Μετά τις επιτυχίες που έχει σημειώσει το Πρακτορείο μας, από το 1980, και από το 2000 στο internet, συνεχίζουμε σταθερά, με νέα ρεκόρ δημοσιεύσεων και αναπαραγωγή των ρεπορτάζ μας στα ΜΜΕ στην Ελλάδα και στον κόσμο. www.vouli.net * Ανάρτηση των δελτίων τύπου σε 24ωρη βάση, καθώς και φωτογραφιών για την προβολή στα Μ.Μ.Ε. * Καταγράφουμε την πολιτική ιστορία του Ελληνισμού

12.1.13

Σημεία από την ομιλία του Υπουργού Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα, στη συζήτηση για το φορολογικό νομοσχέδιο στη Βουλή

 Παρασκευή, 11 Ιανουαρίου 2013


Θα ήθελα να ευχαριστήσω για την καλή και γόνιμη συζήτηση. Σίγουρα βγαίνουμε σοφότεροι από τη συζήτηση αυτή για το φορολογικό νομοσχέδιο.

Κατ’ αρχάς να θυμίσω στον κ. Λαφαζάνη ότι οι έξι ΠΝΠ είναι δημοσιευμένες, ήδη, σε ΦΕΚ, η τελευταία μάλιστα δημοσιεύτηκε στις 18/12/2012, άρα δεν υπάρχει κανένας αιφνιδιασμός. Θα εξηγήσουμε αύριο στην Επιτροπή γιατί το φέρνουμε ως κατεπείγον. Επειδή κάνετε επίδειξη ευαισθησίας με τις καθαρίστριες, σας απάντησα ότι εμείς ως Υπουργείο τους έχουμε προτείνει, με δικούς μας δικηγόρους, τρόπο να απασχοληθούν νόμιμα, με εταιρία. Εσείς συνεχίζετε και τις παροτρύνετε να μην απασχολούνται έτσι.  Είναι κρίμα να τις εκμεταλλεύεστε και να κάνετε επίδειξη ευαισθησίας σε βάρος τους. Αρκετά!


Θέλω να κάνω ορισμένες διαπιστώσεις:

1. Να θυμίσω στην ελληνικό λαό ότι αυτό είναι ένα νομοσχέδιο δημοσιονομικής ανάγκης, προαπαιτούμενο για να πάρουμε την επόμενη δόση. Συμβάλλει στην κάλυψη του δημοσιονομικού κενού, με εξοικονόμηση 2,3 δισ. ευρώ, διαφορετικά θα έπρεπε  να τα  βρούμε από περαιτέρω περικοπές σε μισθούς και συντάξεις.

2.Αυτά τα 2,3 δισ. ευρώ τα εξοικονομούμε με ένα κοινωνικά δίκαιο τρόπο. Οικογένειες με δύο παιδιά και εισόδημα κάτω των 25.000 ευρώ – που είναι η πλειοψηφία - ωφελούνται. Οι ελεύθεροι επαγγελματίες– που μέχρι σήμερα δήλωναν ετήσιο εισόδημα 5.000 ευρώ-  επιβαρύνονται λίγο περισσότερο, οι επιχειρήσεις το ίδιο, οι αγρότες από το 2015 και μετά, και επίσης μπαίνουν φόροι στους τόκους των καταθέσεων.

3. Με τη μεγάλη βοήθεια των τριών κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση εθνικής ευθύνης, εισαγάγαμε σημαντικές βελτιώσεις. Διευρύνουμε σημαντικά τη  φορολογική βάση μέσω της υποχρεωτικής δήλωσης όλων των εισοδημάτων από όλους τους πολίτες και της πλήρους ένταξης στο φορολογικό σύστημα όσων μέχρι σήμερα φορολογούνταν ελλιπέστατα. Επιτυγχάνεται η κατανομή των φορολογικών βαρών δικαιότερα στις επαγγελματικές ομάδες, ώστε να σταματήσει η φορολογική επιβάρυνση μισθωτών και συνταξιούχων. Μάλιστα, υπολογίζεται ότι η συνολική επιβάρυνση μισθωτών και συνταξιούχων σε ό,τι αφορά τους φόρους, θα είναι μειωμένη κατά 100 εκατ. ευρώ σε σχέση με πέρυσι.

