Μετά τις επιτυχίες που έχει σημειώσει το Πρακτορείο μας, από το 1980, και από το 2000 στο internet, συνεχίζουμε σταθερά, με νέα ρεκόρ δημοσιεύσεων και αναπαραγωγή των ρεπορτάζ μας στα ΜΜΕ στην Ελλάδα και στον κόσμο. www.vouli.net * Ανάρτηση των δελτίων τύπου σε 24ωρη βάση, καθώς και φωτογραφιών για την προβολή στα Μ.Μ.Ε. * Καταγράφουμε την πολιτική ιστορία του Ελληνισμού

26.4.13

ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΣΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗ ΚΑΙ ΤΗ ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΣΥΝΤΑΞΙΟΔΟΤΙΚΩΝ, ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΩΝ, ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΛΟΙΠΩΝ ΔΙΑΤΑΞΕΩΝ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ



Με αφορμή την συζήτηση στην Βουλή του σχεδίου νόμου για την βελτίωση των Συνταξιοδοτικών, Δημοσιονομικών, Διοικητικών και λοιπών διατάξεων του Υπουργείου Οικονομικών  ο Βουλευτής τόνισε πως είναι μια ώριμη νομοθετική πρωτοβουλία, η οποία κινείται πέρα των όσων έχουν συμφωνηθεί με τους εταίρους στο πλαίσιο του Προγράμματος Οικονομικής Πολιτικής.

Στόχος του είναι αφενός η βελτίωση των σχέσεων του Κράτους με τους πολίτες με τον εμπλουτισμό του θεσμικού μας κεφαλαίου, και αφετέρου  η αντιμετώπιση υπαρκτών προβλημάτων και δυσλειτουργιών που υφίστανται σε πεδία του κράτους, και ειδικότερα του Υπουργείου Οικονομικών.


Ειδικότερα, σύμφωνα με τις διατάξεις και τις ρυθμίσεις του καθιερώνεται για πρώτη φορά ο θεσμός της προκαταβολής της σύνταξης από το Δημόσιο, ώστε να απαλειφθεί το μισθοδοτικό κενό που παρατηρείται σήμερα, και το οποίο αφορά το χρονικό διάστημα από τη λύση της υπαλληλικής σχέσης μέχρι την έναρξη καταβολής της σύνταξης. Προσπαθούμε δηλαδή να θεραπεύσουμε μια παθογένεια, η οποία παρουσιάστηκε, τα τελευταία χρόνια, εξαιτίας του γεγονότος ότι ένα μεγάλο μέρος των δημοσίων υπαλλήλων οδεύει προς την συνταξιοδότηση, με αποτέλεσμα να συσσωρεύονται πολλές αιτήσεις.

Σε όλους αυτούς  τους ανθρώπους η σύνταξη έβγαινε μετά από  8, 10,12 μήνες, και όταν μάλιστα υπήρχαν και διαδοχικοί ασφαλιστικοί φορείς μπορεί και σε μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Το μόνο που μπορούσαν να έχουν με το προηγούμενο καθεστώς ήταν τα λεγόμενα τρίμηνα δηλ. τρεις μισθοί του δημόσιου. Τώρα, λοιπόν, με το που βγαίνει κάποιος στη σύνταξη θα παίρνει το 50% του βασικού μισθού, ενώ το ποσοστό αυτό αυξάνεται σε 60% σε περιπτώσεις υπαλλήλου που είναι γονέας τριών τέκνων και άνω ή γονέας τέκνου με αναπηρία ή προστάτης μέλους της οικογένειας με αναπηρία.

Η ρύθμιση αυτή αποτελεί μια καινοτομία, η οποία αποδεικνύει την ευαισθησία μιας κυβέρνησης διότι έτσι, αφενός θα περιοριστούν σημαντικά οι εύλογες διαμαρτυρίες των συνταξιούχων και αφετέρου θα μειωθούν οι υπόγειες δράσεις και οι διαγκωνισμοί τους για την προώθηση των υποθέσεών τους. Ταυτόχρονα θα δοθεί και το χρονικό περιθώριο στην Υπηρεσία Συντάξεων να εξορθολογίσει τον προγραμματισμό των συνταξιοδοτικών θεμάτων.

Θεσμοθετείται επίσης η ολική απογραφή των συνταξιούχων του δημοσίου ανά πενταετία όπως κάναμε το 2012, η οποία, σε συνδυασμό με τη θέσπιση του συστήματος έγκαιρης προειδοποίησης των μεταβολών της προσωπικής κατάστασης του συνταξιούχου, θα εκμηδενίσει τη δυνατότητα είσπραξης από τρίτους ποσών που πιστώθηκαν στον τραπεζικό λογαριασμό θανόντων συνταξιούχων του Δημοσίου, λόγω της δόλιας μη γνωστοποίησης του θανάτου αυτού στις αρμόδιες υπηρεσίες.
Ήδη από την μέχρι τώρα απογραφή διαπιστώθηκε πως οι αχρεωστήτως καταβληθείσες συντάξεις ανέρχονται στο ποσό των 26 εκατομ. ευρώ. Από την αναζήτηση βρέθηκε το ποσό των 13,5 εκατομ ευρώ. Για τα υπόλοιπα 12,5 εκατομ. γίνεται αναζήτηση από τις Υπηρεσίες περίπτωση προς περίπτωση. Άρα  η ολική απογραφή των συνταξιούχων του Δημοσίου θα δώσει λύση στο τεράστιο πρόβλημα των αχρεωστήτως καταβληθέντων συντάξεων.
Ακόμα εναρμονίζεται το Δημόσιο με τους άλλους ασφαλιστικούς φορείς ως προς την περικοπή της σύνταξης για όσους συνταξιούχους του αυτοαπασχολούνται. Μέχρι τώρα αν οι συνταξιούχοι ήθελαν να εργαστούν αναστελλόταν η καταβολή της σύνταξής τους για το ποσό που ήταν πάνω από 990 ευρώ. Τώρα αυτό αλλάζει και στην περίπτωση που συνταξιούχος του Δημοσίου αυτοαπασχολείται και έχει συμπληρώσει το 55ο έτος της ηλικίας του και προκειμένου για στρατιωτικούς το 47ο, θα αναστέλλεται το ποσό της σύνταξής του που υπερβαίνει τα 60 ημερομίσθια του ανειδίκευτου εργάτη δηλαδή τα 1980 ευρώ, και επειδή είναι πολύ υψηλό το πλαφόν, σημαίνει ότι παράλληλα με την αυτοαπασχόληση του θα παίρνει και τη σύνταξη του.

