερες συνθήκες τάξης και ασφάλειας, να ενισχυθεί περαιτέρω το αίσθημα ασφαλείας και να αναβαθμιστεί η ποιότητα ζωής αυτών. Επιπλέον, σε κάθε περίπτωση, η επίλυση των προβλημάτων που απασχολούν τις Υπηρεσίες και το προσωπικό τους, αποτελεί πρωταρχικό στόχο του Υπουργείου μας και γι' αυτό καταβάλλουμε κάθε προσπάθεια, ενώ παράλληλα επιδιώκουμε τον εποικοδομητικό διάλογο με τις συνδικαλιστικές ενώσεις του προσωπικού, για την ικανοποίηση των προβαλλόμενων δίκαιων αιτημάτων.
Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΝΙΚΟΣ ΔΕΝΔΙΑΣ
Μπορεί να μη συμφωνώ ούτε στο ελάχιστο με αυτά που λες,αλλά θα έδινα μέχρι και την τελευταία ρανίδα του αίματός μου για το δικαίωμά σου να συνεχίσεις να τα λες -ΒΟΛΤΑΙΡΟΣ