Μπαίνει ένα τέλος στην άδικη αντιμετώπιση της ίσης φορολόγησης εισοδημάτων από εντελώς διαφορετικές πηγές, μέσω της εφαρμογής τριών κλιμάκων: των  μισθωτών και συνταξιούχων, των μη μισθωτών και της αυτοτελούς φορολόγησης των  εισοδημάτων από ενοίκια.

Προωθείται η ισότιμη φορολογική μεταχείριση της επιχειρηματικής δραστηριότητας. Με ενιαία κριτήρια, θα φορολογούνται πλέον οι ατομικές επιχειρήσεις, οι ομόρρυθμες και ετερόρρυθμες εταιρείες, οι επιχειρήσεις που ανήκουν  στο καθεστώς της κοινωνίας αστικού δικαίου.

Εξορθολογίζεται η φορολογική μεταχείριση της έρευνας στον ιδιωτικό τομέα, με την οποία στηρίζεται με υγιή και βιώσιμο τρόπο η αναπτυξιακή διαδικασία.

Εκπίπτουν από τα ακαθάριστα έσοδα οι εισφορές κοινωνικής ασφάλισης, ως επαγγελματικές δαπάνες, γεγονός που αναμένεται να ευνοήσει την επιχειρηματικότητα, μικρή ή μεγάλη.

Ο συντελεστής για εισοδήματα έως 50.000ευρώ θα είναι μειωμένος κατά 50% για νέες ατομικές εμπορικές επιχειρήσεις ή νέους ελεύθερους επαγγελματίες, με πρώτη δήλωση έναρξης επιτηδεύματος από 1η Ιανουαρίου 2013, για τα τρία πρώτα έτη άσκησης της δραστηριότητάς τους και μέχρι 10.000 ευρώ εισόδημα, με στόχο να στηριχθεί η νεανική επιχειρηματικότητα.

Από το 2015, εισάγεται συντελεστής φορολόγησης 13% των εισοδημάτων από ατομική γεωργική επιχείρηση. Με αυτό  τον τρόπο θα αποκαλυφθούν τα εισοδήματα των μεσαζόντων και θα πέσουν οι τιμές στο ράφι.    Έτσι, από το 2015 εντάσσεται στο φορολογικό σύστημα, το αγροτικό εισόδημα, που θα φορολογείται, πλέον, βάσει βιβλίων εσόδων – εξόδων, με εξαιρέσεις που θα υπάρξουν για τα μικρά αγροτικά εισοδήματα. Σημειώνεται ότι φέτος οι αγρότες θα φορολογηθούν με την ευνοϊκή κλίμακα των μισθωτών, διότι θα έχουν ουσιαστικό αφορολόγητο 9.500 ευρώ.

Τα οφέλη από αυτή τη διαδικασία  δεν είναι μόνο ταμειακά, καθώς θα μειώσει το αδήλωτο εισόδημα των  μεσαζόντων.
 
Υπήρξε πρόνοια, όπως δεσμευθήκαμε για την προστασία των εισοδημάτων των παραγωγών φωτοβολταϊκών, διότι  με τη νέα ρύθμιση, η έκτακτη ειδική εισφορά αλληλεγγύης εκπίπτει ισόποσα μέσα σε διάστημα 5 ετών. Αυτό νομίζω ότι ικανοποιεί τα σχετικά αιτήματα, που έχουν υποβληθεί από πολλούς βουλευτές.

Έχει ληφθεί ειδική μέριμνα για το ζήτημα της εργασίας με απόδειξη παροχής υπηρεσιών, τα περίφημα μπλοκάκια.

Ρυθμίστηκε το πλαίσιο συλλογής και φορολογικής χρήσης των αποδείξεων δαπανών.

Αίρεται η στρέβλωση, άτομα με υψηλότερα εισοδήματα να απολαμβάνουν ωφελημάτων που δεν δικαιούνταν συμπολίτες μας με πολύ χαμηλά εισοδήματα.

Αυτό, πέρα από την αποκατάσταση της κοινωνικής δικαιοσύνης, πρακτικά σημαίνει ότι  869.000 οικογένειες με ένα ή δύο παιδιά θα πάρουν για πρώτη φορά επίδομα.
Επιπλέον, με τις διατάξεις του νομοσχεδίου οι περίπου 150.000 πολύτεκνες οικογένειες που λάμβαναν μέχρι σήμερα πολυτεκνικό επίδομα 528 ευρώ το έτος ανά παιδί, θα λαμβάνουν 500 ευρώ ανά παιδί ως πολυτεκνικό επίδομα και επιπλέον 40 ευρώ το μήνα, ανά παιδί, εφόσον το οικογενειακό εισόδημα είναι μέχρι 45.000 ευρώ.