Με τη διάταξη αυτή μειώνεται το όριο ηλικίας των συνταξιούχων που έχουν το δικαίωμα να εργάζονται χωρίς να αναστέλλεται η σύνταξή τους, και διευρύνεται η κατηγορία των πολιτών που επιθυμούν να συμπεριληφθούν στον ενεργό πληθυσμό, ασκώντας επισήμως ελεύθερο επάγγελμα, με προφανές για το Κράτος δημοσιονομικό όφελος από την είσπραξη φορολογικών εσόδων και ασφαλιστικών εισφορών. Έτσι, δίδεται η δυνατότητα στον συνταξιούχο να αυξήσει το εισόδημά του μέσω της άσκησης του επαγγέλματος του, επιφέροντας παράλληλα αποδεδειγμένο δημοσιονομικό όφελος για τη Χώρα.
Τέλος με σχετική διάταξη επικαιροποιείται, το παρωχημένο νομοθετικό πλαίσιο για τους αδρανείς καταθετικούς λογαριασμούς, επιτρέποντας τη χρήση των κεφαλαίων από αδρανείς καταθέσεις για την κάλυψη αναγκών του Δημοσίου με απώτερο σκοπό την στήριξη ευάλωτων κοινωνικών ομάδων. Δεν καταλαβαίνω πραγματικά  τόνισε την τοποθέτηση του ΣΥΡΙΖΑ. Άρνηση ακόμα και σε αυτό; Μιλάμε ότι αυτή τη στιγμή υπάρχουν 3 εκατ. αδρανείς τραπεζικοί λογαριασμοί και το συνολικό ποσό προσεγγίζει τα 5 δις ευρώ.
Συλλαμβάνονται οι ληστές τραπεζών, οπλισμένοι και αφού έχουν πιάσει αθώους ομήρους και διαμαρτύρονται. Εμποδίζονται βαρυποινίτες να δραπετεύσουν από τις φυλακές, Χαλάνε τον κόσμο. Προσπαθούμε να λειτουργήσει ξανά, στοιχειωδώς, το κράτος, όπως συμβαίνει παντού αλλού στον κόσμο, προσπαθούμε να ανοίξουμε εργοστάσια κατειλημμένα από καιρό και δημόσια οικήματα κατειλημμένα από καιρό και τους έχουμε απέναντί μας. Δεν υπάρχει πράξη ανομίας και κέντρο παρανομίας που να προσπαθούμε να αποκαταστήσουμε, χωρίς να τους βρούμε απέναντί. Και τώρα λέμε  μέσω των ορκωτών λογιστών να πιεστούν οι τράπεζες για να καταγράψουν τα ποσά και να τα αποδώσουν στο δημόσιο, και μάλιστα με αυστηρές ρήτρες να απαγορευθεί στις τράπεζες να προβούν σε πλασματικές κινήσεις για να διακοπεί ο χρόνος προσαρμογής, και ακόμα και σε αυτό είναι αντίθετοι;
Το νομοσχέδιο αυτό αποδεικνύει πως οι πρωτοβουλίες, της Κυβέρνησης Εθνικής Ευθύνης συνεχίζονται με εντεινόμενους ρυθμούς με στόχο τον εκσυγχρονισμό πτυχών του θεσμικού πλαισίου της δημοσιονομικής πολιτικής και τη βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών σε μία δύσκολη συγκυρία για τη χώρα και την κοινωνία. Πρώτοι εμείς οι Βουλευτές της Κυβέρνησης, ήμασταν αυτοί που ζητούσαμε  με επίκαιρες ερωτήσεις να αλλάξουν τα πράγματα, και τώρα που τακτοποιείται το θέμα από την Αντιπολίτευση εισπράττουμε και πάλι γκρίνια και άρνηση.

Θεωρώ πως το νομοσχέδιο αυτό είναι μια θετική νομοθετική πρωτοβουλία που έχει επίκεντρο τον πολίτη, και στην περίπτωσή μας τον συνταξιούχο και έχει στόχο την  διευκόλυνση της καθημερινότητάς του, γι’ αυτό και το στηρίζω ανεπιφύλακτα.

Μπορεί να μη συμφωνώ ούτε στο ελάχιστο με αυτά που λες,αλλά θα έδινα μέχρι και την τελευταία ρανίδα του αίματός μου για το δικαίωμά σου να συνεχίσεις να τα λες -ΒΟΛΤΑΙΡΟΣ