Από τις πλέον σημαντικές ρυθμίσεις του νομοσχεδίου είναι αυτές που αφορούν στις ενδοομιλικές συναλλαγές, με τις οποίες ενοποιούνται οι σχετικές διατάξεις του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος.

4. Οι μεγαλύτερες τομές θα εισαχθούν με το μεγάλο φορολογικό νομοσχέδιο που θα αφορά τη φορολογική διοίκηση που θα κατατεθεί μέχρι το Μάιο. Ορισμένα μέτρα όπως το ποινολόγιο θα τα εισάγουμε νωρίτερα. Θα έχουμε μεγαλύτερη άνεση χρόνου να θεσπίσουμε μεταξύ άλλων μέτρα για τη φοροδιαφυγή, τα  οποία θα αφορούν ελέγχους και ποινές.

5. Δεν κατέστη δυνατόν να δεχθούμε αρκετές τροπολογίες, καθ’ όλα θεμιτές, λόγω του υψηλού δημοσιονομικού κόστους. Το σημερινό νομοσχέδιο είναι προαπαιτούμενο. Οτιδήποτε ανεβάζει το κόστος θα πρέπει να το εξοικονομήσουμε ή να διακινδυνεύσουμε τη δόση με την απόφαση του Eurogroup στις 20 Ιανουαρίου. Θα μπορούμε, βεβαίως, να δώσουμε κάτι παραπάνω εάν πετύχουμε φέτος τους στόχους. Δεν είμαι «σπαγγοραμμένος» όπως ισχυρίστηκε ο κ. Τσούκαλης, απλώς τηρώ τις υποσχέσεις μας για μπορούμε να παίρνουμε τις δόσεις. Πήραμε μία δόση πολύ μεγαλύτερη από αυτή που περιμέναμε. Αυτό δεν χαρακτηρίζεται ως «σπαγγοραμμένος», αλλά ως «υπευθυνότητα».

6. Δεν  υπάρχει καμία αμφιβολία ότι ο ελληνικός λαός έχει κάνει σημαντικές θυσίες, όμως οι θυσίες αυτές πιάνουν τόπο. Η οικονομία προσαρμόζεται. Οι καταθέσεις επιστρέφουν. Οι εταίροι μας ανταποκρίνονται. Πέραν των δόσεων συμφώνησαν σε σημαντικό κούρεμα του χρέους της τάξης των 40 δισ. ευρώ. Η ΕΤΕπ άρχισε πάλι να δανείζει μικρομεσαίες επιχειρήσεις.  Η μείωση του χρέους είναι ευθύνη, είναι όφελος για τις επόμενες γενιές. Το να το  μοιράσουμε  είναι ανεύθυνο. Ας αφήσουμε το λαϊκισμό. Μην παίζετε με τον πόνο του ελληνικού λαού.

7. Δυστυχώς η αντιπολίτευση, και κυρίως η αξιωματική, στερείται πλήρως εποικοδομητικών προτάσεων.   Το «όχι σε όλα» δεν είναι εποικοδομητική στάση. Αυτό λέγεται «η πολιτική του ξέγνοιαστου καβαλάρη», επειδή ξέρετε ότι η υπεύθυνη συμπολίτευση θα ψηφίσει για να πάρουμε τη δόση. Είναι αυτό που ο ελληνικός λαός χαρακτηρίζει ως  «τσάμπα μάγκες». Σήμερα κατακεραυνώσατε την τρόικα και το ΔΝΤ. Τη Δευτέρα, όμως, ο αρχηγός σας θα πάει στον τον κ. Σόιμπλε και θα δώσει διαπιστευτήρια. Αυτό λέγεται «ΣΥΡΙΖΑ εσωτερικού» και «ΣΥΡΙΖΑ εξωτερικού».

Σας καλώ να ψηφίσετε αυτό το νομοσχέδιο δημοσιονομικής ευθύνης.

Μπορεί να μη συμφωνώ ούτε στο ελάχιστο με αυτά που λες,αλλά θα έδινα μέχρι και την τελευταία ρανίδα του αίματός μου για το δικαίωμά σου να συνεχίσεις να τα λες -ΒΟΛΤΑΙΡΟΣ